PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

8 hozzászólás

2016.08.09. 22:16:44

Utolsó hozzászólás: JINBOBEK

2016.08.21. 06:25:28

Megosztás
Értékeld a blogot!
A Bourne-csapda (The Bourne Supremacy – 2004)
Jason Bourne (Matt Damon) azt hitte, békés életet élhet, és képes lesz lezárni a múltat, amire nem is emlékszik, azonban óriásit tévedett. Barátnőjével, Marie-val (Franka Potente) két éve menekülnek, a világ legeldugottabb részein tengődve, emlékfoszlányait még mindig nem tudja helyretenni, és rendszerezni, folyamatos rémálmok kísértik, éjszakánként visszajönnek régi CIA-s emlékei, amitől csak még zavarodottabb saját múltját illetően. Azonban a múlt sem felejtette el őt: egy nap ismeretlen bérgyilkos (Karl Urban) tűnik fel Goa-ban, Indiában, ahol Bourne-ék is bujkálnak, szándékai egyszerűek, és félreérthetetlenek. Bourne-t akarja, azonban véletlenül Marie hal meg, így Jason újra csatasorba áll, hogy bosszút álljon azokon, akik megölték a barátnőjét, és felgöngyölítse az emögött álló szállakat. Csakhogy a képlet nem ilyen egyszerű, ugyanis a CIA szintén Bourne-ra utazik, Pamela Landy-vel (Joan Allen) az élen, akinek egy akcióját meghiúsították Berlinben, és úgy tűnik, emberei haláláért pont Bourne tehető felelőssé.

Ma már meglepőnek tűnhet, de annak idején tényleg nem terveztek folytatást A Bourne-rejtélynek. Legalábbis a producereken kívül más nem nagyon törte magát azon, hogy az amnéziás ex-bérgyilkos kalandjainak folytatását erőltesse. Pedig volt bőven ok egy második menetre: annak ellenére, hogy az első rész premierjét többször is elhalasztották, ami ritkán jó hír, ezen felül pedig a legtöbben bukást jósoltak neki (többek közt pont Matt Damon miatt), bemutatása után mégis szép sikereket ért el, költségvetésének többszörösét termelte a kasszáknál, nem is beszélve a nézők egyöntetű elismeréséről. Ebben nagy szerepe volt az új évezrednek, az átalakult állapotoknak, és az akkori politikai helyzetnek, melyek a mozivásznon is erősen megmutatkoztak. Például még 2001 előtt, az amerikai elnök, vagy az olyan hivatalos szervek, mint az FBI, vagy a CIA makulátlan hősökként, az Egyedül Államok védelmezőjeként tetszeleghettek, A Bourne-rejtély után azonban (bár azért meg kell jegyeznünk, ezért nem csak a filmet lehet okolni) a vásznakat hirtelen mindenhol korrupt politikusok, és CIA-vezetők tucatjai lepték el. Az emberek, főleg 9/11 után egyre inkább kezdték elveszíteni a hitüket a felsőbb vezetésben, és az amerikai kormányban, ismét szárnyra kaptak a különböző összeesküvés-elméletek, melyeknek középpontjában a háttérben megbúvó hatalom, a titkos katonai akciók, a háborúra való felbujtás, a terrorizmus finanszírozása, és a különböző potenciális veszélyt jelentő személyek megfigyelése álltak. Sok film próbálta meg kiaknázni ezt a témát, bemutatni az új világrend állapotait, és berendezkedését, a különböző kormányszervek működéseit a 21. században, de az egyik legjobb látlelet ezek közül a Bourne-franchise volt, aminek ironikus módon majdhogynem el sem készült a második felvonása. A végeredményt látva nagyon nagy kár lett volna érte.

Miután a film kezdett végre formát ölteni, a folytatás rendezését Paul Greengrass kapta, aki addig szinte csak tévés produkciókat csinált, a mozifilmek világában viszonylag tapasztalatlan volt, ám a Véres vasárnap című munkája nemcsak a kritikusok, de Matt Damon tetszését is elnyerte, aki hosszas rábeszélés után végül mégiscsak úgy döntött, hogy újra Jason Bourne bőrébe bújik. Jobban nem is dönthetett volna, ugyanis A Bourne-csapda minden tekintetben jobb, mint az első rész. Igaz, az sem volt épp rossz film, de Doug Liman távozása után (aki elment Mr. és Mrs. Smith-t rendezni) a franchise megkapta egyik legfontosabb széritartozékát, és legnagyobb fogaskerekét, a főszereplőjén kívül. Greengrass ugyanis őrületes, fejvesztett tempóval rendezte meg a filmet, remek körítést adott a már jól ismert kliséknek, amik legtöbbször már unalmasak, főleg ezredszerre, de A Bourne-csapda az egyik olyan film a kevés közül, melyre egyáltalán nem fogható rá, hogy tucat lenne, vagy ötlettelen. Az előzmény kis túlzással élve is csak egy tisztességesen bemagolt leckének tűnik, ahol az utolsó elemig mindent kicentiztek, ugyanakkor mégis hiányzik belőle az igazi stílus, ami igazán egyedivé tenni. A Bourne-csapda egyáltalán nem küszködik ilyen problémákkal, össze is jön neki az, ami az előzménynek időnként nem sikerült: a féktelen tempó tökéletes összhangban van a film hosszával, és drámai részével. A különböző helyszínek (ezúttal ellátogathatunk Indiába, Nápolyba, Berlinbe, és Moszkvába is), a képek, a jelenetek, és a vágási technika mind-mind az első részt idézik, viszont mindenből feldúsított, felpörgetett löketet kapunk, akcióban, és feszültségben egyáltalán nincs hiány, a tempó tényleg hihetetlenül gyors. Percenként váltogatnak országokat, városokat, fordulatok, események, és bonyodalmak követik egymást sorban, mindezeket pedig nagyszerűen fűzik össze, az energikus sztorit nem sínyli meg a film minősége, épp ellenkezőleg, pontosan ettől lesz nagyszerű. Verekednek, lövöldöznek, harcolnak, menekülnek, közben robban minden, és ezerrel pörög a kézikamera. Mindez alig több mint másfél órában.

Az akcióműfajban már-már szokássá vált poénos beszólásokat, és vicces monumentumokat azonban teljes mértékben nélkülözi. A Bourne-csapda egyébként sem egy vidám film, de vitathatatlanul a sorozat legszomorúbb darabja is egyben. Rendkívül karakter centrikus az egész cselekmény, az egész Jason Bourne megváltástörténete köré épül: megszállottan, és dühösen keresi múltját, hajtja a bosszú, mind szavaiba, mind megnyilvánulásaiba átülteti ezeket az érzelmeket, amitől teljesen átérezhető lesz az egész, filmes szempontból pedig példásan összeszedett. Belső vívódásai erős lábakon állnak (Bourne kívülről-belülről megismerhető ebben a részben), egyébként pedig a film teljesen realisztikusan adja elő az egészet, nemcsak a CIA, és a különböző kormányügynökségek működéséről, lehetséges tevékenységeiről igyekszik realisztikus képet adni, hanem a főszereplőjéről is: Bourne-t látva már-már valóban elhisszük, hogy tényleg létezhetett, vagy létezhet ilyen ember a nemzetbiztonsági hivatalok kötelékeiben. Matt Damon is hozza az elvárható szintet a szerepben, sőt, karrierje talán legjobb teljesítményét hozza itt, különösen a fináléban, ahol megmutatja, még egy vérbeli profi gyilkos bocsánatkérését is hitelesen elő tudja adni. Bourne-nak be kell látnia, a vér örökre a kezére száradt, nem futhat el a múltja, és a tettei elől, még úgy sem, hogy felkeresi első áldozatának lányát (ami egyébként a széria legmeghatóbb jelenete), ez mégsem oldozza fel automatikusan azoktól a cselekedetektől, amiket elkövetett, maximum csak átmenetileg enged neki megnyugvást.

A Bourne-csapda igazi akcióbomba. Tele hajmeresztő jelenetekkel, adrenalin lüktető lövöldözésekkel, tökéletes, részletesen megkoreografált verekedésekkel, és nem utolsósorban egy olyan autós üldözéssel, amit nyugodtan lehet a legjobbnak hívni ebben az évszázadban készültek közül. Amit az első részben példásan összehoztak, azt itt vitathatatlanul tökéletesre csiszolták, Greengrass pedig igazi ízt, és stílust adott a szériának, amitől azóta sem tud szabadulni, de erre igazából egyáltalán nincs is szükség – sőt, akciófilmek egész sorára voltak hatással ezek a filmek. És A Bourne-csapda saját szériáján belül még mindig csak a jéghegy csúcsát jelenti.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2016.08.21. 06:25:28
LV11
Válasz 7. VictorVance üzenetére:
Hát persze hogy nem :) de mivel jól termelt, kellett még egy rész. Én mindenesetre majd megnézem, biztos minőségi akció ez is, szóval a név jelenti a garanciát a minőségre.
Mindig legyen egy "B" terv!
7. VictorVance  Szerkesztő
2016.08.18. 13:28:49
LV18
Válasz 6. JINBOBEK üzenetére:
Az a gond, hogy a legújabb részre még annyira sem volt szükség, mint arra...
Illetve meg lehetett volna jól csinálni, hogy folytassa a trilógiát, de kudarc lett.
Örülünk?
6. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2016.08.18. 13:12:40
LV11
Válasz 5. Greg üzenetére:
Nekem is tetszett eddig mind, kivétel az mellékszál, amiben Jeremy Renner játszik... na, hát arra semmi szükség nem volt.
Mindig legyen egy "B" terv!
5. Greg  PlayStation.Community tag
2016.08.12. 08:15:31
LV25
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
Nekem az első három rész (a legújabbat még nem láttam) jobban tetszett mint bármelyik Bond film.
LV426
4. Onimushaman  Szerkesztő
2016.08.11. 11:42:13
LV24
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
Rövid időn belül (augusztus-szeptember) nézném meg az 5 filmet. Köszi, akkor felveszem a listámra!
señor
3. VictorVance  Szerkesztő
2016.08.10. 22:12:35
LV18
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Eddig kétszer láttam, nekem tetszett. Persze nem ér fel többihez, és inkább csak amolyan kiegészítése a harmadik résznek, A Bourne-ultimátumnak (kb. egy időben játszódik vele), de jó akciófilm, nincs egy unalmas pillanata sem.
Örülünk?
2. Ragle  PlayStation.Community tag
2016.08.10. 22:11:46
LV5
"és nem utolsósorban egy olyan autós üldözéssel, amit nyugodtan lehet a legjobbnak hívni ebben az évszázadban készültek közül."

khm Mad Max khm
1. Onimushaman  Szerkesztő
2016.08.10. 21:58:41
LV24
Betárazva. A mostani előtti is jó? Amiben nem Matt szerepel.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16295 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6091 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4827 db
Utolsó belépés:
2019.11.15. 18:00:54
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea