PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

16 hozzászólás

2016.03.23. 19:14:05

Utolsó hozzászólás: Luki05

2016.04.02. 09:42:06

Megosztás
Értékeld a blogot!
X-akták: Tizedik évad (The X-Files: Season Ten – 2016)
Az X-akták a ’90-es évek egyik legnépszerűbb tévésorozata volt. A kilenc évadot megért széria hétről-hétre nézők millióit szegezte a képernyők elé, akik az évtized elején igencsak felkapott ufós, és paranormális témákra annyira vevők voltak, mint a cukorra. Még Magyarországon is. A sorozat annak idején akkora felhajtás volt itthon, hogy gyakorlatilag nem lehetett olyan embert találni messze földig, aki ne ismerné a két természetfeletti ügyekre szakosodott FBI-ügynököt, Fox Mulder-t, és Dana Scully-t. Nem ok nélkül: a rendszerváltás után egy egészen új világot ismerhettünk meg, és ebbe az akkora alapból hihetetlen népszerű összeesküvés-elméletek is beletartoztak. Hódítottak a különböző ufó magazinok, klubok alakultak, dokumentumfilmeket vetítettek éjjel-nappal a tévében, és nem csak Amerikában, hanem itthon is megemelkedett azok száma, akik saját elmondásuk szerint valami furcsát, valami megmagyarázhatatlant láttak repülni az égen, vagy egyes esetekben azt állították, őket is magukkal vitték a vélt földönkívüliek. Hogy ebben hisz-e, vagy sem, azt mindenki döntse el maga, azonban az X-akták néhai vad, és valóságtól elrugaszkodott stílusa ellenére olyan teóriákkal, lehetséges elméletekkel foglalkozott, ami nemegyszer bogarat ültetett a nézők fülébe. Mulder a hétköznapi tényeket, és a vad konspirációkat szembeállító gondolatai, na meg a sorozaton túlmutató különböző, valóban megtörtént, ámde ködbe burkolózó események után lehet, nem csupán egy oldalról kellene megvizsgálni a dolgokat. A rengeteg vélt ufó észlelés, a még annál is több elrablós beszámoló, a több ezer homályos kép, és videofelvétel, melyek különös tárgyakat mutatnak, több száz, vagy ezer éves rajzok, festmények, amik valamilyen repülő tárgyat ábrázolnak, a régi írásokban elhelyezett különös utalások valami paranormálisra, és a rengeteg más összeesküvés teória lehet, hogy csupán kitaláció, hírverés, félre értett dolog, ami arra szolgált, hogy emberek gazdagodjanak meg belőle, vagy a tévében szerepeljenek, a hiszékenyek kihasználásával, és rájuk volt alapozva az egész. De fel kell tennünk a kérdést: mi van akkor, ha mégis igazak? Mulder, hosszú évek után, megint felteszi ezt a kérdést.

Az X-akták egy ideig töretlen népszerűségnek örvendett, aztán vele is megtörtént az, ami minden olyan sorozattal, ami az elején nagymértékű kritikai, és közönségsikert arat, ámde túl sokáig fut. Az epizódok egyre gyengébbek lettek, a fő szál pedig egyre zavarosabb, az évadonkénti átlagos 20-22 epizód sem tett jót neki (hatványozottan megnövekedett a töltelék-részek száma), a Mulder-t alakító David Duchovny kiszállt a sorozatból, helyére pedig két olyan újonc érkezett, akik még csak árnyékai sem voltak a két ikonikus ügynöknek. A sikertelen ötletek pedig egyre sikertelenebb nézettségi eredményeket hoztak, ami után 2002-ben a széria befejezése mellett döntöttek. A kilenc szezon mellett két darab mozifilm is készült, 1998-ban (ez volt a jobb), a legutóbbi 2008-ban, amit a rajongók mind a mai napig szeretnének elfelejteni. És most, 2016-ban, a sorozat befejezése után 14, és a Hinni akarok bemutatása után 8 évvel újra megnyílnak az X-akták! Egy hat részes „event” keretében visszatérnek kedvenc ügynökeink, sőt mi több, a régi alkotók is újra megvillantják a képzeletüket. Hogy ez jó, vagy rossz, azt majd az epizódok megtekintése után döntse el mindenki, de az tény, hogy annak idején a sorozat atyja, Chris Carter nem mindig állt a helyzet magaslatán, főleg ha a mitológiai szálról volt szó, ami az évadok során egyre összevisszább, és logikátlanabb lett. Az sem elhanyagolható dolog, hogy közben jelentősen átalakultak a tévénézés szokások, ahogy maga a világ is fordult egy hatalmasat. Hogy az új X-akták mennyre igazodott ehhez, és közben mennyire maradt a régi, az a rajongók körében a legnagyobb rejtély volt, és egyben a legnagyobb kérdés is, ami szkepticizmusra adott okot.
A két egykori FBI-ügynök, Fox Mulder (David Duchovny), és Dana Scully (Gillian Anderson) külön utakon bár, de csendesen élik az életüket, mikor felkeresi őket az ügynökség igazgatója, Walter Skinner (Mitch Pileggi), aki a segítségüket kéri egy ügy felgöngyölítésében. Egy Ted O’Malley (Joel McHale) nevű ember, aki saját internetes összeesküvés-elméletekkel teli internetes műsorát vezeti, úgy gondolja, a világ a saját szemünk előtt omlik darabjaira, és egy olyan fenyegetés közeleg szép lassan, ami végzetes lehet az emberi faj számára. A két ex-ügynököt újra állományba helyezik, és elindulnak felülvizsgálni az ügyet. Találkoznak egy Sveta (Annet Mahendru) nevű nővel, akit saját állítása szerint többször is elraboltak, és kísérleteket végeztek rajta. Mulder, és Scully először szkeptikusan állnak a dolgok előtt, azonban hamarosan olyan nyomokra bukkannak, amelyek nemcsak újraértelmezik, hanem teljesen új megvilágításba helyezik összes addigi természetfelettivel kapcsolatos munkájukat.

Az új évad újra elkalauzol minket a sorozat világába, és igyekszik minden olyan elemet felvonultatni, ami az első kilenc szezonra jellemző volt. Az alkotók ebben a hat epizódban meg szerették volna mutatni, hogy milyen is volt anno összességében az egész széria. Megvolt az ufós mitológiai szál (My Struggle I-II), az emberi genetikával foglalkozó témák (Founder’s Mutation), a könnyed, humoros, és parodisztikus hangvétel (Mulder and Scully Meet the Were-Monster), a félelmetes rész (Home Again), és nem utolsósorban a spiritualitással, és vallással kapcsolatos epizód (Babylon). A sorozat legfőbb témáit gyúrták össze erre a hat részre, ami kicsit olyan mintha tényleg a ’90-es években készült volna. Mindeközben nem felejtették el, hogy mégiscsak 2016-ot írunk már, vagyis a ’90-es évtized homályos fényképei, és szaggató videofelvételei óta eléggé megváltozott a világ, ma már egész mást jelentenek ezek a teóriák, mint akkor. Ezért is, az új X-akták már nem a szokásos, és amúgyis egyre sótlanabb elrablós-hibrides-szuperkatonás dolgokat boncolgatja, hanem modern köntösbe öltözve mutatja be a jelenkor világát. A teóriák középpontjában a 9/11 után események állnak, mint például egy lehetséges, és láthatatlan felsőbb elit, akik először Amerikát, majd az egész világot uralni akarják, vagy az olyan, tényleg valós összeesküvés-elméletek, mint a lakosság lebutítása, a civilek után való kémkedés, az emberek megfigyelése, háborúk kirobbantása, a chemtrail, és a hatalom központosítása. Egy szeptember 11, és egy wikileaks-botrány utáni világban ezek talán nem is annyira vad elméletek, és természetesen az X-akták univerzumába is remekül illeszkednek, bizonyos dolgok azonban így sem egészen klappolnak a legelső részben (aminek cselekményére a hírhedt 1947-es roswelli incidens van felfűzve), ugyanis az egy jó kövér kérdőjelet rak az egész mitológiai-szál mellé. ÉS ilyen korábban is történt már a sorozatban – igaz, akkor sokkal rosszabbul sült el.
Bár csak két olyan rész van, ami kizárólag a széria fő szálához kapcsolódik, ettől függetlenül még a nem mitológiai epizódokat is megfűszerezték a sorozat szempontjából fontos dolgokkal. Ilyen például Mulder, és Scully közös gyermeke William, aki amolyan képzelgés formájában fel is tűnik – az évad legszomorúbb, és legszívszorítóbb pillanatoknak az okozója. Az epizódok minősége néha ingadozó, bár az kifejezetten jót tett neki, hogy a hat résznek köszönhetően sokkal feszesebb lett a tempó, mégsem kerülték el, hogy ne legyen legalább egy olyan, ami teljesen felesleges, értelmetlen, és nyugodtan kihagyható lett volna (az ötödik, ami megint csak fényes bizonyítéka annak, hogy Chris Carter egyre rosszabb író). Ugyanakkor a csúcspontok sem ritkák, a szezon legparádésabb epizódja a harmadik, ami szintén a sorozat egyik régi írójának, Darin Morgan-nek az agyszüleménye, aki az X-akták legviccesebb epizódjaiért felel. Végig könnyed, remek, és szórakoztató humorral operál, és megmutatja, hogy nekünk, embereknek néha micsoda nagy teher az öntudatosság. Hogy a szorongások, gondok valójában mennyire is piti dolgok. Emellett pedig kiparodizálja a végsőkig az egykori nagy teóriákat, és kételyeket, amik a modern kor, és a fejlett technológia eljövetelével teljesen komolytalanná tették ezeket a rejtélyeket.

Az új X-akták természetesen a régi rajongóknak készült. Felesleges a mellébeszélés, és a rebootként emlegetés, a széria első sorban, és szinte teljesen a nosztalgiára épít, többé-kevésbé sikerül is neki. Jó érzés újra látni a két ügynököt, hallani a kultikus, fülbemászó főcímdalt (és az animációt, annak teljes valójában), újra félni, izgulni, nyomon követni a paranormális eseteket. Hatalmas nosztalgiavonat az egész, de aligha több annál. Így aztán a számításokat úgyis azok fogják benne megtalálni, akik már annak idején is fennmaradtak késő estig, hogy megnézhessék az új epizódokat, és sokadjára is kikölcsönözték a videotékából az egyben kiadott részeket. Nekik, alighanem be fog jönni ez az új szezon, még annak ellenére is, hogy az élmény nem mindig nagyszerű, és maga a befejezés (???) is úgy borzalmas, ahogy van. Minden negatívumtól eltekintve azonban tényleg képes nemegyszer megdobbanni a szív egy-egy nosztalgikus jelenet alatt. És bizony ezek után hinni akarunk a folytatásban is.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
16. Luki05  PlayStation.Community tag
2016.04.02. 09:42:06
LV3
Mikor megtudtam hogy lesz 10.ik évad alig vártam hogy leadják kedd esténként,ugyanis ezen a sorozaton nőttem fel.Régen is voltak gyenge részek,de az alapkoncepció az egyedi volt akkoriban.Most már nem üt akkorát mint anno a kilencvenes években,de azért így sem lehet okom panaszra,végül is összeségében azt kaptam amit vártam.Persze volt egy két gyengus epizód ebben a rövid évadban is,és a befejezés is hagy kívánni valót maga után de nekem mindig is kedves marad ez a kultikus sorozat.Remélem lesz folytatása.
15. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2016.03.30. 15:51:53
LV11
Ez a 10.ik évad nem volt nagy eresztés. Jó volt újra együtt látni a régi párost, de ennyi.
Mindig legyen egy "B" terv!
14. VictorVance  Szerkesztő
2016.03.29. 16:53:49
LV18
Válasz 13. Matichku üzenetére:
Bizarr, de nekem mégis tetszik, hihetetlenül groteszk az egész, és nagyon maradandó. Amikor többet is megtudhattunk a tizedik évadról, és láttam, hogy az egyik rész címe "Home Again" lesz, meg is örültem, hogy megint előveszik a Peacock családot. De aztán kiderült, hogy elsiettem a dolgot :D
Egyébként a Season 10 című képregénysorozatban már elővették újra többek közt a féregembert is, ott elég ügyesen meg volt oldva minden. Na például olyan mintára szerintem 1-2 epizódot rá lehetne szentelni, annyit megérne.
Örülünk?
13. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.03.29. 16:01:18
LV14
Válasz 12. VictorVance üzenetére:
Az valóban nem lenne hülyeség néhány régi aktát elővenni, amit még nem oldottak meg... :) De, hát a Mulder a harmadik részben szomorúan vette tudomásul, hogy mindenre van magyarázat és megoldás.
Viasaton ismét adják a negyedik évadot és ezt a remek családot is megnézhettük, már megint. Nem szerettem ezt a részt soha, annyira bizarr...
Nil Satis Nisi Optimum
12. VictorVance  Szerkesztő
2016.03.29. 15:34:53
LV18
Válasz 11. Matichku üzenetére:
Nagyon remélem, hogy ezek után tényleg folytatják, belátható időn belül, mert nem lenne jó ha lógva hagynák a cselekményt, vagy megint hosszú éveket kéne várni a következő évadra.
Chris Carter azt mondta, hogyha sikeres lesz a sorozat, akkor elképzelhető, hogy lesznek még évadok. Bár azért az első rész után eléggé csökkent a nézettség, azért még mindig szép adatokat hozott.
Idővel nem bánnám, ha egyszer-egyszer elővennének régi ügyeket is, amik annak idején lezáratlanul maradtak, pl. a féregember, vagy a Home című részből a vérfertőzött család.
Örülünk?
11. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.03.29. 13:41:18
LV14
Örültem a visszatérésnek és összességében nem is volt rossz. A régi nézőkre eléggé számítottak utalások formájában vagy csak teljesen váratlanul bedobtak kultikus karaktereket (magányos vadász...). Ezért is volt jó. Viszont a befejezés... Nagyon fapados volt, nem tudom X-aktaként értékelni, ez valami más. Folytatni kell, így nem lehet vége!
Legjobb rész a harmadik, ehhez nem férhet kétség. :)
Nil Satis Nisi Optimum
10. Resiskull  PlayStation.Community tag
2016.03.26. 23:13:16
LV21
Válasz 6. jime üzenetére:
hát na igen, én valamilyen szinten csalódtam az egészben...
9. probi  PlayStation.Community tag
2016.03.25. 14:05:00
LV8
Legjobb rész ebben az évadban a Trashman volt.
\W/
8. Onimushaman  Szerkesztő
2016.03.24. 23:40:45
LV24
Válasz 6. jime üzenetére:
A régit elég sokan dirigáltak, így a részek minősége is eltérő volt.
señor
7. RottenSniffer  PlayStation.Community tag
2016.03.24. 23:17:25
LV6
Én kölyökként imádtam, mindig fostam az intro zenéjétől. :D Ezt az újat nem nézem, nem szeretem, amikor leporolnak egy ezeréves sorozatot, és próbálnak újítani rajta. :(
Bolond kutyás néni
6. jime  non-alcoholic
2016.03.24. 20:35:45
LV29
Válasz 5. Resiskull üzenetére:
pont ezen voltam kiakadva én is, anno nem bántam ha volt egy két fos rész, mert volt mellette 20 fasza.
de itt, 6ból két rész értékelhető, a többiről inkább nem is mondok semmit..
"wake up, you're dead!"
5. Resiskull  PlayStation.Community tag
2016.03.24. 18:13:16
LV21
Ez az évad egy vicc volt, vagy felvezetés, nem mondom hogy nem szórakoztatott, de egy 25 részes évadba ha 1 rész ilyen minőségű még pozitívan is hat, itt inkább lejáratta szerintem a sorozatot ahogy van...
4. TCr64EU  Choose life
2016.03.24. 16:21:33
LV22
Vegyes érzelmekkel ugyan, de várom a következő évadot.
De csak azért, mert olyan befejezése volt, ami miatt kizárt, hogy beletesznek még 1-2 olyan bohóc részt (pl. a terroristás), ami ebben is volt.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
3. soliduss  A Krónikás
2016.03.24. 14:40:38
LV25
múltkor belenéztem egy részbe.... gyerekként a szüleim nem igazán kultiválták ha ezt néztem.

Na tv bekapcs... lássuk a medvén feelingel leültem elé... hát gyerekek ezt még így 30 évesen is elég keményen beparáztatott..... most agyalok ,hogy újra kellene kezdeni az egészet... csakhát 200+ rész az 200+ rész... :O
2. Onimushaman  Szerkesztő
2016.03.24. 08:38:59
LV24
Válasz 1. jime üzenetére:
Nem is tudom hányadik évadnál estem ki régen. Félek nem tudnám újrakezdeni már.
señor
1. jime  non-alcoholic
2016.03.24. 06:21:58
LV29
számomra borzasztó gyenge lett.....
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15931 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5938 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4731 db
Utolsó belépés:
2019.08.25. 09:50:23
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea