PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2016.07.21. 21:00:10

Utolsó hozzászólás: Matichku

2016.07.23. 10:47:47

Megosztás
Értékeld a blogot!
Batman: Karácsonyi ének
Batman: Noël (2011)
Charles Dickens Karácsonyi ének című műve azon kevés alkotások közé tartozik, melyek sikeresen kiállták az idő próbáját, és az első megjelenésük óta eltelt évek alatt örökzöldek lettek. Mindmáig nem veszített vonzalmából, és egyszerű története ellenére mégis oly’ sok mindenről szól, szeretetről, változásról, családról, megértésről, mindezt beágyazva a Karácsony szépségébe, így mondanivalója felett korántsem járt el az idő, a jelenünkben is tökéletesen aktuális. Az egyik leggyakrabban újramesélt történet ez, az angolszász kultúrkörben, népszerűségéből még a rengeteg feldolgozás után sem vesztett egy cseppet sem. Többek közt azért nem, mert játszi könnyedséggel adaptálható a legkülönfélébb médiumokra, készült már belőle számtalan mozi, tévéfilm, paródia, animációs film, színdarab, és operett is, ennek ellenére azonban még mindig van mit mondani róla. A legjobban sikerült értelmezések egyikéhez tartozik Batman is, akinek csak szimplán Noël-nek hívott történetében találkozunk egy meglepő, szokatlan, de egyedi ötletekkel operáló Karácsonyi ének variációval. Eredetileg 2011-ben jelent meg, írója, és rajzolója Lee Bermejo, illetve inkább festője, ugyanis a képregény festett formátumban látott napvilágot. Nem csoda, hogy a Kingpin is látott benne fantáziát, Dickens művének címével (magától értetődő módon) ki is hozta, remekül időzítve, és stílszerűen pont tavaly decemberben, pár héttel karácsony előtt. Tökéletes választás volt, ugyanis a Karácsonyi ének nemcsak az utóbbi idők legjobb magyarul megjelent Batman képregénye, hanem a hazai képregényipar legnagyszerűbb kiadványa is.

A Karácsonyi ének nemcsak egyszerűen megidézi Dickens művét, és mondatait, hanem konkrétan ráhúzták a regény alaptémáját, cselekményét, fordulatait, és narrációit a Batman-mítoszra, azaz miközben a történetet olvassuk, párhuzamosan visszaköszönnek a Dickens által írt sorok a párbeszédek mellett, amik már Bermejo tollát dicsérik. Ennek köszönhetően az olvasó ösztönösen összekapcsolja a képeket a szöveggel, a mesélő (aki szintén fontos szereplő a sztoriban) az eredeti mű mondataival, és neveivel mondja el a történetet, és annak ellenére sikerül a regény motívumait párhuzamban állítani Batman legendáriumával, hogy a narrációnak nincs sok köze a képekkel ábrázolt cselekményhez. Sőt, így lesz csak igazán hatásos az összkép. Persze érdekes belegondolni, hogyha az eredeti sztori, és a műben szereplő nevek, karakterek megmaradtak, akkor ki lesz például Scrooge, vagy a Karácsony három szellemének a Batman-univerzumbeli megfelelője. Bermejo szerencsére ebben is találékony volt. Elsőre elég nehéz elképzelni, és kissé infantilis gondolat a Karácsonyi ének kapzsi, hidegszívű, önző, és az emberektől eltávolodó főszereplőjét Batmannel azonosítani, viszont hála az írói bravúrnak, cseppet sem lóg ki a lóláb. Sőt, Bermejo tökéletesen, és hitelesen rávilágít arra, hogy a két karakter voltaképp nem sokban különbözik egymástól, ha bizonyos tulajdonságaikat vizsgáljuk meg. Batman, és Scrooge is belenézett a sötétségbe, ami szép lassan úgy elnyelte őket, hogy észre sem vették, és közben valahol sokat vesztettek emberségükből is. És, mint ahogy Dickens művében, úgy itt is szorosan össze van kapcsolva a történet, és a karakter a Karácsony ünnepével.
Batman szenteste napján Joker üldözésével van elfoglalva, ahelyett, hogy a kandalló melegét, és az ünnepi TV-műsort élvezné, végül rá is akad egy emberre, aki elvezethet az őrült bohóchoz. Bob egy lepukkant lakásban él fiával együtt, akit megpróbál rendesen nevelni, ám anyagilag mégsem képes neki megadni azt, amit szeretne. Az otthonukban nincs fűtés, karácsonyfa, ételre is alig telik, így nem csoda, hogy engedett a pszichopata Joker csábításának, melynek következében zsarolni kezdte, valóságos lavinát elindítva. Batman ugyanis, mint egy robot, csak azt tartja szem előtt, hogy fülön csípje Jokert, lassan már mindegy milyen eszközzel. Küldetésénél kevésbé számít tehát Bob, vagy a fia, az alapjában véve ártatlan, de az élet kegyetlenségének köszönhetően hibát vétő személyeket egyre inkább járulékos veszteségként éli meg. Kiégett, fáradt, kimerült, legbelül kiüresedett, keserű ember lett belőle, aki gépszerűen teszi, amire felesküdött, de már nem tudja igazán, hogy mi a jó, vagy mi a rossz. Nem sok választja el attól, hogy teljesen eltávolodjon a való világtól, az emberektől, és teljesen begubózzon kastélyába, és denevérpáncéljába.

Ekkor azonban megjelenik a Karácsony három „szelleme”, akik a maguk fura módján ráébresztik arra, hogy rendbe kell tennie a dolgokat. Az első (Macskanő) szembesíti vele, hogy mennyire megkeseredetté vált: az egykor lobogó tűz, és szenvedély kialudt benne. A második (Superman) ráébreszti mennyire eltávolodott a barátaitól, visszavezeti egy olyan korba, amikor még tudta miért harcol, képes volt értékelni az olyan dolgokat, mint a bajtársiasság, barátság. Végül a harmadik (Joker) rádöbbenti, hogy Batman jelenléte végtére is többet árt Gotham-nek, mint használ, és az az ember, akivé válni szeretett volna, már egyáltalán nem ő. Dickens művének részletei, melyek kivétel nélkül relevánsak a képregény oldalaival, egy precízen, és intelligensen kidolgozott történetet eredményeznek. Sőt, a képregény legnagyobb részében nincsenek is hagyományosan vett panelek, szövegbuborékok sem mindig, tehát az emberek tényleg kicsit olyan érzése van, mintha képregény helyett egy mesét olvasna. Bermejo remek rajzstílusa miatt a sztori egyszerre mesés, és valóságos is. Utóbbiról a rendkívül fagyos, és sötét tónus gondoskodik, az olvasó a képek láttán szinte maga is érzi a csontig hatoló hideget, és a csípős, téli levegőt.

A Karácsonyi ének nemcsak az utóbbi idők legjobb magyarul megjelent Batman története, hanem az egyik legigényesebb, és legnagyszerűbb hazai kiadványai is. Egy ezerszer adaptált művet mutat be, de mégsem érezni elcsépeltnek, unalmasnak, vagy lerágott csontnak, sőt, Bermejo képregénye sikeresen mutatja be egyedi módon Dickens klasszikusát a Batman-mitológiába beágyazva. Még az eredeti sztorit keresztül-kasul ismerő egyének számára is ajánlott, ők is fedezhetnek fel benne érdekes dolgokat, Batman rajongóknak hadd ne kelljen mondanom, hogy egyenesen kötelező!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.07.23. 10:47:47
LV14
Nagyszerű írás egy nagyszerű képregényről. Már a boritója eladta nekem.
A téli képek eszméletlenűl hangulatosak benne.
Nil Satis Nisi Optimum
2. Greg  PlayStation.Community tag
2016.07.22. 13:29:16
LV25
Válasz 1. Resiskull üzenetére:
Minőségi képregény ez tény és való...
LV426
1. Resiskull  PlayStation.Community tag
2016.07.22. 08:19:19
LV21
a képek alapján ennek nagyon tetszik a rajzolási stílusa....
(asszem ez a kosztüm az Arkham Knight-ba is benne van)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16010 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5968 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4769 db
Utolsó belépés:
2019.09.23. 19:35:52
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea