PlayStation.Community Blog ›› martin

27 hozzászólás

2017.03.15. 16:47:58

Utolsó hozzászólás: river

2017.04.04. 11:08:29

Megosztás
Értékeld a blogot!
Modellezni valamikor tizenéves korom elején kezdtem el, egyik kis házbéli barátom apukája, no meg saját faterom hatására. Édesapám, mint az életben mindenben, a makettezésben is mindenevő volt: a repülőktől kezdve a hajókon át a kocsikig mindent összerakott, többféle méretarányban is, ezért a hobbiszobánk egy idő után kezdett egy kolosszális, színkavalkádos járműtemetőre hajazni.
Engem ezzel szemben csak és kizárólag a japán Tamiya cég második világháborús járművei izgattak, melyeket - egyfajta kommunista csodával határos módon - igen nagy mennyiségben lehetett már a '80-as(!) években is megvásárolni. Festék, ecset, hígító mázsaszám állt otthon, ezeket apukám az akkor egyeduralkodónak számító Triál játékbolthálózat központi raktárából szerezte be, ahová - nem kevésbé misztikus módon, hisz ez normál halandó számára kvázi elképzelhetetlen volt akkoriban - bejárása volt.
Jó szemű és ügyes kezű gyerek voltam, így annak ellenére jól ment a makettezés, hogy még a legalapvetőbb technikákat vagy praktikákat sem ismertem. Relatíve szép modelljeim születtek, bár sok dologgal nagyon meg kellett küzdenem, információk hiányában. Akkoriban még nem volt internet, nem lehetett felmenni a Youtube-ra, beírni a kívánt technikát, vagy a makett-szett nevét, aztán lelesni, hogyan csinálják a profik; csak, hogy egy példát mondjak, még az alapozással sem voltam tisztában, ami pedig minden makett... alapja.
A II.VH modellek szinte ordítanak érte, hogy diorámaként, életképként jelenítsék meg őket. Ebben a témában az évtizedek során több magyar világbajnok is született: elég csak a legendás Forintos Kálmán bácsit említeni, aki több Tamiya gyári versenyt is megnyert csodálatos pályamunkáival. Nekem is valami ilyesféle volt a célom, azonban a "nagy ötlet" lassan született meg, és modelljeim egy szekrénypolcra kerültek. Egy nap aztán sajnos ez a polc leszakadt, és bár talán sok mindent meg lehetett volna menteni, nekem elment a kedvem a hobbitól... úgy tűnt, hogy egy életre.

Ugorjunk egy nagyot az időben; a kétezres évek legelején vagyunk, az 576 Konzol már zakatol, én pedig rátalálok a budapesti Trollbarlang üzletre, ahol véletlenül ismerem a tulajdonost, Barnát. A bolt portfóliója modell és makett, méghozzá Warhammer és WH40K témában. Űrgárdisták, káosz katonák, idegen lények minden menyiségben. Fantasztikus festékek, vadonatúj modellező-anyagok, elképesztően izgalmas könyvek, albumok. Szerelem első látásra.
Brutális erővel ébred újra rajongásom a modellezés iránt. Pénzt nem kímélve vásárolom a szetteket és festékeket, teljes színpalettát, szakkönyveket, mindent, ami ahhoz kell, hogy saját Űrgárdistáim legyenek. El is indul a munka, melyben annyira lelkes vagyok, hogy 2004-ben már cikket is írok az általam választott rendház, a Birodalmi Öklök készítésének fortélyairól.
El is készül egy-két szakasz katona, de aztán belassulok. Továbbra is vásárolgatok figurákat és anyagokat, de egyre kevesebbet festek. Ismét előtérbe kerül a nagy dilemma: a kész munkákat valahogy meg kéne jeleníteni, de ez nagyon körülményes feladat. A kézenfekvő megoldás egy nagyobb dioráma lenne, vagy esetleg egy terepasztal, azonban ezekkel van egy hatalmas probléma: lassacskán egy nagy batár porfogó válik mindegyikből. A gondosan készített tájat finom kosz lepi be, még vitrinben is, a figurák kifakulnak, és megint csak az lesz, hogy szekrényben, vagy uram bocsá' a pincében végzi az egész. Újfent pihentetem a modellezést...

Ismét ugrás az időben; 2015-ben rájövök, hogy a világ nagyot lépett előre a makettezés témakörében. Egyre szebbek és egyre minőségibbek a Games Workshop modelljei, a nehézkes fém figurák teljesen eltűntek, a műanyag termékek sokkal kiválóbbak, mint eddig, köszönhetően az új öntési technikáknak, a festékek, ecsetek és segédanyagok pedig már-már űrtechnológiát képviselnek. Az Ebaynek és a bankkártyáknak hála bármi azonnal megrendelhető, és immár a magyar webshopok is olyan kínálattal rendelkeznek, hogy nem probléma tovább a felszerelések villámgyors beszerzése. Újra nyakig merülök a hobbiba.
Első mini-diorámám mostanság lett kész. Ezzel a csinos, praktikus, kristálytiszta, több méretben is kapható display-jel megoldódott a több évtizedes probléma, ugyanis a saját talapzattal megalkotott figurákat végre "mobil" formában tudom kipakolni, azaz ha akarom, bármikor levehetem őket az alapról javítás vagy átrendezés miatt. A továbbiakban az elkészült osztagokat ilyen kis plexi-vitrinekbe pakolom, amik aztán egy polcon, vagy egy álló üvegvitrinben is szépen kényelmesen elférnek majd.
Ez a dioráma egyfajta tisztelgés a múlt előtt; egy kis nosztalgia, hogyan jutottam el idáig. A figurák nagy része több mint 10 éve készen van. Vannak köztük igazi őskövület, fém karakterek is, melyeket már ezer éve nem gyártanak, sőt leginkább már nem is használnak. Nekem mégis nagyon kedvesek ezek a régimódi megoldások, hisz ezek is a WH40K univerzum történelmének fontos állomásai voltak.
Ez az életkép a lojalista Imperial Fists rendház harmadik századának első és második osztagát mutatja be. A helyszín "napjainkban", valahol a földszerű, de végletekig lepusztított Cadia bolygón van, mely sokáig a WH40K univerzum egyik legfontosabb bástyája volt, azonban Abaddon the Despoiler 13. Fekete Hadjáratának köszönhetően nem is olyan régen megsemmisült.
A képzett őrmesterek mellett 4-4 csatatestvér vett fel védelmi pozíciót. A legizgalmasabb két karakter azonban a fekete csatapáncélos Káplán és a kék páncélos Könyvtáros, akik az első alapítású, tízezer éves múltra visszatekintő, patinás Birodalmi Öklök igazi veteránjai, számtalan csata túlélői.
Ezt a kis diorámát több másik követi majd a jövőben. Terveim között szerepel a teljes 3. Század elkészítése, mely összesen 10. szakaszból áll. Emellett folyamatban van a kizárólag elit csatatestvérekből álló Sterguard parancsnoki osztag felállítása egy igazi legendás birodalmi hőssel az élen, valamint további speciális osztagok megjelenítése. Készülnek emellett járművek is, valamint a WH40K univerzum további ikonikus szereplői - mind-mind a Birodalmi Öklök színeiben.
Idő közben persze belenyúltam az Űrgárdistákon túl más WH40K témákba is, ezekből is lassacskán összeáll egy-egy kisebb dioráma.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
27. river
2017.04.04. 11:08:29
LV1
Válasz 26. martin üzenetére:
okés..elkészülök,rakok majd fel képeket... ;-)
26. martin  Főszerkesztő
2017.04.03. 11:28:18
LV27
Válasz 25. river üzenetére:
Villants majd valami képet. (Egyébként én is pacsmagolok...)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
25. river
2017.03.29. 14:25:11
LV1
Válasz 22. martin üzenetére:
Szívesen! Várom a következőket... Én is szoktam festegetni..(de én csak pacsmagolok) Főleg fantasy témában... öreg koromban elkészítem majd az öt sereg csatáját. ;-)
24. martin  Főszerkesztő
2017.03.28. 22:52:50
LV27
Válasz 23. Masamune üzenetére:
Nem is tudnám megcsinálni, és nem is lenne túl izgalmas. Lassan és eléggé összevissza festek.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
23. Masamune  PlayStation.Community tag
2017.03.28. 14:43:11
LV14
Nagyon szivesen megneznek egy videot arrol, ahogy elkeszitesz egy figurat.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
22. martin  Főszerkesztő
2017.03.27. 20:46:12
LV27
Válasz 21. river üzenetére:
Köszönöm, örülök hogy tetszik, pedig ez igazából semmi extra. A rozsdás hordóval és a földdel több munka volt, mint a figurákkal. :D Remélem az ezután következők is bejönnek majd.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
21. river
2017.03.27. 09:33:26
LV1
Akárki akármit mond...Amihez hozzáfogsz,azt mindig profi módon teszed....Respest.. Szépek lettek!
20. Albert  salabakter
2017.03.20. 20:48:28
LV6
Válasz 19. martin üzenetére:
Rendben. Úgyis kell vennem fúrót meg festéket a tankhoz, akkor ezt is hozzácsapom a listához.
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
19. martin  Főszerkesztő
2017.03.20. 19:30:43
LV27
Válasz 18. Albert üzenetére:
Vegyél egy szürke Revell (vagy bármilyen) alapozó spray-t, és olyan max. 20cm-ről 2-3 szép vékony(!!) rétegben alapozd le az alkatrészeket. Fújsz egy picit és elhúzod közben a spray-t. Megszárad és festheted.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
18. Albert  salabakter
2017.03.20. 17:48:20
LV6
Válasz 17. martin üzenetére:
Nem olvastam és nem is láttam hogy szükséges az olajfestékhez alapozás, ugyhogy semmivel. Meleg szappanosvízben megfürdettem mindent és átsikáltam egy fogkefével alaposan (persze nem használtal).
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
17. martin  Főszerkesztő
2017.03.20. 14:21:13
LV27
Válasz 14. Albert üzenetére:
Hogyan és mivel alapoztál?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
16. duckdany  PlayStation.Community tag
2017.03.20. 07:34:08
LV5
Szépek, bár ez a világ nem vonzott sose, nem is ismerem.
Gyerekkoromban és is makettoztam. Repülők voltak, meg II. Vh-s témájú emberek, járművek.
Annyira hadilábon állok a művészi dolgokkal, hogy én egyet sem festettem le... :D ott álltak natúran, ahogy azt kiöntötték. :)
www.ilovewp.net
15. GrayFox  Szerkesztő
2017.03.19. 20:31:27
LV9
Szupi szépek lettek Főni, remélem jön a folytatás hamarost.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
14. Albert  salabakter
2017.03.19. 15:41:08
LV6
Válasz 13. martin üzenetére:
Revell és a gyári higítót használtam. A festékel szerintm nincs gond, inkább a festésel magával állok hadilábon. Ojan 20-30 gép mulva talán majd ráérzek.
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
13. martin  Főszerkesztő
2017.03.19. 07:53:44
LV27
Válasz 12. Albert üzenetére:
Biztos, hogy enamel a festék és a hígító hozzá való? Milyen márkákat és termékeket használsz? A maszk-csík azért van, mert vastag a réteg.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
12. Albert  salabakter
2017.03.19. 07:43:51
LV6
A higításnál egyszer sehogy sem akart fedni, másodjára meg valamiért nyúlós lett a festék. Amúgy meg még mindig látszódnak az ecsetcsíkok és helyenként hullámos lesz a felület. A maszkolásnál meg perem lesz, pedig elfele húzom.
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
11. martin  Főszerkesztő
2017.03.18. 14:08:57
LV27
Válasz 10. Albert üzenetére:
Az olajos, azaz enamel festékkel valamivel egyszerűbb dolgozni, mert lassabban szárad, jobban fed, és általánosságban egyenletesebb felületet eredményez. Ecsettisztítás és hígítás szempontjából ugyanakkor körülményesebb. A vízbázisú akril picit technikásabb, mert nagyon gyorsan szárad, de kevésbé körülményes a kezelése.

Mi nem lett jó eddig?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
10. Albert  salabakter
2017.03.18. 13:44:26
LV6
Válasz 9. martin üzenetére:
Eddig (meg most is) a higítós email festéket használtam. 2x próbáltam higítva vele de egyik esetben sem lett jó a végeredmény. Ha minden jól megy jövöhéten elkészülök a Heinkellel ami eddig a legjobban sikerült, de van még hova fejlödni. A tanknál majd aqva festéket tervezek használni. Viszont kicsit félek mert nincs benne tepasztalatom és utánnaolvasva sokmindenben külömbözik a két festék típus.
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
9. martin  Főszerkesztő
2017.03.17. 17:09:17
LV27
Válasz 8. Albert üzenetére:
Hígítsd a festéket és ott leszel hipp-hopp. :)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
8. Albert  salabakter
2017.03.17. 16:50:57
LV6
Haj de messze vagyok még az ijen minöségü festéstöl.
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
7. bundas01  Hivatásos Troll
2017.03.16. 13:11:40
LV20
A jó öreg Barnabás :D
Na ez is egy m.f.,színtén nagy a pofája:D
6. Igjoe  Extremely Solid
2017.03.15. 22:24:45
LV3
Nagyon király! Akármennyire is szimpatikus ez a hobbi, valahogy én mindig is paráztam a modellezéstől, szóval minden elismerésem.
5. VictorVance  Szerkesztő
2017.03.15. 22:12:37
LV19
Válasz 4. zodiac55 üzenetére:
Horizon-t én is habozás nélkül kipróbálnám. Warhammer-t én se csípem annyira, illetve nem is ismerem túlzottan.
Egyébként tényleg nagyon jól néznek ki!
Örülünk?
4. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.03.15. 20:02:06
LV12
Válasz 3. martin üzenetére:
Attól tartok, hogy én az utóbbi kategóriába esnék. Nekem a Warhammer, mint téma annyira nem tetszik, de mondjuk egy Horizon-os makettel tennék próbát - valószínűleg Sztálin után szabadon öt éves tervet kéne bevezetnem. :D
"Si vis pacem, para bellum."
3. martin  Főszerkesztő
2017.03.15. 19:58:14
LV27
Válasz 1. zodiac55 üzenetére:
Egyeseknek 2 óra, másoknak 2 hónap. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.03.15. 18:35:23
LV22
Nagyon jól néznek ki
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.03.15. 17:50:52
LV12
Továbbra is minden tiszteletem a tiéd. Ez az aprólékosság félelmetes, ráadásul tényleg nagyon jól is néznek ki. Egy-egy elkészítése mennyi időt vesz igénybe?
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV27
Főszerkesztő
PSC Kredit
46966 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
martin
Fórumhozzászólások száma:
8364 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
17259 db
Utolsó belépés:
2020.02.21. 16:17:30
Regisztráció ideje:
2008.10.03. 14:10:30
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea