PlayStation.Community Blog ›› xerox

0 hozzászólás

2017.06.26. 23:32:06

Nincs hozzászólás ehhez a napjóbejegyzéshez!

Megosztás
Értékeld a blogot!
Egy érdekes werkfilmet láttam a napokban egy videojátékról, amiben egy szinkronszínész beszélt egy általa szinkronizált karakterről. Az átélés, ahogy nyilatkozott a játékbeli karakterről először viccesnek tűnt, de így, hogy pár nap elteltével még mindig bevillan a vele készült rész, picit elgondolkodtam azon, milyen nagyban hozzájárulnak a játékélményhez, mégis sokszor alig tudunk valamit róluk. Jobb esetben a marketing megkapaszkodik egy-egy nagyobb névben, rosszabb esetben csak a stáblistából értesülhetünk arról, kinek a hangján szólalt meg a főhős, vagy épp a főgonosz. Aztán beugrott egy 2000 körül íródott cikk, miszerint a videojáték kezdi kiszorítani a filmes szakmát a szórakoztatóipar piacáról, majd a néhány éve olvasott hír, miszerint a videojáték fejlesztés bekerülhet (utólag csekkoltam, be is került) a Kreatív Európa a kulturális, kreatív és audiovizuális ágazatok támogatására irányuló európai programjába. Igen, pályázhatnak EU-s támogatásra a kedves játékfejlesztők, immár 3. éve. A Destiny pedig úgy tudom nemcsak a legnagyobb költségvetésből készülő videojáték rekordját állította fel, hanem a filmes szakmának is lökött egy fricskát. Ugyanis az a helyzet, hogy a megjelenés évéig a szórakoztatóiparban még mozifilmre sem költöttek ekkora összeget. Ezek után nem is szabad csodálkoznunk azon, hogy ilyen őrült ritmust vett fel a videojáték ipar. A hardver erősödik, soha nem látott ütemben fejlődik, mert van befektető, van pénz, van jó játék, és van rá igény és kereslet is. Úgy gondolom, ezek csupán apró jelek, hogy valami nagy dolog van készülőben. Csak most léptünk be a kapun, ami előtt évtizedeken át ácsorogtunk. Na de ne kalandozzunk el ilyen messzire az eredeti témától, és ne menjünk bele mélyebb filozófiai gondolatmenetekbe. Egyelőre.

Szóval úgy gondoltam, itt az ideje egy picit beleásni magam a témába, és kideríteni kiket rejt az az orgánum, ami akaratlanul is belemászik a fülünkbe, kíméletlenül rabul ejti lelkünket... Sok érdekes dolgot találtam, amit most megosztok veletek egy többrészes blog formájában.

Ma már nem nagy szenzáció, ha egy ismertebb személy, híresség beáll szinkronszínésznek egy videojátékban. Sőt, Willem Dafoe és Ellen Page egyenesen a főszerepet játsszák el a Quantic Dream, Beyond: Two Souls nagysikerű játékában. A sokak által túl filmszerűre sikerült /:D/ filmszerű alkotáshoz közel 2000 oldalas (nem elírás) forgatókönyv készült. Hogy az ő szerepük hozzá járul-e a maximális játékélményhez? Ez nem is kérdés.
Olykor adja magát a színész legnagyobb, legmeghatározóbb megformált filmbeli karaktere. Sokan csak nagyon nehezen tudnak szabadulni a beskatulyázásból. A nálunk Nagymenők címen futott 1960-1990 között játszódó gengszterfilmben óriásit alakító Ray Liotta adhatta Tommy Vercetti hangját a Grand Theft Auto: Vice Cityben. Pletykák úgy tartják, nem volt zökkenőmentes az együttműködés, még perre is mentek a felek apróságok miatt, de a végeredmény egy feledhetetlen játék lett a maga igazi 80-as évek hamisítatlan hangulatával. Régi motorosok mondhatják, csak a szokásos, hiszen a Rockstar Games mást sem csinál, csak jórészt GTA-kat gyárt és bíróságra jár.
Picit maradjunk még a GTA világában, pontosabban San Andreasban. Felsorolni nem is érdemes, annyi híres, ismert személy megfordult a világ talán legsikeresebb játékban, de azt hiszem, Samuel L Jackson neve mellett még sem mehetünk csak úgy el. Ő alakítja a korrupt rendőrt, Frank Tenpenny karakterét.
Michael Madsen az egyik kedvenc színészem. Tipikusan jól áll neki a jó zsaru, rossz zsaru szerep. Sok filmben és sorozatban láttam már, és habár én magam is „csak” B-kategóriás színésznek tartom, a Driver sorozat John Tanner, illetve a Dishonored negatív, mégis szerethető Daud hangját abszolút hitelesen, a lehető legnagyobb profizmussal adja elő. A Dishonored: Death of the Outsider most megjelenő részében visszatér Daud és vele együtt Madsen is.
Egyelőre megköszönöm megtisztelő figyelmedet. Folytatásban szó lesz lecserélt szinkronhangokról és arról a szinkronszínészről, aki ihlette ezt a blogot és aki miatt a fél napomat elbasztam kutakodással töltöttem.
Blog hozzászólások
LV18
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
20137 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
zomimi78
Fórumhozzászólások száma:
8983 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
3019 db
Utolsó belépés:
2019.12.07. 17:15:49
Regisztráció ideje:
2008.10.06. 15:26:39
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea