PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

10 hozzászólás

2015.12.15. 11:15:10

Utolsó hozzászólás: Kiccsidzson

2015.12.24. 14:57:18

Megosztás
Értékeld a blogot!
A tenger szívében (In the Heart of the Sea – 2015)
A végtelen, és kegyetlen tenger mindig remek táptalajt biztosított epikus hőstettek, kemény férfidrámák, és romantikus történetek elmeséléséhez. Nem mindennapi magasztos dolgok történhetnek ebben az embert próbáló, kegyelmet nem ismerő környezetben, a vízen hánykolódó közösségek mikrovilágán belül pedig szintén mély mondanivalóval, emberi sorsokkal, ellentétekkel, bátorsággal, barátsággal teli meséket lehet fellelni. Nem meglepő tehát, hogy beidegződésünktől fogva látunk valami kalandvágyat, és nagy tetteket a hullámok között. Olyanokat, amiket talán még mi sem értünk teljesen. Moby Dick legendás történetét is mindenki ismeri, Herman Melville regényének jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy megjelenése után több mint 150 évvel is számon tartják, iskolákban kötelező olvasmány, ahogy Hollywoodban is időről-időre előveszik, hogy megfilmesítsék. Ezek közül a legjobbnak tartott az 1956-os, John Huston rendezte adaptáció, Gregor Peck főszereplésével. Azt már meg sem jegyzem, hány íróra, és rendezőre volt hatással a könyv, részben ezek miatt is tudjuk mindannyian, ki az az Ahab kapitány, és ezért ismerjük Ishmael nevét. Melville lehet, hogy saját bevallása szerint nem volt nagy író, de ezzel a művel letette a névjegyét az irodalomban. Halhatatlan amerikai hősmítoszt alkotott.

Mindezt nem teljesen saját kútfőből. Merthogy az ámbráscet meséje valós eseményeken alapul. Minderről eddig kevesen beszéltek, nem igazán kapott nagy figyelmet a dolog, gyakorlatilag Melville művének nagyszerűsége még ezt az igaz történetet is képes volt elhomályosítani. De az biztos, hogy a valóban élt bálnavadász csapatnak a sztoriját el kell mesélni. Ennyit ők is megérdemelnek. Ron Howard valósággal odavan az igaz történetekért, így nem csoda, hogy az Apollo 13, az Egy csodálatos elme, A remény bajnoka, a Frost/Nixon, és a Hajsza a győzelemért című filmek után ő harapott rá az újabb, nem-fiktív alapanyagra, ami hosszú idő után megpróbál fényt deríteni arra, mi zajlott le a távoli 19. század első felében, mit éltek át a hajósok, és mi ihlette meg Moby Dick legendáját. Ennek fényében fontos tehát a történelmi hűség, és a hitelesség, még akkor is, ha alapvetően egy nagyon régi eseményről van szó, A tenger szívében pedig ezen téren biztos nem vall szégyent. A történetet a jól ismert klasszikus formában, kereseten tárja a néző elé, részben pont az egyik túlélő beszámolójából ismerhetjük meg ezt a hihetetlen, de igaz sztorit.

1850-ben járunk, egy bizonytalan, és egy jó történetre éhes író, Herman Melville (Ben Winshaw) egy hideg éjszakán felkeresi az egykori matrózt, az öreg Thomas Nickerson-t (Brendan Gleeson), aki fiatalkorában azon a bálnavadász hajón szolgált, melynek legénysége találkozott egy addig semmihez se fogható hatalmas fehér bálnával, ami aztán elsüllyesztette az egész hajót, követte a legénységet, és majdnem mindnyájuk vesztét okozta. A történet két főszereplője Owen Chase első tiszt (Chris Hemsworth), aki parasztcsaládi múlttal, és börtönviselt apai háttérrel szel a végtelen tengereket, de már nagyon áhítozik a hajókapitányi rangra, amire sajnos még egy ideig várnia kell. Terhes feleségét hagyja hátra, hogy elinduljon ismét bálnára vadászni, azonban a neves családból származó George Pollard kapitány (Benjamin Walker) meghiúsítja Chase hőn áhított terveit. Az első tiszt helyett őt jelölik ki a vezetői posztra, pont a családneve miatt. A társadalmi különbségek miatt is kevésbé szívleli egymást a két ember, de miután több hónappal az indulás után sem szereznek elegendő zsákmányt a hazatéréshez, kénytelenek összefogni. Ugyanis hallanak egy mesét, egy egykori tengerésztől, aki állítólag olyasmire lelt, amit addig csak kevés ember látott. Pollard, és Chase amelett döntenek, hogy megadott cél felé indulnak, de még nem tudják, hogy a közelgő események mennyire próbára teszik majd erejüket, és kitartásukat.

A tenger szívében visszahozza a régi tengerészfilmek romantikáját, miközben olyan szálak kapnak szerepet a cselekményben, mint két eltérő gondolkodású ember rivalizálása, egy kamasz matróz első megpróbáltatása a vízen, vagy egy mitikus jelleggel felruházott nagy fehér bálna. Kemény történet, nem mindennapi emberekről, az 1800-as évek nem kevésbé viszontagságot idejéből. Howard szépen halad előre, jól mossa össze a jelen (Nickerson-Melville beszélgetése), és a múlt (a legénység katasztrófája) idősíkját, és még ha igazi újdonságot nem is sikerül mutatnia, az akció, és a dráma adagolása is korrekt. Kellően hősies, egyben szentimentális, az atmoszféra megteremtése is profi módon történik. A tenger szívében lehengerlő tájképekkel operál, gyönyörű fényképezéssel (kissé sok, de elviselhető szuperközelivel), és mindezek megkoronázásaként egy óriásbálnával, melynek megjelenésekor félelem, egyben izgalom támad a nézőben, mivel a méretarányok kiváló érzékeltetése miatt az egész legénységet szállító hajó is csak olyan, mint egy csepp a tengerben.

Ám valami mintha mégis hiányozna. A film első felében jó érzékkel alapozzák meg a történetvezetést, a lépések kicsik, ugyanakkor a feszültség nő, és ez a mesteri megoldás átcsap egy átgondolatlan második félbe, ahol a korábban látott elemeknek valahogy nyoma vész, elnyeli az óceán. A miliő nem ránt be annyira, az érzelmi töltet is kevés, ami időnként egy elveszett nyakláncban, vagy egy elhunyt bajtársban mutatkozik meg. Mindez az összecsapottság miatt papírvékony karakterekkel, bár a színészek jól hozzák a szerepüket, különösen Chris Hemsworth, aki eddig nem éppen kiváló színészi képességeiről volt híres, azonban egy ideje rendre bizonyít drámai körökben is. A Hajsza a győzelemért után megint példásan hozza a karaktert, nem egy bolygó méretű lépt, de mégis nő kicsit az ember szemében, hogy végre nem csak külseje miatt mutat jól a vásznon. A neves stáb megtette, ami tőle telt, mindegyikük mélyebb jellemábrázolást érdemelt volna, de a nagy bálna is, aki majdhogynem egyszerű mellékszereplővé degradálódik le, a forgatókönyvírók pedig – mivel ugye igaz történet – fantáziájukat sem engedték túlságosan szabadjára.

A történetből azonban mégis jól le lehet vonni a konklúziót, kötelességről, amit egy férfiembernek meg kell tennie, különben élete végéig kísérteni fogják démonai – ez igaz Nickerson-ra, akinek el kell mesélnie egy történetet, Melville-re, akinek meg kell írnia egy regényt, és Ballard-ra, akinek le kell vadásznia egy bálnát. Sajnos A tenger szívében nem szólt akkorát, mint várható volt, igazából az egész alapanyag nem volt olyan érdekes, és izgalmas, mint a könyv, amit Melville saját fantáziája hozzáadásával írt meg. Mindezek ellenére szerencsére nem lett rossz a film. Csak kiderült, hogy a legenda nem is annyira hatalmas.

75%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2015.12.24. 14:57:18
LV5
a bálna miatt majd megnézem, a 75 % biztató.
9. optimiska  PlayStation.Community tag
2015.12.18. 03:46:11
LV12
Válasz 8. VictorVance üzenetére:
...és úgy is kell.
Inkább halok büszkén, minthogy térden állva éljek.
8. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.17. 12:10:53
LV18
Válasz 6. TCr64EU üzenetére:
Egyszerűen mert így szoktam meg.
Örülünk?
7. Lara  beauty junkie
2015.12.16. 12:18:24
LV26
Huh ezt látni kell, most ez jött. :)
6. TCr64EU  Choose life
2015.12.16. 12:08:53
LV22
No offense, de kicsit szúrja a szemem.
Miért kisbetűkkel írod a filmcímeket?
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
5. MrZ  La Peste Noire
2015.12.16. 10:36:01
LV12
Csütörtökön.....megint éjfélig dolgozom bazdmeg!!!!!
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.16. 00:54:46
LV18
Elolvashatjátok, nincsen benne nagy spoiler :D
Örülünk?
3. optimiska  PlayStation.Community tag
2015.12.16. 00:50:07
LV12
+1
Csütörtökön mi Star Wars-t nézünk, szóval én elolvasom. :D
Inkább halok büszkén, minthogy térden állva éljek.
2. jime  non-alcoholic
2015.12.15. 22:42:25
LV29
Csütörtökön mi is nézzük, addig ezt el se olvasom. :D

:D
"wake up, you're dead!"
1. Drivolis  Felséges Úrnő
2015.12.15. 16:18:13
LV23
Csütörtökön mi is nézzük, addig ezt el se olvasom. :D
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16449 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6165 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.11. 09:33:02
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea