PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

2 hozzászólás

2016.08.02. 01:08:36

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2016.08.05. 12:26:29

Megosztás
Értékeld a blogot!
Tarzan legendája (The Legend of Tarzan – 2016)
Tarzan, a majmok között nevelkedett ember minden bizonnyal minden idők legismertebb hőseinek az egyike. A főszereplésével készült legelső könyv több mint 100 éve jelent meg, és talán még alkotója, Edgar Rice Burroughs sem gondolta volna, hogy ekkora népszerűségre tesz majd szert. Attól függetlenül, hogy az író bevallottan profit-szerzésből alkotta a karaktert, mikor egy rakás ponyvamagazin elolvasása után úgy döntött, hogy jó pénzért ő is tudna írni ilyen vackokat, Tarzan figurája hihetetlen népszerű karriert futott be, akár a regények tömkelegéről van szó, amik igen szép számban fogytak, akár filmekről. Nem sokkal az első regény megjelenése után már megszületett egy, még a némafilmes korszakban, amelyet több folytatás is követett, majd Johnny Weissmuller-korszakot is keblére ölelte a közönség (nemcsak a külföldi, a hazai is), közben képregények is megjelentek a liánokon lengedező izomemberről. Majd jöttek az ilyen-olyan minőségű tévésorozatok, a ’80-as években egy egész tűrhető, sőt, talán az egyik legjobb filmes adaptációnak tartott mozgókép, a szebb napokat is látott Christopher Lambert főszereplésével, a ’90-es évek végén pedig, a nagy rajzfilmes mániát meglovagolva a Disney még egy animációs feldolgozást is tető alá hozott a majomembernek, nem is rosszat – a mi korosztályunk inkább erre emlékszik Tarzannal kapcsolatban. Vannak olyan filmek tehát, amiket minden generáció elkészt magának, így 20-30 évente azért újra kell mesélni ezt a történetet is nagyvásznon, mely általában, ha nem is sokat, de valamennyit még meg tudott őrizni a népszerűségéből, akár a nagy szuperhős produkciók, és látványfilmek közepette. Többek közt pontosan ezért, és annak okán, hogy a ’10-es évek óta létezik a figura, annak eredettörténetét már mindenki kívülről fújja, álmából felverve is el tudná mondani, így nem meglepő, hogy a Warner Brothers-nél úgy döntöttek a fejesek, hogy semmi szükség egy afféle Tarzan: Kezdődik!-re, inkább más oldaláról közelítik meg a klasszikus hőst.

Így Tarzan eredetét, és első szárnypróbálgatásait csupán flashback-ekben láthatjuk, ami egyáltalán nem baj, sőt, inkább örvendetes, hiszen ki lenne kíváncsi a karakter sztorijának ezredik újrameséléséhez, másrészt remek lehetőségeket rejt magában a téma, hogy miképp viszonyul egy dzsungelben, gorillák közt nevelkedett férfi a civilizált, viktoriánus úri világhoz. Sajnos a Tarzan legendája mindezeket a kérdéseket csupán felületesen kapargatja, nem megy igazán bele a karakter jellemébe, sőt, igazából karakterek sincsenek nagyon, ugyanis a forgatókönyv nem igazán óhajtotta kibontani őket. Így csak amolyan sablonos személyiségű figurákat láthatunk a vásznon, akiket egyébként kifejezetten jó színészek személyesítenek meg, de ez néha még a fél sikerhez is alig elég. Még akár becsülendő is lehetne, hogy nem a mindenki által nagyon jól ismert, és mára már teljesen elkoptatott hagyományos Tarzan-sztorival rukkoltak elő, emellett pedig a hitelesség kedvéért valós eseményeket is bevontak a film történetébe. A cselekmény a 19. század vége felé játszódik, ennek köszönhetően pedig képbe kerül II. Lipót belga király, aki nagyon szeretné rátenni a kezét az afrikai Kongóra, viszont ezt azt is eredményezte, hogy vagyona igencsak fogyóban van, így nem tudja fizetni a zsoldos hadseregét, akit azért bérelt fel, hogy rabszolgasággal, és egyéb vasmarkú tettekkel stabilizálják az ország, és az ottani nép helyzetét. Ezért kéri meg, legjobb emberét, Leon Rom századost (Christoph Waltz), hogy találja meg Afrikában a legendás kincset, az Opárt, amiből rengeteg van a vidéken, azonban azt egy vad néger törzs tartja a markában. Vezetőjük Mbonga (Djimon Hounsou) megegyezik Rom-al. Hogyha elhozzák neki Tarzant, akin egy régi sérelmet akar megbosszulni, akkor korlátlan ellátmányt ad a csillogó, vagyonokat érő kincsből. Ezért egy jól megtervezett csel képében meghívják Kongóba John Claytont, azaz Greystoke urát (Alexander Skarsgard), és feleségét Jane Porter-t (Margot Robbie), hogy mérjék fel az ottani helyzetet. John egykori élete már a múlté, immáron karót nyelt arisztokrata lordként próbál meg élni a civilizációban, miközben régi beidegződéseit akarja elfeledni. Mégis, amikor megtörténik a baj, újra Tarzanná kell válnia, hogy megmentse, akit szeret, és megvédje szülőföldjét, népével együtt.

A Tarzan legendája amolyan igazi, régi vágású kalandfilm, minden értelemben. Magától értetődik, hogy a táj gyönyörű, a fényképezés nélkülöz mindenféle giccset, már-már szinte ott érezzük magunkat a dús, zöld őserdőben, vagy a kopár tájakon, a CGI valóban minőséget képvisel (jóhogy, hiszen kifejezetten sokat tapsoltak el a filmre), a gorillák, és egyéb állatok animációjára nem lehet egy apró panasz sem (még úgy is, hogy A majmok bolygója, és A dzsungel könyve bőven kimaxolta a témát), ugyanakkor egy rakás olyan igény van, aminek sajnos nem tud megfelelni az alkotás. Bár külsőleg minden a helyén van, a forgatókönyv mégis kráter méretű lyukaktól szenved, amit még a jó színészek sem tudtak befoltozni. Alexander Skarsgard, ha megjelenését, és fizikumát nézzük, akkor tökéletes Tarzan, kár, hogy csupán jelenlétével van jelen a vásznon, rendes szerepet, jellemet nem sikerült neki írni. Margot Robbie csupán amolyan „lány a bajban”, a főhős oldalbordája, akit minden adandó alkalommal meg kell menteni, de ennek ellenére sem áll be a tipikus gyenge, mimóza nők mögé, hanem vagányul, és tökösen viszonyul a forgatókönyv által elégördített problémáknak – több nem nagyon, hiszen a játékidő nagy részében ő is csak érzelmesen néz, és így igyekszik átadni azt, amit az írók nem tudtak. Christoph Waltz sokadik alkalommal hozza a Becstelen brigantykban ráragadt szerepkört, most sem rosszul, ugyanakkor a több határozottan jobb is lett volna. Samuel L. Jackson személyében pedig még a vicceskedő fekete bőrűt is megkapjuk, szóval igazából mindenki kisujjból hozza, amit kell, több párbeszéd, kidolgozottabb karakterek viszont nem ártottak volna meg a filmnek. A nézőben az alkotást látva több kérdés is felmerül, egyrészt, hogy szükség volt e valójában egy új adaptációra, valamint, hogy a mai filmes trendekben van e helye egyáltalán egy olyan ősrégi, kissé talán elavult hősnek, mint amilyen Tarzan. Nos, minden bizonnyal mindkét kérdésre nyugodtan lehetne igennel válaszolni. Egyrészt Tarzan mindigis egyfajta vonzó hős marad, akinek kalandjaira nagyjából minden második évtizedben kíváncsiak, másrészt régivágású, hagyományos kalandfilmekből manapság amúgyis fájdalmasan kevés van, a téma, és az alapanyag pedig tökéletesen alkalmas egy ilyen alkotás elkészítésére.

De nem pont így, ahogy ezen film esetében. David Yates rendező nem igazán tudta elkapni a koncepciót, a gyenge, papírízű karakterekkel operáló forgatókönyv sem volt ebben nagy segítség, talán a neves szereplőgárda sem véletlen, ugyanis ők legalább félig-meddig valóban megmentik az összképet. Kalandfilmnek valóban nem rossz a Tarzan legendája, egynyári, unalmas délutános kikapcsolódásnak is megfelel, és még ha nem is ezt vártuk tőle, sosem monoton tempója egy őrületes, pörgős kalandot ígér. Aminek, bár mélysége kevés, stílussal csak elvétve van felvértezve, saját műfajának ínséges idejében talán még jobban is lehet értékelni. Mennybe menni ugyan sosem fog, de azért a gyomrot sem fekszi meg arra a röpke két órára, ahol kicsit megpróbálják visszahozni a gyerekkorunkban rongyosra olvasott regények hangulatát, egyben a zsáner könnyed, vonzó stílusát. Aztán a többit majd legközelebb, esetleg úgy 20-30 év múlva megint.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.08.05. 12:26:29
LV18
Válasz 1. Rosszarc üzenetére:
A Greystoke valóban jó, Lambert sosem volt az a nagy színész, de ott kifejezetten jól alakított.
Örülünk?
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.08.05. 11:43:03
LV1
Biztam a rendezoben, mert a Harry Potter filmeket is rendesen megcsinalta. De ez egy sima kalandfilmnel egyaltalan nem tobb, kikapcsolt, tetszett, de nem neznem meg ujra. A karaktereket nem jol irtak meg, parbeszedek meg tenyleg alig voltak. Tovabbra a Lambertes Tarzan film a legjobb.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.08. 15:34:34
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea