PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

6 hozzászólás

2016.08.13. 13:28:43

Utolsó hozzászólás: rottenbull

2016.08.17. 19:35:02

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az Új Bosszú Angyalai: Beszivárgás
The New Avengers #33-37 (2007)
The New Avengers Annual #2 (2008)
Ahogy közeledünk a Marvel képregények egyik legnagyobb, és legfontosabb giga-eseményéhez, az ember egyre izgatottabban viseltetik a közelgő történések miatt. A több évig, aprólékosan, okosan, és nem utolsósorban rejtélyes felvezetett Titkos inváziót a képregényrajongók legtöbbje epekedve várta, hiszen itt fog kiderülni minden, választ kapunk a régóta levegőben lógó kérdésekre, végre értelmet nyer az összes kisebb-nagyobb titok, ezen kívül pedig a hősök egy minden eddiginél nagyobb fenyegetéssel néznek szembe az alakváltó képességüket tökélyre fejlesztő skrull-ok képében. Hosszú út vezetett idáig, amit a Beszivárgás című sztori csak még jobban elnyújtott. Az egész esemény kiagyalója, Brian Michael Bendis ugyanis tovább húzta az olvasók előtt a mézesmadzagot, nem tért rá rögtön a lényegre, hanem, mintegy felvezetésként, prológusként berakott még egy hat részes történetet. A Beszivárgás létrejöttének mondjuk több oka is volt, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy pont akkoriban futott a World War Hulk című crossover is, így minden bizonnyal a Marvel sem akart egyszerre két ilyen nagy vasat a tűzben tartani. Másrészt Bendis mindigis erről volt híres, addig húzza ameddig lehet, a végletekig képes fokozni a rajongók adrenalinszintjét, feszíteni az idegszálaikat, ez a Beszivárgás esetében is sikerült. Ugyanakkor kissé érezni rajta, hogy csak arra szolgált, hogy két esemény között is legyen valami, azaz rétestészta-szerűen nyújtják a cselekményt. Ettől függetlenül persze hozza a szokásos színvonalat, amit eddig is megszokhattunk az Új Bosszú Angyalaitól.

A Beszivárgás értelemszerűen a Forradalom folytatásaként tetszeleg: a Polgárháború két oldalra szakította a szuperhősöket. Vasember, aki a regisztrációs törvény mellett áll, csapatával a Titkos Angyalokra (Dr. Strange, Luke Cage, Pókember, Vasököl, Sólyomszem, Rozsomák, Ronin, és Jessica Jones) vadászik, akik egy Japánban tett körút után váratlan, és egyben hátborzongató felfedezésre jutnak. Miután a Kéz nevű bűnszervezet vezetője, Elektra meghalt, kiderül, hogy valójában alakváltó skrull volt, és ezt eddig egyikőjük sem tudta, még Rozsomák sem volt képes kiszagolnia sosem tévedő szimatával. A hősök között bizalmatlanság alakul ki, ugyanis fogalmuk sincs, hogy közülük ki skrull, és ki nem, ami csak még jobban szétzilálja az amúgyis széteső csapatot, és tovább mérgezi a légkört. Póknő úgy dönt, elviszi a skrull-holttestet Tony Stark-hoz, és átáll hozzájuk, azonban nem ez az egyetlen gond, ami miatt aggódniuk kell. Szuperbűnözők egy csoportja fog össze, akik a hősök közt kialakult ellentéteket kihasználva akarnak lecsapni rájuk. Bendis-nek már az előző kötetben sikerült elkapnia a bizalmatlan, paranoid hangulatot, ami a Beszivárgást is végig uralja. Csuklya képében azonban új ellenfél jelent meg, aki nagy erők ura, és sikerül összefognia a rengeteg gonosztevőt is. Többek közt azzal, hogy képes odacsapni a hősöknek, és nem válogat a brutális, véres eszközökben. Emellett a Bosszú Angyalainak nemcsak vele, hanem saját maguk kételkedésével is meg kell küzdenie, hiszen nem tudják biztosan, hogy ki ember, és ki nem a csapatban…

A Beszivárgás tehát nem sokkal visz közelebb a kérdések megválaszolásához, a Titkos invázióhoz sem nagyon, inkább amolyan töltelék sztoriként funkcionál a nagy esemény előtt. Ennél fogva legélvezetesebb, egyben legjobb pontja a rengeteg látványos csatajelenet, melyhez remekül illeszkedik Leinil Yu rajzstílusa, aki már a Forradalomban is megjelenítette a hősöket, csalódást persze itt sem okoz. Az hogy a kötet végeredményben élvezetes, és nem egy sótlan valami, az nagyrészt az ő érdeme. Lényegében ugyanazzal a szálkás vonalvezetéssel, vastag kontúrokkal, és kissé eltúlzott anatómiájú szereplőkkel találkozhatunk, mint az előző kötetben, kivéve, hogy a színek kevésbé rikítóak, leginkább a barna, sárga, szürke, és vörös (melynek köszönhetően a közeli képeken olyanok a karakterek, mintha a szemük be lenne vérezve) árnyalatok uralkodnak. Persze a sajátos dinamika még mindig megvan. Ezen kívül még Carlo Pagulagan is képviselteti magát, aki a kötetben található Annual-t rajzolta, igazából ő is elvégzi a maga dolgát, a kontraszt a két művész között ezúttal nem olyan szembetűnő, mint amire korábban már volt nem egy példa. Sőt, nem is nagyon vesszük észre, a váltást. Szerencsére a sűrű csatajelenetek mellett több idő jutott a karakterekre is, Bendis inkább Dr. Starnge, és a Luke Cage-Jessica Jones páros családi életével foglalkozik, utóbbiak segítségével mutatja be, és érzékelteti még jobban a paranoid légkör súlyát. Amikor kezdetét veszi a bizonytalanság, a kétkedés, és már egymásban sem képesek teljes mértékben megbízni. És ez barátokat, sőt családtagokat is képes elhidegíteni egymástól. Talán jobban is, mint azt a szuperhumán regisztrációs törvény tette.

A Beszivárgás élvezetes olvasmány, még annak ellenére is, hogy bizony aligha nyújt többet, mint az átlagos tölteléksztorik legtöbbje. Rajzai miatt azonban érdemes időt pazarolni rá, élvezetes pillanatai közé tartozik az is, amikor egy másik sztorira tesznek utalást, és az adott eseményt, mely már megjelent a Mighty Avengers-ben, magyarul a Marvel+ sorozat lapjain, más szemszögből mutatnak be. Az még fontosabb, hogy a kötet a legeslegutolsó felvonás a Titkos invázió előtt, és innen már tényleg csak egy kis lépés van a hatalmas eseményig.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. rottenbull  PlayStation.Community tag
2016.08.17. 19:35:02
LV9
Válasz 1. Zsolt üzenetére:
Nekem bejott a Fear Itself, a Schism, a House of M, az Annihilation ( a Conquest is nagyon ), a World War Hulk, a Shadowland nagyon, a Chaos War es termeszetesen az Age of Ultron.
Nem tunik veszesnek a helyzet.
5. Zsolt  PlayStation.Community tag
2016.08.15. 09:47:35
LV11
Válasz 4. soliduss üzenetére:
Marvel NOW!, All-new, all-different Marvel? Ez mind reboot. Pókember már a vol. 4-nél tart? Fárasztó. DC-ről nem is beszélek, ők tényleg még durvábban nyomják. :)

Ettől függetlenül követem a történéseket, az Amazing Spider-Man talán kezd ismét izgalmas lenni, de Captain America Steve Rogers sem olyan rossz.
4. soliduss  A Krónikás
2016.08.15. 09:41:28
LV25
Válasz 1. Zsolt üzenetére:
A marvel nagyon régen nem rebootolt... a DC meg már 2x rövid időn belül... és ha jól látom vissza is tértek a régi idővonalhoz.

Az new 52 nagyon nagyon vegyes lett. Lettek rohadt jó hősök... mint Flash vagy Red hood... és lettek nagyon elbaszottak mint Superman..... akit sokszor maga a rajzolók sem tudtak ábrázolni... egyszer tünk egy 20 éves kölyöknek... máskor megy egy 40 éves "kölyöknek"... kár érte... nem hiába neki tért vissza először a régi énje.
3. soliduss  A Krónikás
2016.08.15. 09:39:11
LV25
Na végre elértél ide is :D

Számomra az egyik legjobb marvel történet amit olvastam... letettem a hajam, hogy hogy tudták ezt mind az orrom előtt végigvinni :D
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.08.14. 14:17:43
LV18
Válasz 1. Zsolt üzenetére:
Az "évenkénti rebootolás" inkább a DC szokása. Még ki se forrta magát a New 52, már jött a Rebirth - ráadásul az sem a legjobb. A Secret Invasion, és az utána következő Dark Reign szerintem az utóbbi idők legzseniálisabb Marvel-es időszaka, utána kezdett nálam megbicsaklani. Civil War II-t én is erőltetettnek érzem, vannak jó ötletek, de inkább tűnik egy árukapcsolásnak (ha már úgyis jött idén a film) mint önmagában megálló sztorinak
Örülünk?
1. Zsolt  PlayStation.Community tag
2016.08.13. 16:37:58
LV11
Bevallom, én egy picit unom már a Marvel éves eventjeit/crossovereit. Az elmúlt évtizedből egyedül az Original Sin tetszett, a többi nem nagyon mozgatott meg. A mostani Civil War II is rém gyenge, az első annak idején nagy durranás volt és az újdonság erejével hatott, ennél viszont egyáltalán nem izgulok, mi lesz a folytatás és ki fog "nyerni". Az évenkénti rebootolástól is falra tudok mászni... Bár nagy marveles voltam eddig, mostanában inkább átálltam olyan képregényekre, amiket eddig hanyagoltam (pl francia BD-k), számomra az most sokkal izgalmasabb médium, mint a futószalagon legördülő szuperhősök.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15918 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5935 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4724 db
Utolsó belépés:
2019.08.21. 11:02:28
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea