PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

7 hozzászólás

2017.01.02. 11:33:52

Utolsó hozzászólás: G-men

2017.01.14. 21:03:56

Megosztás
Értékeld a blogot!
Ash vs Evil Dead: Második évad (Ash vs Evil Dead: Season Two – 2016)
Az Ash vs Evil Dead úgy robbant be a tévésorozatok változatos, és színes világába, mint egy hurrikán. Hirtelen jött, pusztító volt a jelenléte, aztán mielőtt eltűnt volna, letarolt mindent. A Gonosz halott trilógia sokat látott, veterán alkotói nagyon eltaláltak valamit, amikor újra elővették az ezer éve visszavonult, ikonikus karaktert, Ash Williams-et, aki hosszú szünet után ismét felvette a láncfűrészt, meg a duplacsövű puskát, és valami olyan véresen blődli, szórakoztató, laza darálásba kezdett, amire ritkán van példa a műfajban, de főleg a tévéképernyőkön. Viszont a rajongók tegyék kezüket a szívükre, és nyugodtan vallják be: elég volt már 5 perc a legelső részből, mellé egy félmosoly Bruce Campbell-től, már úgy érezték magukat, mint Han, és Chewbacca Az ébredő Erőben – hazaértek. De az első szezon szerencsére nem állt meg a puszta nosztalgiánál, és a folyamatos múltidézésnél, tökéletesen belesimult a mai időkbe, a jelenkor igényeit pedig remekül sikerült ötvözni mindazzal, amit egy igazi rajongó elvár egy ilyen franchise legújabb folytatásától. Persze voltak utalások is bőven, hiszen mostanában már az is menő, ami egyszer menő volt még valamikor a ’80-as, ’90-es években, vagy legalábbis az alkotók nagyon szeretnék, hogy az legyen, és ezért minden egyes szálat megmozgatnak, hogy képesek legyenek megfelelni az old school fanoknak, na meg a mai generáció képviselőinek. Ez legtöbbször rosszul sül el, de a pozitív példa a bemutatkozó évad kiváló minősége után maga az Ash vs Evil Dead lett, a 2015-16-os tévés szezon egyik vitathatatlan csúcsa.

És most itt a folytatás! Az előzmény teljes mértékben Ash visszatérésére volt alapozva, így a finálé után kétségessé vált, hogy ezt lehet e még érdemben továbbszőni, hisz egy poént nem mindig lehet elsütni kétszer. Szerencsére a második szezonnak egyáltalán nincsenek ilyen igényei. Ugye ott hagytuk abba, hogy Ash végül lepaktált a gonosz Ruby-val, cserébe Jacksonville-ben bulizhat, és csajozhat, miközben a Föld szép lassan halad a káosz felé. Ezzel nem is lenne semmi gond, ha nem támadnának rá megint a démonok, hogy elvegyék a kedvét a könnyű numeráktól, meg a tivornyáktól. Nemsokára kiderül, Ruby azért szegte meg az alkut, mert teremtményei ellene fordultak, így neki pontosan Ash segítségére van szüksége az elpusztításukhoz. A csapat tehát újra összeáll, ám ezúttal Ruby is velük tart, így nem kevés gyanakvást, és feszültséget okozva a team-en belül. És ami még várható: folyamatos versengés Ash, és Ruby között a csapatfőnöki szerepért, a jól ismert szeretem-gyűlölöm viszony gyakorlása, na meg rengeteg, de szó szerint rengeteg szexuális vonatkozású poén. De ezt már megszokhatták a nézők a sorozattól, és Ash-től ez a minimum. A stílus viszont sokkal keményebb lett, odamondogatósabb, több vér folyik, több a démon, több az akció, több Ash haján a zselé, de a minőség egy hangyányit sem csökkent.

Már az előzmény is nagyszerűen ötvözte a gore-t az idiotizmussal, így felelevenítve a ’80-as évek B-kategóriás horrorfilmjeinek a varázsát, a folytatás sem tűzött ki maga elé kisebb célt, és szerencsére azt sikerült is megvalósítania. Ash visszatérése parádésra sikeredett, és gyakorlatilag maga az egész szezon erről szólt, a második évad azonban nem játssza el ugyanezt, inkább a főhős múltjával foglalkozik, emellett igyekszik megmagyarázni, hogy mi történt A sötétség serege, és az Ash vs Evil Dead kezdete között. Rengeteget foglalkoznak Ash előéletének felgöngyölítésével, ami eléggé ritka a horror-műfajon belül, de a recept tökéletesen működik, hiszen mialatt nagyszájú kedvencünk szembenéz múltjával, le is kell zárnia azt, hogy új lapot kezdhessen, és közben annyi, de annyi visszautalást kapunk, melynek következtében minden rajongó elégedetten csettinthet. Ezek nagy része természetesen a trilógiára történik, végre a harmadik epizódot sem hagyták figyelmen kívül, sőt, néhány fordulat pont azzal kapcsolatos, de emellett persze jó sok más filmre, és sorozatra kapunk pop-kulturális utalásokat (pl. Star Wars, Christine), melyeket kifejezetten eltalálták, és számos röhögő görccsel teli pillanatot okoznak. És még arra is van idő, hogy valamilyen minimális történetet kanyarítsanak a megállás nélküli darálás köré. Ugyan a Gonosz halott filmek, és az Ash vs Evil Dead első évadja sem a kidolgozott történetéről volt híres, az mindigis egyfajta ürügyként szolgált a véget nem érő trancsírozásnak, és frappáns beszólásoknak. Most sincs ez nagyon másként, de valamivel többet nyom a latba a sztori építés a literszámra folyó vér mellett.

Sokkal elszálltabb lett tehát a sorozat, de ez csak jót tett neki. Maximális fordulatszámon pörögnek az események, mindig kapunk valami újdonságot, valami fordulatot, vagy pokolian durva csörtéket, Bruce Campbell a csúcson van Ash-ként, ahogy a láncfűrészből sem fogy ki a benzin soha. Az írók ide-oda dobálják egymásnak a labdát, minden egyes epizódvégi cliffhanger olyan kihívás, amit következő alkalomra sikerrel teljesítenek. A második szezon megőrizte a klasszikus road movie jelleget, egyben sikeresen továbbvitte az elődben lefektetett alapokat, de mégis tudott újat mutatni. Őrületesen tempós száguldás az egész, rengeteg hullával, vérrel, humorral, és még több gusztustalansággal tarkítva, akik szerették az előzményt, vagy a filmeket, mind a tíz ujjukat meg fogják nyalni megint, az garantálható. Az Ash vs Evil Dead második évadja sikeresen vizsgázott, megmutatta, hogy „az a múltkori” nem csak egy szerencsés véletlen volt. Mi pedig alig várjuk, hogy év végén újra feldördüljön a láncfűrész…
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. G-men  PlayStation.Community tag
2017.01.14. 21:03:56
LV11
Imádtam. Mindkét évadot. Elképesztően szórakoztató.
SicKLy SaVaGe
6. noozi  PlayStation.Community tag
2017.01.07. 13:04:07
LV17
Imádtam!
PSN ID; No_Ozi_
5. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2017.01.03. 12:06:18
LV1
Imadtam, akarcsak az elso evadot. Johet a harmadik, Ashbol sosem eleg.
4. Greg  PlayStation.Community tag
2017.01.02. 21:02:14
LV25
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
Kösz akkor ez most kimarad nincs HBO csatornánk. Szinkronosan szeretem a filmeket mert így jobban oda tudok figyelni.
LV426
3. VictorVance  Szerkesztő
2017.01.02. 20:03:46
LV18
Válasz 1. Greg üzenetére:
Nyáron az HBO vetítette az első évadot. A másodikat szerintem még nem.
Egyébként ezt vétek lenne szinkronnal nézni, eredetiben az igazi. Bruce Campbell orgánuma felülmúlhatatlan.
Örülünk?
2. jime  non-alcoholic
2017.01.02. 14:44:31
LV29
napokban terveztem ledarálni, az első évadot imádtam.
..csak közbeszólt az Aranyélet xD
"wake up, you're dead!"
1. Greg  PlayStation.Community tag
2017.01.02. 13:01:26
LV25
Anno a 3. résszel kezdtem a trilógiát (így alakult) hát nem kicsit beteg ez egész úgy ahogy van. Játszák valamelyik csatornán (ami elérhető) ?!
LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15907 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5933 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4718 db
Utolsó belépés:
2019.08.18. 19:09:39
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea