PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

10 hozzászólás

2016.05.07. 14:05:39

Utolsó hozzászólás: JINBOBEK

2016.05.17. 21:26:32

Megosztás
Értékeld a blogot!
Szebb holnap (Ying hung boon sik – 1986)
Ha a ’80-as évek akciómozijairól van szó, a legtöbben az amerikai filmgyártásra emlékeznek. Schwarzenegger-re, Stallone-ra, Van Damme-ra, meg Seagal-ra, stb. Pedig akkoriban nem csak ott, de kicsit keletebbre is olyan dolgok történtek, melyek aztán később bekerültek a zsáner bőrkötéses nagykönyvébe – tegyük hozzá, teljesen megérdemelten. A boldog nyolcvanasok a hongkongi mozi legendás korszaka volt, amikor a szinte már futószalagon érkező remekművek később megreformálták a műfajt, és hatásuk mindmáig érződik, nemcsak hazájában, de még az Egyesült Államokban is. Ezen klasszikusok egyik első darabja a Szebb holnap, ami után a világ egy csapásra Hong Kong-ra fordította tekintetét, örökre felkerült, levakarhatatlanul a filmes térképre, John Woo-nak köszönhetően, akinek gengszterdrámája a nyugati akció-zsáner eszközeivel szemben teljesen eltérő módszerekkel dolgozik. Stílusos mozdulatokkal, és lassításokkal teletűzdelt véres, vad tűzharcai, és az ezek közé beágyazott sorstragédia teljesen új szintre emelte a műfajt. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy ha nincs Woo, és az ő dupla-pisztolyos, utolsó leheletükig küzdő hősei, látványos, már-már művészi magasságokba emelkedő fegyverbalettje, akkor nemhogy sok más klasszikus másképp, vagy egyáltalán sohasem valósult volna meg, de kevesebb lenne maga a filmtörténelem is.

A Szebb holnap cselekménye három különböző figurát helyez a középpontba. Mark (Chow Yun-Fat), és Ho (Lung Ti) fiatalkoruk óta barátok, egyben pénzhamisítóként a kínai triád maffia legmegbízhatóbb emberei. Ho, öccse Kit (Leslie Cheung) rendőri karrierje érdekében vállal el egy utolsó megbízást, ám elárulják, és börtönbe kerül, apját pedig megölik, emiatt Kit a bátyját hibáztatja, így elidegenednek egymástól. Mark véres bosszút áll a barátját bemártó tajvaniakon, de közben maradandó, súlyos sérüléseket szenved, mikor ellövik a térdkalácsát. A két legjobb barát élete összeomlik, bűnözői karrierjüknek, és fényűző soruknak vége, Ho három évvel később kiszabadul, és megpróbál új életet kezdeni taxisofőrként, de az egykori áruló, Shing (Waise Lee) rászáll, aki időközben nagyfőnökké vált. Megpróbálja Kit-et is tőrbe csalni, aki törvényes úton szeretné elkapni, végül Mark szövetkezik a két testvérrel, hogy együtt számoljanak le vele, és embereivel.

A film voltaképp a régi, és új morális szembenállását mutatja be. Ho, Kit, és Mark triója még a régi világ képviselői, akiknél még jelent valamit, és számít is a tisztesség, becsület, a lojalitás, mindegy, hogy gengszterről, vagy épp rendőrről van szó. Ám ez a világ már végnapjait éli: Shing egy erkölcstelenebb, elvtelenebb rendszer hírnöke, kinek szerepe ebben a frusztráló jövőben egyszerre elkeserítő, és egyszerre vetíti előre mi várható az új, arrogáns, és érzéketlenebb berendezkedésben. Pont ezért is, a Szebb holnap karakterei kifejezetten erősek, és szerethetőek, a dráma csak még jobban működik a mindenféle cinizmustól, és önzéstől mentes főszereplőknek köszönhetően, akik a végsőkig, és még azon túl is kitartanak egymás mellett, miközben vállvetve harcolnak, sütik el fegyvereiket, hullákon, és derékig érő vérben gázolnak át. Ahelyett, hogy Woo kíméletlen, önmaguk érdekeit szem előtt tartó kemény gengsztereknek ábrázolná őket, inkább valódi személyiséggel, és hibákkal ruházta fel a karaktereket, akikből foglalkozásuk, és múltbeli vétségeik ellenére modern hősöket farag. Nem a hatalomvágy, a pénz, vagy esetleg a bosszú hajtja őket (bár a Szebb holnapot könnyű lenne bosszúfilmnek nevezni, de valójában sokkal többről van itt szó), csupán az egymás iránt táplált érzelmek, mert számukra mindennél többet jelentenek az olyan értékek, mint a barátság, testvériség, és a bajtársiasság.

Ezek miatt az elemek miatt megszűnnek a normál világ határvonalai bűnöző, és rendőrtiszt között, összemosódnak az oldalak, ami ezt a másfél órányi lövöldözéssel, vérontással, az akkoriban bevett műfaji szokásoktól eltérő, tartalmas történetszövésű gengszterfilmet eredményezi. Woo mindigis sokkal jobban értett az akciókhoz, mint a dialógusokhoz, így a színészek helyett néha a fegyverek beszélnek, bár a rendező későbbi filmjeihez képest itt még visszafogja magát. A karakterdinamika így lesz sokkal gördülékenyebb, viszont az akciójelenetek mellett a szereplők személyes drámája is kibontakozik. Egy mozgóképes vérontáshoz képest meglepően nagy érzelmi reakciót képes mindez kiváltani a nézőből. Megható, és jelentőségteljes jelenetek követik egymást, elég csak a fináléra gondolni, azaz a rossz útra tért Ho-ra, aki önként adja fel magát a törvény erőinek, ezzel egy szebb jövőt előrevetítve. A film címe tehát ideális, és hű saját magához. De a tökéletes karakterekhez kiváló színészek is kellettek, akikre persze egyáltalán nem lehet panasz: Chow Yun-Fat napszemüvegben, dupla-pisztollyal a kezében felejthetetlen, és maga a coolság mintaképe – ez a film karrierjének fénykorát indította el.

A Szebb holnap egy csapásra új szintre emelte az akció-zsánert. Woo vértől tocsogó, pisztolylövésektől hangos életművének egyik nagy ékköve ez, a „heroic bloodsheed” alműfaj elsőszülötte. Az ilyen stílusú filmektől szokatlan megközelítéssel, és némi western-beütéssel megfűszerezett (a régi, és új szembenállása erősen emlékeztet a Vad banda alaptémájára) klasszikus nélkül kitudja még milyen nagyszerű filmekkel lennénk szegényebbek. Az biztos, hogy egy bizonyos Quentin Tarantino nevű videotékás bemutatkozó rendezése másképp alakult volna, ha a ’80-as évek közepén nem lépnek fel Woo öltönyös, fogpiszkálós laza gengszterei.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2016.05.17. 21:26:32
LV11
Tegnapelőtt néztem a Golyó a fejben-t, piszok jó volt. Non stop akció, meg egy széthullott barátság története. Pótoljátok!
Mindig legyen egy "B" terv!
9. Onimushaman  Szerkesztő
2016.05.10. 11:48:12
LV24
Válasz 8. VictorVance üzenetére:
Van nálam most 4-5 ázsiai film, rohadt jók.
señor
8. VictorVance  Szerkesztő
2016.05.09. 23:56:13
LV18
Válasz 6. Onimushaman üzenetére:
Ha szereted az ázsiai filmeket, kötelező darab:)
Egyébként szerintem a második rész még jobb is, mint az első. Abban már tényleg jobban kikristályosodik az az igazi John Woo stílus, vannak érzelmek, de sokkal több véres akció is, lövöldözés, a finálé pedig igazi bűnös élvezet, eszetlen mészárszék.
A harmadik sajnos már nem lett ilyen jó, gyakorlatilag a legelső epizód előzménye, de azt már nem is Woo rendezte.
Örülünk?
7. Red13  PlayStation.Community tag
2016.05.09. 23:28:56
LV4
John Woo volt az a ember, aki többek között gyerekként megszerettette velem az ázsiai filmeket, ami szeretet a mai napig is tart! The Killer, Bullet in the Head, Once a Thief, Hardboiled hatalmas alapvetések számomra. Érdekes, hogy a kungfu filmek korában a The Hand of Death-el olyan egyedit tudott alkotni, hogy simán meglehet különböztetni bármelyik kungfu filmes rendező darabjától. És ez gyakorlatilag az összes filmjére igaz. Kár hogy később amerikai filmeket kezdett rendezni, majd visszatérve Kínába történelmi filmeket. Ugyan a Red Cliff 1-2 csodálatos darab, és felér bármelyik amerika blockbusterrel, sőt! ugyanakkor kicsit sajnálom is hogy nem rendez akció filmeket, szerintem azokhoz ért igazán!
6. Onimushaman  Szerkesztő
2016.05.09. 15:00:56
LV24
Pótlom.
señor
5. Lara  beauty junkie
2016.05.08. 21:56:00
LV26
-1
Ah megörültem, hogy valami elmélkedés lesz itt. :D
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.05.08. 12:11:44
LV18
Válasz 2. JINBOBEK üzenetére:
Jó volt a Rés a pajzson is, de őszintén szólva nem sokat őrzött meg az a film Woo stílusjegyeiből. Voltak benne galambok, meg dupla-pisztoly, és kb. ennyiben ki is merült az egész.
Szerintem a hollywoodi pályafutásából az Ál/arc a legjobb. Gyakorlatilag a '90-es évek legjobb akciófilmjei között van. De egyébként nekem a Tökéletes célpont is tetszett Van Damme-al a főszerepben (akinek amúgy véleményem szerint ez a legjobb szerepe).
Örülünk?
3. Greg  PlayStation.Community tag
2016.05.08. 11:16:05
LV25
Válasz 2. JINBOBEK üzenetére:
Akkor már inkább az Ál/arc szerintem.....
LV426
2. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2016.05.07. 18:22:58
LV11
Azért én is emelem kalapom Woo előtt, tényleg forradalmasította a műfajt. Bár ebben még tényleg nem bontakozott ki maximálisan, azért jó kis akció lett ez is.
Kedvencem tőle Rés a pajzson. Tudom ez már amerikai munkássága, de valahogy tényleg az nyert meg leginkább.
Mindig legyen egy "B" terv!
1. Greg  PlayStation.Community tag
2016.05.07. 15:25:39
LV25
Még anno a videotékás korszakban kivettem valami John Woo filmet de nem kötött le. Talán végig sem bírtam nézni....és a drámai hatás sem jött át. Akkoriban a Van Damme, Seagal, Jackie Chan bermuda háromszögben voltam eltünve. ;)
LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16010 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5968 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4769 db
Utolsó belépés:
2019.09.23. 19:35:52
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea