PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

4 hozzászólás

2015.12.09. 21:55:51

Utolsó hozzászólás: Greg

2015.12.14. 15:32:12

Megosztás
Értékeld a blogot!
A sötétség serege (Army of Darkness – 1992)
A Gonosz halott frencsájz nem kicsit kiváltságos helyzetben érezheti magát. Egy olyan trilógiáról beszélünk, melynek gyakorlatilag egyik része sem hasonlít a másikra. A horror műfaján belül gyakran követik egymást a folytatások, amik szinte mindig csökkenő tendenciát mutatnak a grafikonon, és ha egy sorozatnál elfogy a kraft, semmi vész, még mindig meg lehet próbálni menteni a menthetőt. Így történhetett meg, hogy Freddy Krueger-ről kiderült, hogy egykor szerető családapaként tetszelgett, Jason Voorhees, és Pinhead az űrbe ment, Michael Myers pedig csövesként sétálgatott a kukoricaföldeken, és mindenhol fehér lovakról hallucinált. Mondani sem kell, ezek közül szinte egyik sem vált be. A helyes receptet, avagy a hatalmas nagy kivételt valahol Sam Raimi boszorkánykonyhájában kell keresni, aki harmadszorra is volt olyan merész, hogy teljesen mással rukkoljon elő, mint a Gonosz halott 2 esetében. Való igaz, A sötétség serege címre keresztelt harmadik felvonás nem is igazán tekinthető harmadik résznek, ugyanis a körítés, a hangulat, és már maga a film műfaji besorolása is megváltozott a korábbiakhoz képest. Ettől függetlenül így is óriási kivétel, mégpedig azért, mert nem csak önmagában is teljesen megállja a helyét, mint film, hanem, mert piszok szórakoztató, minden szempontból a trilógia betetőzése. Egyszerre új, és egyszerre folytatja a franchise-ban megszokott hagyományokat, miszerint rajongói sosem ugyanazt kapják legközelebb, mint általában, hanem valami teljesen őrült, az előzménytől nagyban eltérő agymenést. És hogy ez A sötétség serege esetében miben merül ki? A néző kap az arcába rendesen, literszámra spriccelő vért, stop-motionnal mozgatott csontváz sereget, gumiszörnyeket, vetített hátteret, rengeteg humort, röhejes beszólásokat, szándékosan gagyira vett trükköket, egyszóval a „semmi értelme variálni azt, ami már többször bevált” módszer keretein belül mindent, ami miatt szeretni lehetett az első két részt. Emellett pedig egyáltalán nem lehet ráfogni, hogy hasonlítani szeretne azokra.

A Gonosz halott 2 közvetlen folytatásában Ash (a zseniális, és utolérhetetlen Bruce Campbell), miután egy hatalmas fekete lyuk magába szívja, az 1300-as évek Angliájában találja magát, ahol ugyancsak megszaporodtak az élőholtak, és a szörnyek, két királyság pedig véres harcot folytat egymás ellen. Alighogy kikötött a középkorban, Ash-t rögtön láncra verik, és egy csúnya halált ígérő verembe dobják, de hősünknek keményebb töke van annál, hogy ilyen hamar bevégezze, így inkább láncfűrésze végére tűzi a szörnyek fejét. Hamarosan megtudja, hogy csakis a Necronomicon segítségével lehet képes visszajutni a saját idejébe, ezért elindul, hogy megszerezze, miközben saját gonosz énjével, na meg a holtak seregével is meg kell küzdenie. És persze még arra is van ideje, hogy vagány hős módjára a nő szíveket is megdobogtassa.

A sötétség serege a második rész éjfekete humorát viszi tovább, azzal a különbséggel, hogy ebben a filmben a horror elemek szinte teljesen hiányoznak. A Gonosz halott 2 sem volt már az a film, amin annyira félni lehetne, mint inkább nevetni, de a harmadik epizód már egy teljesen új megközelítést vesz magára. Vért, szörnyeket, és undorító dolgokat még előszeretettel alkalmaznak, de összességében ezek használata miatt (is) lesz A sötétség serege egy fantasy-kalandfilm. Jobban mondva, egy fantasy-kalandfilm paródia. Abból is az egyik legjobb. Az elejétől a kezdve ott van a szeren, szórakoztató, sosem leülő lendületet diktál, minden percre jut valami olyan jelenet, ami totálisan over the top, és ezt mindig képesek fokozni, egészen a legutolsó percekig. És végig süt róla, hogy a stábból senki se vette komolyan ezt az idióta marhaságot. A totális önparódia olyan méreteket öltött, ami ritkán fordul elő egy folytatásban, de még egy egyedüli filmben is – elmerül a műfaj hatalmas óceánjában, és a nagy halak között is a legnagyobb. Még az olcsó trükkökkel, és a nevetséges effektekkel is előnyt tud kovácsolni magának: a stop motion ilyenkor már teljesen elavult volt, de alkalmazása nemhogy hátrány lett volna a filmben, épp ellenkezőleg, csak még viccesebbé, és jobbá tette azt. Rengeteg a vizuális poén, kezdve a rikácsoló, masírozó csontvázaktól az agresszív, önálló életet élő könyvekig, miközben a középkori környezet teljesen kiszolgálja a filmet, konkrét kameraállások okoznak vidám pillanatokat, amikor szem nem maradhat szárazon. A sötétség serege egyetlen pillanattal sem érzékelteti a nézővel, hogy egy kicsit is komolyan venné magát, azonban látszik rajta mindaz a vidám lelkesedés, és szenvedély, amivel összerakták az egész filmet. Egy hatalmas nagy blőd, gagyi idiótaság az egész, de annyira jól áll neki, hogy mégis imádnivaló.

Természetesen ez az egész semmit sem érne, ha nem Bruce Campbell szerepelne benne, és nem ő lenne minden idők egyik legmenőbb fazonja. Ember ennyire még nem művelte mesteri szinten a B-kategóriás szintű színészkedést, A sötétség serege épp annyira nem lenne az igazi nélküle, mint rothadó élőholtak, és krémszínű Oldsmobile nélkül. És ahogy az egymás után következő epizódok, úgy Ash karaktere is folyton változásokon megy keresztül, minden filmben más, mint előtte. Kezdetben csak egy átlagos horror-szereplő volt, aki semmilyen különleges jellemvonást nem tudhatott magáénak, ha nem ő lett volna az egyetlen, akinek lelke nem démon eledelként végzi, akkor aligha emlékeztünk volna rá. Ezzel szemben a Gonosz halott 2-ben, és A sötétség seregében már igazi macsó, aki géppuska módra szórja a röhejes beszólásokat, és laza poénokat, a különböző kamerabeállások tökéletesen elősegítik Ash álhősiességet sugárzó mivoltát, ami teljes egészében az önparodizálás csúcspontja. Annyira, hogy az értelmező kéziszótárban a meghatározás mellett Campbell arcképének kellene lennie. A film minden egyes pontja, története, poénjai, szereplői, apró manírjai, trükkjei mind példa nélkül összeforrnak a főhőssel, csak együtt tökéletesek.

A sötétség serege kitűnő lezárása a trilógiának, megvan benne minden, amiért szerettük az előző filmeket, de eközben nem felejti el azt, amiért imádjuk ezt a frencsájzt: vagyis, hogy sosem gyáva újítani, másnak lenni, és átváltani egy teljesen más műfajba. Olyan alkotás, amiből minimum évente megnézne egy új részt az ember, és nemcsak a harmadik epizód, de az egész trilógia hatása egy horror parkkal egyenlő, ahol a résztvevőt a hideg rázza, fél, szörnyülködik, forog a gyomra, és izgul, de a végén az összkép nem is lehetne pozitívabb, és vigyorgó arccal áll fel a fotelből, sőt, mi több, azután újra, és újra át akarja élni ugyanazt az élményt. A Gonosz halott franchise pedig mind a mai napig jelen van a köztudatban, és a filmszeretők szívében egyaránt: videojátékok, képregények, figurák, a sorozat rengeteg formában képviselteti magát, életben tartva azt a hatalmas kultuszt, amit teremtett, és amit vita nélkül meg is érdemel. Ash pedig élt, él, és élni is fog, sőt, idén, 2015-ben újra benzint töltöttek az elnyűtt láncfűrészbe. Hail to the King, baby!

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. Greg  PlayStation.Community tag
2015.12.14. 15:32:12
LV25
Szerettem ezt a filmet. Még videotékából vettem ki és másoltam át. Nem volt rajta másolásvédelem. ;)
LV426
3. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.14. 11:52:21
LV18
Válasz 2. HunNicoBellic üzenetére:
Látatlanban azt mondom, talán annyi pont elég neki. Inkább legyen rövidebb, és ennél fogva feszesebb, mint ahogy a mozifilmek is. Többek közt azért voltak zseniálisak, mert nem magyarázták túl, nem teketóriáztak, rögtön bedobták a szereplőket a húsdarálóba.
De majd ha elkezdem a sorozatot, akkor jobban képet kapok róla.
Örülünk?
2. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2015.12.14. 11:46:50
LV17
Válasz 1. Rosszarc üzenetére:
Jó lett a sorozat is, kellően beteg. Egyetlen hibája, hogy csak 26 perces egy rész az első rész kivételével.
trance 'n' progressive
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2015.12.14. 08:39:04
LV1
Az egyik kedvenc filmem. Zsenialis humora van, tele van jó jelenetekkel.
Nekem az elso resz nem igazan jott be, tobb helyen gagyinak gondolom, de a masodik-harmadik mar nagyon adja. A sorozatra is kivancsi leszek.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16457 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6169 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.12. 07:34:25
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea