PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

7 hozzászólás

2016.10.06. 17:21:24

Utolsó hozzászólás: HUN_hatrix

2016.10.20. 06:14:04

Megosztás
Értékeld a blogot!
Mélytengeri pokol (Deepwater Horizon – 2016)
2010-ben, egy teljesen átlagosnak induló áprilisi napon, este 10 óra előtt bekövetkezett minden idők legnagyobb ember okozta természeti katasztrófája. A Deepwater Horizon nevű olajfúró torony meghibásodása, majd felrobbanása után több milliárd hordónyi olaj folyt a Mexikói-öbölbe, ezzel hatalmas úszó foltot, ezernyi elpusztult állatot, szennyezett partvidéket okozva a térségben. Az eset nemzetközi felháborodást, és hatalmat médiabotrányt vont maga után, ezen kívül milliárdos bírságokról, hatalmas perekről is szó volt, ettől függetlenül azonban a tragédia nem nagyon vetette vissza az iparágat. Arról a 11 emberről azonban kevesebb szó esett, akik azon a napon vesztették életüket a tornyon, számtalan gyászoló hozzátartozót maguk után hagyva. A Deepwater Horizon-on történtek azonban szinte üvöltenek a megfilmesítésért, így hát nem csoda, hogy most mozivásznon láthatjuk azokat az eseményeket, amelyek egyszerű, átlagos emberekből valódi hősöket formált, és azt, hogy az emberi mulasztás, a profit orientált cégek mennyire semmibe veszik a bevételek érdekében azokat a technikai okokat, amik könnyen balesetet okozhatnak. A Mélytengeri pokol az inkább tisztességes iparos, mint egyedi látásmódú rendező Peter Berg tolmácsolásában elhozza nekünk azt a kaotikus, emberéleteket követelő tragédiát, amiben azoknak volt része, akik azon a napon tartózkodtak a fúrótornyon. Testközelbe hozza a katasztrófa élményét, a hatalmas lángcsóvákon végignézve valóban olyan érzésünk lehet a mozi teremben, hogy a Pokol bugyrai között vergődünk, ez a hatás pedig az év talán leggyomorbavágóbb, egyben legjobb katasztrófafilmjévé lépteti elő a szemünkben a Mélytengeri pokolt.

A rendező tőle egyáltalán nem meglepő módon nem a magvas gondolatokat, vagy a mondanivalót helyezi előtérbe (azt csak zanzásítva kapjuk meg arrogáns cégvezetők, és okoskodó felettesek képében), inkább arra koncentrál, hogy zsigereinkben érezzük az egész katasztrófát. Berg egyik erénye mindigis az volt, hogy bizonyos történéseket emberi szemszögből mutatott meg – ez remekül működött mind A királyság, mind A túlélő esetében, és természetesen remekül működik itt is. Hiperrealisztikus módon, igazi elemi erővel van ábrázolva minden egyes dolog a legkisebbtől a legnagyobbig, tör ki a sár, zúzódik a daru, szilánkok csapódnak az emberekbe, robbannak a gépek, szinte bőrünkön érezzük, és látjuk mit tapasztaltak meg azok a munkások, akikkel valóban megtörtént a katasztrófa, és küzdöttek az életükért, némelyikük még fel is áldozta azt. Ehhez azonban hosszú út vezet, és szerencsére nem apróznak el semmit: a film első, körülbelül 50 percében megismerjük a torony személyzetét, belepillanthatunk az életükbe, munkájukba, hogyan, és miként végzik azt. Beszélgetnek, humorizálnak, vitáznak, másodpercek alatt felvázolják nekünk a szituációt, baráti, egyben persze ellenséges hangulatos is teremtenek azokkal a karakterekkel kapcsolatban, akik igénylik ezt, ezen kívül pedig akkor is sikerül fenntartani a néző figyelmét, amikor nem is igazán tudja, mi történik a képernyőn. Gyakori a szakmai értekezés, és az olajfúrás műfajában alkalmazott kifejezések, szlengek, ez valahogyan összességében mégsem hátráltatja a laikusokat – akik, valljuk be, nincsenek kevesen.

Aztán persze minden jóindulat, baráti csipkelődés, ideális légkör ellenére beüt a baj. A Mélytengeri pokol túlzás nélkül az idei év egyik leglátványosabb filmje, ami azonban nem kizárólag aprólékos számítógép effektjeivel, hanem azzal hódít, hogy mindezt képes úgy bemutatni, mintha mi is ott állnánk az égő pokol kellős közepén. A szemmagasságból bemutatott képek tökéletesen szolgálják ezt a célt, az emberi szemszög pedig nagyszerű, ahogy a káosz, és a katasztrófa közepén megmutatja a film az emberi hősiességet, és önfeláldozást. Eközben Berg nem rest jobban elmerülni a több mint 120 személyt mozgató gépezetben, egészen részletesen belemegy a témába, a csövek, vezetékek mélyére, a tenger fenekéig, és amikor az olajkitörés után elszabadul a káosz, az egyén szemszögéből láthatunk mindent. Az összes halálnak, emberi sorsnak valódi súlya van, nem csak úgy dobálják ide-oda a karaktereket, hanem teljesen komolyan veszik, egyben tiszteletben tartják azoknak az emlékét, akik ott hunytak el, érezni a sokkot, a hatást, de semmi sincs túltolva, ahogy a figurák sincsenek erőltetett módon heroizálva. A színészek pedig tökéletesen asszisztálnak ehhez a káoszhoz, bár egyikük sem élete alakítását hozza, a két főszereplő, Mark Wahlberg, és a még mindig menő Kurt Russell csípőből kirázza a két szimpatikus, tökös karaktert, mégis talán John Malkovich a legfigyelemreméltóbb a tenyérbemászó stílussal jócskán felvértezett vállalati genyával.

Van benne könnyes összeborulás, lobogó amerikai zászló, emelt fő, és egy kis hazafias pátosz, de ennek ellenére is jó film a Mélytengeri pokol. Cseppet sem okoz meglepetést, nem mutat fel semmiféle egyediséget, azonban ízig-vérig látványos, hatásos katasztrófafilm, ahol a trükkök, effektek elsőrangúak, mégis minden ízében túlzástól mentesek. Viszont legyen bármennyire is vonzó a vizuális stílusa, végig emberközpontú tud maradni, és gyönyörűen emléket állít annak a 11 embernek, aki sosem jött le élve a Deepwater Horizon olajfúró toronyról.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. HUN_hatrix  The Saboteur
2016.10.20. 06:14:04
LV30
Válasz 3. Gyuszko007 üzenetére:
Sajnos az embereknek sokszor csak ilyen filmekkel lehet felnyitni a szemét, mert észre se veszik, hogy mi zajlik a világban vagy körülöttük.
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
6. VictorVance  Szerkesztő
2016.10.14. 08:47:09
LV18
Válasz 3. Gyuszko007 üzenetére:
Ha az a film is hasonló stílusban mutatja be a tragédiát, és nem hajlik át a totális giccs felé (ezt már csak azért is remélem, mert a rendező ugyanaz), akkor nem lesz vele probléma.
Örülünk?
5. VictorVance  Szerkesztő
2016.10.14. 08:46:33
LV18
Válasz 4. JINBOBEK üzenetére:
Tud ő azért szarban is játszani, de az utóbbi időben tényleg jól választ filmeket.
Örülünk?
4. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2016.10.14. 05:01:21
LV11
Jó leírás! Érdekeltté tette a filmet számomra. Mark Wahlberg filmjei általában hozzák a minőséget, szerencsére ő még nem vállal be akármit.
Mindig legyen egy "B" terv!
3. Gyuszko007  PlayStation.Community tag
2016.10.14. 04:52:47
LV1
mark walhberg most a Bostoni merenyletrol csinäl filmet! Azert ez egy kicsit vicces! Melyik tragedia lesz legkozelebb megfilmesitve??
2. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.10.08. 10:25:08
LV1
Megneztuk, nagyon jo film. Reg lattam mar ennyire realisztikus, es hatasos karasztrofafilmet, a szineszek is remekeltek, a latvanyrol nem is beszelve.
1. Zsolt  PlayStation.Community tag
2016.10.07. 11:31:00
LV11
Eddig még nem is hallottam erről. Jónak tűnik, mindenképp megnézem!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16464 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6172 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 19:13:09
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea