PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2016.02.13. 16:31:24

Utolsó hozzászólás: Lotar

2016.02.21. 10:52:40

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az utolsó boszorkányvadász (The Last Witch Hunter – 2015)
A klasszikus értelemben vett fantasy műfajnak a mozivásznakon majdhogynem befellegzett. Menetrendszerűen érkeznek minden évben a kisebb-nagyobb költségvetésű, ambiciózus, ám végül saját kardjukba dőlő alkotások, amiket általában néhány híresebb színésszel próbálnak eladhatóvá tenni. De a néha ígéretesnek tűnő alapötletet hazavágó sótlan, erőltetett, és fantáziátlan forgatókönyvek miatt rendre hatalmasakat buknak a kritikusoknál, és pénztáraknál egyaránt. Valami érthetetlen okból mégsem hagynak fel a pénzéhes producerek azzal, hogy ilyesféle történeteket dolgozzanak fel, talán azért, mert a műfajban rengeteg lehetőség rejlik, azonban eszeket inkább a kiváló tévésorozatok tudják kiaknázni, és ami ott működhet, talán majd a mozitermekben is pozitív visszhangot vált ki a nézőkből. Az igazság az, hogy az utóbbi évek ilyen filmjeit nézve inkább az a következtetés vonható le, hogy ezek az alkotások már akkor halálra voltak ítélve, amint megfogantak az illetékesek elméjében. Ennek a meggyőződésnek egyik legújabb példánya Az utolsó boszorkányvadász, ami szintén erősen próbálkozik nemcsak azzal, hogy valami új ízt vigyen a lassan már félholtra pofozott zsánerbe, hanem hogy egy új, ígéretes franchise-t indítson el, amivel megtelhetnek azok a bizonyos pénzeszsákok. Valaki meglepődik azon, hogy e két dolog közül egyik sem sikerült? Minden bizonnyal kevés kéz lenne most fent a levegőben.

Történetünk főszereplője Kaulder (Vin Diesel), aki családja halála után boszorkányvadásznak áll a sötét középkorban, hogy megbosszulja szerettei elvesztését. A világot a fekete halállal leigázni kívánó gonosz sereg királynője (Julie Engelbrecht) mindent elkövet azért, hogy az emberiséget eltörölje a Föld színéről, de hatalma már nem tart soká, mikor vadászok egy csoportja rálel a rejtekhelyére. Egy véres, és több életet követelő összecsapás után Kaulder megöli a királynőt, aki viszont halála előtt megátkozza a férfit az örök élettel, mivel úgy gondolja, ez a legnagyobb büntetés számára a családja elvesztése miatt érzett határtalan fájdalom miatt. Kaulder ezután tovább folytatja a boszorkányok üldözését, és 800 év alatt folyamatosan mozgásban van, azonban hosszú idő után új veszély fenyeget. Segítőjét, és krónikását, a 36. Dolan-t (Michael Caine) megölik, és hamarosan kiderül, egy háttérben rejtőző csoport a Boszorkánykirálynőt szeretné feltámasztani, hogy elhozza a hatalmat a fajtájuknak, egyben a pusztulást az emberiség számára. Kaulder az új jobb kezével, a következő Dolan-nel (Elijah Wood), és egy boszorkánnyal, Chloe-val (Rose Leslie) próbálja megakadályozni az apokalipszis kitörését.

Az utolsó boszorkányvadász tökéletesen illeszkedik az utóbbi évek fantasy termésének a sorába. Először is adott egy érdekesnek tűnő alapsztori, ami alig tart ki a bevezető jeleneteknél tovább, máris unalomba fullad. A fantáziátlan akciójelenetek még hagyján, de mivel a tempót nem megfelelően adagolják, sokszor üresjáratba kapcsol, és igencsak nehezen jön ki onnan, arra az egy-két percre is alig sikerül neki. Görcsösen próbál valami újat hozzá tenni ehhez a műfajhoz, valami igazán kiemelkedővel előállni, viszont közben nem áll alatta egy biztos alap, amire lehetne építeni. Sem a boszorkányok, sem az ellenük fellépő rend nem lett igazán kidolgozva, ami viszont elengedhetetlen lett volna ahhoz, hogy megalapozzanak egy alternatív univerzumot, ehelyett a milliószor elkoptatott sablonokat erőltették, és láthatóan mindent összelopkodtak, amit a hasonszőrű alkotásokból csak lehetséges. Azt is ügyetlenül. Ráadásul azokat az elemeket, amik miatt valóban érdekes lehetne, vagy legalábbis egy vérgőzös, primitívsége ellenére szórakoztató film válhatna belőle, már a legelején sikerült kiölni. Így az helyett, hogy Az utolsó boszorkányvadász egy kőkemény, középkori R-kategóriás vérrel, belsőségekkel, és brutalitással felvértezett mocskos fantasy lenne, az első 10 perc után Diesel apánk már a jelenkorban aprítja az ellent, természetesen egy közönségfilm korhatárára, és ízlésvilágára szabva.

Így lesz az egész zavaros koncepcióból egy Hegylakó, Men in Black, és Penge filléres utánérzés, ám ezen kívül még jó pár film, regény, videojáték ötleteit veszi kölcsön, a lehető legrosszabb formában. Tehát például, ahol lehetne valami mély dramaturgia, vagy vívódás (az öröklét hátrányai, a főszereplő örökös magánya, dugába dőlt kapcsolatai a halandókkal), ott csak valami felületes, de összességében üres ábrázolást kapunk, mely képtelen bármiféle érzelmet kiváltani a nézőből. És ezen persze Diesel sem tud segíteni, aki gyakorlatilag ugyanazzal az arckifejezéssel viszi végig a filmet, amivel szinte egész karrierje során is dolgozott. A film többek közt azt is hivatott bebizonyítani, hogy a kopasz akciósztár nem csak a Halálos iramban-sorozattal, és a Riddick-filmekkel képes érvényesülni. Azonban az egyetlen megállapítás, amit le lehet vonni Az utolsó boszorkányvadász megtekintése után, az az, hogy Diesel maradjon csak a kormány mögött, illetve inkább valami elhagyatott bolygón harcoljon az életéért a fekete lencséjű szemüvegben.

A film egy egyszeri, laza élménynél nem nagyon nyújt többet. Azt is csak erőlködve. Elég nehéz elképzelni, hogy néhány év múlva lesz még olyan, aki emlékszik rá, viszont egyébként a létezése ennél fogva nem sok vizet zavar, csak jött, és már ment is, egy röpke nyári zápor sebességével. Elbaltázott lehetőségek tömkelege, aminek egyik érdekessége, hogy a film főellenfele, a Boszorkánykirálynő nem a természetes, ilyen alkotásoknál bevett szokásnak tűnő „ultra szexi, úrnő-amazon” formában jelenik meg – hogy ez jó e, vagy rossz, azt mindenki döntse el maga. Az utolsó boszorkányvadász nem rosszabb, igaz jobb sem, mint műfaji társai. És legnagyobb problémája, hogy ezek mellett még túlságosan komolyan is veszi magát.

50%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Lotar  PlayStation.Community tag
2016.02.21. 10:52:40
LV18
Egynek elmegy,de max. 5 pont.
psn/sen id: pcpmate
2. Resiskull  PlayStation.Community tag
2016.02.16. 15:36:11
LV22
Moziba lestük, mert akkor épp másra nem jutottunk be, néhány technikai elem bejött de semmi hűde hajde....
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.02.15. 09:07:45
LV1
Egy unalmas delutani limonade filmnek elmegy.
De amugy tenyleg harmatgyenge.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16444 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6164 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4843 db
Utolsó belépés:
2019.12.09. 19:26:18
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea