PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

12 hozzászólás

2016.03.11. 17:30:13

Utolsó hozzászólás: Dolly91

2016.03.23. 00:29:42

Megosztás
Értékeld a blogot!
The Walking Dead: Második évad (The Walking Dead: Season Two – 2011-2012)
A Frank Darabont showrunner-i felügyeletével készült The Walking Dead első szezonja egy csapásra nézők millióit hódította meg, ugyanakkor a folytatást sötét felhők árnyékolták be. A hosszú hónapokig húzódó viták miatt sok pletyka született, melyek leginkább kreatív nézeteltérésekről szóltak, illetve költségvetésbeli problémákról, majd miután az író/rendező/producer Darabont mintegy egyik napról a másikra otthagyta a sorozatot, legalább annyi kérdés vetődött fel az körül, hogy vajon önszántából távozott-e, vagy az AMC döntött úgy, hogy megválik tőle, ergo páros lábbal rúgja ki. Miután az első évad rajongóinak nagy része majdnem infarktust kapott a sorozat bizonytalan jövője miatt (meg úgy az állásukat féltő stábtagok több mint fele), hihetetlenül meglepő módon Darabont távozása ahelyett, hogy visszavetette volna a széria színvonalát, a csillagos egekbe repítette azt. A tapasztalt rendezőt Glen Mazzara (Kemény zsaruk) váltotta a showrunner-i poszton, aki egy teljesen új írócsapattal, és az eredeti képregény szerzőjének, Robert Kirkman-nek ismételt bevonásával, egy sokkal izgalmasabb második szezont készített a zombisorozatnak. Darabont nagyszerűsége ide, vagy oda, Mazzara, és csapata egy sokkal fiatalosabb, energikusabb hangvételt célzott meg, pont olyat, amire egy ilyen stílusú szériának szüksége van. Akármennyire is tűnt meggondolatlan, és ostoba döntésnek Darabont elbocsátása, az AMC részéről utólag kifejezetten jó megoldásnak bizonyult a gyeplő átengedése Mazzara-nak: a The Walking Dead, hála neki, egy sokkal tágabb dimenzióba lépett, valamint nagyban meghatározta maga a széria sikerét is. A zombiapokalipszis még sosem volt ennyire letaglózó, drámai, és közeli.

Miután a járványügyi központ zsákutcának bizonyult, Rick (Andrew Lincoln), és csapata útra kel a nagy bizonytalanságba, hogy új menedéket keressenek maguknak. Egy váratlan baleset után egy erdő széli farmon találják magukat, melynek tulajdonosa az idős gazdálkodó, Hershel Greene (Scott Wilson), aki életben maradt családtagjaival húzza meg magát otthonában, elkerítve földjét élőhalottak seregétől. Az öreg megengedi Rick-éknek, hogy a farmon maradjanak, ami kielégítő menedéknek bizonyul a folyton menekülő, és tűzközelben lévő csapatnak, ám tartózkodásuk elvileg csak átmeneti. Miközben Rick megpróbálja meggyőzni Hershel-t, hogy ő, és a kompániája a farmon maradhasson, több súlyos dolog is felforgatja az emberek életét, régi sebek tépődnek fel, új konfliktusok alakulnak a csoport tagjai közt, ezen kívül pedig az emberi húsra éhező zombik is a háttérben leselkednek hőseinkre…

A legnagyobb dolog, amiben különbözik a második szezon az előzőtől, az maga a környezet, melyben játszóik. Amíg az előzmény egy szokatlan, ámde ízig-vérig road movie volt, addig a folytatás egy gyökeresen más közegbe helyezi el a szereplőket. Külsőre valóban biztonságosnak, és bombabiztosnak tűnhet maga a ház, annak területével együtt, hiszen nem csupán hosszan tartó menedékhelyként funkcionálhat, hanem egyben az újrakezdés szimbóluma is. Rick-nek, és a csapat többi tagjának elszalaszthatatlan lehetőség, gyakorlatilag az előbb-utóbb úgyis bekövetkező biztos haláltól mentené meg őket a hely. Azonban sajnos semmi sem úgy történik, ahogyan azt ők szépen, és derűsen eltervezték, az apró titkok, és belső feszültségek feltünedezésének hatására mind ez, mind az új közeg radikális változásokat hoz a túlélők kicsiny társadalmában. Kamaradráma jelleggel halad tovább a történet, szereplőink egy kis térben összezárva próbálnak túlélni, miközben különböző témák váltják egymást, amikből viták nőnek ki. Olyan összetűzések, amik szerelemről, hatalomról, önrendelkezésről, vagy túlélési stratégiáról szólnak, illetve az évad egyik legérdekesebb kérdése, hogy vajon az öngyilkosság ebben az átalakult, új világban még mindig olyan elítélendő, mint a régiben, ami a napok múlásával hőseink számára egyre múlóbb, és álomszerűbb emléknek tűnik már csak. Annak a letűnt világnak az ideái vagy megszűntek létezni, vagy átértékelődtek, de hőseink nagyrészt gyökeresen eltérő világképpel, és gondolkodásmóddal rendelkeznek, így, ahogy a régi berendezkedésben is, akció reakciót követ, a szálak sosem maradnak elvarratlanul, egyetlen esemény, vagy tett sem marad következmények nélkül. És ez, ebben az egyre nagyobb mértékben elkorcsosult világban sokkal brutálisabb, rendhagyóbb, és véresebb módon történik meg.

A poszt-apokaliptikus állapotok hatására a szereplők önmagukhoz, a többiekhez, és a moralitáshoz való viszonya is nagy fokban megváltozik. A második szezon erről a lassú, mindent összevetve igencsak hátborzongató, de mégis hihetetlenül emberi folyamatról szól. Gyakorlatilag ugyanúgy keresztülmennek ezen a kisebb szereplők is, mint a nagyobbak. A The Walking Dead ezeknek az alattomos, viszont még mindig realisztikus, tökéletesen hihető játszmáinak hála még önmagához képest is felnőtt. Továbbra sem az a megszokott zombis cím. Viszont az eseményeknek sokkal nagyobb súlya van, sokkal több minden történik, még ha gyakorlatilag mind a 13 epizód egy helyszínen játszódik. Ennél fogva időnként lassabb tempót diktál, az élőhalottak is jobban háttérbe szorulnak: azonban amikor megjelennek, az mindig látványosan történik, és szépen lendíti előre a sztorit. A sminkek, a maszkok, a ruhák, és a díszletek ismét kiválóak, egyik zombit sem lehet összetéveszteni a másikkal, az elhagyott házak, épületek, és a tücsökciripeléstől hangos erdő hátborzongató hatást vált ki a nézőből.

Az első szezon jó, de itt-ott kissé döcögő színvonala után a The Walking Dead második évadja mindenben rálicitál az előzményre. Egy sokkal érdekesebb témára tereli a hangsúlyt, ami már eleve komolyabb fordulatokat indokol, a mikrotársadalom belső működését a végletekig boncolgatták az alkotók. Közben igyekeztek kijavítani a korábbi hibákat, így a töltelék-karakterek nagy részétől is sikerült megszabadulni, a többieket pedig tovább mélyítették. Shane egyre aljasabb szemétláda, Daryl faragatlan jelleméből lassan egy önzetlen, segítőkész, és érző személyiség bújik elő, Carol fokozatosan érik igazi határozott harcos túlélővé, Carl is egyre jobban kezdi befogadni az őt körülvevő zűrzavart. Rick pedig próbál Rick maradni, miközben a kegyetlen poszt-apokaliptikus berendezkedés fáradhatatlanul igyekszik megrontani. A sors rengetegszer próbára teszi, majd ennek egyfajta megkoronázásaként a szezon végén hallható tökös, „nincs több szarakodás” monológja szinte megfagyasztja az emberben a vért, és már-már csontig hatoló horrorba csap át. A második évad egyre nyomasztóbb utakra téved, mely élőholtak seregével, küzdelemmel, vérrel, és halállal van kikövezve, a vége pedig talán még sosem volt ennyire bizonytalan hőseink számára. Ezekkel együtt a The Walking Dead itt vált azzá a sorozattá, amit mindenki ismer, és amit milliók szeretnek, követnek nyomom hétről-hétre. A zombiapokalipszis minőségibb, és fényesebb formában emelkedett hőn áhított magasságokba, és lett a kábeltévék egyik legjobbika.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. Dolly91  PlayStation.Community tag
2016.03.23. 00:29:42
LV14
Válasz 4. gabor96 üzenetére:
Ezt sose értem, mikor valaki azt mondja, hogy nem történik semmi a 2. évadban.

SPOILER

Rögtön az évad elején jön egy marha nagy zombi horda, eltűnik Sophia, Andrea összeveszik Dale-el, meglövik Carlt, megtalálják a farmot, Shane elmegy Otisszal orvosi műszerekért, Otist kinyírják, Dale gyanakszik, Maggie és Glenn összejön, kiderül, hogy Hershel zozókat gyűjt a pajtában, Lori rájön, hogy terhes, Daryl megsérül, Shane bepipul és kiengedi a zombikat, kiderül, hogy Sophia végig ott volt, Daryl lelki támaszt nyújt Carolnak, Hershel elmegy piálni, Beth öngyilkos próbál lenni, Rickék Hershel után mennek és baljós emberekbe botlanak, akiktől begyűjtik Randallt, még több feszkó az új csávó miatt, Shane és Rick összeverekszik, Dale meghal, Shane elengedi Randallt, Daryl és Glenn gyanakszik, hogy harapás nélkül is zombivá válsz, Rick kinyírja Shane-t, Carl leteríti zombi Shane-t és a végén megint jön egy marha nagy horda, valamint Michonne is megjelenik.

Valamit lehet kihagytam, hirtelen ennyi ugrott be... Tényleg nem történik semmi a 2. évadban...
11. VictorVance  Szerkesztő
2016.03.19. 17:07:30
LV18
Válasz 10. Waldner üzenetére:
Igen, az összes évadról lesz, és a spin-off sorozatról is:)

A 4. évadban le fogják zárni. De szerintem annak pont a második fele a jobb, ahol ismét történik egy nagyobb változás a szereplők életében. De majd meglátod.
Örülünk?
10. Waldner  PlayStation.Community tag
2016.03.19. 16:58:19
LV3
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Igen, bár Dale-ben engem már zavart az, hogy túl "pozitív" volt. Oké, hogy ne öljék meg a sérült srácot, de akkor mit csinálhattak volna vele? Itt csak két rossz döntés volt.

Lesz majd a 3. évadból is blog? Én azt is szívesen olvasnám, pont most fejeztem be az utolsó részt. Nekem a lezárása nem tetszett, éppen azért, mert nem zárták le a dolgot...:D Merlet nagyon sajnáltam, óriási dumája volt az embernek, Andreat összességében csíptem, bár néha azért idegesítő volt, Michonne viszont az első pillanattól megvett...:D
9. VictorVance  Szerkesztő
2016.03.19. 01:43:58
LV18
Válasz 8. Waldner üzenetére:
Igen, Lori a sorozat egyik gyenge pontja. A csajszi egyszerűen nincs annyira jó színésznő, hogy több életet tudjon lehelni a figurába, mint amennyi a forgatókönyvben benne van. Sokszor meg tényleg mintha pont többet venne el belőle, mint tenne bele. Bár néha igazából szerintem az írók sem nagyon tudták eldönteni, hogy mit kezdjenek vele.
Dale-t én is bírtam, viszont azokat a jeleneteket is külön szeretettem, amiben görcsösebben villantja meg a becsületességét. Ezek a megmozdulások csak jobban erősítették azt a megállapítást, hogy az apokalipszis utáni állapotok már menthetetlenül tartanak a sötét mélység felé. Sajnos Dale-nek ebben az új világban már nem volt sok helye....
Örülünk?
8. Waldner  PlayStation.Community tag
2016.03.17. 22:27:25
LV3
Nemrég kezdtem el nézni ezt a sorozatot, pár napja zúztam le a 2.évadot... Eddig nagyon tetszik, az istállós jelenet és annak az epizódnak a vége tényleg egészen eszméletlen.

SPOILER (bár gondolom ide inkább azok néznek be, akik már látták:D )

Daryl a "legjobb" karakter számomra, Loritól viszont amióta az első évadban megjelent, kb. falra tudnék mászni... Az egyik rész végén Ricket Shane ellen "uszítja", majd az évad végén bevágja a durcit, mikor kiderül, hogy Rick kinyírta a csávót... Dalet is bírtam, de néha tőle is megütött a guta.
SPOILER vége
Összességében nálam még nem üt annyira, mint a Breaking Bad, de 10/10-es sorozat.
7. VictorVance  Szerkesztő
2016.03.15. 10:22:32
LV18
Válasz 6. Prince üzenetére:
A harmadik is zseniális, de pont azért, mert ebben az évadban már kezdenek kirajzolódni azok a dolgok, amikre a börtönben kerül majd sor. Szerencsére a sorozat nem egyhelyben toporgott, és a börtönlakók-Kormányzó szembenállás remekül felfrissítette az egész szériát.
Örülünk?
6. Prince  PlayStation.Community tag
2016.03.13. 18:25:27
LV2
Érdekes, nekem is vannak ismerőseim, akik felsorakoztatják azon érveiket, hogy miért ez a legjobb évad, viszont vannak olyanok is (köztük én is), akik meg amelett érvelnek, hogy ez a legrosszabb évad.

Részemről a legjobb évad a börtönös volt, a legrosszabb meg a második, illetve az éppen most futó hatodik évad.

Everybody walk the dinosaur!
5. Onimushaman  Szerkesztő
2016.03.12. 12:11:13
LV24
Válasz 4. gabor96 üzenetére:
Pont az elsőnél éreztem ezt, amikor ilyen Andrea és tesója visszaemlékezés volt, na ott majdnem abbahagytam a sorozatot (4. rész).
señor
4. gabor96  PlayStation.Community tag
2016.03.12. 08:33:59
LV5
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Mert baromira el lett nyújtva az egész évad. Egy helybe toporog és nem történik lényegében semmi se.
Brugge egy rossz hely.
3. Onimushaman  Szerkesztő
2016.03.11. 19:23:37
LV24
Válasz 2. gabor96 üzenetére:
Miért is?
señor
2. gabor96  PlayStation.Community tag
2016.03.11. 18:54:38
LV5
Szerintem ez volt a legszarabb évad.
Brugge egy rossz hely.
1. Onimushaman  Szerkesztő
2016.03.11. 17:52:35
LV24
Az istállós jelenet bevésődött a nagykönyvbe. Ez volt a legjobb évad.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.07. 07:54:40
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea