PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2016.07.02. 14:41:32

Utolsó hozzászólás: Rosszarc

2016.07.05. 14:58:53

Megosztás
Értékeld a blogot!
Gotham City: Ragadozók
Birds of Prey #56-61 (2003-2004)

Batman #1-13
Birds of Prey #62-67, #75-80 (2004-2005)
The Brave and the Bold #33 (2010)
2014-ben a Kingpin sikeresen indította újra Magyarországon a Batman-képregényeket, melyre nem lehet azt mondani, hogy ne lett volna rá szükség. Mondjuk úgy betöltött egy bizonyos űrt a kiadvány, érdekességként pedig nemcsak a Denevérember bűn elleni harcát mutatta be, hanem a füzetek kvázi „másik feleként” megjelent egy hősökből álló csapat is, akik a Birds of Prey, azaz a Ragadozók névre hallgatnak. Bár a csapat különbözői tagjai már jóideje a DC-képregények részeit képzik, maga a team csak a ’90-es években jelent meg először. Vezetőjük Barbara Gordon, azaz az egykori Batgirl, akit Joker egy őrült akciója során hasba lőtt, így a lány lebénult, de nem maradt tétlen, és Orákulum néven megalapította a Ragadozókat, mely csapatnak az évek során rengeteg tagja volt, természetesen csak nők. Például a harcművészetek szakértője, és a szuper-sikollyal megáldott Fekrte Kanári, vagy Huntress, aki egy olasz maffiavezér lánya volt, amíg szüleit le nem mészárolták, ezután bosszút fogadott. Vannak még azért más, vendégszereplői is a sorozatnak (pl. Batman, Éjszárny, vagy Macskanő), de mindent összevetve elmondható az a Ragadozókról, hogy szórakoztató, olvasmányos képregény – még ha nincs is ott a legjobbak között. A Kingpin még 2011-ben kezdte közölni a csajokat, egy kötetben, amelyet több folytatás is követett volna, de a kiadvány nem volt valami sikeres. De a Batman-sorozatban mégis napvilágot láthatott a Ragadozók többi kalandja. Mondhatnánk, hogy az olvasók legnagyobb örömére, de a kép nem ennyire tiszta, a széria fogadtatása eléggé vegyes, és egészen a „teljesen feleslegestől” a „jobb, mint a Batmanig” terjed. Ahogy legtöbbször, az igazság valahol félúton leledzik.

Szerencsére a magyar kiadás a sorozat legjobb időszakába kapcsolódott be. Az 50. számtól Gail Simone vette át a széria írását, aki egyike azon kevés nőknek, akiknek a képregényes szakmában sikerült karriert csinálniuk. csak a tisztánlátás végett, ő írta az itthon a Marvel+ második évadjában megjelent Deadpool-sztorit is, mely megtette a maga könnyed, és humoros hatását. A Ragadozók esetében sincs ez túlzottan másként. Sokkal viccesebb, kevésbé sötétebb hangvételt üt meg, mint a Batman-sztorik (attól függetlenül, hogy néha cameo szerepben még a Bőregér is feltűnik), viszont legalább annyi, ha nem több akciójelenetet tartalmaznak. A szereplők gyakran poénkodnak ellenfeleiken, néha egymáson is (a beszólások leginkább a másik hiányos öltözete felé szólnak, amit egyfajta önparódiaként is fel lehet fogni), és már maguk a karakterek is könnyedebb megközelítést indokolnak. Simone ahelyett, hogy feminista, nőjogi, esetleg egyéb radikális eszközökhöz nyúlna, elsősorban szórakoztatni akar, ami sikerül is neki. A főhősnőket elrabolják, megkínozzák, fenyegetik, lőnek rájuk, stb., ők pedig folyamatosan helyt állnak, időközben néha megkérdőjelezik saját szerepüket, vagy hősiességüket ugyan, de mégis rendesen odacsapnak, amikor kell. Ezen kívül, bár röpködnek a fricskák, mégsem megy át nevetségesbe, ez kifejezetten előny, főleg egy olyan képregény esetében, amiben telt keblekkel megáldott, kidolgozott testű latexruhás, harisnyás nők bűnözőket gyepálnak el. Mindenféle maró gúny nélkül kezeli a témát, és a sztereotípiákat, viszont Simone nem akarja többnek látszatni a sorozatot, mint ami.

A Simone-korszak nagyját rajzoló Ed Benes nem véletlenül kapta meg a Ragadozók alkotását, mivel leginkább gyönyörű nőábrázolásáról híres, ki is vannak hangsúlyozva a sorozatban a főszereplők formás keblei, szemrevaló domborulatai, és egyéb alig fedett testfelületei, amit a férfi-olvasók biztos, hogy nem bánnak. Sőt, talán még a gyengébbik nem képviselőinek figyelmét is felkelthetik ezek a sztorik, melyek, ha a világot nem is váltják meg, üdítő színfoltjai a hazai képregénykiadásnak. Főleg, hogy egy olyan megjelenésről van szó, amelyet ha nem adtak volna ki Magyarországon, valószínűleg soha nem is kezdünk volna neki. Pedig tényleg érdemes.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.07.05. 14:58:53
LV1
+1
En is imadom, nagyon vicces az egesz, es szepek a csajok is.
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.07.04. 09:48:51
LV18
Válasz 1. Matichku üzenetére:
Eleinte nagyon húztam a számat, mikor ezt rakták be a Batman mellé, de beleolvastam, és nagyon megtetszett. Nem komoly, nem klasszikus, de nagyon jópofa, és vicces, olyan könnyed laza hangulattal operál, ami majdhogynem ellenpontja a néha rideg Batman-sztoriknak. Pont jól működik így szerintem a sorozat. Azok a rajzok pedig tényleg világbajnokok :D
Örülünk?
1. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.07.04. 08:01:14
LV14
Korábban volt már róla szó: nagyon kedvelem ezeket a történeteket, karaktereket. Meg is van minden magyar kiadás.
Jó hogy írtál a megvalósításról, ábrázolásról, elég megnézni az első képet, nagyon stìlusos. :)
Nil Satis Nisi Optimum
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16449 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6165 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.11. 09:33:02
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea