PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

17 hozzászólás

2015.12.17. 12:01:43

Utolsó hozzászólás: Matichku

2015.12.20. 17:23:37

Megosztás
Értékeld a blogot!
Star Wars IV. rész: Egy új remény (Star Wars Episode IV: A New Hope – 1977)
Amerikai Egyesült Államok, valamikor az 1970-es években: tombol a Hidegháború, a nemzet megvívott egy vesztes konfliktust, melyet még nagyon sokáig nem fog kiheverni, a nép valahogy próbálja feldolgozni saját elnökük sötét dolgait a Watergate-ügy apropóján, az olajválság kezd egyre nagyobb méreteket ölteni, sikeres Apollo-missziókat küldenek a Holdra, a divatban hódít a trapézgatya, a rádióban olyan rock-zenekarok aratnak sikereket, mint az Aerosmith, a Led Zeppelin, vagy a Kiss, a fiatalok pedig minél jobban magukévá teszik a kábítószereket, és a szexuális forradalmat. Hasonló változások szele látszódik a filmművészetben is, fiatal rendezők generációja készül rá, hogy minden pimaszságukkal, és tehetségükkel letegyék névjegyüket a szakmában. Ez a lázadó, félelmet nem ismerő csapat nemsokára bekerül a felbecsülhetetlen értékű, bőrből kötött mozis nagykönyvbe, és későbbi zöldfülű, ambiciózus direktorok egész sorára lesz majd hatással. De ne rohanjuk ennyire előre: Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Brian de Palma, csak néhány a nagy nevek közül, akik meghatározták ennek a korszaknak a filmes termését, mindegyikük megcsinálta a maga sikerét, és sikerült maradandót alkotnia – de ilyen volt egy bizonyos George Lucas is, akinek végül az a szerep jutott, hogy megteremthette a modern blockbusterek-ek műfaját, Spielberg Cápa című klasszikusával együtt. Lucas azonban nem volt olyan, mint öreg cimborája: nem rajongott gyerekkorában szenvedélyesen a filmekért, nem forgatott már általános iskolásként amatőr filmeket a haverokkal, nem próbált meg minél közelebb jutni a profikhoz, hogy tanulhasson, csak egy átlagos déli srác volt – talán ezért is volt mindig fontosabb számára a filmek látványvilága, mint a története. Autóversenyző szeretett volna lenni, az iskolában sem ért el kimagasló eredményeket, álmait azonban újra kellett értelmeznie, mikor egy baleset után kórházba került, és egy ideig el kellett ütnie valamivel az időt, így hát mindent elolvasott, ami felkeltette az érdeklődését.

Valahol itt kezdődött minden: Joseph Campbell írásai, és az Akira Kuroszava-filmek iránti tisztelet nyomán, Lucas fejében megfogant egy hatalmas ötlet, melyet még így, 40 évvel megszületése után is rajongók milliói tartanak meghatározó eseménynek. Mert nagyot álmodni, álmai pedig végül megtették hatásukat, bár a sikerhez vezető út rettenetesen hosszú volt, hiszen elképzelésének hallatán mindenki azt gondolta, amit az emberek általában gondolnak akkor, ha valami merész dolgot hallanak: hogy hülyeség az egész. Azt a bizonyos koncepciót látva filmstúdiók tucatjai utasították el a vázlatokat, a forgatókönyvet, de nagy nehézségek árán Lucas végül megvalósíthatta ötleteit, és mindent összevetve, szerencsés események egész sorozata múlott azon, hogy mi, földi halandók megismerhettük a „Star Wars” kifejezést. Star Wars: két szó, amit mindenki ismer, mindenki hallott róla, még ha valamilyen hihetetlen oknál fogva nem is látta a filmeket (na jó, biztos vannak ilyenek is…), akkor is tudnia kell, hogy létezik, hiszen ez a cím már gyakorlatilag az összes létező médiumba beágyazta magát. Könyvek sokasága, képregények, figurák, videojátékok, ruhák, a Star Wars-os alsógatyától kezdve a Star Wars-os óvszerig van minden, több milliárd dolláros üzlet, egy termék, ami sosem megy ki a divatból, mert ezzel a névvel a világon mindent el lehet adni. És épp ezért, fanatikus rajongók tömegének szerencséjére, a Star Wars-nak sosem lesz vége. A franchise, amiben az elején még saját stúdiója, a 20th Century Fox sem bízott, és aminek saját producerei ezért az összes merchandising jogot odaadták Lucas-nak 1 amerikai dollárért (alighanem minden idők egyik legnagyobb üzlete), hatalmas, eget rengető, egy ősrobbanás erejével egyenértékű sikert aratott, alkotóját egy csapásra Hollywood egyik leggazdagabb emberévé tette, a világot, vagyis minket pedig megajándékozott egy nagyszerű mesével.
A Star Wars maga az igazi, amerikai álom: egy semmiből jött zseni, akinek senki sem hisz, akivel senki sem foglalkozik, mégis kitart, tűzön-vízen át, hogy meg tudja valósítani elképzeléseit, és amikor kasszát robbant, az egész világ a lábai előtt hever. Lucas tudatosan korunk mítoszát akarta megalkotni, amely továbbadja az ősi történetek kortalan üzenetét. Szájról-szájra terjedő költemények, legendák, mesék, mítoszok, rengeteg dologból lett összegyúrva, fantasztikumból, és a valóságból egyaránt. Nem csoda, hogy azon ritka történetek közé tartozik, amik képesek megszólítani kivétel nélkül az összes etnikumot, nemet, generációt, kisgyerekektől, kamaszoktól, felnőtteken át egészen az idősekig. Ma már elképzelhetetlen, de annak idején a Star Wars abszolút egyedi volt, minden olyan elemet nélkülözött, ami akkor jellemző volt az átlag amerikai filmekre, nem csüngött pióca módjára a korabeli trendeken. Másodpercek alatt felvázolja az alapsztorit, nem magyaráz túl semmit, nem rágja feleslegesen a szánkba. Mindent csak úgy elénk rak, és ez így van jól: amint lemennek azok a bizonyos sárga betűk, és a képernyőn elhalad a hatalmas csillagromboló, filmtörténeti mérföldkövet láthatunk megelevenedni, emellett egyből ott találjuk magunkat ebben a sokrétű, elképzelhetetlenül nagy univerzumban. És ez az egész egyáltalán nem idegen a számunkra, olyan, mintha mindig is ismertük volna ezt a különleges, kalandokkal teli helyet.

Sötét idők járnak: a 19 éve megalakult Galaktikus Birodalom vasmarokkal uralkodik az egész galaxison, a diktatórikus rendszer semmiféle ellenállást nem tűr meg, és mindenkire kegyetlen lecsap, akit nem tart odaillőnek. Mégis kitör egy polgárháború, amelynek során a Lázadok Szövetsége különböző csapásokat mér a Birodalomra, és a kémeknek sikerül megszerezniük egy új, mindennél pusztítóbb fegyvernek, a Halálcsillagnak a tervrajzait. A szövetség vezére, Leila hercegnő (Carrie Fisher) el szeretné juttatni a terveket az embereinek, de út közben rajtaütnek az űrhajóján a Birodalmiak, és kegyetlen felettesük, Darth Vader (David Proswe, James Earl Jones hangjával), akik az űrállomásra viszik a hercegnőt, hogy bebörtönözzék, és kivallassák. Mégis sikerül egy mentőkabinnal két droidot, C-3PO-t (Anthony Daniels), és a tervrajzokat hordozó R2-D2-t (Kenny Baker) kilőni, akik a kietlen, sivatagos bolygón, a Tatooine-on landolnak. Ott nemsokára egy Luke Skywalker (Mark Hamill) nevű farmerfiúhoz kerülnek, aki az események hosszú, tragikus sorozata után az öreg, remetével, és egykori jedi-lovaggal, Ben Kenobi-val (Alec Guinness) indul el megmenteni a hercegnőt, a csibész űrkalózzal, Han Solo-val (Harrison Ford), és szőrös, legjobb barátjával, másodpilótájával, Chewbacca-val (Peter Mayhew) kiegészülve…

Tény, hogy a Star Wars filmtörténeti jelentőségű alkotás. Itt kezdődött minden, itt ismertük meg a szereplőket, itt láttuk először a különböző, csodálatos világot, a látványos űrcsatákat, a lenyűgöző fénykardokat, hajókat, ugyanakkor varázsát nem mindenki érezheti át igazán. Az is igaz, hogy lassan egy 40 éves filmről beszélünk, aki most találkozik vele először, felnőtt fejjel, amikor a mozikban sorra hódítanak a különböző spéci effektekkel, profi CGI-vel operáló látványfilmek, melyek akció-orgiájukkal sorra licitálnak egymásra, az maximum csak elképzelni tudja milyen volt ezzel a trilógiával találkozni, hosszú évekkel ezelőtt. Akik gyerekkorukban látták a filmet, azok pontosan tudják, miről beszélek. Akár a ’70-es, ’80-as, vagy esetleg a ’90-es években voltál gyerek, és a klasszikus trilógia megfogott, akkor tökéletesen képben vagy azzal az érzéssel, amikor még nem volt elterjedt az internet, nem jutottál hozzá minden filmhez, vagy könyvhöz egy pillanat alatt, és a nyugati kultúra ugyan már nagyban szivárgott hozzánk, mégsem jutott még el olyan fokban szerény hazánkba, mint az utóbbi évtizedben. Ellenben voltak különböző magazinok, tévéműsorok, a ’90-es években pedig játékboltok, képregények, nem utolsósorban videotékák – ahol sokszor hosszú heteket kellett várni, hogy hozzájuss a kívánt filmhez. És a Star Wars gyerekkorunk szerves részét képezte: sokunkban nosztalgikus érzést hoz elő mondjuk egy játékfénykard, és annak szájhanggal imitált berregése, a képregények, vagy kártyák gyűjtögetése, cserélgetése, vagy amikor a suliban rajzórán egy-egy híres jelenetet örökítettünk meg ceruzával a papírlapon. A Star Wars gyermekkorunkat, kamaszkorunkat, és még felnőttkorunkat is jelentősen meghatározta, ennél fogva pedig már tényleg mindegy, hogy melyik trilógiával, melyik filmmel találkozott először az ember. Mindig is ott volt velünk, nélküle sokunk élete szegényebb lenne egy kicsit, ezért is kihagyhatatlan, szerintem nem vagyok egyedül, amikor szép emlékekről, kitörölhetetlen eseményekről beszélek, amik a sorozattal kapcsolatosak: sok év után fura visszagondolni, hogy kilenc esztendősen mennyire fel tudott vidítani, és boldoggá tenni egy karácsonyfa alatt heverő díszdobozos, klasszikus VHS-trilógia. Egy ilyen ma már csaknem elképzelhetetlen, és egyáltalán nem azért, mert ma már nem használunk videomagnót.
Hogy miben rejlik a film, és úgy az egész márkanév titka, az magától értetődik. Hiszen gyerekkorunk legkedveltebb, legismertebb meséiből építkezik, és újraértelmezi azokat: kalandvágyó szegény farmerfiú, aki nagy tettekről, és dicsőségről álmodozik, gyönyörű, és bátor hercegnő, akit meg kell menteni a gonosz markaiból, tapasztalt, sokat látott öregember, aki továbbadja tanait, nőcsábász, jóképű kalóz, akit annak ellenére, hogy jobban érdekel a zsákmány, legbelül mégis jó ember, szamurájokat idéző jedik, na meg a megtestesült, feketébe öltözött gonosz, aki minden mozdulatával, és tettével maga a szívtelen sátán. Ebben a filmben még egyik szereplő sem kifejezetten összetett figura, azonban mindegyikükkel lehet azonosulni, pont az előbb felsorolt dolgok miatt. Bár más formában mutatják be nekünk, mégiscsak ismerjük már ezeket a karaktertípusokat, hisz mégiscsak meséken nőttük fel mi is – ismerős terepre tévedünk tehát, és valahogy emiatt lesz könnyed, szórakoztató egész, valamint kicsit életszagú is. Minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy egy életre-szóló kalandban legyen része a nézőnek, Lucas a Campbell-i hagyományokat követve mutatja be az Egy új reményt, a híres író gondolatai szerint a háromra osztott tematikában az első szelet az indulási, amikor a hős még nem hős, csak azzá akar válni, és végül azzá is lesz, miután kap egy üzenetet, indíttatást arra, hogy elinduljon a hőssé válás útján. A film pedig a hatalmas kaland halmazán belül is sok mindenről szól, kardpárbajokról, űrcsatákról, a jó, és a rossz harcáról, a szerelemről, barátságról, összetartásról, és magáról az Erőről, annak misztikumáról, ami ugyanúgy áthatja az egész filmet, mint a benne élő karaktereket. És itt következik be az, hogy egyszerű meséből egy egész mitológia születik meg. És a film nem áll meg a fikciónál, számos utalás, és kikacsintás van a mi világunk, és történelmünk felé is. Nem nehéz észrevenni az allegóriát a vietnámi háborúval, amikor egy hatalmas imperialista rendszer (USA) próbál megfékezni egy hadi felszerelésben, és katonai létszámban jóval elmaradott lázadó csapatot (vietkong), ezen kívül a birodalmi rohamosztagosok, és az egykori náci rohamosztagosok közt is felfedezhető némi párhuzam, nem is beszélve a birodalmi, politikai, és biztonsági tisztekről, akiknek egyenruhái igencsak hasonlítanak a Wehrmacht, illetve a fekete ruhás, ezüst halálfej-sapkás SS alakulatok uniformisaihoz.

A Star Wars bemutatása után a filmipar már nem volt ugyanolyan, nem is lehetett: 1977-től datálható a látványfilmek születése, a filmgyártás egy nagyobb iparág részévé vált. Kőkemény üzlet lett, egy termék, ami nem csupán csak a mozgóképet foglalja magában, de a hozzá tartozó különböző árukapcsolásokat is, mint például játékfigurák, gyerekmenük, könyvek, pólók, és még sok minden más, a mai generációnak aztán tényleg nem kell ezt túlmagyarázni. A nyár pedig végérvényesen a legfontosabb mozis szezonná vált. Így utólag visszanézve nem is csoda, hogy a Star Wars lett minden idők addigi legsikeresebb filmje, gyakorlatilag, minden bizalmatlanság, és előítélet ellenére nem bukhatott meg, hiszen tökéletes, színtiszta szórakoztató mese, mely elrepít egy másik, csodás világba, ahol minden érthető, egyszerű, és hősies. Valóssággal beszippantja a nézőt ez az univerzum, és ebben az álomvilágban mindig csodálatos újra, és újra elmerülni. Nézni a grandiózus űrcsatákat, hőseink küzdését a gonosz ellen, a sikítozó lézerfegyvereket, a fénykardpárbajokat, hallgatni Darth Vader felejthetetlen, szinte már hátborzongató hörgését, csodálni a nagyszerű trükköket, effekteket, amik persze már idejétmúltak, akkoriban mégis lenyűgözőek voltak, semmi műanyaghatás, egy rakás profi ember saját keze-munkája. És nézni a Tatooine lemenő ikernapjait figyelő Luke-ot: ebben az egyetlen konkrét jelenetben benne van mindaz a kalandvágy, ami ott rejtőzött gyerekként, mindannyiunk szívében, és talán még mindig ott tombol valahol mélyen. Mindezt John Williams legendás, egy pillanat alatt felismerhető zenéjével. A Star Wars saga egy hosszú évtizedeken, és egész generációkon átívelő, epikus mese. Tökéletes élmény.

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
17. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.12.20. 17:23:37
LV14
Válasz 16. VictorVance üzenetére:
Na jó, de tényleg csak szőrmentén... :D
Nincs is olyan komoly gond az előzménnyel se. A Baljós árnyakat nekem menti Darth Maul, pedig nem volt sokat. A klónok meg egy képregény film. Abban nőttünk fel, hogy kevés Jedi van, kihaltak, erre itt egy egész sereg szerepel. Mint egy szuperhős-képregény film: jó ha egy-két hős (Jedi) van, de még jobb ha több. :)
AXN-maratonon ők is többszörösen lettek megnézve. :D
Nil Satis Nisi Optimum
16. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.20. 16:51:44
LV18
Válasz 15. Matichku üzenetére:
Elolvashatod, nincs benne spoiler:D
Az előzmény trilógia újranézése nálam még várat magára. Olyan 1-2 éve láttam utoljára őket végig, és egyben, de nem vészes - nem tartom olyan rossznak, amint amilyen a híre. Kivéve talán a Baljós árnyak, azt nem tudtam annyira megszeretni felnőtt fejjel, pedig gyerekként mekkorákat szórakoztam rajta.
Örülünk?
15. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.12.20. 16:44:56
LV14
Válasz 14. VictorVance üzenetére:
Szerintem én is elfogok morzsolni néhány könnycseppet... Előzmény trilógiánál is ez volt. Amikor bekúszott a Lucasarts logó a közönség mint egy focimeccsen tapsolva éljenzett. :)
Két ünnep között tervezem megnézni vagy a január eleji szülinapomhoz igazítva. Láttam a főoldalra kikerült a kritikád, de ezt most nem vagyok képes megnézni, még csak beleolvasni se... Pedig az előzeteseket válogatás nélkül megnéztem, de most ez egy kicsit még kimarad. :)
Nil Satis Nisi Optimum
14. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.19. 21:10:13
LV18
Válasz 13. Matichku üzenetére:
Az AXN-en már hónapok óta adják orrba-szájba :D Csak miattuk egy héten láttam vagy 5-ször mindegyik részt. De engem sem zavart, mindig elnézegettem, vagy csak ment háttérzenének.
De eredeti hangon az igazi. Képes voltam megvenni mind a 6 részt tartalmazó blu-ray kollekciót. Korábban egy BD-m sem volt, azon a véleményen voltam, hogy nekem nincs szükségem ilyesmire, csak pénzkidobás, de ezt meg kellett szereznem, mert Star Wars, és kész. Bődületeset szórakoztam ismét, mikor újranéztem, az EPVII meg... elég annyit mondanom, hogy 10 másodperc se kellett ahhoz, hogy majdnem elbőgjem magamat :D
Örülünk?
13. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.12.19. 18:04:36
LV14
+1
Engem nem nagyon foglalkoztatott a végén az erőviszonyok, hány vadász szerepel stb. Tökéletes, klasszikus. Nem ez a rész a kedvencem, tény rosszul öregedett, de ez a film és trilógia még mindig nagyon magas színvonalat képvisel nálam. Aztán jöttek a Family Guy változatok és most már ott tartok, hogy az ebben szereplő poénok ugranak be akár melyik részt nézem a trilógiából. :)
AXN, Viasat újra adta őket mindig megnéztem, ismétlést is, nincs az az isten, hogy megunjam vagy rosszat mondjak róla.
Persze ez igaz a blogra is: a jól megszokott szuper minőség!
Nil Satis Nisi Optimum
12. kobe  PlayStation.Community tag
2015.12.19. 13:51:26
LV11
Válasz 11. VictorVance üzenetére:
Igen, ott a végső harc viszont nagyon látványos.
Csak az ewok macik, picit nevetséges az a rész. :D
11. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.19. 13:11:47
LV18
Válasz 9. kobe üzenetére:
A klasszikus trilógiából én is azt tartom a leggyengébbnek. Attól függetlenül hogy effektek szempontjából meg pont ráver az Új reményre, nem is kicsit.
Örülünk?
10. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.19. 13:08:03
LV18
Válasz 8. kobe üzenetére:
Igen a Halálcsillagot. A csata jó, csak az erőviszonyok jönnek ki egy kicsit nevetségesen.
Az új részt tegnap láttam, kritika valamikor a napokban lesz majd róla.
Örülünk?
9. kobe  PlayStation.Community tag
2015.12.19. 12:49:50
LV11
Válasz 5. VictorVance üzenetére:
Sztem a Jedi visszatér sokkal rosszabb mint az Új remény.
8. kobe  PlayStation.Community tag
2015.12.19. 12:48:00
LV11
Válasz 5. VictorVance üzenetére:
A végső harc alatt a Halálcsillag elleni támadást érted?
Sztem pont annyira látványos vagy látványtalan mint a film többi része, bár én inkább az előbbi mellé teszem le a voksomat.
Amúgy: mikor nézed az új részt?
7. Greg  PlayStation.Community tag
2015.12.19. 12:23:49
LV25
A mai napig ez a kedvencem a régi Star Wars filmek közül. Hogy most milyen lenne számomra nem tudom már rég láttam, de ez örök klasszikus.
LV426
6. jime  non-alcoholic
2015.12.19. 07:58:39
LV29
Válasz 1. Aki23 üzenetére:
az nekem már 7 éves fejjel is gagyi volt :D
"wake up, you're dead!"
5. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.18. 00:05:40
LV18
+2
Válasz 1. Aki23 üzenetére:
Igen, a végső harc nekem is kicsit szúrta a szememet. Lucas inkább azt bővíthette volna ki a sok hülyeség helyett, amikor csinálta a Special Edition-t :D
De ettől függetlenül nem tudok haragudni a filmre, ahogy A jedi visszatérre se. Ennyi idő után is tökéletes berántott a hangulata. Úgy is, hogy az eredeti trilógia közül ez öregedett a legrosszabbul. Viszont számomra így is tökéletes.
Örülünk?
4. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2015.12.17. 20:08:58
LV15
Válasz 3. HUN_GERGO üzenetére:
-azért*
3. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2015.12.17. 20:07:27
LV15
Múltkor leadták az összes részt az AXN-n... Gyerekként én is imádtam a filmet, viszont most alig bírtam megnézni. Nem tudom miért. :(

Azért az Ébredő Erőnek azért adok egy esélyt...
2. Ragle  PlayStation.Community tag
2015.12.17. 18:39:23
LV5
-3
Válasz 1. Aki23 üzenetére:
Az egész film nagyon rosszul öregedett, nem csak a végső harc.
1. Aki23  PlayStation.Community tag
2015.12.17. 12:45:43
LV19
Az egész filmben nincs annyi vadász mint a plakáton:D Nekem a végső harctól eltekintve még mindig nagyon tetszik, az viszont nagyon rosszul öregedett a mai filmekhez képest.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.07. 14:16:09
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea