PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2016.04.22. 01:06:22

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2016.04.29. 18:51:31

Megosztás
Értékeld a blogot!
The Walking Dead: Ötödik évad (The Walking Dead: Season Five – 2014-2015)
Az emberiségnek befellegzett. Legalábbis a legjobb úton halad afelé. A pusztító járvány, ami milliókat változtatott öntudatlan, hörgő élőhalottá, csak a kezdet volt, a következmény pedig az eddig ismert civilizáció teljes elpusztulása, ennek köszönhetően pedig a megmaradt túlélők elállatiasodása. A világ két típusra oszlott: vannak a gyengék, akik ebben az átalakult berendezkedésben vagy meghalnak, vagy olyanok lesznek, mint a másik oldal, avagy embertelen ösztönlények, akik „a cél szentesíti az eszközt” elv keretein belül mindent megtesznek a túlélésért. Óvatosak, körültekintőek, bizalmatlanok, ölnek, gyilkolnak, különben nekik is végük van. Rick Grimes, és csapata már gyakorlatilag a zombiapokalipszis kitörése óta ezt csinálják, de olyan, mintha legalább ezer éve le se álltak volna. Ők is farkasok lettek, jónéhány társukat elvesztették már, ezzel együtt lelkük egy része is odalett, jellemüket lecsupaszította az a káosz, ami az összes túlélőt a kőkorszaknál is visszább taszította. Kérdés, hogy van e tovább számukra, na meg az emberiség számára, van e jövő ezen a bolygón, vajon létezik még valahol egy hely, vagy esély, ami visszaránthatja egész fajunkat egy civilizált berendezkedésbe. Ugyanis már nem csak arról van szó, hogy a szakadék szélén állunk. Nem, már rég beestünk abba a bizonyos szakadékba, mely sötét, és feneketlen – de talán létezik egy apró kis fény, ami által visszaverekedhetjük magunkat a felszínre. Vajon létezik?

Miután a végső menedéknek beállított Terminus kudarcnak bizonyult, és karaktereink egy ideális közösség helyett magára a nagybetűs horrora találtak rá, megpróbálnak kitörni a kegyetlen húsdarálóból. Rick-éknek nincs könnyű dolguk, azonban idővel sikerül kereket oldaniuk, azonban kilátásaik nem valami szépek: bőven van tennivalójuk a napról-napra való túlélésen, és a zombik leölésén kívül, mivel csapatuk elveszett tagjait sem szeretnék hátrahagyni. Ahelyett, hogy Abraham Ford-al, és az embereivel Washingtonba vennék az irányt, hogy megfékezzék a világot pusztító járványt, eltűnt társuk, Beth keresésére indulnak. Ám a veszélyt továbbra sem csak a járkáló élőholtak jelentik, az egykori Terminus megmaradt polgárai is Rick, és csapatának vérét szeretné kiontani, illetve húsukat nyársra tűzni, a túlélők közti konfliktusok, hazugságok pedig ismét mérgezik a légkört, és csak tovább taszítják hőseinket a reménytelenség gödrébe. Az újabb kudarcok után Rick-ék is a főváros felé veszik az irányt, és váratlanul egy új lehetőség tárul eléjük, egy biztos menedék képében, ami valóban útjuk végét jelentheti, egyúttal a boldogabb kezdetet is. Ami félig-meddig az is, de ennek a világnak a kevés új szabályai között az-az egyik, hogy a legtöbb dolog túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. És így van ez Alexandria zónájával is.

Ahogy az előzmény, úgy az ötödik évad is két részre osztható fel, összességében pedig a következő nagy lépés a sorozat történetében. Az első két szezonban a főszereplők összeverődését követhetjük nyomon, ahogy biztos menedék után kutatnak, melyek közül egyik sem bizonyult hosszútávúnak, így a rájuk vadászó élőhalottakkal a nyakukban kellett menekülniük egyik helyről a másikra. A harmadik felvonásban már elkezdett kirajzolódni egy bizonyos felemelkedés, és megkönnyebbülés: a börtönnel egy szebb jövő ígérete jött el a szereplők számára, ám hamar kiderült, ahogy a Rick által kikiáltott diktatúra, úgy a boldog, békés élet sem tartható fent sokáig. A negyedik évaddal együtt el is jött az elkerülhetetlen bukás, és annak ténye, hogy a világ már sosem lesz annyira élhető, mint a zombiapokalipszis előtt volt. A karakterek újra az erdőben, autóroncsokkal teli országutakon találták magukat, naphosszat élelem, és menedék után kutatva, kimerítő harcot folytatva a rothadó holtakkal, és az embertársaikkal egyaránt. A sorozatos kudarc után nem csoda, hogy a Terminus sem volt az a boldog menedék, amire mindenki számított. Az ötödik szezon első fele még ezt a „mindennek vége” szellemiséget követi, a cselekmény egyik legkiemeltebb példájával, a washingtoni hazugsággal egyetemben, majd a megsemmisítő érzés után hirtelen felgyullad egy új reménysugár. A széria újabb hatalmas eseménye Alexandria képében érkezik el. Hatalmas falak, civilizált, normálisnak tűnő közösség, rendezettség, és munkamegosztás, egyszóval mindaz, amire Rick-ék már oly’ régóta álmodoznak az erdőben bóklászva, tábortűz mellett ülve, járkálókkal körülvéve. Alexandriában teljesen hétköznapi, és civilizált életet élnek. Egy olyan életet, egy olyan világban, ahol ez már szinte elképzelhetetlen.

És itt jön a képbe az újabb érdekes felvetés, mégpedig az, hogy vajon Rick, és csapata vissza e tud illeszkedni ebbe a tökéletesnek, harmonikusnak tűnő társadalmi rendszerbe? Szereplőink, akik eddig a külvilághoz alkalmazkodtak, egy ideális emberi közegbe helyezték bele, és ez több problémát, és kérdést is szül, mint amit először gondoltak volna mind ők, mind a néző. Túl sokáig voltak odakint, túl sok borzalmat, és horrort láttak, képtelenek már szeretni, bízni, és normálisan élni. Szép lassan, és keserűen jönnek rá, az Alexandriát jellemző normalitásra ők nem alkalmasak. Az út a megnyugvásig, és a menedékig megannyi veszteségen, harcon, szenvedésen keresztül vezetett, igaz, végül célba értek, a menetelés közben viszont bizonyos értelemben el is tévedtek. Eddig a biztonságra vágytak, elérve azt azonban már mást kezdenek keresni, azaz érezni akarják, hogy élnek, és ezt csak egy módon tudják elérni: ha továbbra is a holtakkal harcolnak. Mindenki másképp fogja ezt fel: Sasha szép lassan halad az elmebaj felé, mert képtelen feldolgozni az átélt szörnyűségeket, és veszteségeket. Michonne leteszi a kardját, és próbál beilleszkedni, hinni akarja, hogy végre része lehet valami jónak is, de keserűen csalódik. A többiek pedig gyanakodnak, az első pillanattól kezdve. Tervezgetnek, felkavarnak, gondolkodnak azon, hogy milyen módon foglalhatják el a helyet, és törhetnek hatalmi pozíciók felé. Túlságosan átformálódott már ahhoz a jellemük, hogy nekik való legyen Alexandria közege – ami minden ízében az apokalipszis előtti világot idézi.

Egyúttal azt a kérdést is feszegeti, hogy vajon milyen társadalmi berendezkedés alkalmazható ebben az esetben. Újjáépíthető e a megfelelő morális irányelvekkel a civilizáció, fenntartható e az emberiség, és a hagyományos értékek? Nemcsak az-az egyetlen rejtély, hogy Rick-ék képesek e visszailleszkedni egy ilyen rendszerbe, hanem hogy egyáltalán létezhet ilyesmi egy ennyire elkorcsosult világban? Ahol a halottak az élőkre vadásznak, és ahol az élők már náluk is nagyobb veszélyt jelentenek, látszólag csak egyetlen megoldás alkalmazható. Alexandria népének ugyanúgy szükségük van Rick bandájára, mint fordítva. Előbbiek vajmi keveset tudnak a kinti életről, és a túlélés csínjáról, így óvatlanabbak, utóbbiak pedig teljesen más berendezkedéshez szoktak hozzá. Ahogy Rick is mondta, itt már csak a puszta túlélésről van szó. A legtöbb problémára a gyilkosság jelent megoldást, Alexandriának pedig muszáj felvenni a kesztyűt, különben elvesznek. Az emberi fajt úgy látszik, csak ezen az egy módon lehet megmenteni a végső pusztulástól. A finálé utolsó jelenetei ismét egy izgalmasabb, és új téma-felvetésekkel kecsegtető folytatást vetítenek előre, ironikus módon szereplőink, akik ebben a poszt-apokaliptikus világban pozitív karaktereknek bizonyultak, most, egy civilizáltabb mikrotársadalomba érve negatív irányba mozdultak el. Minden csak nézőpont kérdése, és minden éremnek két oldala van.

A The Walking Dead ötödik évadjára úgy látszik szakított a „menedékkeresés-biztos hely-biztos hely elhagyása-újabb menedékkeresés” formulával, ami mindenképp a javára válik, ugyanakkor a színvonal ismét csökkent egy hangyányit. Attól függetlenül, hogy bőven van még benne lehetőség, ezek között a legígéretesebb, hogy van e Rick, és csapata számára visszaút, tudnak e még igazán emberek lenni, vagy hagyják, hogy eleméssze elméjüket a sötétség, lelkükkel együtt. De a széria elindult egy olyan úton, amit ha nem megfelelően járnak be az alkotók, könnyen ellaposodhat végleg, főleg akkor, ha újra beragadnak abba a megvalósításba, amit az első négy évadon keresztül láthattunk. Van, amit nem lehet a végtelenségig húzni, és a The Walking Dead ezek közé tartozik. Néha jobb tisztességesen leköszönni, mint az unalomig folytatni.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. VictorVance  Szerkesztő
2016.04.29. 18:51:31
LV18
Válasz 1. Waldner üzenetére:
Sajnos nem nagyon tudtak mit kezdeni Alexandriával, bár próbálkoztak, igaz elég hülye módszerekkel. Azt, hogy a régi világ szabályai már nem érvényesek erre a mostanira, eddig tök jól bemutatták, és érzékeltették ennek a súlyát a nézővel, de a "Meg kell ölnünk"-szállal ezt már túlságosan a szánkba akarták rágni. Ráadásul ötlettelen is, főleg, hogy a második évadban egy hasonló esetnél mennyivel jobban ment ez az íróknak.
Örülünk?
2. Onimushaman  Szerkesztő
2016.04.22. 21:18:08
LV24
Válasz 1. Waldner üzenetére:
Az utolsó rész gagyi volt. Logikai bukfencek, elfáradt karakterek. A 6. évad visszahozta a sorozatot.
señor
1. Waldner  PlayStation.Community tag
2016.04.22. 20:42:23
LV3
Nálam ennek az évadnak az első 8-9 része mindent vitt. SPOILER Először a terminusiakkal való harcok, majd Beth kórházi kalandjai, Washington megközelítése, Beth kiszabadítása... Tyrese halálának a része is zseniális lett szerintem, utána viszont az Alexandriába vezető út és az ottlét már nekem közel sem hozta azt a színvonalat. SPOILER VÉGE

Ha az évad első felét hozzák a 2.-ban is, akkor nálam toronymagasan ez lett volna a kedvenc szezon.

Carol sajnos nagyjából szintén az évad felénél fulladt ki teljesen (mikor bevitték a kórházba), viszont Abraham egyre jobb lett és nekem Eugene figurája is tetszik. Ja, és ahányszor szóba kerül mindig leírom, de Betht sajnos pont akkor írták ki szerintem, mikor kezdett érdekes lenni a karaktere...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16734 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6284 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4889 db
Utolsó belépés:
2020.01.24. 15:08:22
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea