PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

7 hozzászólás

2015.12.20. 20:38:15

Utolsó hozzászólás: Matichku

2015.12.30. 14:58:34

Megosztás
Értékeld a blogot!
Star Wars V. rész: A Birodalom visszavág (Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back – 1980)
A Star Wars a ’70-es évek legnagyobb sikere lett, akkora rajongás, és ováció fogadta, amire talán még az atyja, George Lucas sem számított, de a 20th Century Fox stúdió biztos nem. Fájhatott is a fejük, amikor rájöttek mekkora balfogás volt Lucas-nak adni a film összes merchandising jogát, főleg, hogy a rettenetesen nagy kasszarobbantás után természetesen kellett jönnie a folytatásoknak is, hiszen a Star Wars megteremtette a blockbusterek fogalmát, Lucas pedig, a meg nm értett álmodozó, akiben korábban szinte senki sem bízott, egy több milliárd dollárt érő termék tulajdona lett, ami felett szabadon rendelkezhetett. Ezúttal már nem kellett kínkeservesen bebizonyítania senkinek, hogy ötletei mennyire jók, és forradalmiak, senkinek sem kellett kiselőadást tartania, kockázatot vállalni, vagy a stúdiók különböző kéréseire bólogatni: ezúttal már az egész filmes világ látni akarta a Star Wars folytatását. Azonban az elismert rendezőből csodagyerekké váló filmkészítőnek hamar rákellett jönnie, hiába van a kezében a márkanév, mégsem irányíthat teljes ért mértékben mindent. A folytatás elkészítése nem ment egyszerűen, az alkotók feje felett minden közrejátszott annak érdekében, hogy minél nehezebb dolguk legyen. A forgatás több dolog miatt, a helyszínektől kezdve, a költségvetésen át a színészekig is elcsúszott, mely végén már a stúdió is kezességet vállalt, a büdzsé meg már olyan magasra rúgott, hogy lassan azt feltételezték, megbukik az egész, a folytatás nem ismételi meg sem anyagilag, sem kritikailag az előzmény sikereit, Lucas bátyó pedig pénzügyileg, és erkölcsileg is tönkremegy.

Szerencsére nem lett így. A sok kínlódás, hajcihő, változtatás, és az egész koncepció Lucas-t igazolta, amikor A Birodalom visszavág, nemhogy felülmúlta elődjét, hanem az egyik legfontosabb darabja lett a Star Wars mítoszának. Többek közt ez a film felelős azért, hogy a sorozat elindult egy olyan ritka irányba, melynek során még saját alkotóján is túlnőtt, nem korlátozódott le csupán a mozivásznakra. Lehet, hogy a Star Wars volt az alap, a kiindulópont, a felbecsülhetetlen értékű, műgonddal készített képkeret, de A Birodalom visszavág lett a keretben levő kép, aminek művészeti jelentősége, és szépsége olyan mértékű, hogy földöntúli léte miatt mi, halandó emberek, nem is vagyunk rá méltók. Azon ritka esetek egyike, mikor a folytatás jobb lett, mint az előzmény, és ezek után már valóban kevés ember degradálta le a sorozatot egyszerű gyerekmesévé – bármennyire próbálta később az ellenkezőjét maga Lucas is bebizonyítani. A Birodalom visszavág tökéletes, egyszeri, és megismételhetetlen: nem mindennap születnek olyan blockbusterek, melyek ennyire jól vannak felépítve, ennyire mesteri erővel, és hozzáértéssel van vezetve a történet. Az utókor szemében is megállja a helyét, mivel nem csak saját korának leglátványosabb mozija, de meg is előzte az időszakot, melyben a világra jött. 1980-ban ezt így, ilyen profin, és ennyire időt állóan azelőtt senki sem csinálta, utána is csak keveseknek sikerült – és ez nem csak az effektek számlájára írható rá, a film olyan külön-külön is kiváló elemek összessége, mint történet, színészek, zene, és miegymás.
Három év telt el az előző rész óta. Bár a Halálcsillagot sikerült elpusztítani, a Birodalom nagy erőkkel üldözte végig a Lázadók Szövetségét a galaxison. Luke Skywalker (Mark Hamill), és Leia hercegnő (Carrie Fisher) vezetésével végül menedékre leltek a jeges Hoth-rendszerben, ami remek búvóhelyül szolgál, pont a hideg időjárása, és kevés élőlénye miatt. Azonban nem sokáig élvezhetik a bolygó vendégszeretetét, Darth Vader (David Proswe) kutászdroidok tucatjait indította el űr-szerte, hogy Skywalker nyomára leljen, arra a fiúra, aki a névtelenségből egy csapásra híres lett a Birodalom hatalmas űrfegyverének elpusztításával, és akiben napról-napra jobban ébredezik az Erő. A Lázadóknak nemsokára menekülniük kell, mikor a Birodalom rájuk talál, Leila hercegnő Han Solo-val (Harrison Ford), Chewbacca-val (Peter Mayhew), és a protokoll droiddal, C-3PO-val (Anthony Daniels) próbálja lerázni a nyomukban loholó csillagrombolókat, és vadászgépeket. Luke pedig Obi-wan (Alec Guinness) utasítására a Dagobah-rendszerbe megy, hogy a bölcs Yoda mestertől (Frank Oz) tanuljon, és jedi-lovag lehessen. Közben mindenkire sötét fellegek vetülnek, a dolgok egyre jobban kezdenek váratlan, tragikus fordulatokat venni, hőseink nyaka körül sosem szorult még ennyire erősen a hurok.

A Birodalom visszavág újra elrepít minket a jól ismert, gazdag, és csodás univerzumba, mely megannyi kalandot rejt magában, ugyanakkor hangvétele teljesen más, mint elődjének. Ez egyrészt annak tudható be, hogy Lucas már nem kívánt visszaülni a rendezői székbe, inkább csak egy háttérben, és forgatásokon bábáskodó öregapó lett, aki távolról figyeli vigyázó szemeivel saját gyermekét. Bár az biztos, hogy rendesen körmére nézhetett a direktori feladatokat elvállaló Irvin Kershner-re, és Lawrence Kasdan forgatókönyvíróra (többek közt ő szállította Lucas-nak, és Spielberg-nek Az elveszett frigyláda fosztogatói szkriptjét), aki fontos szerepet játszott abban, hogy A Birodalom visszavág olyan lett, amilyen. Lucas eredeti elképzelése is az volt, hogy az előzőnél egy jóval sötétebb filmet készít, melyben az első részben legyőzött, és térdre kényszerített gonosz kegyetlenül visszaüthet, a karakterek kapcsolata nagy fokban elmélyül, az Erő misztikumára nagyobb fény derül. A Birodalom visszavág fentebb említett érdemei közé tartozik, hogy végül az Erőnek komoly filozófiája, a jedi-lovagoknak, és a sötét oldalnak pedig erős ideológiai háttere lett. Mindezt itt még úgy, hogy megannyi érdekes információt tár a néző elé, de ezt egyáltalán nem földhözragadtan, vagy illúziórombolóan teszi. A mindent, és mindenkit körülvevő, összekötő, és átható Erő itt még egy megfoghatatlan, láthatatlan energia, amit egyáltalán nem próbálnak meg túlmagyarázni. A kellő misztikum mindvégig megmarad.
A Birodalom visszavág elkerüli a folytatások gyakori gyermekbetegségeit, vagyis nem lesz egy semmitmondó, sótlan, újdonságot felmutatni képtelen önismétlés, az előd tündérmese-szerű, reményteljes, könnyed, és idillikus légkörével szemben ez a film teljesen új hangulatot teremt. A több szálón futó történet most már kevésbé meseszerű, és annak minden korlátját levetkőzte, végig izgalmas marad, és megkapó, a mondatok humorosak, és filozofikusak egyszerre (nagyrész Yoda-nak köszönhetően), az újonnan behozott karakterek nagyszerűek, ahogy a párbeszédek, melyekből rengeteg emlékezetest lehet találni. Ez a minőségi javulás ugyanúgy vonatkozik a színész játékra is, a saga különböző tagjai nem mindig elsősorban a zseniális színészi teljesítményükről voltak híresek, de itt mindenki, kivétel nélkül jó. Minden idők egyik legjobban megírt, megrendezett, és eljátszott romantikus szála, vitán felül legendás szerelmespárjával pedig hozzáadja azt a kis adalékot az egészhez, ami miatt A Birodalom visszavág tartalmazza a sorozat legemlékezetesebb, legikonikusabb jeleneteit – egy grandiózus űropera az egész. Ehhez pedig természetesen ugyanolyan színvonalú muzsika dukál. John Williams zenéje (és ez maga a nagybetűs ZENE) annyira erős, hogy kitörölhetetlenül beleég annak az agyába, aki csak meghallja. Az epikus, Wagner-hatás tagadhatatlan, de az egész mégis nagyon egyedi: Williams biztos kézzel vezeti végig a film hangulatát a csaknem felülmúlhatatlan hangzásvilággal, első perctől a legutolsóig. Ki ne ismerné a halhatatlan, semmi mással nem összetéveszthető birodalmi indulót? Ki ne dúdolta volna unalmasabb pillanataiban legalább egyszer, miután látta a filmet? És melyik rajongó ne állította volna be a telefonján, csengőhangnak? Ezekre a kérdésekre kevés kéz lenne a levegőben.

Az nem kétséges, hogy ennél az epizódnál nőtt fel a Star Wars. A Birodalom visszavág segítségével megkezdte azt az utat, amit mind a mai napig jár, kisebb-nagyobb kitérőkkel. Sokkal felnőttesebb, és rendkívül kegyetlen, a sorozat talán legkeményebb szelete, komor hangulata, sztorija, na meg a pesszimista lezárása miatt. A sötét oldal győzedelmeskedik, hőseinket kíméletlenül megtépázzák, a film egyszerű receptje szerint az egész cselekmény alatt kapják a pofonokat, noha szerelmek születnek, de barátságok alakulnak át, látszólag minden elvesződik, és a finom, térdre kényszerítő kínzások, megpróbáltatások után A Birodalom visszavág legvégül beveti a gyilkos találatot, ami minden idők valószínűleg legismertebb spoilere, és ami után rájövünk: bizony a mesékben sem mindig a jó nyer, és meglepő módon minden eleme ellenre még egy fantáziadús, kitalált űrkaland is lehet realisztikus. Megmutatkozik a Birodalom igazi ereje, kis bepillantást nyerünk ennek a zsarnok, militarista rendszernek az életébe, látjuk a dolgos mindennapokat, és hogy a birodalmi tisztek Vader-nél ritkán élik meg a nyugdíjat.

A Birodalom visszavág a legjobb Star Wars epizód, egyben a világ egyik legjobb filmje is. Kitágította a saga univerzumát, egyben meg is reformálta a mítoszát. Az olyan új világok megismerése, mint a jeges Hoth, a mocsaras Dagobah, és a szó szerint égig magasodó Bespin kontrasztban van egymással, és a sötét hangulattal, a képi világ, és a színhasználat miatt különösen hideg, nyugtalan érzés települ a filmre, nyughatatlan érzésünk pedig azt súgja, hőseink minden leleményességük ellenére ezúttal tényleg nincsenek biztonságban. A Birodalom visszavág ugyanazzal az alappal dolgozik, mégis más: komolyabb, keményebb, mélyebb, közvetlenebb, és intimebb. Lehetne egy ideig sorolni a híres jeleneteket a birodalmi lépegetőktől kezdődően, az epikus űrcsatát, a gyomorbavágó dialógusokat, a végső kardpárbajig, nem elhanyagolva a nagyszerű karaktereket, akikkel operál a film. Elég csak a galaxis leghírhedtebb fejvadászára, Boba Fett-re gondolni, akinek elég volt egy ütött-kopott páncél, és egy pár szájába adott félmondat, hogy halhatatlan kultuszfigurává nemesedjen. Ez a film az eredeti trilógia egyetlen teljesen hibátlan tagja, amin nem lehet semmilyen fogást találni, akkor sem, ha nagyítóval keressük. Átütő erejét pedig még mindig érezni, ennyi hosszú év után is.

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.12.30. 14:58:34
LV14
Válasz 6. VictorVance üzenetére:
Gyerekként engem is idegesített mint Luke-ot. Átéreztem, hogy mi a francot keresek itt Yoda meg sehol... Frusztráló volt. De, aztán "forró fejű, akár az apja" mondatnál minden a helyére került, plusz még Obi Wan is beszáll a játékba. :)
Igaz, otromba harci eszköz, de hát ahogy kinéz, megjelenik az félelmetes volt. Kedvenc "járművek" között ott a helye neki is. Falcon, Tydirium, Slave-1, B-wing, X-wing és persze a Tie mellett.
Nil Satis Nisi Optimum
6. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.29. 09:54:38
LV19
Válasz 5. Matichku üzenetére:
Yoda feltűnése mondjuk nekem eléggé kilógott gyerekként, nem igazán értettem (főleg az előzmény trilógia után), hogy egy ilyen hatalmas, nagy erejű Jedi mester hogy viselkedhet így.
Aztán persze felnőtt fejjel rájöttem, hogy miért csinálja, így teszi próbára Luke-ot, meg talán kicsit megártott neki a Dagobah-i száműzetés:D
A lépegetőknél pedig kevés értelmetlenebb, otrombább harci eszköz létezik, de ettől függetlenül nagyon király, mindmáig emlékszem arra, milyen élmény volt, amikor először láttam a filmet, és megjelentek.
Örülünk?
5. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.12.29. 02:24:51
LV14
Az értékelés magáért beszél! A kedvenc részem. A Hoth telitalálat, lépegetők szintén.
Jó, hogy írtál a párbeszédekről, a helyén vannak és nagyon fontosak. Luke és Yoda találkozása nálam a favorit. Az meg pláne amikor Luke-nak leesik, hogy ez az idegesítő zöld lény a keresett legendás nagy harcos Jedi mester, akit ugye nem a harc tett naggyá... :)
Nil Satis Nisi Optimum
4. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2015.12.23. 07:50:38
LV1
Szerintem is a legjobb resz.
3. TCr64EU  Choose life
2015.12.21. 13:14:14
LV22
5*
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
2. Drivolis  Felséges Úrnő
2015.12.21. 13:08:27
LV23
100%, helyes! :)
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.12.21. 12:24:05
LV22
5 csillag
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV19
Szerkesztő
PSC Kredit
16935 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6384 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4918 db
Utolsó belépés:
2020.02.21. 16:39:30
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea