PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

7 hozzászólás

2017.03.19. 15:45:33

Utolsó hozzászólás: rottenbull

2017.03.28. 19:26:40

Megosztás
Értékeld a blogot!
Batman: Bábel Tornya
DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény #4 – Az Igazság Ligája: Bábel Tornya
JLA #43-46 (2000)
A Bábel Tornya az olyan ritka DC képregények közé tartozik, melyek immár másodjára jelennek meg magyarul. Három évvel ezelőtt a Kingpin hozta ki Batman különszámként (nem hibáztak nagyot az eltérő címmel, de erről majd később), idén pedig az Eaglemoss dupláz rá a DC Comics Nagy Képregénygyűjemény elnevezésű sorozata keretein belül. Már ennél fogva is azt hihetjük, ha nem is korszakalkotó, de mindenképpen egy fontos darabról van szó, ha már ennyiszer kihozzák, de az igazság ennél sokkal kiábrándítóbb. Bár a Kingpinnél talán valóban azt hitték, hogy belenyúlnak a tutiba, hiszen a Bábel Tornya témája voltaképp sokkal többet akar (vagy inkább akarna) nyújtani egy tradicionális szuperhőstörténetnél, az Eaglemoss-t az eredeti kiadás megjelenési sorrendje köti, azaz, ha a sorozatának következő húsz része már megjelent képregény lenne, akkor azokat is kiadnák zokszó nélkül. Lesz ilyenből is azért pár, bár lényegesen kevesebb, de ez most más lapra tartozik. A lényeg, hogy a Bábel Tornya egy remek koncepció félig-meddig kurdarcba fulladása, ahol az irány jó, sőt, remek volt, a történetben rejlő potenciált mégsem sikerült maximálisan kiaknázni. Mindezt egy Igazság Ligája sorozatban (JLA), mely 1997-es indulása óta egész szép elismeréseket gyűjtött be, a szuperhőscsapat hosszú, kritikai, és kereskedelmi vergődése után. Egy idő után Grant Morrison-tól Mark Waid vette át a stafétabotot, aki folytatta az elődje által kijelölt utat, arra már mégsem volt képes, hogy elővarázsolja azt a bizonyos nyulat a kalapból.

Az Igazság Ligája vígan éli a rájuk jellemző átlagos napjait, azaz a Föld védelmezőiként hősködnek a világ különböző részein, amikor valami történik. A csapat tagjai sorban válnak harcképtelenné, Aquaman víziszonyban kezd szenvedni, Martian Manhunter két lábon járó lángoló tűzgolyóvá változik, Green Lantern pedig megvakul. A Liga többi képviselői sincsen biztonságban a halálos veszélytől, és nemsokára kiderül, hogy Batman régi nemezise, a több száz éves Ra’s al Ghul áll a dolgok mögött, aki egy eszelős tervet ötlött ki annak érdekében, hogy összezavarja a világ vezetőit, és egymás ellen fordítsa. Elveszi tőlük a nyelv megértésének képességét, így nem tudnak egymással kommunikálni, aminek következtében a Föld összeomolni látszik, és villámgyorsan sodródni kezd a káosz felé. A Liga könnyűszerrel elejét vehetné ennek, de a tragikus történések egész sora miatt ők maguk is meggyengülnek. Kiderül, hogy évekkel korábban Ra’s lánya, Talia betört Batman főhadiszállására, és olyan információkat szerzett meg, amellyel az egész Igazság Ligáját térdre kényszerítheti. Batman ugyanis az évek során megfigyelte csapattársait, hogy fényt deríthessen a gyengepontjaikra, és mindegyikük ellen kidolgozott egy olyan taktikát, melynek segítségével legyőzheti őket, ha esetleg fenyegetést jelentenének.

Az ilyen alaptörténettel rendelkező műveket szokás felmagasztalni, azonban a Bábel Tornyában rettenetes sok a kiaknázatlan lehetőség, és pont azért, mert magában a sztoriban hatalmas potenciál rejlett. Könnyen lehetett volna kiváló, azért mert a hősöket lényegében saját önhittségük, és megosztottságuk győzi le, mert ezúttal nem valami univerzumot fenyegető erővel néznek szembe, hanem önmagukkal, azért mert a cselekményt egy rakás belső konfliktus tarkítja, és legfőképp azért, mert kiderül, Batman sem csak az a kifejezett, hősies csapatjátékos csupán, hanem pszichopata-tüneteket felmutató egyén, a világ egyik legveszélyesebb embere. Ennél fogva nem is meglepő, hogy annak idején Batman különszámként jelent meg nálunk először a történet, és a borítóról lehagyták az Igazság Ligáját. Ő a kulcskarakter a sztoriban, ám a jellemét Waid komoly árnyalásnak veti alá. Egy paranoiás, számító, de mégis végig hidegvérű, precíz, és valamilyen szinten könyörtelen karakter rajzolódik ki előttünk, akit könnyen nevezhetnénk őrültnek, még ha céljai bizonyos fokon érthetőek is. A gyakorlottabb képregényolvasók mindigis tisztában voltak vele, hogy Batmannek van egy ilyen sötétebb oldala. Waid azonban csak a felszínt kapargatja, és nem bontja ki annyira a konfliktusokat, mint kellene. Ehelyett négy fejezetre bontja a cselekményt, vagy inkább összetömöríti, ugyanis a Bábel Tornya eléggé sűrű, és minden drámai elemet (ami pedig itt eléggé fontos lenne) pár másodperc alatt lerendeznek, hogy máris a következő semmitmondó akciójelenetre ugorhassanak. És így tovább.

Amikor viszont a drámára teszik a hangsúlyt, egészen elfogadható képregény tud lenni. Sajnos ezek a szegmensek nagyon hamar véget érnek, de az a pár oldal, vagy képkocka képet ad arról, hogy milyen is lehetett volna ez a történet, ha másképp közelítik meg a dolgokat, vagy ha egy egészen más, jobb íróra bízzák a koncepciót. Mindenesetre Waid itt-ott rendesen elkapja a fonalat, jól mutatja be a Ligatagok vívódását, és vitájukat Batmannel kapcsolatban, bár mindkét oldalon ész érveket sorakoztat fel, a döntést egyúttal az olvasóra is rábízza. Természetesen a jó megint győzedelmeskedik a gonosz felett, ám a következmények korántsem olyan szívmelengetőek, és pozitívak, mint általában. Egyébként, aki bővebben is kíváncsi erre a témára, és szívesen beleásná magát, inkább nézze meg a Justice League: Doom című animációs filmet, amit pontosan ez a történet ihletett, és sokkal jobb lett az alapműnél – mondjuk nem volt nehéz dolga. A Bábel Tornya viszont csalódás, Howard Porter, és Steve Scott rajzaival együtt, ami gyakorlatilag olyan, mint egy visszatekintés a múltba, csak a rosszabb módján: néha mintha a ’60-as, ’70-es évekbe repítene vissza minket ez a túlszínezett, rajzfilmes stílus. Alapjában véve talán nem is lenne ennyire fájó a gyengesége (főleg, hogy kevés igazán jó JLA sztori létezik), ha nem lenne ott az a gyönyörű koncepció, amivel valóságos csodákat lehetett volna művelni. Így hát igazán kár érte.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. rottenbull  PlayStation.Community tag
2017.03.28. 19:26:40
LV9
Kevin Smith-el ertek egyet.
6. Zsolt  PlayStation.Community tag
2017.03.28. 14:03:50
LV11
Amikor először olvastam (még a kingpines kiadást), nem nagyon tetszett, de most, hogy újra megvettem az eaglemoss-osat, egészen megkedveltem.

Viszont így a hatodik kötetre (holnap jön a 7.) már egy picit kezdem unni a DC világát. :) De szerencsére pont jó érdekes könyvek jönnek ezután, amiket eddig nem olvastam, szóval még kitartok egy ideig.
5. soliduss  A Krónikás
2017.03.23. 09:41:41
LV25
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
A közellengésékek nekem is jobban bejött. :D
4. VictorVance  Szerkesztő
2017.03.21. 20:28:59
LV18
Válasz 3. foulier üzenetére:
Nekem a Közellenségek egy fokkal jobban bejött. De szerintem sajnos mindkét esetben egy baromi jó koncepciót sikerült elhibázva tálalni.
Örülünk?
3. foulier  PlayStation.Community tag
2017.03.21. 14:12:24
LV1
+1
Annyi negatív kritikát olvastam erről a sztoriról, hogy nem sokat vártam tőle, pozitívan csalódtam. Persze egyetértek a leírtakkal, sokkal többet ki lehetett volna hozni a sztoriból, de ettől függetlenül érdekes volt a koncepció. Kicsit tényleg érezni rajta a kapkodást, 1-2 plusz fejezet jó tett volna neki. Mondjuk a rajzok tényleg bénácskák 1-2 helyen.
Egyébként egyszerre kaptam meg a Közellenségekkel és a kettők közül a Bábel tetszett jobban.
2. VictorVance  Szerkesztő
2017.03.21. 13:14:13
LV18
Válasz 1. Rosszarc üzenetére:
Én ugyanezt mondom a következő kötetre, a Közellenségekre is.
Örülünk?
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2017.03.21. 07:58:04
LV1
Megvettem, hogy teljes legyen a gyujtemeny, de szerintem is nagyon gyenge sztori. Sokkal tobbet ki lehetett volna ebbol hozni. Kar erte...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16462 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6171 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 19:13:09
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea