PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

5 hozzászólás

2015.12.06. 11:11:20

Utolsó hozzászólás: kobe

2015.12.10. 23:35:46

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az éhezők viadala: A kiválasztott – 2. rész (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 – 2015)
Miután kiderül, hogy Peeta-t (Josh Hutcherson) kegyetlen kínzásoknak, és agymosásnak vetették alá a megmentése előtt, Katniss (Jennifer Lawrence) elhatározza, hogy akár élete árán is végez Snow elnökkel (Donald Sutherland), még a 13. körzet vezetője, Alma Coin (Julianne Moore) határozott tiltása ellenére is. A forradalom egyre nagyobb méreteket ölt, és a lázadók már csak karnyújtásnyira vannak a Kapitóliumtól. A győzelem már rég volt ilyen közel, de miután tudomást szereznek Katniss szökéséről, gyorsan egy különítményt szerveznek köré, aminek az a feladata, hogy a harcoktól távoli frontvonalakra vigyék, hogy tetteit lefilmezhessék, hogy így fokozzák a körzetek népeinek lelkesedését. Katniss-nek persze egészen más tervei vannak, megtagadja a parancsot, és elindul a csapattal, ehhez azonban halálos csapdák egész során kell átverekedniük magukat, Katniss döntő útján nemcsak harcolnia kell, és túlélnie, de szembekerül morális, érzelmi, és erkölcsi döntésekkel, miközben saját oldalának helyes szerepe is megkérdőjeleződik.

Hát ennek is vége. Az éhezők viadala befejező részének a kettéválasztása rendesen megbosszulta magát: egy nagyon is jól induló sorozat fulladt unalomba, egy olyan trilógia, mely annyira nem tudott működni kettészabdalva,hogy ez a tény a harmadik epizód minden egyes jelenetére kőkeményen rányomta a bélyegét. Mégis érez az ember egyfajta búcsúzósan szomorú érzést az elmúlt években menetrend szerűen érkező filmekkel kapcsolatban. Valaminek vége szakad, utoljára hangzik fel a fecsegőposzáta éneke, utoljára láthatjuk a kedvelt-utált hőseinket-ellenségeinket, Katniss pedig utoljára lövi ki a nyílvesszőjét. Persze aztán ki tudja: Hollywoodban bármi megtörténhet. A befejező rész pontot tesz az események végére, minden korábban feltett kérdést megválaszol, elvarrja a szálakat, és minden főbb karakterrel elszámol. Szemtanúi lehetünk a Kapitólium vesztének, mely akár a Római Birodalom, vagy a cári Oroszország bukásának modernkori változata is lehetne. Gyakorlatilag az extrém kapitalizmus (Kapitólium), és az extrém kommunizmus (13. körzet) áll szemben egymással, utóbbi egyenruháival, szigorúságával, felfogásával, és propagandájával egyértelműen rászolgált a megnevezésre, a végső konklúzió pedig az, hogy egyik sem sokkal jobb a másiknál. A film ezúttal nem hagyja cserben sem a célközönségét, sem a számára másodlagosan fontos rétegeket. Érthetően beszél a totalitárius rendszerekről, azoknak minden zsarnokságáról, kegyetlenségéről, és képmutatásáról.

Már-már Katniss is csak egy apró homokszem, egy drótokon rángatott bábú ebben a hatalmas sakkjátszmában. Egyszerre kell harcolnia népéért, és saját szabadságáért, egyszerre kell helyre raknia érzelmeit is. A szerelmi háromszög itt újra korrekten működik, egy-egy elejtett félmondatból, vagy két harc közti röpke párbeszédekből a végére sokat jelentő egységes egész lesz, ami a tettek, és a történtek fényében kielégítő lezárást hoz el. A film, időnként hullámzó teljesítménye ellenére is képes fenntartani a figyelmet, együtt izgulunk a szereplőkkel-szereplőkért a várva várt célig. Az előző részben felvett sötét hangulat a befejező epizódnak is a velejárója, egy hollywoodi blockbuster-hez képest meglepően bátor, és sokat vállal be, még attól függetlenül is, hogy már az alapanyag sem volt kifejezetten egy tündérmese – de ezt már megszokhatták azok, akik befizettek Katniss előző élet-halál túráira. Naturalizmusban eddig sem kellett a szomszédba mennie, de itt már néha-néha valósággal horrorba csap át a hangulat: a nézőben klausztrofóbiát előhozó földalatti jelenetek, a sötétből támadó mutánsokkal maradandóak, és meglepően is, a végeredményt látva garantáltan megnyalja majd mindenki mind a tíz ujját.

Sajnos azonban, ha nem is teljesen, de a befejező rész is magán viseli azt, amitől már az előzmény is kőkeményen szenvedett. Néhol vontatott, viszont így is köröket ver elődjére, és hibái ellenére feszesebb, mélyebb, és dinamikusabb, ugyanakkor ezt a tempót időnként megtöri a finom átmenetek hiánya, aminek össze kellene fognia egy csokorba az egymás után következő jeleneteket. Az alkotók túlságosan ragaszkodtak a regényhez, annyira, hogy az egész film szerkezete is menthetetlenül könyvszerű lett. Mintha csak egy-egy fejezetet tudnának le, úgy váltanak egyik jelenetről a másikra, „lapozgatják az oldalakat”, így a szereplők, és a cselekmény mintája is a „megyünk, meghalunk, megint megyünk, megint meghalunk, és így tovább” elven működik. Mielőtt a „Hogyan ne adaptáljunk regényt filmvászonra” című könyv egyik fő példája lenne A kiválasztott befejező része, jönnek az akciójelenetek, melyekből azért van egy pár, feledtetik is az újra-újra feltünedező hibákat, hogy „ügyesen” felolvasták nekünk a könyvet, a látvány pedig szokás szerint a helyén van ,ahogy arra egy tisztességes blockbuster-ben szükség van.

A kiválasztott második része tehát, ha nem is a sorozat remekbe szabott betetőzése, korrekt lázás, ami az előd fényében hadd ne mondjam ki, hogy mekkora pozitív csalódás. A fecsegőposzáta hangja szépen, és hangosan cseng, mikor az utolsó darabka is a helyére kerül, a rosszat átveszi a jó, a gonosz elnyeri méltó büntetését, a hős pedig megérdemelt jutalmát. Legvégül pedig belenézünk a vakítóan gyönyörű naplementébe, és a gondtalanság nyugalmával sötétül el a kép. Mert végső soron nem számít a forradalom utóhatása, az új rendszer, vagy a nép jövője: Katniss van a középpontban, ez az ő harcokkal, szomorúsággal, szenvedéssel, és küzdéssel teli történetének a lezárása. És egyben egy új, boldog időszak kezdete.

75%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. kobe  PlayStation.Community tag
2015.12.10. 23:35:46
LV11
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
Én az extrém kapitalizmust és az extrém kommunizmust nem érzem a filmben.
Előbbi egy vezér nélküli, piacosító, lényegében nyakló nélküli társadalom lenne, ez meg vezérelvű, ami nem eszménye a kapitalizmusnak.
De mindegy, ez a sorozat soha nem akart igazán mélye fúrni, és nem is kell neki, én személy szerint a Battle Royale átfedéseket már megbocsátottam és ez is valami.
Csak szórakoztatónak is elfelejtett lenni, és ez inkább probléma.
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.10. 23:03:31
LV18
+1
Válasz 2. Lil üzenetére:
A katarzist mondjuk én is hiányoltam. Meg valami látványosabb összecsapást a fináléban, kicsit lagymatag volt a befejezés. De az utolsó jelenet szerintem félig-meddig megtette a kellő hatást.
Örülünk?
3. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.10. 23:00:52
LV18
Válasz 1. kobe üzenetére:
Annyira hatalmas nagy mélységei nincsenek, de egy látványfilmhez képest rendelkezik tartalommal, igaz, mindezt úgy mutatja be, hogy minden réteg számára érthető legyen. De ez nem is baj, ezeknek a filmeknek sosem mélyre szántó gondolatok feszegetése volt a célja, hanem csak a szórakoztatás.
Örülünk?
2. Lil  ¯\_(ツ)_/¯
2015.12.09. 15:49:45
LV21
Én nagyon szeretem Az éhezők viadalát, de ez a film még az előzőhöz képes is csalódás volt. Igaz, hogy az előző rész marha unalmas volt, és pont emiatt azt hittem, hogy ez a befejezés majd legalábbis egy katarzis lesz, hát ehhez képes ... ¯\_(ツ)_/¯
1. kobe  PlayStation.Community tag
2015.12.09. 01:06:24
LV11
Egy halom fos ez a film.
Igaz, már az előző se tetszett (a második sztem jó volt), de ennek sikerült alulmúlnia a várakozásaimat.
Meglep, hogy milyen mélységeket fedezel fel benne, de ez már a te dolgod.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.07. 22:03:07
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea