PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

2 hozzászólás

2017.07.22. 10:58:16

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2017.07.28. 15:27:01

Megosztás
Értékeld a blogot!
A Csodálatos Pókember #92-95
A Hihetetlen Pókember Különszám 2017/2: Gwen Stacy halála
The Amazing Spider-Man #121-123, 365 (1973, 1992)
Peter Parker: Spider-Man #26 (2001)
Webspinners: Tales of Spider-Man #1 (1999)
What If? #24 (1980)
A Gwen Stacy halála című új Pókember kiadvány bizonyos szempontból nemcsak idehaza, hanem nemzetközi szinten is mérföldkő a képregények történetében. Talán még soha nem jelent meg ennyire lényegre törő, ennyire összetett, és átfogó kötet a karakter életének ezen fontos, és egyben mélységesen tragikus szakaszáról. És ezt nyugodtan érthetjük világszinten: a Kingpin ismét visszakanyarodott a retro formához, így egy olyan képregénnyel örvendeztette meg a rajongókat, amit vitán felül egyszerűen lehetetlen nem szeretni, emellett az is biztos, hogy közel, s távol sem fogunk olyan Pók-fanatikust találni, aki ne törne ki örömkönnyekben, vagy legalábbis ne melegíteni a szívét az, amikor a kezébe veszi ezt a kiadványt. A Gwen Stacy halála igazi megkerülhetetlen alapvetés, olyan történet, amit mindenkinek ismernie kell, aki komolyabban érdeklődik a képregények iránt, vitathatatlanul ott a helye a polcon, még akkor is, ha a mélyen tisztelt olvasónak Pókember nemigazán a szíve csücske. Hogy miért? Mert meghatározó, iránymutató, és kíméletlen, mert nemcsak a karakter életében játszott nagyon fontos szerepet ez az esemény, de az egész képregényiparra is kifejtette a hatását. Persze, aki csak most kapcsolódik be ebbe a világba, vagy esetleg túl fiatal ahhoz, hogy megértsen effajta „öregkori hóbortokat”, annak nyilván nem sokat jelentenek az ilyen kijelentések, ugyanakkor, ha nincs ez a sztori, szinte biztos, hogy másképp alakult volna a képregények történelme, és ma kissé eltérő, vagy esetleg teljesen más formában olvasnánk, nemcsak Pókember, de a többi szuperhős kalandjait is.

A kiadvány címe okán természetesen nem kell sokat magyarázni miről is szól, amiről érdemes beszélni, az inkább a rajongókra, a képregényiparban dolgozó emberekre, és magára a műfajra gyakorolt hatása. Mert az ilyesmi akkoriban, egész egyszerűen nem volt szokás. Hogy váratlanul, minden előzetes utalást nélkülözve csak úgy meghaljon a főhős barátnője, és ez egyik pillanatról a másikra derüljön ki, ráadásul úgy, hogy maga a főszereplő nem tudja megmenteni a lányt, illetve még az is lehetséges, hogy szerelme vesztét pont a megmentésére tett kísérlete okozta? Ez a történet keltezéséig, 1973-ig teljességgel elképzelhetetlen volt. Ma már persze bevett szokás, hogy a főhős aktuális barátnője meghal, nem is igazán tudja ez meghatni az olvasót, hiszen az eltelt évek alatt ez lett az egyik legelkoptatottabb sablon a szórakoztatóiparban (nem csak a képregényekben!), az egészet egy vállrándítással elintézi az ember, pontosan azért, mert a Marvel, és a DC kiadójánál az égvilágon semmi sem végleges. Nem számít az elhalálozás, egyes karaktereket hiába talál meg a legválogatottabb, legbrutálisabb módokon a végzet, mégis bevett szokás lett, hogy végül úgyis visszatérnek a túlvilágról. Azonban még egyszer kihangsúlyozom, ez több mint 40 évvel ezelőtt korántsem volt így. A történetek kevésbé voltak súlytalanok, a hangvétel sokszor inkább komolytalan irányba hajlott, ugyanakkor a Gwen Stacy halála mellbevágó fordulatával ez az ártatlan hangulat mindörökre megváltozott – többé nem létezett hagyományos értelemben vett irgalom, az emberközelibb, és a földhözragadtabb megközelítés segítségével sikeresen katapultál a műfaj a bájos ezüstkorból a sokkal érettebb bronzkorba.

Gwen Stacy halálának azonban elsődlegesen az volt az oka, hogy az írók képtelenek voltak mit kezdeni a karakterrel. Az ő, és Peter kapcsolata hosszú idő óta meghatározta a Pókember képregények alakulását, ugyanakkor ez alatt szinte mindent kihoztak belőle, amit lehetett – kivéve a házasságot, vagy a szakítást. Szerelmük megújítása nemigen ment, előbbit kifejezetten nem akarták (okkal, hiszen az ilyen dolog óriási zsákutca lehet egy szuperhősnek), másrészt egy ideje nem történt semmilyen nagyszabású dolog Pókemberrel. Ben bácsi elég rég volt már, George Stacy kapitány halála óta is eltelt pár év, így kellett valami, ami kicsit felrázza az eseményeket. Azonban az, hogy a Zöld Manó lehajította a Brooklyn hídról Gwent, így megölve őt, még a korábbi tragédiákhoz képes is példátlan volt, sőt mi több, valósággal sokkoló. Következményei pedig mindmáig erősen érződnek: Peter Parker részben emiatt az, aki, életét, és felelősségtudatát pontosan az ilyen tragikus események, veszteségek formálták, mentalitásán a mai napig meglátszik Gwen elvesztése, a régmúlt szerelem, az iránta érzett odaadás, és a gyász, mivel ugyan Peter idővel feldolgozta barátnője halálát, emléke mégis erősen ott él benne, annyi esztendő után is. Ha jobban belegondolunk, és empatikusabb szemmel állunk a dologhoz, talán Ben bácsi elvesztése mellett talán ez Pókember legfájdalmasabb tragédiája. Nem csoda, hogy rengeteg olvasó fejezte ki annak idején a nemtetszését, és még maga Stan Lee sem tartotta jó ötletnek, hogy Gerry Conway író megölte Peter legelső szerelmét, talán mindmáig képtelen volt magát túltenni ezen a döntésen, több ezer olvasóval egyetemben.

A képregény tartalmazza az eredeti sztori mindkét epizódját, a lehető legteljesebb mivoltában, ennek a történetnek a közvetlen folytatásából néhány oldalt (ami kvázi Gwen temetését mutatja be), egy megható visszaemlékezést, Mary Jane szemszögéből, továbbá annak a rendőrnek a meséjét, aki kint volt a Brooklyn hídnál a lány halálakor, valamint Peter, és Gwen utolsó együtt töltött estéjét, boldog, de egyben szomorú kivitelben, végül pedig egy „mi lett volna ha?” verziót, amelyben Pókember szerelme életben marad. Gyakorlatilag a képregény összes története remek, nagyszerűen összefoglalja mindazt, amit jelentett, és még mindig jelent ennek a karakternek a halála, mind Pókemberre, mind a képregényiparra nézve. Ennél teljesebb, és összetettebb kiadást aligha fog találni az ember erről a történetről, ezt a kijelentést pedig kéretik világszinten érteni. A Gwen Stacy halála az idei év egyik legnívósabb címe, egyszerre folytatja azt a vonalat, amit a Kingpin annak idején elkezdett a klasszikus Pókember-sztorik kiadásával, miközben nyugodtan odaállítható a tavalyi Kraven utolsó vadászata mellé, mint egy örökzöld, kultikus művet, amelyet minden magára valamit is adó képregényrajongónak ismernie kell.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. VictorVance  Szerkesztő
2017.07.28. 15:27:01
LV18
Válasz 1. Rosszarc üzenetére:
Kell egy kis megértő szellem az ilyesfajta retróhoz, de szerintem rendben van. Ma már nem állja meg a helyét, de el kell képzelni milyen lehetett akkoriban ez az egész. Tényleg sokkoló, és lehangoló, kis kövezte az utat a drámaibb, és sötétebb sztoriknak. Sok minden másképp alakult volna a képregényiparban, ha nincs ez a sztori.
Örülünk?
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2017.07.28. 08:24:08
LV1
Nekem valamiert nem jott be annyira. Olvastam meg gyerekkent a Csodalatos Pokemberben akkor tetszett, de most nem tartottam elegge dramainak, bar a szandek, es maga a kepregeny nagyon jol osszefoglalja es bemutatja ezt az esemenyt. Szoval jar a pirospont a Kingpinnek, mindig jo kezbe venni a kiadvanyaikat, meg akkor is, ha ez egyik epp nem nyeri el annyira a tetszesemet.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15931 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5938 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4731 db
Utolsó belépés:
2019.08.24. 09:38:55
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea