.
 

PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

13 hozzászólás

2016.09.17. 17:40:53

Utolsó hozzászólás: Greg

2016.09.18. 22:48:08

Megosztás
Értékeld a blogot!
Riddick (Riddick – 2013)
Már-már becsülendő az a vehemencia, és kitartás, amivel Vin Diesel viseltetett éveken keresztül egyik híres szerepe, Richard B. Riddick iránt. Sokat köszönhet neki. Amíg a Halálos iramban filmek biztosították, hogy néhány jelentéktelen, és sótlan vállalkozás után se tűnjön el a süllyesztőben, addig a Pitch Black – 22 évente sötétség magát a karrierjét indította be komolyabban. Ismerjük Diesel-t, tudjuk róla nagyon jól, hogy bár színésznek nem nevezhető teljes mellszélességgel, ezek a figurák kifejezetten jól állnak neki, és akkor van igazán elemében, ha pózoló, nagydumás adrenalinfüggőt, vagy mély hangon dörögő antihőst játszik. Ezért, amikor A sötétség krónikája után kétségessé vált, hogy lesz e folytatás, mindent bevetett, minden követ megmozgatott, hogy kedvenc szerepét újra eljátszhassa. Kilenc év, és három mocskosul sikeres Halálos iramban epizód után, produceri felügyelettel, na meg a saját háza zálogosításával végül mégiscsak megvalósulhatott a harmadik Riddick-film. Bár a hollywoodi franchise tendenciából ez a sorozat is lecsippentette a magáét, rajzfilmmel, videojátékokkal, játékfigurákkal, mégsem kapta meg azt az elismerést, amit érdemelt volna – gondolok itt főleg ugye a második részre, mely ugyan nem egy egetrengető minőség, mégis szórakoztató alkotás, amely méltatlanul leszerepelt a kasszáknál. Egyértelmű volt tehát, hogyha lesz folytatás, az már nem ebben a szellemben fog elkészülni, a kereteket muszáj lesz egy kicsit szűkebbre szabni. A szimplán csak Riddick címmel ellátott harmadik film hosszú huzavona után látta meg a napvilágot, és minőségétől függetlenül tisztelendő az, amilyen szenvedéllyel, és akaratossággal valósította meg a vágyát Diesel, és az író/rendező David Twohy. Ahogy mondják, innen szép veszíteni.

Nem sok idő telt el, mióta a körözött bűnöző, Richard B. Riddick a Lord Marshall megölése után lépett a trónra, és egy hatalmas sereg vezére lett. Azóta keresi fáradhatatlanul a feledés homályába vesző szülőbolygóját, a Furya-t. Sikertelenül. Nem is sejti, hogy miközben kutat, a királyságon belül sokan puccsra készülnek ellene. Elvakította a múltja iránti vágy, uralkodása alatt elpuhult, és elkényelmesedett. Egy furfangos csel után Riddick-et saját katonái hagyják a sorsára, sérülten egy elhagyatott, távoli bolygón. Azt hiszik meghalt, ám őt nem olyan fából faragták, mint aki könnyen feladná. Nekiáll, és felveszi a harcot a planéta pusztító időjárásával, és veszélyes szörnyetegeivel, az teszi, amihez mindig is értett, és amire már régóta szüksége volt: leveti a civilizáció béklyóit, ösztönlénnyé visszafejlődve harcol, küzd, hogy túlélhessen. Nemsokára már nem csak a ragadozó lények miatt kell aggódnia: a bolygóra fejvadászok érkeznek, akik Riddick-re pályáznak, neki viszont pont kapóra jön a kis csapat, hiszen a hajójukkal könnyen megléphetne a kietlen, veszélyes világról…

Miután bebizonyosodott, hogy a főszereplő nehezen bír el egy 100 millió dollár feletti produkciót, a Riddick szakított a második epizód monumentalitásával, és visszakanyarodott a Pitch Black egyszerűségéhez. Sőt, annyira visszatért, hogy néhol gyakorlatilag mintha ugyanazt a filmet forgatták volna le, csak 13 évvel később, több speciális effekttel. Az alkotók ezúttal nem mertek olyan változtatásokat eszközölni, mint az első, és második rész között. Biztosra mentek. A kezdeti csalódást leszámítva ezzel nincs is különösebb gond, az első 40 percben szó szerint hangulata van a filmnek. Jó nézni a sebesült, életéért küzdő Riddick-et, ahogy minden erejét, és tapasztalatát latba veti, hogy kibírjon egy újabb napot azon a kegyetlen földdarabon. Mindezt természetesen Diesel dörmögő, levegőt megrepesztő orgánumának tolmácsolásában (kizárólag eredeti nyelven szabad nézni), a film első harmadában sikerül visszacsempészni az összes olyan elemet, amiért megkedveltük az első két epizódot. Diesel persze kisujjból kirázza a karaktert. Riddick is inkább a Pitch Black-ben látott személyiségét villantja meg szerencsére, egy született gyilkost (inkább a rá vadászó szereplőket féltjük, mint őt), morálisan rengeteg kérdőjellel tarkított karakter, aki néha embertelen, máskor meglepően emberi döntéseket hoz – és még a négy lábon járó bajtársa sem ciki, sőt, számos vicces pillanat okozója.

A bajok akkor kezdődnek, amikor megérkeznek a fejvadászok. A párbeszédek írásakor mintha valamit szívtak volna az alkotók, mert hihetetlen ciki, és erőltetett szövegeket sikerült kiagyalni, a vagánynak, és ütősnek szánt beszólások legtöbbször nem találnak célba (kivéve akkor, ha Riddick mondja őket), s telemaszkulinozott dialógusokon csak negatív értelemben lehet nevetni – percekig folyik a témázgatás az egyetlen női karakter megfektetéséről, aki mit ad isten, férfiakat is képes lezúzni, annyira harcos alkat. Ne legyenek kétségei amúgy senkinek se, Riddick a legtöbbjüket a másvilágra küldi. Akiket nem, azok egy részével a falkában támadó szörnyek végeznek (újabb Pitch Black kapcsolódási pont). Apropó szörnyek: a monszták átmenetet képeznek a skorpiók, és H.R. Giger kreatúrái között, megjelenítésük nem mindig ad okot felhőtlen örömre. Vagyis a CGI valami gyatra a filmben. A kopár, sziklás tájak hozzák a megszokott hangulatot, de a trükkök (nyilván az alacsonyabb költségvetés miatt) inkább csak műanyag hatást képesek kelteni. Történet az meg nincs (bár már az első résznek se volt nagyon), de sikerült valami olyan blamát belerakniuk, ami után komolyan elgondolkodik az ember, hogy ötletet hallva vajon ki bólinthatott erre rá, ráadásul ilyen formában. A Jones-családfa időzavara már-már zavarba ejtően megmosolyogtató.

A Riddick tökéletes egydélutános film, ami a hibái ellenére nem tudja elhagyni a remek hangulatot, amit az első két részben öltött magára. Ahogy a Pitch Black, úgy ez is B-film a javából. Ugyanakkor fennáll a kérdés, hogy vajon megérte e majdnem egy egész évtizedet várni erre a filmre, valamint, hogy tényleg mi volt ebben a történetben annyira érdekes, hogy azt Diesel, és Twohy minden áron el akarta mesélni. Jó újra látni a közkedvelt antihőst, és az anyagi siker, na meg a lakossági megjelenések kelendősége miatt talán nem most találkozunk utoljára Riddick-el. Sőt, a lanyhuló minőség ellenére is van még ebben a karakterben bőven spiritusz, ami kiaknázásra vár. Lenne még hova élezni azt a pengét…
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. Greg  PlayStation.Community tag
2016.09.18. 22:48:08
LV24
Válasz 10. VictorVance üzenetére:
Ajjaj akkor ez nem az én filmem. A második résznek szuper volt a látványvilága (is).
LV426
12. Onimushaman  Szerkesztő
2016.09.18. 21:48:13
LV24
Válasz 9. Greg üzenetére:
Ha Vin bácsin múlna örökké. Több trilógia is be lett jelentve, ha az eddigi 100 rész nem lenne elég.
señor
11. VictorVance  Szerkesztő
2016.09.18. 21:45:49
LV16
Válasz 7. Onimushaman üzenetére:
Engem nem zavarnak a Halálos iramban filmek, elszórakoztatnak arra a pár órára, tömény akció az egész, szórakoztatásra készült.
Ellenben az azért fájóbb, hogy ebből a filmből mennyi mindent ki lehetett volna hozni, még a kis pénz ellenére is, erre csinálnak egy félig-meddig Pitch Black másolatot, tele klisékkel.
Örülünk?
10. VictorVance  Szerkesztő
2016.09.18. 21:44:36
LV16
Válasz 8. Greg üzenetére:
Egyáltalán nem.
Az egy nagyköltségvetésű nyári blocbuster(nek szánt) gigafilm, ez pedig kis büdzsével operáló, minimalista sci-fi.
Örülünk?
9. Greg  PlayStation.Community tag
2016.09.18. 21:38:14
LV24
Válasz 7. Onimushaman üzenetére:
Halálos Iramban......ezt meddig fogják még nyújtani ?!
LV426
8. Greg  PlayStation.Community tag
2016.09.18. 21:34:20
LV24
Válasz 6. VictorVance üzenetére:
Na ez az én attól valahogy nem voltam elájulva. Akkor ezek szerint ez nem olyan mint a második rész ?!
LV426
7. Onimushaman  Szerkesztő
2016.09.18. 21:03:28
LV24
"Ugyanakkor fennáll a kérdés, hogy vajon megérte e majdnem egy egész évtizedet várni erre a filmre, valamint, hogy tényleg mi volt ebben a történetben annyira érdekes, hogy azt Diesel, és Twohy minden áron el akarta mesélni."

Diesel mindenáron el akar még mesélni 10 Halálos Iramban filmet.
señor
6. VictorVance  Szerkesztő
2016.09.18. 20:32:37
LV16
Válasz 3. Greg üzenetére:
Nézd meg ezt is mindenképp. Ha a Pitch Black anno tetszett, akkor talán ez is be fog jönni.
Örülünk?
5. VictorVance  Szerkesztő
2016.09.18. 20:32:00
LV16
Válasz 1. Penge70 üzenetére:
Amikor Riddick még egyedül van, az valóban nagyon jó. De amint megérkeznek a fejvadászok, kissé átmegy gagyiba. És ezért főleg a párbeszédek okolhatóak, amiket nem írtak meg rendesen.
Örülünk?
4. martin  Főszerkesztő
2016.09.18. 20:25:11
LV26
Válasz 3. Greg üzenetére:
A második nekem nagyon adta.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. Greg  PlayStation.Community tag
2016.09.18. 18:25:26
LV24
A második rész tetszett, ezt még nem láttam.
LV426
2. martin  Főszerkesztő
2016.09.18. 07:47:48
LV26
Egy igazi szar szerintem.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. Penge70  Veterán PSC tag
2016.09.17. 18:38:29
LV22
"A Riddick tökéletes egydélutános film"

nem értek egyet, szerintem a hibáival együtt is egy nagyon hangulatos és látványos film, amit többször is meg lehet nézni ( meg van BD-n, sokszor megnéztem már), és szerintem a magányos rész a legjobb jelenet a filmben, hangulatban ott a legerősebb
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV16
Szerkesztő
PSC Kredit
13754 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5029 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4181 db
Utolsó belépés:
2018.05.25. 10:55:32
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea