PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

20 hozzászólás

2017.05.14. 17:04:16

Utolsó hozzászólás: Onimushaman

2017.05.19. 19:33:06

Megosztás
Értékeld a blogot!
A bolygó neve: Halál (Aliens – 1986)
Ridley Scott 1979-ben, A nyolcadik utas: a Halál című zsigeri horrorfilmmel igazi mesterművet alkotott. Legendák szólnak emberekről, akik rosszul lettek a vetítőteremben, állítólag a mozi előtt rendszeresen parkolt egy mentőkocsi, akárhányszor adták a filmet – egyértelmű jelei voltak ezek annak, hogy valami jelentős dolog született meg ezzel az alkotással. És valóban: nézők millió tartják azóta is verhetetlen örökzöldnek a produkciót, kikezdhetetlen, vitathatatlan érvek sorakoznak amellett, hogy az Alien minden idők egyik, ha nem a legjobb sci-fi horrorja. Egy ilyen alkotásnál, ha szóba kerül egy esetleges második rész, mindjárt az első dolog, ami eszébe jut az embernek az a tény, hogy egy ilyen folytatást számtalan ponton el lehet cseszni, az eredeti pofátlan lekoppintásától kezdve a bátortalan koncepción át a merész, ámde a témától túlságosan elrugaszkodott ötletekig bezárólag. A bolygó neve: Halál azonban egyik hibába sem esett bele: az előd teljes mértékű tiszteletben tartása mellett képes volt totálisan újraértelmezni azt, nem csak egy egyszerű folytatás képében tetszeleg a film, hanem homlokegyenest zsánert is váltott. Az első epizód szorongó, nyugtalanító hangulata sosem hagyta békén az embert, Scott ráérős mesélése, és a szakemberek hideg, klausztrofóbiás díszletei remek táptalajt biztosítottak a karfa szorongatásához, na meg a vég nélküli rettegéshez. A bolygó neve: Halál ezzel szemben maga a fékezhetetlen, maximális sebességgel száguldozó tehervonat: kompromisszumok nélkül dob bele a cápákkal teli mélyvízbe. A nyolcadik utas: a Halál kimért, és csendes, akár egy profi gyilkos, aki lassan az ember háta mögé lopakodik, és úgy csap le. A bolygó neve: Halál azonban egy igazi atombomba, ami a hatókörében letarol mindent, és mindenkit, kivétel nélkül. Eszméletlen pusztítását pedig bemutatása óta, már 31 éve erősen érezzük.

James Cameron nagyon eltalált valamit a ’80-as években. Az emberek, főleg az utálói, akik szétköpködték az Avatar miatt, és azzal vádolják, hogy túl nagy az arca, hajlamosak elfelejteni, hogy anno ilyen filmeket forgatott, mint A bolygó neve: Halál, de említhetném akár a Terminátort is, melynek sikere után egy csapásra kinyíltak Hollywood kapui az egykori kamionsofőr előtt. Mondjuk már ezidőtájt sem lehetett azzal vádolni, hogy kicsi lenne az egója, már akkor a világ trónján képzelte magát, de ezzel nincs is semmi probléma, hiszen pont emiatt lett zseniális a végeredmény. Cameron erőszakos habitusa, és maximalizmusa tette a filmet kortalan alkotássá. Legelső, és legfontosabb következtetése az volt, hogy egyetlen idegen lénynél már csak egy valami lehet félelmetesebb: több idegen lény. Ennek megfelelően az első rész címéhez hozzáadta a többes szám betűjelét, ez az egyébként zseniálisan letisztult, és sokat mondó megnevezés, az Aliens rögtön tisztázza, hogy itt már valóban nem babra megy a játék: ezúttal háború lesz! Cameron egy újabb feszült, sötét háttérben bujkálós horror helyett vérbeli sci-fi-akciófilmet rendezett, melyben ettől függetlenül megtalálhatóak az előd műfajának elemei, és magának a filmnek bizonyos aspektusai, mégis merőben más az Aliens, mint az Alien volt. A maga fékezhetetlen vadságával kitörölhetetlenül letette a névjegyét a frencsájzon belül, és az egész filmgyártásban is.
57 év telt el az első rész óta, Ellen Ripley hadnagy pedig azóta sodródik a végtelen, hideg űrben, ám egy keresőcsapat nemsokára rátalál. Miután magához tér, szembesül a kíméletlen valósággal, majd azzal, hogy a Társaság őt vádolja a Nostromo hajón történt katasztrófa miatt, mivel nem veszik be a meséjét a félreeső bolygón megtalált idegen hajóról, a tojásokról, és a legénységet elpusztító idegen lényről. Nemsokára azonban Ripleynek lehetősége lesz bebizonyítani az igazát. Megszakad a kapcsolat az LV-426-al, azzal a planétával, ahol annak idején Ripley, és legénysége leszállt, ugyanis ott jó ideje telepesek laknak, akik a Cég megbízásából kezdték el terraformálni a bolygót. Ripley saját démonjainak legyőzése érdekében az eset kivizsgálásra indított tengerészgyalogos csapattal tart, nem sokkal megérkezésük után szembesülnek feldúlt, szétszaggatott, és totálisan elhagyott bázissal. Aztán, ahogy az lenni szokott, a komplexum folyosóin haladva találkoznak azokkal is, akik ezért felelősek: egy rakás idegennel, akik nagyon nem díjazzák, hogy az emberek megzavarták a nyugalmukat…

Az Aliens kétségkívül legzseniálisabb húzása, hogy hatványozza a híres-hírhedt címszereplő számát. Nem csak a minőségre gyúr rá, de a mennyiségre is. Az első részben csupán egyetlen egy lény volt: a maga, szinte legyőzhetetlen tökéletességével riogatta, és gyilkolta le sorban a főhősöket, itt viszont rengetegen vannak, aprítják is őket rendesen, mégis, hiába fog rajtuk jobban a golyó, fenyegetőbbek, és veszélyesebbek, mint bármikor. Cameron nagyon lassan vezeti fel a későbbi eseményeket. Ő sem ér rá kevésbé, mint annak idején Scott, azonban nála egyik pillanatról a másikra vált a tempó maximális fokozatra. Amikor elszabadul a Pokol, már végképp nem szarozik: az Aliens izgalmas, akciódús, alig hagyja levegőhöz jutni a nézőjét. A szereplők, akárcsak az idegenek hullanak, mint a legyek, egyik hangos, és látványos akciójelenetből kerülnek át a másikba, közben üresjáratnak helye nincs, ha le is áll egy kicsit a golyózápor, akkor sem töltelék párbeszédekkel, vagy értelmetlen fejtegetésekkel találkozhatunk. Akciófilmhez képest zajlik a karakterépítés rendesen, ez a látványra alapozott blockbuster nemcsak akció-orgiáival, és hatalmasabbnál hatalmasabb robbanásaival hódít. Van esze, értelemmel, és érzelemmel van felruházva. Az atmoszférát percek alatt sikerül megteremteni, feltűnnek a tengerészgyalogosok, jönnek sorban a viccelődő, kemény dumák, és máris ott érzed magad Te is a csapat tagjai között. Az Aliens egy afféle militarista sci-fiként is simán megállja a helyét, Cameron zseniálisan vegyítette a kommandósfilmeket, és azok macsó szövegeit a tudományos-fantasztikummal, és a horror zsánerével.

Attól függetlenül, hogy a film bőven megelőzte saját korát, le sem tagadhatná, hogy a ’80-as években készült. Ugyanúgy megtalálható benne az évtized alkotásaira jellemző vietnámi szindróma, mint az 1986-hoz képest túlontúl előremutató modernizmus. Már az Alien első részébe is könnyen bele lehetett magyarázni ezt az allegóriát, de az Aliensről valósággal üvölt, hogy melyik valós háborús konfliktus inspirálta a cselekményt. A felállás gyakorlatilag ugyanaz: egy csapat modern, és korszerű fegyverrel, eszközzel, és műszerrel felszerelt katona találkozik egy olyan ellenséggel, aki csaknem kőkorszaki módszereket alkalmaz, ámde mégis felülkerekedik, mivel ösztönös, elszánt, lelkiismeret nélküli, nem utolsósorban pedig tökéletesen otthonos terepen mozog, és kihasználja saját környezete előnyeit. Az egyedüllét rémisztő, velőt rázó hatása után itt már tömeges rovarirtás zajlik, Robert A. Heinlein Csillagközi invázió című kultikus regényének szellemében (a film másik fő inspirációs forrása), az Aliens voltaképp egy B-film felturbósított változata, legalábbis abban az értelemben, hogy ezen alkotások elemeit, és kliséit veszi kölcsön. Adózik a nagyságuk előtt, rajongva idéz belőlük, miközben felül is emelkedik azoknak a receptjén. Mi több, látványvilága még ma is zokszó nélkül megállja a helyét. Cameron akaratossága, és maximalizmusa itt is nagyban megmutatkozik. Minden díszlet a helyén van, a film végi 15 perces visszaszámlálás tényleg 15 percig tart, és a lények, a robbanások igazibbnak hatnak a legtöbb mai CGI parádénál.
Nem elhanyagolható dolog, hogy, sok más blockbusterrel ellentétben itt igazi színészek vannak, és ha legtöbbjük sosem tudott már maradandóval előrukkolni az Aliens, vagy több más Cameronnal történő kollaboráció után, itt azért mégis odateszik magukat annyira, hogy az ember egy életre megjegyezze a nevüket. Jenette Goldstein férfias, és maszkulin Vasquezét azóta próbálják úton-útfélen majmolni, a nemrégiben elhunyt Bill Paxton Hudsonjének beszólásain hatalmasakat lehet derülni, Michael Biehn karizmatikus, és mindig tettre kész Hicks tizedese olyan karakter, aki mellett bárki szívesen harcolna, de a legnagyszerűbb mindközül Sigourney Weaver, aki még mindig remek a szerepében. Az alakítása Oscar-jelölést hozott számára (ritka eset a filmtörténelemben az ilyesmi), az előző részhez képest szinte teljesen más lett. Az Alien parancsokat követő, racionális, és pragmatikus alakjából egy igazi harcos lett, egy anyatigris, aki minden áron megvédi azt a kislányt, aki a saját, elvesztett gyermeke után még megadhatja neki az anyaság esélyét. Linda Hamilton Sarah Connorja után Ripley is betonkemény helyett kapott James Cameron erős női karaktereinek a panteonjában – a gyengébbik nem saját, különbejáratú Rambójaként mutatja meg az idegeneknek, hogy hol lakozik az atyaúristen.

Az Aliens valódi zsenialitása az apró, de mégis jelentőségteljes dolgokban mutatkozik meg. Egyszerűen minden működik benne, kivétel nélkül, a felvezető első 1 óra, a horror kellékekkel dúsított első találkozás a lényekkel, az izgalmas akció-orgiák, a párbeszédek, a dinamika, a lendület, a tempó, az Alien Királynő, James Horner markáns zenéje, még azoknak a nyamvadt gépfegyvereknek a kerepelő hangját, és a mozgásérzékelő pityegését is egy életre megjegyzi az ember – baromi részletes, és aprólékos az egész. Bőven túlmutat egy sima folytatáson, visszafordíthatatlan hatást gyakorolt mind az Alien franchisera, mind az Álomgyárra. Előbbire remek bizonyíték, hogy a jövőbeli képregények, videojátékok, és egyéb termékek szinte mind-mind Cameron alkotásának a stílusát vették alapul, néhány ritka kivételtől eltekintve az összesen az Aliens cím betűtípusa virított, a rajongók pedig a bemutatása óta is azon marakodnak, hogy melyik jobb, ez, vagy az első epizód. Olyan kérdések ezek, melyekre sosem lehet egyértelmű választ adni, mégis rengeteg érv van mindkettő mellett, azonban ez egyáltalán nem gond, sőt: az Aliens zseniális folytatás, pontosan ugyanakkor mestermű (ha nem nagyobb), mint elődje, és az Alien frencsájzon belül azóta sem sikerült még csak megközelíteni sem a Scott, és a Cameron által felállított lécet. Soha a büdös életben nem lesz még egy ilyen film, mint az Aliens – és komolyan, valahol jól is van ez így.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
20. Onimushaman  Szerkesztő
2017.05.19. 19:33:06
LV24
Válasz 19. Greg üzenetére:
Máshogy látjuk akkor.
señor
19. Greg  PlayStation.Community tag
2017.05.19. 13:25:24
LV25
Válasz 18. Onimushaman üzenetére:
Egy Jerry & David Zucker által készített Alien paródiába jó lett volna. ;)
LV426
18. Onimushaman  Szerkesztő
2017.05.19. 03:12:46
LV24
Válasz 12. Greg üzenetére:
Kevés undorítóbb van horror terén, mint amikor mamázik az a dög és megnyalja a hősnőt. Nekem tetszett.
señor
17. Greg  PlayStation.Community tag
2017.05.19. 00:59:58
LV25
Válasz 15. TCr64EU üzenetére:
Így van. Nem véletlen lett itt cikkíró a PSC-n.
LV426
16. Tevez11  PlayStation.Community tag
2017.05.18. 19:21:30
LV23
Parádés írás, grat.
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
15. TCr64EU  Choose life
2017.05.18. 16:34:11
LV22
Az írásra most jutott időm.
Kurvajól írsz haver, minden mondatod élvezet volt olvasni.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
14. VictorVance  Szerkesztő
2017.05.17. 12:04:26
LV18
+1
Válasz 13. HUN_GERGO üzenetére:
Nálam az 1-2 holtversenyben van (talán Cameron egy hajszállal vezet), aztán jön a 3, a lehangoló, és nyomasztó hangulatával (piszok bátor film, főleg az előzményhez képest), végül a 4, ami helyenként igencsak aberrált, és gusztustalan, de vannak jó pillanatai.
Örülünk?
13. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2017.05.17. 11:25:17
LV15
Szerintem egyik résszel sincs baj... de azért van sorrend... 2,1,4,3
12. Greg  PlayStation.Community tag
2017.05.16. 22:31:35
LV25
Válasz 10. bundas01 üzenetére:
Igen a negyedik rész az határeset. Nagyjából nekem is bejött bár picit erőltetett volt ez a klónozás dolog.... ja igen meg a vége az már bohózat szintű volt. De Ron Pearlman karaktere nagyon betalált... meg az a brigád...
LV426
11. taron  PlayStation.Community tag
2017.05.16. 20:53:00
LV5
+1
Egyik legjobb film EVER és a legjobb Alien szerintem, megvan bluray-en az összes a Prometheus-al együtt, mindenféle verziókban(director's stb.). Bármikor nézős, örök love!!:))) Director's-ban a tripod gépágyús rész az egyik legjobb.....
Ar0nka
10. bundas01  Hivatásos Troll
2017.05.16. 20:08:57
LV20
Nagy kedvencem ez a rész. Az első és a harmadik annyira nem adja. És lehet furán hangzik, de nekem a négy is bejövős azzal a beteg hangulatával. Kivéve a végén az a nyomorult fura alien.
Na ez is egy m.f.,színtén nagy a pofája:D
9. martin  Főszerkesztő
2017.05.16. 07:48:47
LV27
+1
Válasz 8. Alien üzenetére:
Nekem tetszett a harmadik. Nagyon jól illik abba a koncepcióba, hogy a filmek eltérő stílusúak.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
8. Alien  PlayStation.Community tag
2017.05.16. 06:57:58
LV10
nekem az Alien 3 életem legnagyobb mozis csalódása volt, úgy jöttem ki, mint akit fejbeb*sztak. A véleményem azóta sem változott róla. pláne, hogy ilyen videókkal van tele a net:

https://www.youtube.com/watch?v=adUvkY_sNHA

Mondjuk ennek köszönhetően az A:CM DLC-jében brutálisan meg tudták csavarni a sztorit, élvezet volt nézni...:)

Az Aliens-hez visszatérve: nagy köszönet jár Ridley Scottnak is, hogy végül kivágta az elsőből Dallas begubózott jelenetét, emiatt Cameroné hatalmasat ütött!!!
7. VictorVance  Szerkesztő
2017.05.15. 19:49:37
LV18
Válasz 3. Alien üzenetére:
"Cameron után rendezni hálátlan dolog, ezt látni a franchise-okon. Egyik folytatás sem tudja még csak megközelíteni sem az Ő filmjeit."

Ez teljesen igaz. Ha bottal ütnének se tudnám megmondani, hogy ezután hogy lehetett volna csinálni még egy ilyen jó Alien filmet. Ha maradnak a bevált receptnél, akkor az a baj, hogy lenyúlják Cameron stílusát, ha meg mást akarnak csinálni, akkor főleg nem lesz jó vége - ezt meg is tették az Alien 3-al, ami szerintem azért egy jó film, mégis egyfajta visszalépés a korábbi két epizódhoz képest.

Egyébként kicsit sajnálom, hogy végül nem készült el Neil Blomkamp Alien filmje Ripley-vel, és Hicks-el. Jó lett volna egy kis nosztalgia, de szerintem pont az lett volna a legnagyobb hibája, hogy túlságosan támaszkodik az Aliens-re. Ezt már a kiszivárgott concept art-okon is tisztán lehet látni.
Örülünk?
6. CountofHell  PlayStation.Community tag
2017.05.15. 12:18:44
LV15
+1
A 2. legjobb sci-fi a világon.
PSN - CountofHell_HUN
5. ALF22  Son of Liberty
2017.05.15. 10:07:28
LV26
Utálom az összes mai CGi-t a filmekben. ELnök emberei2: egy mezei autó felrobbantása is cgi volt és full gagyi full béne. Mi a franc történt manapság?? Ami nem megy ne eröltessék!!

Ezt a filmet már rég fel kellett volna dolgozni normális minőségben játékban, hadd élhessük mi is át. Nagyszerű film, nagyszerű technológiával (future, de mégis a realista vonallal, ez tetszik nekem a legjobban)
4. TCr64EU  Choose life
2017.05.15. 09:17:30
LV22
10/10
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
3. Alien  PlayStation.Community tag
2017.05.14. 21:13:30
LV10
nagyszerű írás, valahogy én is így érzek mint ami az utolsó mondatodban van. szvsz a világ legjobb sci-fi horrorja. A máig helytálló látványvilágával, eszközeivel (a mozgásdetektor iszonyatos nagy húzás volt) és szereplőivel. Kár hogy egy ilyen kretén brigád fogott bele az Aliens Colonial Marines-be, mert ez a film egy méltó játékadaptációt érdemelne. Remélem üzletileg bejön Cameron Terminator 2 3D-s kiadványa és akkor megcsinálja az Aliens-t is...Ígéretet tett rá. Nagyon kéne.

Cameron után rendezni hálátlan dolog, ezt látni a franchise-okon. Egyik folytatás sem tudja még csak megközelíteni sem az Ő filmjeit.

2. Greg  PlayStation.Community tag
2017.05.14. 18:38:21
LV25
"a robbanások igazibbnak hatnak a legtöbb mai CGI parádénál."
Azért mert tényleg megcsinálták. Ezért mondom hogy amit lehet azt még mindig inkább csinálják meg egy az egyben mint a CGI... nagyon észrevehető. Persze egy mozgatható szilikonlénynél az élethű animáció kulcsfontosságú de ha ez meg van akkor valósághűbb mint a CGI hiszen Stan Winston-ék is mesterek voltak a szakmájukban.
LV426
1. Greg  PlayStation.Community tag
2017.05.14. 18:31:35
LV25
"Van esze, értelemmel, és érzelemmel van felruházva." Ez a lényeg... úgy mint az Avatarnál is. És az utolsó mondatban azt írod amit én is akartam tényleg soha nem lesz még egy ennyire jó Alien film (ha csak Cameron nem vállalja el az egyik rendezését úgy hogy a forgatókönyvbe is beleszólhat ;)
A negyedik rész megpróbált kicsit visszakanyarodni a Bolygó neve: Halál irányába de szerintem ez csak félig meddig sikerült.
Cameron nagyon jól fel tudja építeni az akciófilmjeit, amikor nem akció megy akkor is odaszegez a feszültséggel teli párbeszédekkel.
Nagy hiba ha egy ilyen nagymester szüntelteti magát. Vagy ha nincs egy olyan jó forgatókönyv amire rábólintana...

LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16677 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6263 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4883 db
Utolsó belépés:
2020.01.18. 10:56:56
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea