PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

9 hozzászólás

2017.05.25. 09:41:33

Utolsó hozzászólás: NamelessOne

2017.05.27. 19:59:13

Megosztás
Értékeld a blogot!
Star Wars #1: Skywalker lesújt
Star Wars #1-6 (2015)
2014-ben sokan szomorodtak el, amikor kiderült, hogy miután a Disney megvette a Star Wars frencsájz jogait, a Marvel is kéri vissza a Dark Horse Comics-tól George Lucas jövedelmező agyszüleményének képregényes vonatkozásait. Ezzel egy korszak zárult le: a Dark Horse 1991 óta foglalkozott Star Wars képregények kiadásával, ezalatt az idő alatt születtek ugyan gyengébb, sőt, néha még egyenesen borzalmas alkotások is, de azt nem lehet mondani, hogy ne értették volna a dolgukat. A huszonhárom esztendő számos remek történetet adott a rajongóknak a Dark Empire-től kezdve a Republic-on át a Dark Times-ig bezárólag, és akkor még nem is volt szó azokról a sztorikról, melyek gyakran több ezer évvel korábban (Dawn of the Jedi), vagy később (Legacy) játszódtak, mint a filmek. Rengeteg érdekes monumentummal, és eseménnyel gazdagították a Star Wars világát ezek a képregények, melyek mindegyik fontos korszakot felölelték. A Régi Köztársaság, a Klónháborúk, a Birodalom felemelkedése, a Galaktikus Polgárháború, az Új Köztársaság hajnala, a sort még hosszan lehetne folytatni, és példálózni jobbnál jobb történetekkel, pont ezért volt fájdalmas fordulat, amikor a Marvel visszavásárolta a nevet (előtte ugyanis ők birtokolták a Star Wars képregények kiadási jogát), és ezzel együtt minden Dark Horse által közölt sztorit törölt a hivatalos kánonból. Mondanom sem kell, ez rengeteg rajongónál kiverte a biztosítékot, és jogosan, hiszen több évtizednyi szellemi termék ment a kukába (jobban mondva megkapta a „Legends” megjelölést), ezáltal jónéhány klasszikussal kevesebb lett a Star Wars univerzum.

Ugyanakkor még meg sem száradt a tinta a jogi papírokon, de a Marvel rögtön bejelentette, hogy egy rakás új képregénysorozatot indít, amellyel teljesen új alapokra kívánja helyezni a frencsájz történetét. A pár részes miniszériák, a hatodik, és a hetedik epizódot összekötő sztorik, valamint a kizárólag csak egy, fontos karakterre alapuló képregényeken kívül útjára indították a szimplán csak Star Wars-ra keresztelt, havonta megjelenő sorozatot is, mely a Disney által kiemelten favorizált eredeti trilógia idejébe kalauzolja el az olvasót. Az Egy új remény, és A Birodalom visszavág között járunk, a Lázadók Szövetsége sikeresen elpusztította a Galaktikus Birodalom szuperfegyverét, a Halálcsillagot, ám a Birodalom azóta üldözi őket galaxis szerte, egy lélegzetvételnyi pihenést sem hagyva nekik. Új búvóhelyet kell keresniük, de közben próbálják tovább csorbítani az elnyomó diktatórikus rendszer erejét. Luke Skywalker, Han Solo, Leia hercegnő, Chewbacca, és két örök segítőjük, C-3PO, és R2-D2 egy birodalmi fegyvergyárat akarnak megsemmisíteni, azonban tervük nem megy zökkenőmentesen. Hamar észreveszik őket, egy rakás katona indul ellenük, fegyverekkel, ágyúkkal, lépegetőkkel, miegymással, és időközben megjelenik Darth Vader is, tehát egyáltalán nem lesz könnyű dolga a kis csapatnak.

A képregény írója, Jason Aaron szerencsére tökéletesen érti a Star Wars univerzumot, ennek köszönhetően egy pillanatig sem tétovázik, egyből az események közepébe dobja a főhősöket. Nem foglalkozik körmönfont politikai machinációkkal, vagy intrikákkal, nem magyaráz túl semmit, csak azt a kellemes, űrkalandos hangvételt viszi tovább, amelyben az eredeti trilógia is bővelkedett. Minden benne van, ami miatt szeretjük ezt a világot, és a karakterek személyisége, tettei, szavai is tökéletesen reprezentálják az ismerős korszakot, amiben el lett helyezve a történet. Luke komoly kétségekkel küzd, hogy valóban képes e Jedi lovaggá válni, Han, és Leia állandóan szócsatáznak egymással (előbbi csillogó humorával, utóbbi emelkedett, úrinős temperamentumával képviselteti magát), Vader pedig ugyanolyan számító rohadék, ha nem jobban, mint a filmekben. Két rohamosztagost használ élő pajzsként, serényen fogyasztja a birodalmi tiszteket, és a többi. Van itt minden, amire egy igazi rajongónak szüksége lehet: fan service, humor, izgalom, kaland, maximális fordulatszámra pörgetett Star Wars hangulat, a főszereplőkért pedig annak ellenére is lehet aggódni, hogy mindenki tudja, mi lesz a vége ennek az egésznek.

Elég rizikós, és nehéz feladat olyan Star Wars képregényt írni, amely a két klasszikus film eseményei között helyezkedik el, de Aaron sikerre viszi mindezt. A Dark Horse 2013-ban is indított egy ilyen szériát, szintén simán csak Star Wars címen, kronológiailag a negyedik, és ötödik epizód között helyezkedett el, írója, Brian Wood pedig hasonlóképp teljesített, megidézve a klasszikusok feelingjét. A csupán 20 részes sorozat is a Marvel jogi hacacáréja miatt ért véget, ami szintén eléggé rossz hírt volt annak idején, ugyanis remek minőséget prezentált, bár legalább nem hagyott elvarratlan szálakat, és megmagyarázásra váró dolgokat, ami miatt tovább bosszankodhattak volna az olvasók. De ahogy az is, úgy Aaron sorozat is visszahoz valamit az eredeti trilógia szellemiségéből, ami valljuk be, nem kis teljesítmény. Az első kötet, a Skywalker lesújt sikeresen visz minket vissza a messzi-messzi galaxisba, hogy újra találkozhassunk a hőn szeretett karakterekkel, ráadásul mindezt a klasszikus környezetben, ami sokunk gyerekkorát, és fiatalságát nagyban meghatározta. Lehet, hogy ma már kevesebb létjogosultsága van egy ilyen sorozatnak, és túlságosan elcsépeltnek tűnik, ellenben a remek végeredményt látva nincs ok a panaszra. A Star Wars nyugodt szívvel ajánlható mindenkinek, akinek a szíve egy kicsit is közel áll ehhez az univerzumhoz. Fanoknak pedig egyenesen kötelező, természetesen. Nem utolsósorban újra van Star Wars képregény itthon. Azért ez se semmi.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. NamelessOne  PlayStation.Community tag
2017.05.27. 19:59:13
LV1
Válasz 8. VictorVance üzenetére:
Mondjuk a szintén linkelt borító grafika sem egy Alex Ross kategória, szóval itt szimpla alkotói lustaságot sejtek.
Tessék csak mondjuk a szukits.hu-n az első kötet minta oldalaira rápillantani. Han / Luke fizimiskája panelenként változik (és nem előnyére).
Részemről ez a képregény randa és elfogadhatatlan a debil arcábrázolás a klasszikus szereplőkön!
Clear Eyes, Full Hearts, Can't Lose!
8. VictorVance  Szerkesztő
2017.05.27. 19:37:22
LV18
Válasz 7. NamelessOne üzenetére:
Igen, ezzel sajnos együtt kell élnie annak, aki képregényt olvas. Bár mostanában már ritkábban találkozok ezzel, de régebben engem is zavart ez a dolog. Gondolom egy-egy borítóra sokkal több időt kapnak a rajzolók, hogy elkészíthessék, és végülis abból a szempontból kötelező szépnek, szebbnek lenni, mert azt látja meg az ember először, ha képregényt akar venni. Egyes esetekben pedig eleve más rajzolja a borítót, mint magát a képregényt.
Örülünk?
7. NamelessOne  PlayStation.Community tag
2017.05.27. 19:33:23
LV1
Engem rettenetesen zavar, hogy néha a borítók teljesen élethűen mutatják a szereplők arcát, viszont belelapozva meg van hogy elszörnyedek! Jó példa az első kép a blogodban. Luke arca egy förtelem!
Clear Eyes, Full Hearts, Can't Lose!
6. VictorVance  Szerkesztő
2017.05.27. 11:34:30
LV18
Válasz 5. mui-ruy üzenetére:
Szerintem ha kiadják a mostani két sorozat összes kötetét, akkor nagy rá az esély. Szerencsére eléggé viszik az emberek, sikeres lett.
Örülünk?
5. mui-ruy  PlayStation.Community tag
2017.05.27. 11:32:59
LV3
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
Ez úgy hangzik mint a Sötét Nagyurak c. regény plotja. :D
Jók lettek az új részek, a kiadás minősége előtt pedig le a kalappal! Remélem kiadja a Szukits az Obi-Wan és Anakin, Darth Maul, vagy az új Vader sorozatokat is. Nameg a napokban bejelentett Windu mester köré épülő minisorozatot! Ezek sokkal jobban érdekelnek, mint a Han-Leia-Luke trió kalandok.
4. Greg  PlayStation.Community tag
2017.05.26. 20:14:45
LV25
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
Köszi. Ez egész jól hangzik bár látványra kicsit fura lehet Vader a palástjával egy erdőben bóklászva. ;)
LV426
3. VictorVance  Szerkesztő
2017.05.26. 20:00:32
LV18
Válasz 2. Greg üzenetére:
Egy crossover, ami egyszerre futott ebben a Star Wars sorozatban, és a Darth Vaderesben is. Az alapsztori annyi, hogy a Sötét Nagyúr összefut egy kisebb Lázadó Flottával, akik megtámadják, és emiatt lezuhan az egyik környező bolygón. A Lázadók megérzik a vérszagot, és utána mennek, hogy levadásszák.
Örülünk?
2. Greg  PlayStation.Community tag
2017.05.26. 19:30:47
LV25
Válasz 1. Rosszarc üzenetére:
"Vader Down" ?! Ez mi ?!
LV426
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2017.05.26. 18:13:10
LV1
Orulok, hogy ujra van Star Wars kepregeny Magyarorszagon. Foleg hogy ezzel a sorozattal inditottak. A Vaderes sorozat kicsivel jobban tetszett de ez is nagyon jo, tokeletesen visszahozza a klasszikus trilogia hangulatat. A folytatas biztos vetel nalam. Remelem a Vader Down is megjelenik majd.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15977 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5957 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4757 db
Utolsó belépés:
2019.09.16. 19:33:44
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea