PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2016.03.27. 12:50:12

Utolsó hozzászólás: Onimushaman

2016.03.30. 14:06:17

Megosztás
Értékeld a blogot!
Carter ügynök: Második évad (Agent Carter: Season Two – 2016)
Újabb év, újabb Marvel adag. Amíg A S.H.I.E.L.D. ügynökei harmadik bevetésük második felére készülnek, a tévés fronton szokás szerint a Carter ügynök is megérkezett legújabb évadjával. Az először minisorozatnak szánt, ám sikere okán folyamatosan futó műsorrá domborított széria üde színfoltja volt a Marvel univerzumnak, vicces, és kommersz stílusa pedig a legtöbb néző számára könnyen fogyaszthatóvá vált. Nem utolsó sorban árasztotta magából a Második világháború utáni Amerika hangulatát, nemcsak divatban, zenében, vagy járművekben, hanem abban, hogy főszereplője egy olyan nő volt, aki bár nem rendelkezik semmiféle szuperképességgel, mégis oda tud csapni, és képes harcolni is, ha kell. Különösen egy olyan korszakban, ahol a gyengébbik nem képviselői kifejezetten háttérbe szorultak, férfitársaik vagy lenézték, vagy a háziasszonyi, és titkárnői feladatokon kívül nem tartották többre alkalmasnak őket. Peggy Carter volt a fényes bizonyítéka annak, hogy tévednek. A sorozat ugyan nem volt forradalmi, vagy műfajteremtő, akadtak hibái bőven, mégis egy laza szórakozásnak számított, a Marvel univerzumon belül is kellemes átkötést képzett. A folytatás sem adja alább, pontosan ugyanazt a stílust képviseli, mint elődje: tehát a gyors tempó, humoros megközelítés marad, ahogy a könnyed, magasra pörgetett szórakozási faktor is. Akinek tetszett az első évad, az könnyen megtalálhatja a számításait ebben is.

Az előzmény után egy évvel, 1947-ben vesszük fel a fonalat. Peggy Carter (Hayley Atwell) továbbra is az SSR kötelékeiben dolgozik, és egyre jobban elnyeri kollégái bizalmát, tiszteletét. Főnöke egy igencsak paranormális ügy kivizsgálása miatt Los Angelesbe küldi, ahol a nőnek egy teljesen új környezetben kell megtanulnia érvényesülni. Ami talán még a dolgok könnyebbik része, ugyanis Peggy ezúttal is veszélyes vizekre téved, mely során élete is kockán forog, társai segítségére pedig legalább annyira szüksége van, mint harctéren szerzett tapasztalataira. Ismét csatlakozik hozzá a milliomos feltaláló, Howard Stark (Dominic Cooper), és komornyikja, Edwin Jarvis (James D’Arcy), akik együtt próbálnak a végére járni a nem mindennapi fenyegetésnek, ami akár a világ végét is jelentheti. Közben nemcsak a veszélyt jelentő elemekre derül fény, hanem egy országot kezében tartó szervezetre is, akik belülről bomlasztják az amerikai kormányt, és az SSR ügynökségét.

A Carter ügynök második szezonja szakít a New York-i miliővel, és egy teljesen új közegbe helyezi főhősnőnket. A ’40-es évek második felének Kaliforniája szinte lemászik a képernyőről, a korszak hangulatát remekül értékeltetik az egész évad alatt, a pálmafák, az autók, a ruhák, és a zenék, valamint a különböző kisebb-nagyobb dolgok összessége adja a tökéletes feelinget, és egyben a legnagyobb pozitívumot is. Minden elemében igyekeztek megragadni a lényeget, és az időszak filmjeinek stílusához igazodva alkották meg a figurákat, jeleneteket, és még a párbeszédeket is, aminek eredményeként tényleg olyan az egész, James Ellroy krimi-regényeire hajazó felépítés, mintha valóban a ’40-es években készült volna – leszámítva persze a számítógépes trükköket, és a néhol elszórt modern-megközelítést, ami persze magától értetődik. Az új környezetnek hála pedig mindenki sokkal lazábbra vette a figurát. Az első évad sem volt mentes ettől, a humorfaktor abban is megvolt, csak ott az arányokat jól lőtték be, a folytatás esetében a komikus megmozdulások hagynak maguk után némi kívánnivalót, és így már a logikai bukfencekkel tarkított szegmensek felett is sokkal nehezebben lehet átsiklani. Az, hogy a sorozat továbbra sem veszi véresen komolyan magát, önmagában nem probléma, de itt sajnos megtörténik az „át a ló túloldalára” ismert esete. A szezon sokkal viccesebb, ám ez nem mindig jelent pozitívumot, sokszor csak a ripacskodás marad, és az eltúlzott humor, a túltol komolytalankodás.

Szerencsére a színészek többé-kevésbé mentik a menthetőt, Atwell természetesen bájával, és keménységével kihozza a karakterből a maximumot, és ezúttal az (időnként fel-feltünedező) flashback-jeleneteknek köszönhetően ez az évad valamennyire eredet-sztori is. A legtöbb komikus rész természetesen Jarvis szolgáltatja, illetve az ő, és a címszereplő közti kapcsolat, ami a viccesen éles párbeszédektől a megható drámáig terjed. Emellett persze utalgatnak a Marvel univerzum többi ágazatára is serényen, a kötelező kapcsolódás pont is megvolt a (minden bizonnyal) Doctor Strange-el. Ugyanakkor maga az évad amolyan „egyet előre, kettőt hátra” alapon működik. Miközben az alkotók igyekeznek abban, hogy érdekessé tegyék a cselekményt, és elérjék azt, hogy a széria a maga lábán is megtudjon állni, hajlamosak elfelejteni, hogy sokkal többről is szólhatna. Bár jelen pillanatban nehéz megjósolni a műsor jövőjét, szép lassan olyan, a Marvel világ szempontjából kulcsfontosságú események felé is kanyarodhatnának, mint például a S.H.I.E.L.D. megalakulása, vagy a Hydra háttérben zajló szervezkedése. Elég hatalmas kihagyott ziccer lenne, ha valamikor a jövőben ezeket nem mutatnák be – bár az is igaz, hogy ehhez nem kicsit komolyabbra kellene venni a hangvételt, ami nem annyira jellemző a sorozatra.

A második évad elég gyenge nézettséget produkált, ám könnyen meglehet, hogy a Marvel már csak az univerzuma iránti presztízsből is folytatja. Azért kár lenne veszni hagyni. A folytatás gyengébb lett elődjénél, de még mindig egy hangulatos szórakozás. Jó, de ha egy kicsit aprólékosabb, és értőbb kezekkel nyúlnának hozzá, akkor lehetne még jobb is. Így csak egy pár fokkal korrektebb 10 epizódos móka, ami majdnem hogy csak arra szolgál, hogy a Marvel-es sorozatokra éhező néző elüsse vele az időt, és kibírja addig, amíg nem jönnek vissza a modern kor ügynökei, vagy amíg nem tűnik fel az ördögjelmezes hapsi New York sötét sikátoraiban.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Onimushaman  Szerkesztő
2016.03.30. 14:06:17
LV24
Az első évad felénél vagyok egy éve, most a SHIELD 3 előtt pótlom a részeket.
señor
2. Resiskull  PlayStation.Community tag
2016.03.30. 13:35:58
LV22
héten nekikezdek az első évadnak, na majd meglátjuk...
1. soliduss  A Krónikás
2016.03.30. 08:41:39
LV25
Nem fogtam még bele. Sajnos a nézettség esésről én is olvastam... az első évad nem volt rossz. Ennek is adok még egy esélyt.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16734 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6284 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4889 db
Utolsó belépés:
2020.01.24. 18:39:58
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea