PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

9 hozzászólás

2016.04.06. 16:55:11

Utolsó hozzászólás: Resiskull

2016.04.12. 13:58:16

Megosztás
Értékeld a blogot!
The Walking Dead: Harmadik évad (The Walking Dead: Season Three – 2012-2013)
Az előző évad végén Rick egyértelműen, és mindenféle kertelés, magyarázat nélkül diktatúrát kiáltott ki. Ő a csapat vezetője, aki a többiek túléléséért felel, így hát az van, amit ő mond, akinek ez nem tetszik, indulhat. Szarakodásnak, lelkizésnek, pityergésnek nincs helye, ha nem akarnak az élőholtak táplálékává, vagy kívülálló emberek áldozatává válni, akkor itt az ideje, hogy felvegyék a kesztyűt, gyilkoljanak, öljenek, mindegy milyen eszközzel, a lényeg: a nap elején felkelni, harcolni, élelmet keresni, biztos helyet találni, egyszóval túlélni, hogy aztán a következő nap kezdődjön minden elölről. Ez a világ mostmár erről szól, csak a legerősebb éli túl, a gyengét pedig kíméletlenül eltiporják. A The Walking Dead harmadik szezonja sikeresen folytatja azt, amit az első megkezdett. Egyszóval drámai, borzongató, félelmetes, kegyetlen, és ezekre a jelzőkre nem a megfékezhetetlen mennyiségű húsevő zombik miatt szolgált rá, pont ellenkezőleg. A rothadó élőhalottak csupán eszközök, az elhagyatott, vérrel, belekel, és holttestekkel borított országutak, erdők pedig a díszlet, melyek között a szereplők igyekeznek egyik napról a másikra élni, küzdeni, csakhogy másnap folytathassák ugyanazt, amit a járvány kitörése óta minduntalan csinálnak. Az igazi fenyegetés itt még mindig az ember, a maga összes negatív tulajdonságával együtt, önző, saját életéért mindent megtenni képes ösztönlény lett, egy métely, ami apránként vetette le magáról az egykori civilizáció összes velejáróját, egyúttal mindazt, ami megkülönböztette őt a primitívebb állatoktól. Azonban intelligenciájának, és fejlettebb elméjének hála a legveszélyesebb, legmegátalkodottabb élőlény válik belőle, akit valaha hátán hordott a Föld bolygó. A harmadik évad központi témája pontosan mi vagyunk.

Nyolc hónap telt el azóta, hogy Rick (Andrew Lincoln), és a csapat kénytelen volt elhagyni Hershel (Scott Wilson) farmját. Túlélve a telet, még mindig egy biztos hely után kutatnak, ahol huzamosabb ideig meghúzhatják magukat, és új életet kezdhetnek, amennyiben ez még lehetséges valamennyire ebben az elkorcsosult világban. Nap-nap után küzdenek, próbálnak életben maradni, élelmet felhalmozni, majd rátalálnak egy közeli börtönkomplexumra, mely több szempontból is biztos menedék lehet. Rick-ék nekiállnak megtisztítani a helyet, ami hemzseg a zombiktól, de sajnos nem az élőholtak az egyetlen veszélyforrás. A bent lévő, magukat elbarikádozó rabok között sem mindenki részrehajló, ahogy a később komoly veszélyt jelentő Kormányzó (David Morrissey) sem, aki Woodbury városát kerítette el, hogy megóvja az ott lévő embereket, és közben vezetőjük lett, azonban az először békésnek, ideálisnak tűnő hely borzongató gonoszságokat rejt magában, ahogy első embere sem az, akinek tűnik. A két túlélő-csoport hamarosan fegyveres konfliktusba keveredik egymással, és ez ismét számtalan döntéshelyzetre, illetve állásfoglalásra készteti mindkét csapatot. Békés, és köztes megoldásra esély sincs, az összecsapást csak az-az oldal nyerheti meg, aki elég erős, és aki hajlandó minél jobban bemocskolni a kezét a győzelemhez.

A sorozat egyik legnagyobb realisztikus vonása mindig is az volt, hogy alapjában véve nincsenek jók, sem gonoszok, csak túlélők vannak, akik mind különbözően vélekednek bizonyos dolgokról. Rick az évadzáró monológjában gyakorlatilag azokat köpte szembe, akik őmiatta élnek, és mindannak ellenére, hogy szavaiban, keménységük ellenére mégis rejlett némi igazság, a harmadik szezonban világossá válik, hogy az általa kikiáltott diktatúra több okból sem életképes. A 16 epizód e rendszer kudarcainak okairól szól. Egyik oldalon a börtönbe tömörült csoport, élükön Rick-el, aki az előző évadban igyekezett önmaga maradni – most az történik, hogy akármennyire is próbál nem Rick-ként viselkedni, összességében mégis képtelen nem Rick lenni. Pedig nagyon közel van ahhoz az úthoz, melyre, ha rátér, akkor ugyanaz a végcél várja, mint a Kormányzót is. Az ellentétes oldalon tehát egy közveszélyes szociopata áll, külső szemmel nézve egy jólelkű, vigyázó vezető, aki a népe által választott pozícióban tetszeleg, de trónját manipulatív hazugságokkal tartja meg, beosztottjai, és emberei csupán eszközök, a trón pilléreiként működnek. Woodbury polgárainak halványlila gőzük sincs, hogy diktatúrában élnek, melynek vezetője ennek az új világnak a terméke egy zsarnok, aki szörnyetegek elleni harcban maga a szörnyeteg lett. Rick majdhogynem ugyanez a tészta: elindult egy olyan úton, ahol a mélység lassan őt is kezdi elemészteni. Az országúton könyörgő táskás srác otthagyásánál már igencsak közel kerültek az ellentábor beavatottjainak moráljához, avagy, aki nem a közösség tagja, azzal nem foglalkoznak, nem segítenek rajta, otthagyják eledelnek, az élőholtaknak, hadd boldoguljon egyedül. Ez az attitűd egyre jobban beszivárog a közösségbe, és Rick-ék lassan arra a következtetésre jutnak, hogy egy új tag sorsáról is lehet hasonlóképp dönteni.

Csakhogy, míg a Kormányzó a bábokként irányítja, zsinegeken az embereit, addig Rick végig nyílt lapokkal játszott, és minden hazugsága ellenére is érdekelte a közösség tagjainak sorsa, szép lassan rájön, hogy a korábban felállított szabályok ebben a formában életképtelenek, és itt jön a hatalmas erkölcsi fordulópont, mely elválasztja az évad főgonoszától: Rick egyszerűen képtelen nem Rick lenni. Bár elgondolkodik, hogy hidegvérrel beáldozza egyik társát, Michonne-t (Danai Gurira) a többiek megmentése érdekében, úgy, hogy még csak nem is biztos a dolog sikere, végül mégsem lép rá arra az útra, ami őt is egy Kormányzó szerű hidegvérű, eltorzult lelkű kreatúrává változtatná. A két oldal között pedig ott áll Merle Dixon (Michael Rooker), aki mindkét vezér számára csak egy eszköz a piszkos munkához. Az öntörvényű tahó, és rasszista figurát sikeresen mélyítették tovább, mesteri, ahogy tenyérbe mászó stílusa mögött néha-néha megvillan maga az érző ember is, aki az összes duma, és önigazolás után megmutatja azt az énjét, ami képes logikusan a dolgok mögé nézni, ráeszmélni, hogy bizony hiába a sok pofázás, észosztás, a sötét mélységek őt sem hagyták háborítatlanul. Ami pedig öccsét, Daryl-t (Norman Reedus) illeti, szépen fejlődött bunkó rendeck-ből a csoport egyik legfontosabb tagjává – a két testvér kapcsolata a hosszú, külön töltött idő hatására már sosem lehet olyan, mint azelőtt. Ahogy a világ sem lesz soha olyan. Az élőholtak immár hozzátartoznak a tájképhez, a hétköznapok, és az élet részei, az „új normális” élet elemei. Hőseink mindenféle megrökönyödés, vagy meglepettség nélkül irtják őket, a civilizáció távoli emlék csupán, ezek a zombik pedig az új világrend tartozékai.

A harmadik évad folytatja az előzménnyel felállított színvonalat. Egyrészt a szezonban legalább kétszer annyi történés, és akciójelenet van, mint az első kettőben együttvéve, másrészt az alkotók a felesleges figurákat is kigyomlálják közben, tehát szépen arat a karakter-kasza. Mindezek felül pedig még az korábbiaknál is sötétebb, durvább mélységekbe merészkedik. Ha annak idején volt is valami remény egy új kezdetre, egy biztosabb jövőre, az fokozatosan válik semmissé, napról napra fogyatkozik mindaz a pozitív hozzáállás, amivel Rick, és a többiek rendelkeznek. Andrea (Laurie Holden) görcsös próbálkozása egy béketárgyalásra, valamint a többi jónak induló cselekedet azonban csak még több rosszat eredményez, ennek hatására pedig apránként kezd tudatosulni, nemcsak a szereplőkben, hanem a nézőkben is, hogy innen már nincs visszaút. Az emberiség visszafordíthatatlanul zuhan a feneketlen mélység felé. És nagyon úgy látszik, hogy semmi sem húzhatja ki onnan többé.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. Resiskull  PlayStation.Community tag
2016.04.12. 13:58:16
LV21
Válasz 8. Dolly91 üzenetére:
itt a hatodik évadba voltak olyan dumái hogy sírtam a röhögéstől, amit lenyomott Euginnak na az haláli volt.:D
8. Dolly91  PlayStation.Community tag
2016.04.11. 02:29:32
LV14
Válasz 7. Waldner üzenetére:
Jah, Abraham a másik nagy dumás, remélem még sokáig hallgathatjuk :D
7. Waldner  PlayStation.Community tag
2016.04.11. 00:16:44
LV3
Válasz 5. Dolly91 üzenetére:
SPOILER

Én is egészen megkedveltem a 3. évadban, mondjuk én a dumája miatt mindig is csíptem az ő karakterét.:D Daryl volt még az elején ilyen beszólogatós fajta, de aztán "elpuhult", Abraham még hasonló kaliber, azért bírom Őt is.:D
6. Waldner  PlayStation.Community tag
2016.04.11. 00:13:40
LV3
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
SPOILER

Igen tudom, az elmúlt hetekben sikerült utolérnem a sorozatot.:) Számítottam is rá a 3. évad végén, hogy Ő még visszatér (először például a 4. évad elején lévő járványban meghalt, "kifolytszemű" kóborlókra hittem azt, hogy a Kormányzó vájta ki a szemüket és küldte őket a börtön felé, mintegy jelezvén a csapatnak, hogy még itt van. Kicsit mellément ez a sejtésem :D )

Ettől függetlenül nekem csalódás volt akkor, hogy nem zárták le azt a szálat, annyira arra volt szerintem kihegyezve már a vége, hogy akkor vagy a Kormányzó vagy Rick és bandája, hogy zavart ez a fajta befejezés.
5. Dolly91  PlayStation.Community tag
2016.04.10. 19:27:26
LV14
SPOILER

Ahhoz képest, hogy az első évadban hogy utáltam Merle karakterét, a harmadikban nagyon megkedveltem és tök sajnálom, hogy kiírták. Néha mikor nézem az új részeket arra gondolok, hogy vajon hogy alakulna egy-egy esemény, ha még mindig Rickékkel lenne.
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.04.10. 11:55:25
LV18
Válasz 3. Waldner üzenetére:
SPOILER

A Kormányzó pályafutása természetesen itt nem ért véget, a negyedik szezonban visszatér, szerintem egészen ötletes, és frappáns módon. Kiválóan sikerült még jobban árnyalni a karakter személyiségét.
Örülünk?
3. Waldner  PlayStation.Community tag
2016.04.07. 15:03:44
LV3
Összességében nekem is ez a kedvenc évadom talán. A vége nem nagyon tetszett, SPOILER rá voltam pörögve arra, hogy Rick vs Kormányzó, erre az a félszemű mocsok megszökött. De előtte Daryl és Merle harca vagy a tárgyalás utáni hazatéréses jelenet nagyon jól sikerültek.
2. Prince  PlayStation.Community tag
2016.04.07. 04:02:00
LV2
Legjobb évad.
Everybody walk the dinosaur!
1. Onimushaman  Szerkesztő
2016.04.06. 21:55:02
LV24
Nagyon tetszett a felénél a tesók eseménye, amit a következő részben szerintem elkúrtak. Ugyan az az érzésem volt, mint amikor a Lost 3. (?) évadánál térdelnek az esőben, na ott kellet volna valaminek történnie...
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15931 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5938 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4731 db
Utolsó belépés:
2019.08.24. 18:58:25
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea