PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

2 hozzászólás

2016.08.30. 12:11:09

Utolsó hozzászólás: Rosszarc

2016.09.01. 13:20:36

Megosztás
Értékeld a blogot!
A zátony (The Shallows – 2016)
Nancy (Blake Lively) a vagány, fiatal texasi lány, egyben egyetemi orvostanhallgató egy személyes ügy miatt a gyönyörű, és elhagyatott mexikói tengerpartra utazik. Célja, nemcsak az, hogy szörfdeszkájával meglovagolja a hatalmas hullámokat, hanem, hogy feldolgozza a nemrég történt tragédiát, ezen felül pedig megtalálja önmagát, kikapcsoljon, így rálelve arra, amit oly’ elkeseredetten kutat. A vakáció az első néhány órában remekül alakul, a táj szemkápráztató, a víz tiszta, és kék, az idő pedig valóban tökéletes arra, hogy a főszereplőnk elérje a célját, még társasága is akad. Azonban nemsokára minden megváltozik: Nancy a távolban egy vízen lebegő bálna tetemére lesz figyelmes, odaúszik, de szerencsétlenségére hamar megjelenik a felelős is. Egy hatalmas fehér cápa támad a lányra, aki csak nagy nehézségek árán úszik ki a cápa fogai közül, és egy kis sziklán talál menedéket, hosszú méterekre a parttól. Sérülten, mindenféle segédeszköz, és segélykérő tárgy nélkül ott ragad, egyedül van, senki sem tud a hollétéről, senki sem tud segíteni rajta, így csak magára utalhat. Legyengült, a kiszáradás, és az üszkösödés veszélye fenyegeti, a part túl messze van, ráadásul a dagály is közeleg, ami azt jelenti, hogy ha nem talál ki gyorsan valamit, akkor nemsokára a körülötte úszkáló, és rá váró cápa áldozata lesz…

Cápás filmekből lassan már Dunát lehetne rekeszteni, és amikor ezekről az alkotásokról van szó, sajnos a kép enyhén szólva sem pozitívan él a néző agyában, aki az utóbbi években egyre-másra kapja az arcába a legjobb esetben is B-kategóriás (már ez is nagy szó!) minőségű produkciókat a legismertebb mélytengeri ragadozóról. Steven Spielberg klasszikus, és méltán a világ legjobb filmjei közé emelkedett Cápája óta kiemelt figyelemmel kezeli Hollywood ezeket a lényeket, akik amúgy kevésbé veszélyesek az emberre, mint azt ezekben a mozikban beállítják, mégis, kinézetük, settenkedő mozgásuk, éles fogsoraik, hatalmas termetük miatt mindenféle erőlködés nélkül képesek az emberbe fagyasztani a vért – meg még sok egyebet is. Nem csoda, hogy ezek a teremtmények már hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek, az már sajnálatosabb, hogy az ő főszereplésükkel készült filmek alig-alig vannak annak a mércének a közelében, amit Spielberg bácsi állított fel, még 1975-ben. Az elmúlt több mint 40 esztendőben volt itt már minden, génmódosított, intelligens szupercápától kezdve (Háborgó mélység), igazi eseményeken alapuló tévéfilmeken át (A rettegés 12 napja), totálisan elszállt, direktbe szar zs-kategóriás marhaságig (Cápavihar) bezárólag. Üdítő tény, hogy Jaume Collet-Serra rendezését egyik kategóriába sem lehet besorolni, mivel emberünk, nem meghazudtolva önmagát, a horrorban (Viasztestek, Az árva), feszültséggel teli, paranoid thrillerben (Non-stop, és akciófilmben (Éjszakai hajsza) szerzett tapasztalok után nem az abszurd irányt választotta, inkább a zsigeri rettegést részesítette előnyben A zátony esetében, ahol tiszteleg a műfaj csúcsragadozója előtt, miközben egyszemélyes túlélődrámát faragott zsáner eszközeiből.

Tulajdonképpen a filmben szereplő nagy fehér cápa Nancy önmagával, és emlékeivel folytatott küzdelmének metaforájaként is szolgál, azaz a forgatókönyv, bár nem túl okosan, és frappánsan, de megpróbál az egész cselekménybe valami magasztos háttértörténetet belemagyarázni. Sejteti, hogy itt nem csak pusztán a harcról van szó egy bazi nagy hallal, hanem a főszereplőnő, akinek élete megfeneklett, és tragikus fordulatot vett, valójában az anyai gyökereihez vezető visszautat keresi, ahol talán megbékélhet, és feldolgozhatja annak szomorú halálát. Blake Lively pedig nagyszerűen átadja a főhősnő összes szenvedését, megpróbáltatását, fájdalmát, és félelmét. Karrierje talán legjobb alakítását nyújtja, valóban zsigeri átéléssel érezteti az amúgy lecsupaszított jellemfejlődést, ám ahogy leolvasható az arcáról mindaz a túlélni akarás, és önmegváltás, ami az alig másfél órás játékidő minden percében fontos tényező, az valóban példaértékű. Az operatőri munkánál pedig semmi sem éreztethetné jobban, hogy itt végig a főszereplőn van a hangsúly, hiszen a kamera szinte állandóan Blake Lively-re fókuszál, egyben remek kényeztetést nyújt a férfinézők szemeinek is, hiszen a hölgy minden báját megcsodálhatjuk különböző nézetekből, és ki ne lenne kíváncsi egy formás, vízben le-fel mozgó fenékre, vagy formás lábra, esetleg szép, mosolygó arcra, még ha egy idő után túl sok is lesz ezekből a jelenetekből. A színésznő vékony, szemrevaló teste pedig végig összhangban van a tájjal, tökéletesen belesimul a tengerkék vízbe, az aranyszínű homokba, és a háttérben megbúvó zöld hegyekbe. A fényképezés egyszerűen nincs rá jobb szó, gyönyörű, ahogy egyébként maga a film többi része is igényesen meg van csinálva.

Ugyanakkor A zátony semmi újdonságot nem mutat fel a többi cápás filmhez képest, csak felmondja a műfaj leckéit, egy tisztességesen bemagolt feladat, amelyben minden kötelező elemet felvonultatnak, de az itt-ott elszórt egyediség ellenére sem több ez egy jó, de maximum egyszer nézhető iparos munkánál. Collet-Serra biztos kézzel tartja a kamerát, az utolsó 20 perc azonban az addigi viszonylagos rettegést, és hiteles hangulatot is majdhogynem tönkrevágja. Ugyan addig sem beszélhetünk mesterműről, vagy az év filmjéről (rendezőnk sajnos inkább iparos, mint egyedi látásmóddal megáldott zseni), de a fináléban szinte felborul mindaz, amit sikerült korrekten felépíteni a cselekmény háromnegyed részében. Ettől függetlenül A zátony még mindig kellemes, és üdítő szezonbeli film, csakhogy erre a nyári élményre ősszel már nemigazán fogunk emlékezni.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.09.01. 13:20:36
LV1
Nem volt rossz fim, egyszer meglehet nezni, de amugy tenyleg semmi kulonos. Nyari mozinak pont megfelel.
1. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2016.08.30. 17:02:40
LV11
Hát igen, nálam is az utolsó 20 percben esett ki igazán a ritmusból. Sajna nem lett trónfosztó, így Spielberg cápájának koronája nincs fenyegetésben továbbra sem :)
Mindig legyen egy "B" terv!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.06. 19:30:50
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea