PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

19 hozzászólás

2015.12.24. 09:16:05

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2015.12.31. 11:38:51

Megosztás
Értékeld a blogot!
Star Wars VI. rész: A jedi visszatér (Star Wars Episode VI: Return of the Jedi – 1983)
Minden, aminek kezdete van, véget is ér – szokták mondani a nagy mesélők, és ez nem volt másképp a Star Wars trilógiával sem, mely két sikeres, és mindent letaroló film után elérkezett a záró etapjához. Legalábbis, ha különböző egységekre felbontva nézzük a saga-t, hiszen nem ez volt az utolsó alkalom, hogy ellátogathattunk a messzi-messzi galaxisba, és nem utoljára láthattuk az űrben kúszó feliratokat sem. Az Egy új remény megismertette velünk ezt az elképesztő, kalanddal, fantáziával, lélegzetelállító csatákkal, és végtelen határokkal rendelkező univerzumot, A Birodalom visszavág pedig tovább tágította a világot, nem utolsósorban több, nagyobb, jobb, kemény volt, mint elődje. Természetes hát, hogy a trilógia lezárásának hoznia kell az elvárásokat, és nagyot kell szólnia. Főleg, hogy két kasszarobbantó, és kritikailag elismert mű után már senki sem kételkedett a franchise sikerében, és létjogosultságában. A záró epizódot pedig az egész világ tátott szájjal várta, teljesen mindegy, hogy a bolygó melyik tájékán élt, és hogy melyik játszótéren próbálta házilag összebarkácsolt fakardjával, vagy sugárvetőjével magára vállalni a világ megmentését. És persze nem csak a suliban X-szárnyúkat, és TIE-vadászokat rajzolgató gyerekeket igézte meg George Lucas halhatatlan univerzuma, kamaszok, felnőttek, és idősebbek egyaránt becsatlakoztak, amikor a szokásos három esztendős kieséssel mozikba került a harmadik epizód, ami nem meglepően rekordokat döntött, letarolt mindent, tisztességes módon szerepelt – de ennél senki sem várt kevesebbet.

A jedi visszatér esetében Lucas biztosra ment, ő is érezte a hatalmas, sokat nyomó súlyát ennek a filmnek. Azt tudta, hogy ha rosszul sikerül, rajongók hada fogja megrohamozni a házát, hogy válogatott kínzások után keresztre feszítsék, és ez talán még kegyes vég is lenne számára. Már A Birodalom visszavág sem volt könnyű helyzetben, hiszen arra rendeltetett, hogy folytasson egy olyan grandiózus alkotást, ami remekül volt felépítve, meghaladta a korát, és emberek milliói kedvence lett, így el lehetett képzelni a nagy elvárásokat a következő résszel kapcsolatban, azonban hamar kiderült, egy harmadik, lezáró részt talán még kínkeservesebb dolog összehozni. Nem csoda, hogy míg A Birodalom visszavág új volt, más hangvételt, és más megközelítést képviselt, addig A jedi visszatér egy kicsit biztonsági játék lett, nem mert már túlságosan más irányba elmenni, maradt a jól bevált alapoknál, inkább az előző két filmre építkezett, minthogy felfrissítse a meglévő recepteket. Ezért sokan talán jogosan gondolják az eredeti trilógia fekete bárányának. Az alkotók, Lucas bátyóval az élen fogták az első két epizód legfontosabb elemeit: karaktereket, űrcsatákat, kardpárbajokat, még bizonyos fordulatokat is, és újrahasznosították őket. Nem hibáztathatóak azok, akik az Egy új remény nem hivatalos remake-jét látják benne, túlságosan messze nem is állnak az igazságtól. Lucas is megjegyezte többször, hogy míg az első epizód esetében nem állt rendelkezésre annyi összeg, hogy úgy forgasson le bizonyos jeleneteket, ahogy azt eredetileg elképelte, hat esztendő, három sikeres film (időközben Az elveszett frigyláda fosztogatói is meghódította a világot), és több millió dolláros bankszámla-dagadás után ennek többé már nem volt akadálya.
Lucas a rendezést ezúttal a brit Richard Marquand-ra bízta, aki bár nem rossz rendező, és kifejezetten jó filmeket hozott össze ezen munkája előtt, és után is, az emberek természetesen, ha meghallják a nevét, egyből A jedi visszatérrel kapcsolatban hozzák összefüggésbe. Az, hogy végül ráesett a választás, több oka is volt: David Lynch, és David Cronenberg nem vállalták a munkát, Steven Spielberg szívesen megrendezte volna a filmet legjobb barátja kérésére, de mivel tagja volt a DGA szervezetnek, és azok minden létező módon keresztbetettek Lucas-nak, így valaki mást kellett keresni. Lehetőleg olyat, aki hasonló korban van, mint Lucas, és akit némiképp lehet irányítani, nem erőlteti túlzottan saját elképzeléseit is. Így hát Marquand pont kapóra jött, szolga módon követte Lucas szüleményeit, aki ezúttal most már a forgatókönyv írásába is komolyabban beleszólt – ennek lett később néhány kínos következménye, de arról majd később. Hogy mennyire lett kudarc a befejezés, és mennyire szolgál méltó lezárással az előző két filmnek, az kicsit bonyolultabb, ugyan sajnos nem szolgál sok újdonsággal, vannak hibái, ugyanakkor mégis képes működni, nem veszítette el a báját. Vannak ötletek, amibe bele lehet kötni, nem is kevés, viszont miközben egyre több súly kerül a mérleg negatív pontjára, addig a pozitívon mindvégig ott szerepel a levakarhatatlan Star Wars felirat. Mert A jedi visszatér esetében néha úgy tűnik, hogy hibát hibára halmoz, közben mégsem felejt el, az maradni, ami: kőkemény Star Wars-film a javából, egy epikus történet betetőzése, az imádott univerzum egy újabb kalandja, ami ismét pillanatok alatt berántja nézőjét.

Egy évvel járunk A Birodalom visszavág szomorú eseményei után. Luke Skywalker (Mark Hamill) az eltelt idő alatt kitanulta a jedi lovaggá válás fortélyait, miközben azon ügyködött, hogy barátaival, Leia hercegnővel (Carrie Fisher), Lando Calrissian-al (Billy Dee Williams), és Chewbacca-val (Peter Mayhew) kiszabadítsák a lefagyasztott Han Solo-t (Harrison Ford) a Tatooine-i gengsztervilág urának, Jabba, a huttnak a karmaiból. Közben a Galaktikus Birodalom egy új pusztító fegyveren dolgozik, a második Halálcsillagon, ami ha elkészül, még nagyobb fenyegetést jelenthet az egyébként sem nagy létszámú, és egyre jobban fogyatkozó Lázadók Szövetségére, akik békét szeretnének teremteni a galaxisban. Mikor néhány megszerezett információ alapján kiderül, hogy van egy hatalmas gyengepontja a pusztító fegyvernek, Han, és csapata elindul, hogy legyőzzék az élőlények milliárdjait elnyomva tartó rendszert. Luke-nak közben saját sorsával is meg kell birkóznia. Tudja, hogy az a végzete, hogy megölje apját, Darth Vader-t (David Proswe), aki az Uralkodóval (Ian McDiarmid) együtt megpróbálja áttéríteni a fiatal fiút az Erő sötét oldalára. Az ifjú jedi-lovag hatalmas kockázatot vállal, mikor önszántából a gonosz Uralkodó kezére játssza magát: minden erejét be kell vetnie, hogy ellenálljon a csábításnak, a haragnak, és a dühnek, ami a sötét oldalra térítheti, és végleg megpecsételheti a sorsát.

A jedi visszatér nem sokat tesz hozzá az elődök által lefektetett alapokhoz, ehelyett csak nagyvonalakban összegzi a múltbeli eseményeket. Az egész történet ezeknek a dolgoknak a következménye. Az előző epizód, hideg, borongós, és sötét hangulata után a befejező részben természetesen már újra a jónak kell teret nyernie, ettől lesz a trilógia egy kerek egész – és ettől lesz a záró darab kiszámíthatóbb is a korábbiaknál. Luke alakja itt a legjobb, már nem egy zöldfülű, vakmerő, kissé idegesítő jellemű karakter, hanem egy igazi bölcs, megfontolt, felnőtt férfi, aki nem hamarkodik el semmit, tisztában van a képességeivel, és ellenfeleit sem becsüli le. Mark Hamill nem a világ legjobb színésze, ugyanakkor szépen oldotta meg ezt az átmenetet a figura személyiségében, és a lelkében lejátszódó vívódást a jó, és a gonosz oldal között. A kapcsolata apjával tovább bonyolódik, a film párbeszédei iszonyatosan jól lettek megírva (az írógép előtt ismét Lawrence Kasdan ült), a cselekmény tetőpontjaként szolgálnak a tróntermi jelenetek, mely során a gonosz, és aljas Uralkodó gátlástalanul próbálja átcsábítani Luke-ot a sötét oldalra. Darth Vader-nek ennél fogva itt hatalmas szerep jutott, nem túlzás mitikus jelentőséggel felruházni, ahogy a keresztény vallással vonható párhuzam is tisztán látszik a filmen, hiszen az apát végül fia váltja meg, miközben ellenáll magának az Ördögnek, annak piszkos csábításának, így végül győzedelmeskedik a jóság, és az önzetlenség, a gonosz pedig – mint minden mesében – elpusztul. Érdekesség, hogy Lucas annak idején, a film megírása előtt gyerekpszichológusok véleményét kérte, hogy Vader valóban igazat mondott e A Birodalom visszavágnak abban a bizonyos jelenetében, vagy csak hazudott, hogy így hálózhassa be Luke-ot. Ma már kissé nevetséges, és hihetetlen, hogy annak idején sokan azt hitték, hogy a nagy fordulat csupán egy hazugság
Szinte érezni a feszülő ellentéteket, a dialógusok pedig már-már Shakespeare-i magasságokba emelkednek: igazi dráma zajlik le a szemünk előtt, Ian McDiarmid tenyérbemászó, velejéig gonosz alakításának köszönhetően is. Közben láthatjuk a Lázadók hősies harcát a Birodalom ellen, ami természetesen nem is végződhet mással, csakis győzelemmel, az elnyomásnak, az egész galaxisra kiterjedő zsarnokságnak, és a diktatúrának vége, a rossz helyét pedig átveszi valami jó, egy új időszak formájában. A jedi visszatér megoldja az összes problémát, elvarr minden szálat, és választ ad mindenre, kivétel nélkül, épp ezért nincsenek benne olyan briliáns csavarok, mint az előzményben, és annak sötét hangulata is mellőzve lett. Viszont az epikus, látványos jelenetek nem hiányoznak, a Sarlacc-nál lezajlott harctól kezdve, az Endor-i gerilla-modorú lövöldözéseken át, a végső leszámolásig, a Halálcsillagnál, mind-mind a helyükön vannak, és garantálják a karfa-szorongatását – A jedi visszatér egész cselekménye egy hatalmas, három fronton játszódó csatával csúcsosodik ki, ami, bár idestova több mint 30 éves, a mai napig teljesen lélegzetelállító élmény. Az ewok részvétel ellenére. Igen, sajnos van, ami bezavar a képbe, még ha nem is annyira hatalmas mértékben, mint később, de tény, hogy ebben az epizódban kissé túlságosan megfiatalodik a hangvétel. Míg az előző rész pont azért volt zseniális, mert bátor volt keménynek, felnőttesebbek lenni, itt vissza léptek kettőt, és ez a szellemiség sajnos szinte már elővetítette azt, ami 16 esztendővel később fog történni a Star Wars univerzummal. Itt még nem kezdett el annyira kettészakadni a rajongói tábor, de érezhető volt a negatív visszhang a gyerekfilmeket idéző mackók felé, akik a Császár elit-csapatát is könnyűszerrel elintézik kőkorszaki fegyverarzenállal (ha ez nem Vietnám allegória, akkor nem tudom mi), és az időnként előforduló üresjáratokért is őket lehet hibáztatni. Meggondolatlan döntés volt, ugyanakkor az idő valamelyest szépített rajta. És a filmet végül az erős drámai szál menti meg, az apa-fiú kapcsolat, az epikus űrcsata, és maga az érzés, hogy egy grandiózus űreposz egyik szeletének lezárását nézzük végig.

A jedi visszatér, bár nem olyan tökéletes, mint az első két rész, maximálisan megállja a helyét, mind a trilógia részeként, mind Star Wars filmként. Még mindig egy fantasztikus tündérmese, a monumentális űropera, amely lebilincselő látványorgiáján kívül filozofikus mélységű gondolatokat, és mitikus elemeket is nagyban tartalmaz, ezek gyakran még fontosabbak is, mint az izgalmat, robbanást, és lézernyalábokat ígérő epikus csatajelenetek. Az utókor pedig mindig szívesen emlékszik vissza az olyan emblematikus dolgokra a filmből, mint Jabba palotája, Ackbar admirális szállóigévé váló mondata, na meg a láncra vert Leia hercegnő, és az ő bikinis rabszolga-ruhája. A jedi visszatér hibái, és bugyutasága ellenére minden szempontból a trilógia betetőzése, méltó a nevéhez – tehát egy roppant izgalmas befejezés is.

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
19. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.31. 11:38:51
LV18
+1
Válasz 15. Matichku üzenetére:
Tényleg hatalmas élmény volt! Ilyet még sosem éreztem moziban, mint ennél a filmnél, amikor az elején bekúsztak a feliratok.
Én is megfogom még nézni minimum egyszer az biztos, valamikor ünnep után.
Örülünk?
18. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.12.31. 11:29:24
LV22
Válasz 16. kobe üzenetére:
nyilván arra értettem én is, de tényleg tök mindegy :)
BUÉK
17. kobe  PlayStation.Community tag
2015.12.30. 19:03:21
LV11
Válasz 8. VictorVance üzenetére:
Ja, végül is egy mesébe belefér ez a vonzalom.
16. kobe  PlayStation.Community tag
2015.12.30. 19:01:30
LV11
-1
Válasz 12. Penge70 üzenetére:
Mondjuk a filmet szidta, nem a blogot, de mindegy.
15. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.12.30. 15:46:51
LV14
Válasz 14. VictorVance üzenetére:
Meg... Pont tegnap este láttam, azóta se tértem még magamhoz. :)
Ez egy csoda volt! :)

SPOILER

Boldog voltam, hogy a hagyományokhoz méltóan kezdődött: mindig valamilyen űrjármű suhan be a képernyőre. Itt az egyik legjobb volt, ahogy az árnyékból kijönnek "felkapcsolt lámpákkal"... Nagyon adta.
Csak azt éreztem kisebb hibának, hogy gyakorlatilag egy Új reményt látok a legmodernebb technikával elkészítve. Ez minden. Óriási potenciált érzek ebben a folytatást illetően, nem túlzás, és még ha szembe is köpöm magam korábbi véleményem miatt ez a hetedik többet ért mint az előzmény trilógia együttesen...
Rey elrabolta a szívem, Finn teljesen jól játszott, nem értem mire volt a sok-sok fanyalgás miatta. BB8 is remek volt, Chewie-nak talán nem volt még ilyen jó szerepe, kíváncsi leszek Han nélkül mi lesz vele. Kylo-t még szoknom kell, kicsit sokat hisztizett, de kialakulhat. Maz Kanata (a női Yoda...) jó kis meglepetés volt. Rey, még egyszer: telitalálat! Olyan jól mutat a sólyom pilóta fülkéjében, hogy az nem igaz. Remekül játszott, remélem Luke vele nem cseszi el. Egyébként a Jedik befejezhetnék a toborzást, tanítást annyira ez nem jött be nekik, majdhogynem a sötét oldalnak képeznek ki...
Írtál róla korábban, hogy kiválóan fényképezett film lesz ez, és tényleg. Olyan jelenetek mentek amik ámulatba ejtettek. A Jakku-i menekülés a Falconnal... Majd kiugrott a szívem a helyéről, szorongattam a karfát, így még nem láttam repülni a sólymot és a TIE vadászokat se.
Rajongóknak adott jelenetek is jók voltak: "miért nem azzal megyünk? - az csak egy roncs..." aztán fordul a kamera... Vagy Han és Leia találkozása nagyon érzelmes pillanat volt. Otthon vagyunk, valóban.
Sokat írtam így egyszerre, csapongva, be is fejezem, még emésztem a filmet. A második megnézésig... :)
Nil Satis Nisi Optimum
14. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.29. 09:56:59
LV18
Válasz 13. Matichku üzenetére:
Az Endor-i jeleneteknél mindig megpróbálok elvonatkoztatni, mert ha stratégiai, és katonai szempontból nézi az ember, nem kicsit nevetséges:D
A Force Awakens amúgy megvolt már?
Örülünk?
13. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.12.29. 02:44:32
LV14
Látvány tekintetében remekmű. A halálcsillag elleni támadás megunhatatlan, ehhez képest ami az Endoron volt szerencsétlenkedésnek hat, de nem ront az élményen.
5 csillag, 100%, ennyi! :)
Nil Satis Nisi Optimum
12. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.12.28. 10:47:35
LV22
Válasz 7. Kiccsidzson üzenetére:
háát, kedves Dzson, ez még mindig 10 milliószor jobb mint a te elvont blogjaid :)

amúgy mostanában nagyon aktív vagy itt a PSC-n, megszűnt a www.utalomapsct.sznobgamer.hu, és a gamerlúzerportal?
11. Drivolis  Felséges Úrnő
2015.12.26. 19:41:17
LV23
Válasz 9. jasihool üzenetére:
Lol
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
10. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.25. 19:59:16
LV18
Válasz 9. jasihool üzenetére:
Áh, túl nagy falat.... XD
Bár nem rossz ötlet :D
Örülünk?
9. jasihool  sztrovacsek
2015.12.25. 12:24:33
LV14
+1
off

Ha már úgyis karácsony van, írhatnál a Reszkessetek betörők-ről! :DD
The sweet blood, oh, it sings to me...
8. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.24. 16:17:02
LV18
Válasz 6. kobe üzenetére:
Szerintem pontosan ezért működtek tökéletesen.
Han is változott a filmek során, a harmadik részre egész más ember lett, mint ahogy megismertik az Egy új reményben. Ott még tényleg önmaga érdekeit néző, szabad szellemű, felelősséget nem vállaló csempész volt, de azért a Lázadók között már kötelességtudatosabb lett. Szóval megtanult harcolni valami magasztosabb dologért.
Han is mondta, hogy inkább tovább áll, mikor azt hitte, hogy Leia Luke-ba szerelmes.
Na meg az ellentétek vonzzák egymást.
Leia pedig azért vonzódott hozzá, mert gyerekkorát nagyjából felsőosztálybeli emberekkel töltötte, miközben ő a lelkében mindig is egy erős, kalandvágyó, céltudatos személyiség volt.
Örülünk?
2015.12.24. 14:35:11
LV5
-1
ezt az okádékot 100%ra pontozni.
sztem vmi kollektív agymanipulálás volt akkor, h a nézők és a kritikusok nem hajították ki a francba az egészet lukásszal együtt a kukába. vagy az ivóvízbe tettek vmit.
de hogy korrekt legyek: voltak előremutató jelenetek mind a 3 ősfilmben amik még ma is megállják a helyüket, de összességében nem egy nagy vásziszdász az egész.
6. kobe  PlayStation.Community tag
2015.12.24. 14:31:24
LV11
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Nekem az a bajom vele, hogy kidobnak két jó karaktert az ablakon a gyönge románc kedvéért.
Han egy utazó, egy csempész, egy sutyerák tulajdonképpen. Leia egy hercegnő. Előbbi nem nyafogni meg szenvedni szokott, hanem továbblép, ha nem biztos a dolgában, utóbbi meg eleve valószínűtlen, hogy viszonyt kezdene egy ilyen fazonnal. (mit akar vele, utazgatni a Millenium Falcon fedélzetén, sakkozni Chewbaccával vagy mit?)
Sztem mindkét karaktert rombolja az, hogy egymásba kellett habarodniuk, sokkal erősebbek lennének, ha lenne két külön életük.
Luke-kal ellenben példásan jár el a forgatókönyv, ő itt, a Jedi visszatérben a legjobb.
persze ez mind egyéni vélemény.
5. Ragle  PlayStation.Community tag
2015.12.24. 14:18:35
LV5
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
"Han, és Leia kapcsolata szerintem a filmtörténelem egyik legjobb szerelmi szála. "
:DDDDDDDDD
Komolyan.
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.24. 13:29:59
LV18
Válasz 3. kobe üzenetére:
Han, és Leia kapcsolata szerintem a filmtörténelem egyik legjobb szerelmi szála. Nagyon jól meg volt oldva, gördülékeny, és nem nyálas, mint amilyen majd az előzmény trilógiában lesz az Anakin-Amidala párosnak.
Az ewokokkal én pont fordítva vagyok, kiskoromban utáltam, ma, még ha nem is rajongok értük, eltudom őket viselni, mert a film többi eleme nagyon erős, és megmenti az összképet. Wookie-kal jobban ment volna, Lucas-ék is eredetileg úgy akarták.
Örülünk?
3. kobe  PlayStation.Community tag
2015.12.24. 12:55:32
LV11
Ebben a filmben vannak a legjobb és legrosszabb jelenetek a klasszikus trilógiából.
Tetszik, hogy Luke jedivé érve jelenik meg, jó az eleje, a Yodás részek, a tróntermi csata pedig talán az egész trilógia tetőpontja, de fájdalmasan gyengék az ewokos részek (kiskoromban tetszett), valamint Han szerencsétlenkedése Leiával. Ez egyébként végig jelen van a második és a harmadik rész folyamán és baromi idegesítő.
De a Halálcsillag elleni támadás önmagában érdemessé teszi a filmet.
2. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.12.24. 12:49:22
LV22
+1
annak idején az első vetítésnél egymás után kétszer néztük meg feliratosan, annyira imádtuk :)
és még a mai napig libabőrös leszek Vader vívódásánál :)
5*
1. Ragle  PlayStation.Community tag
2015.12.24. 11:14:31
LV5
-3
"amely lebilincselő látványorgiáján"
Na jó... :D :D Fanboi!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15928 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5938 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4728 db
Utolsó belépés:
2019.08.23. 20:03:14
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea