PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

1 hozzászólás

2017.09.02. 11:12:44

Utolsó hozzászólás: Rosszarc

2017.09.13. 13:13:21

Megosztás
Értékeld a blogot!
Star Wars – Darth Vader #2: Árnyak és titkok
Star Wars: Darth Vader #7-12 (2015-2016)
Az idén márciusban megjelent két Star Wars-os képregénykötetet (bővebben: a Jason Aaron-féle Star Wars címűt, és az eredeti trilógia legnépszerűbb figuráját főszerepben tündököltető Darth Vader-t) nem győztem egy igazi hardcore fanhoz méltó lelkesedéssel felmagasztalni, és menetrendszerűen megérkeztek a folytatások is, melyekben kedvenc karaktereink tovább folytatják hajmeresztő kalandjaikat a mindnyájunk által kedvelt messzi-messzi galaxisban. Az első epizódok esetében anno sokkal nagyszerűbbnek, és izgalmasabbnak találtam Aaron szériáját, a Skywalker lesújtot, Kieron Gillen jóval visszafogottabb, de még így is remek Vader-ével szemben, azonban a második menetben fordult a kocka. Nem mondom, a Leszámolás a csempészek holdján sem okozott különösebb csalódást, ízig-vérig benne volt a tipikus Star Wars hangulat, főleg az eredeti trilógia feelingje, a Darth Vader sorozat új kötete, az Árnyak és titkok azonban egy paraszthajszállal felülmúlta a „nagytestvért”. A Sötét Nagyúr amúgyis egy kifejezetten hálás téma, Gillen pedig képes volt élni a lehetőséggel, mivel nemcsak komplexebbé tette Vader figuráját, de időnként megmutatja a páncél, és a mindenféle elektronikus létfenntartó berendezés mögött szunnyadó embert is. Teszi ezt úgy, hogy egy sor olyan helyzetbe és szituációba helyezi Vader-t, melynek köszönhetően előkerülnek a ritkán forszírozott érzelmei, és mialatt már-már a szimpátia jeleit hozza ki az olvasóból, egyértelművé teszi, hogy ettől függetlenül azért továbbra is ő a nagybetűs, feketébe öltözött Gonosz.

Miután Vader megtudta, hogy a Halálcsillagot megsemmisítő pilóta nem más volt, mint a saját tulajdon fia, akiről ráadásul eddig nem is tudott, az ügy merőben személyes fordulatot vett. Továbbra is Luke Skywalker-re vadászik, ugyanakkor azzal a rendszerrel is szembekerül, mely számára is hatalmat biztosít. Az Uralkodó, talán próbára teszi, vagy talán szűkebb pórázon szeretné tartani kedvenc ölebét, ezért ráküld egy rakás idegesítő birodalmi tisztet, akik minden lépését figyelik, emellett Vader ködös, háttérben zajló cselekedeteit egy elszánt felügyelő, Thanoth is megnehezíti, aki nagyon közel jár már ahhoz, hogy fényt derítsen a Nagyúr titkos ármánykodásaira. A csapat változatlan maradt, Vader-en kívül az egyre szimpatikusabb és vonzóbb jellem, Doktor Aphra, valamint az R2-D2/C-3PO páros torz tükörképeként funkcionáló BT-1 és Triple Zero (a legtöbb vicces pillanattal ők szolgálnak egyébként, mely bőven kimeríti a groteszk humor fogalmát) is kiveszi a maga részét a cselekményből, miközben egyéb alvilági figurák, és fejvadászok szintén tiszteletüket teszik a hat részes történetben.

Az előző kötetben bemutatott figurákat példásan viszik tovább: jellemük már nem szorul komolyabb elmélyítésre, így csak saját útjaikat járják, mialatt halad előre a sztori, és a koncepció többek közt a nagy crossover-eseményre, a Vader Down-ra készül fel. Az Árnyak és titkok egyszerre köti össze a hiányzó szálakat az Egy új remény és A Birodalom visszavág között, miközben inkább Vader további árnyalására fókuszál, és emellett még egy új, hangulatos helyszínnel is gazdagítja a Star Wars univerzumot. Amiért ezúttal mégis ez a kötet kerül ki nyertesként a leosztásból, az a könnyedebb és humorosabb hangvétele. Bármennyire fura, a kötet egyáltalán nem az-az éjsötét komolykodás, mint sokan várják, az előbb említett két droid szállítja a fekete-humort és a párbeszédeken is el-elmosolyodik az olvasó. Persze, ha Darth Vader, akkor mindenkinek egyből a brutális és rideg megközelítés ugrik be, de a halvány komorsággal párosuló komikus vonal kifejezetten jól működik. Salvador Larocca rajzai természetesen továbbra is lenyűgözőek, ez főleg a nagyobb paneleknél bizonyosodik be, és akkor, amikor a Sötét Nagyurat egész alakos ábrázolásban láthatjuk. A fekete páncélján megcsillanó napfény vagány stílust, a részletes kidolgozottsággal lapokra álmodott képek és pózok pedig erős tekintélyt kölcsönöznek neki.

Az Árnyak és titkok nagyszerűen folytatja a korábbi felütést, és természetesen minden Star Wars rajongónak kötelező olvasmány – de utóbbi megállapítás azt hiszem már egészen az elején egyértelmű volt. Idén érkezik még a Vader Down, ahol ez a sorozat és Jason Aaron Star Wars szériája is összefut, majd ezt követik a Darth Vader képregény további epizódjai, A shu-toruni háború, végezetül pedig az End of Games. Az biztos, hogy az elkövetkezendő időkben bőségesen el leszünk látva tekintélyes mennyiségű, ráadásul minőségükben is kifogástalan Star Wars képregényekkel.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2017.09.13. 13:13:21
LV1
Tovabbra is szeretem ezt a sorozatot. Felbuzdulva a kivalosagan, elkezdtem olvasni az uj Vaderes kepregenyt, a minosegre ott sincsen panasz.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16458 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6169 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.13. 19:59:51
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea