PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

5 hozzászólás

2016.10.24. 11:36:31

Utolsó hozzászólás: Rosszarc

2016.10.27. 09:09:10

Megosztás
Értékeld a blogot!
Batman: A nevető ember
Batman: The Man Who Laughs (2005)
Frank Miller 1987-es Year One (magyarul Az első év) című Batman története akkora sikert aratott, hogy hamarosan rájöttek az illetékesek, a Sötét Lovag karrierjének kezdetében óriási nagy potenciál rejlik, amiből hatalmas aranybányát lehet csinálni. A ’80-as évekbeli Crisis on Infinite Earths DC-s rebootjának köszönhetően – ami a komplett szuperhős univerzumot újraindította, és többé-kevésbé felül is írta azt – erre minden lehetőségük meg is volt. Konkrét képregénysorozat készült a témából, Legends of the Dark Knight címmel, ami természetesen Batman kezdeti szárnypróbálgatásit mutatta be, jónéhány emlékezetes darabbal, mint például a magyarul is megjelent Terror és akkor ne is említsük a Jeph Loeb-Tim Sale páros nagyszerű The Long Halloween-jét, és Dark Victory-ét. Utóbbi két mű nagyszerűen feltette a koronát a témára, ugyanakkor, mivel még rengeteg lehetőség maradt kiaknázatlanul, természetesen számtalan író próbálkozott azzal, hogy néhány klasszikus történetet új formában mutasson be. Eleve nagy feladat folytatást írni Az első évnek, és sokan bele is buktak (ne ringassuk magunkat illúzióban, a számtalan jó történet ellenére voltak borzalmasak is jócskán), könnyen összeroppanhat a saját súlya alatt egy ilyen projekt, még egy alapvetően tehetséges íróval a fedélzeten is. De ha ez a bizonyos valaki Ed Brubaker, akkor az olvasó már eleve bizakodással kezd neki a dolognak: az ember, aki igazi jellemet adott Amerika Kapitánynak, és valódi, tényleg árnyalt, szimpatikus alakot varázsolt belőle, csak jót tud írni, gondolná a tapasztalt olvasó, és kis túlzással igaza van. 2005-ös műve, A nevető ember ugyan kevésbé kiemelt címként tündököl a tiszteletreméltó biográfiájában, és a Batman történetek között egyaránt, viszont ennek ellenére kötelező mű minden rajongónak – a Joker fanatikusokról nem is beszélve.

A nevető ember gyakorlatilag egy nagyon-nagyon régi sztori „remakeje”, Batman, és Joker első találkozását meséli el, ami eredetileg 1940-ben történt meg, de mivel a ’80-as években jelentős ráncfelvarráson esett át a DC univerzum (mint azután még jó párszor), ennek köszönhetően Brubaker kissé modernizálta a sztorit, és megpróbálta átültetni a jelenbe, a mai kor igényeihez igazítva. Ez sikerült is: Doug Mahnke a modern képregényekre jellemző rajokkal jeleníti meg a bűntől, és mocsoktól bűzlő, állandóan eső áztatta, éjszakába burkolózó Gotham-et, annak lakosait, védelmezőit, na meg gonosztevőit is. Batman épphogy elkezdett rendet tenni a városban, ő, és Gordon kapitány máris egy új, minden eddiginél félelmetesebb, és veszélyesebb fenyegetéssel néz szembe. Egy elhagyatott raktárban több hetes, eltorzult holttesteket találnak, akiknek arcán hátborzongató, széles vigyor ül. Hamarosan egy addig ismeretlen, fehérre mázolt, zöld hajú, lila öltönyös bűnöző, akit a média Jokernek kereszteli el, bejelenti élő adásban, hogy sorban végez Gotham népszerű, gazdag embereivel, ám terve egyelőre még nem tisztázott sem Batman, sem Gordon előtt. Láthatóan teljesen őrült, beteg elme, aki káoszba akarja taszítani a várost, és leszámolni annak tehetős lakóival. A megállítása sem lesz olyan egyszerű, mint az átlagos gonosztevőké, és így hatalmas kihívás nehezedik Batman vállára.
A Sötét Lovag értelemszerűen itt még nem az a tapasztalt, éles eszű hős, akit megismerhettünk. Pályája elején jár, gyakran csak hibát hibára halmoz, kevésbé ösztönös, így hát nem várható el tőle, hogy a történet nagy rejtélyét másodpercek alatt megoldja, ugyanakkor az olvasók nagy része már Joker első üzeneténél kétségek nélkül tudni fogja, hogy mi is lesz végül az őrült bohóc terve. Tehát a sztori így kicsit elveszíti az ívét, kiszámítható lesz, ami nagy probléma, hiszen alapvetően egy igazi, régimódi detektívtörténetről van szó. Kevés benne az akció, és Batman inkább nyomoz, mint tetőkön lengedezik, és rosszfiúkat ver le, viszont sajnálatos módon valahogy mégsem sikerül kihasználni azt a potenciált, ami a témában rejlik. Lehetett volna ez bőven rejtélyesebb, erősebb, körmönfontabb, ahogy Joker tervét sem ártott volna összetettebbre, és furfangosabbra formálni. Brubaker jól ír, de nem megy el a végsőkig, így A nevető ember csupán egy szórakoztató olvasmány, a klasszikusok nyomába viszont nem ér. Számos pozitívuma van a rajztól kezdve a feszes cselekményig, emellett pedig Brubaker egymással szembe állítja Batman, és Joker személyiségét, amit jónéhányszor láttunk már, sokszor sokkal jobban (pl. Alan Moore Gyilkos tréfájában), mégis érdekes pontja ez a képregénynek, főleg ahogy Batman rájön, csak úgy képes fényt deríteni ellenfele tervére, ha részben átéli, amit ő, és Joker fejével gondolkodik.

A Kingpin kiadó jóvoltából most magyar nyelven is olvashatjuk ezt a képregényt, ami dicséretes, hiszen mindenképp egy hiánypótló alkotásról van szó, ami ugyan nem váltja meg a világot, de a rajongók számára kötelező. A nevető embernek minden Batman, és Joker rajongó polcán ott van a helye, kihagyhatatlan alkotás. Minden hibája ellenére.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.10.27. 09:09:10
LV1
Joker a kedvenc DC-s gonoszom, szoval mar Borzen beszereztem. Szerintem nagyon jo sztori, egyedul csak a rajzok voltak neha oda nem illoek.
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.10.26. 10:25:55
LV18
Válasz 3. Matichku üzenetére:
Igen, a rajzstílus tényleg lehetett volna egy kicsit sötétebb, és kevésbé színesebb.
Esetleg a Killing Joke-hoz hasonló.
Örülünk?
3. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.10.26. 10:21:59
LV14
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
Még csak bele lapozgattam, jónak tünik. Viszont a rajzstílus nem az igazi vagy más, olyan elnagyoltnak érzem. Lehet finnyás vagyok, nem tudom.
Nil Satis Nisi Optimum
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.10.25. 11:37:36
LV18
Válasz 1. Matichku üzenetére:
Én első nap megvettem, nagyon régóta várom.
Anno, amikor a Képes Kiadónál voltak a Batman jogok, tervezték ezt is kiadni, de végül nem lett belőle semmi.
Egyébként annak ellenére, mennyire vártam már, kicsit csalódás volt, jobbra számítottam. Persze így sem rossz, de a nagy klasszikusoktól kicsit elmarad.
Örülünk?
1. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.10.25. 11:36:32
LV14
Pár napja szereztem be. Teljesítettem a kötelezőt. :)
Nil Satis Nisi Optimum
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16441 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6163 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.09. 15:40:06
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea