PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

4 hozzászólás

2016.04.25. 21:02:33

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2016.04.30. 21:05:12

Megosztás
Értékeld a blogot!
A Vadász és a Jégkirálynő (The Huntsman: Winter’s War – 2016)
Négy éve a Hófehér és a Vadász érdekes, ámde félúton kissé megfeneklett produkcióként került be a köztudatba. Hollywood azon mániája, miszerint a klasszikus, kedves, és vicces mesékből komolyabb, felnőttesebb, és már-már gótikus fantasy-kat kreáljon, eléggé kifizetődőnek bizonyult, ezen produkció esetében még úgyis (sőt, talán épp azért), hogy a rendező, és a főszereplőnő közti viszony rányomta a bélyegét kőkeményen a film marketingjére. Nem egy kitörő siker ugyan, de a producerek mégsem hagyhattak ki egy folytatást, amit minden bizonnyal egy új brand második darabjának szántak, mivel a film elején ott virít a cím felett a „Snow White Chronicles” felirat – kérdés, hogy ebből a rengeteg negatív kritika, és a szegényes bevételek (igaz, a stúdió sem számíthatott sokkal többre) lesz e valami. Jó hír, és összességében kellemes csalódás is, hogy A Vadász és a Jégkirálynő címre hallgató folytatás mégsem olyan rossz, mint a híre. Legalábbis az előző epizódhoz (talán több ponton jobb is annál), és a többi ilyen hangvételben született produkcióhoz képest sem, habár még csak április van, és a nyári blockbuster szezon nem kezdődött még el, egy ilyen egyszeri szórakozásnak tökéletesen megfelel. Az alkotók érdekes módját választották a történet továbbszövésének, azaz a második felvonás eleve az első rész mellékszereplőjét helyezi középpontba, ezen kívül pedig egyszerre előzményként, és folytatásként is szolgál. Hogy ez mit eredményez? Egyrészt afféle keret-sztoriba ágyazott eredet sztorit, Kristen Stewart lecserélését (személy szerint nem volt rossz az előzményben ő sem, de a nézőkben még mindig élt a róla kialakult negatív kép), és azt, hogy a film tökéletesen megáll a saját lábán, önmagában is egységes egészet alkot, amihez szinte egyáltalán nincs szükség semmiféle előismeretre.

A Vadász és a Jégkirálynő Eric (Chris Hemsworth) történetét meséli el, aki a fagyos északon már gyerekként a Jégkirálynő, Freya (Emily Blunt) katonája lett, akinek, mivel egyszer régen megölték a gyerekét, minden érzelmet kiirtott magából, és seregének is megtiltotta, hogy bármikor is szeretetet érezzenek. Csakhogy Eric még fiatalon szemet vet a szintén szüleitől elragadott harcos nőre, Sara-ra (Jessica Chaistain), akivel hamar egymásba szeretnek, de szerelmük ebben a közegben csak bajt hoz rájuk, és amikor Freya tudomást szerez erről, megöleti a nőt, a Vadászt pedig a folyóba dobatja, remélve, hogy ő is bevégzi. Természetesen számára ez még nem az út vége, hiszen innentől az első film történései jönnek: a Vadász, és Hófehér likvidálják Ravenna-t (Charlize Theron), és a birodalomban egy új, békés korszak veszi kezdetét. Azonban ezt a békét megzavarja az, hogy ellopják a tükrök tükrét, ami gonosz, mágikus erővel bír, és ha rossz kezekbe kerül, annak beláthatatlan következményei lesznek. Freya is pályázik rá, így hát a Vadász két törpe-segédjével elindul, hogy megállítsák őt.

A film mindent összevetve ambiciózus, időnként még meglepően bátor is, mégis ugyanabba a hibába esik, mint az első rész: mesének túl felnőttes, fantasy-nak túl gyermeteg. Néha-néha tartalmaz egy-két szörnyűséget (csecsemőhalál), van mikor sötétebbre vált a hangvétel, és levágott, halmokban álló holttesteket látunk, harctól megtépázott, vértől ázó katonákat, és már maga az alapkonfliktusból kialakult testvérháború témája sem épp komolytalan, a csatákban, a királynő csapásaitól tömegesen elhulló katonákról már nem is beszélve. Van tehát bőven olyan elem benne, ami már a dark fantasy szintjét súrolja, mégsem billen át oda a mérleg, a keményebb részek a PG13-as korhatáron belül maradnak, és az időnként felbukkanó brutalitás ellenére A Vadász és a Jégkirálynő meglehetősen könnyed tónust képvisel. Nem maradhat ki a humor sem, amit először két törpe, majd később négy képvisel, meglepő módon ezek a poénok nagy része tényleg működik, és még egy mosolynál többet is kitudnak váltani a nézőből a vicces beszólások. A karakterek közti kémia is nagyszerűen működik, ami csak még szórakoztatóbbá teszi a filmet a végső megítélésnél. Persze ehhez kellettek a jó színészek is, akik nem életük alakítását nyújtják, mégis jól mutatnak a vásznon. Szerencsére igencsak tetszetős, és figyelemreméltó stábot sikerült összerántani, így tehát a szereposztásért csillagos ötös jár - ez például tényleg jobb lett, mint az első részben. Chris Hemsworth megnyerő, mint mindig, félmosolyát nem lehet nem szeretni, Emily Blunt szépséges, Jessica Chaistain egyszerre bájos, és veszélyes, Charlize Theron pedig hideg, számító, még is iszonyúan szexis kisugárzásával majdhogynem lemossa a többieket a színről, bár ez az előző filmben maradéktalanul sikerült is neki.

Szintén meglepő, és becsülendő húzás, hogy a legtöbb hollywoodi blockbuster folytatásával ellentétben itt nem próbálnak meg minden lehetséges módon rálicitálni az előzményre látványban, A Vadász és a Jégkirálynő ebben az értelemben „kisebb film”, ahogy a költségvetésből is lecsippentett kicsit a stúdió. Lehet, hogy ők is érezték, az első rész anyagi sikerét nem fogják megismételni, vagy túlszárnyalni, ezért alacsonyabb bevételekre számítva lőtték be az anyagiakat, ami végülis működik, mert a látvány valóban szép. Mintha tényleg egy mesébe csöppentünk volna, egy kitalált, bámulatos fantáziavilágba, amely egyből képes beszippantani a nézőt – és valóban, a kisebbsége ellenére még újdonsággal is tud szolgálni. Ahogy a jelmezek is árasztják magukból a mesés hangulatot, a történet leginkább egy Hófehérke, és Jégvarázs feldolgozáshoz hasonlít, a műfaj meglévő alapjaihoz nem tesz hozzá az égvilágon semmit, a történetbe belehelyezett fordulatok legtöbbje azonban nem csupán a korábbi eseményeket értelmeznek át, hanem egész karaktereket is. A Vadász és a Jégkirálynő tehát egy egyalkalmas (elő)nyári szórakozásra tökéletesen alkalmas. Nem váltja meg a világot, minden bizonnyal az alkotóknak sem ez volt a céljuk vele, de feladatát teljesíti. Az első filmes rendező Cedric Nicolas-Troyan tisztességes iparos, aki korrekt munkát tett le az asztalra, az alkotás pedig egy jeges fuvallat gyorsaságával illan el az agyunkból, miután kisétáltunk a moziteremből.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.04.30. 21:05:12
LV18
Válasz 3. Rosszarc üzenetére:
Egy unalmas délután meglehet nézni, nem veszt vele semmit sem az ember, igaz nem is nyer...
Örülünk?
3. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.04.29. 18:47:21
LV1
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
En ezt a filmet is miatta fogom megnezni, hogyha egyaltalan...
De azert eleg jo szineszeket sikerult osszeszedni
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.04.28. 19:26:41
LV18
Válasz 1. Rosszarc üzenetére:
Őt én sem bírom, nem tartom nagy tehetségnek, viszont szerintem abban a filmben jó volt. De Charlize Theron amúgy is lemosott ott mindenkit, mellette nem nagyon volt esélye senkinek. Annyira vitte a pálmát, hogy a legtöbben szerintem egy teljesen róla szóló filmet néztek volna meg inkább.
Örülünk?
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.04.28. 18:21:47
LV1
A Hofeher es a vadaszt moziban neztuk, igazi limonadefilm, Stewart nagyon nem illett bele.
Ez a masodik resz inkabb dvdre lesz hagyva.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16751 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6291 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4896 db
Utolsó belépés:
2020.01.28. 19:37:14
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea