PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2016.09.15. 14:54:14

Utolsó hozzászólás: soliduss

2016.09.17. 16:58:30

Megosztás
Értékeld a blogot!
Batman: A kezdet kezdete (Batman: Year One – 2011)
(A cikkben fellelhető időzavarnak különböző okai vannak: a kritika eredetileg 2011 végén íródott, egy unalmas, eseménytelen angol órán, egy kisvárosi középiskolában, aktualizálásához pedig kissé át kellett volna írni, ami után az ívén, és a báján is jelentős csorba eshetett volna.)

Bár Christopher Nolan Batman-filmje a The Dark Knight Rises csak jövő nyáron kerül a mozikba, DC-nél gondoskodtak róla hogy addig se maradjunk Bőregér nélkül. A napokban megjelenő (egyébként nagyszerű) Arkham City című videojátékon kívül a képregénykiadó rajzfilmes részlege újabb animációs alkotással örvendeztetett meg minket. Kétségtelen hogy Batman mostanában a legnépszerűbb szuperhős, akár élőszereplős filmről, akár játékról van szó, azonban az animációs filmek terén visszafogott, kevés próbálkozást láthatunk. A jég azonban idén olvadni látszik, ugyanis itt A kezdet kezdete című rajzfilm, kizárólag DVD-re és Blu Ray-re is természetesen. Az ötlettelen magyar cím ne tévesszen meg senkit, nyilván a jobb eladások reményében kellett ilyen gyenge fordítást csinálni, hiszen így a mezei rajongó mindjárt Nolan Batman: Kezdődik! mozijával hozza összefüggésbe.
Most jöhetnénk a szokásos kijelentéssel hogy a két alkotásnak semmi köze egymáshoz, azonban ez az állítás nem állja meg száz százalékosan a helyét. Mégpedig azért nem, mert A kezdet kezdete valójában Az első év című képregénytörténet animációs feldolgozása. A nálunk is megjelent sztorit Frank Miller írta, és sokan minden idők legjobb Batman történetének tartják. Miller teljesen új megvilágításba helyezte annak idején a Sötét Lovagot és annak környezetét is, melyet zsúfoltra, mocskosra és korruptra alakított. Maga a képregény hangulata is elég komor volt, felnőttes, a figura fájdalma és sebei annyira átjöttek a panelekből melyre talán azután nem is nagyon volt példa. Így hát nem csoda hogy ezt az értelmezést, hangulatot vitték tovább a képregénysorozatban, majd Tim Burton két mozifilmjében, a rajzfilmsorozatban és így tovább.

Akárhogy is, Miller műve gigantikus hatással volt Batman figurájára, létjogosultságára és megítélésére is. Azonban Az első évnek megjelenése után sok-sok évvel sem született egyenes feldolgozása. Bár mind Burton, mind pedig Nolan előszeretettel merített ebből a képregényből, ezek mégsem tekinthetőek igazi feldolgozásnak, csak néhány elemet, monumentumot vettek kölcsön a sztoriból. A kezdet kezdete azonban Az első év egyenes ágú, képkockáról képkockára való animációs feldolgozása. És ezt az utóbbi mondatot szó szerint kell érteni, ugyanis a rajzfilm (hasonlóan a Sin City-hez) nem változtat a képregény történetén, mondatain, hanem jelenetről jelenetre követi a rajzolt történet eseményeit, hallhatjuk a karakterek gondolatait, ugyanazokat a mondatokat mondják, teljesen ugyanaz történik, mint azt, ahogy a képregényben olvashatjuk.
Így tehát a rajzfilm nem ad hozzá túl sokat a már meglévő történethez, csupán annyi feladatuk volt a készítőknek hogy a rajzolt karaktereket rendesen megalkossák és animálják. Szerencsére nem lőttek bakot, a rajzok kétségtelenül a képregényt idézik, nem nagyon különbözik a kettő egymástól, néha a különböző beállások mozdulatok és hajszálpontosan olyanok, mint a paneleken. És ez bizony nagyon jól működik így, hangulatos ezt a klasszikus történetet animált formában látni, és ajánlott előbb elolvasni magát a képregényt, s utána megtekinteni a rajzfilmet, mert így a hangulatfaktor sokkal magasabb lesz. Valahogy viszont úgy érzem, hogy az alkotók kicsit bátortalanok voltak az adaptálást illetően, hiszen semmilyen új, eredeti ötletet, megvalósítást nem vittek bele a már meglévő alapanyagba, és a játékidő is nagyon rövid. Persze ezek a rajzfilmek amúgy sem szokták megütni a 2 órás játékidőt, azért ez az 1 óra mégis csak nagyon kevés és bizony ettől olyan érzése lesz az embernek mintha gyorsan elhadarták volna a történetet.
És itt jön a másik probléma, miszerint ami egy képregényben működik, az egy élőszereplős, vagy egy rajzolt film esetében már nem annyira. Már előbb is mondtam, hogy kissé olyan érzésünk van a film nézése közben mintha nagyon elkapkodnák az alkotók a cselekményt, mivel 10 percenként hónapot vált A kezdet kezdete. Ez a képregényben nem tűnik fel, mert ott beletelik, egy kis időbe mire eljut a váltásig az ember, a filmben ez már sokkal feltűnőbb. És mivel mindegy úgy történik, ahogy a képregényben, ezért Macskanő is szerepet kap a filmben, így teljesen feleslegessé válik, már az eredeti műben sem volt sok értelme a jelenlétének, de így az animációs filmet nézve ezek a hibák jobban kitűnnek.
Ezeken a hibákon kívül egyébként nagyon is rendben van A kezdet kezdete. A hangsúly ugyanott van, vagyis Batman-en és Gordon felügyelőn, de főleg az utóbbin, hiszen végülis ez a történet inkább szól a bajszos, szemüveget rendőrről, mint a Sötét Lovagról. Mindketten egy napon érkeznek Gothambe, Bruce Wayne 12 év távollét után tér vissza, szülei meggyilkolásának fájdalma még mindig erősen él a szívében, közben azon igyekszik, hogy megtisztítsa a koszos város utcáit a bűnözőktől. Gordon felügyelőt egy belsős ügy után helyezik ebbe a földi pokolba, azonban hamarosan rá kell jönnie, hogy Gothamban egy becsületes rendőr sincs, mindenki korrupt, még a kapitány is, csak neki szív ügye a bűnmegelőzés és a korrupció elleni harc, ezzel viszont pont, hogy a saját kollégái haragját vívja ki.
Egyértelmű hogy csakis ez a két ember képes arra, hogy elhozza az igazságot ebbe a fertőbe, így tehát sorsuk önkéntelenül is összefonódik, s bár Gordonnak az lenne a feladata, hogy elkapja a köpenyes igazságosztót, mégis vívódik, hiszen hogyan is ítélhetné el az egyetlen embert, akiben még van annyi bátorság, hogy szembeszálljon a bűnnel és megtisztítsa a várost. Bruce Wayne, azaz Batman pedig itt még igencsak kezdő, cseppet sem az a profi detektív, akit a képregények lapjain megismerhetünk. Bár a történetben nem kapunk rá választ, hogy végülis mit csinált 12 évig, amíg távol volt, de nyilvánvaló hogy a hosszú évek során próbált felkészülni a bosszúra és arra, hogy képes legyen igazságot osztani, megvédeni az embereket.
Az hogy a rajzfilm mégis jó és nézhető, az mindenképpen az alapanyag, vagyis a képregény érdeme, hiszen azon kívül, hogy panelről panelre megcsinálták az animációs jeleneteket, nem sok munkájuk volt az alkotóknak. Mindenképpen jó ötlet volt egy ilyen klasszikus történetet rajzfilmnek megcsinálni, és remélem azért a DC-nél folytatják ezt a vonalat, csak a továbbiakban kicsit bátrabbak is lehetnének, na meg nem ártana a játékidőt is meghosszabbítani kicsit, mert így nagyon rövidnek és kevésnek érződik a végeredmény. Azonban akik a rajzfilm megnézése után kedvet kapnának a képregényhez, azok mindenképpen olvassák el, mert tényleg egy korszakalkotó, klasszikus műről van szó.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. soliduss  A Krónikás
2016.09.17. 16:58:30
LV25
Válasz 1. Rosszarc üzenetére:
szintén. Én is vagy 3-4 éve láttam én kellemesen csalódtam benne.
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.09.16. 18:15:02
LV18
Válasz 1. Rosszarc üzenetére:
A képregényről is lesz majd cikk. A Dark Knight Returns-ről szintén.
Örülünk?
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.09.16. 09:20:39
LV1
+1
Regen lattam mar, de pozitiv emlekeim vannak rola, nekem nagyon tetszett. Megvan a kepregenyben is.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16444 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6164 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4843 db
Utolsó belépés:
2019.12.10. 08:01:38
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea