PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2015.12.04. 09:44:35

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2015.12.04. 23:48:36

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész (The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 – 2014)
Miután Katniss (Jennifer Lawrence) váratlanul nem is mértékben módosítja a Nagy Mészárlásnak nevezett 75. Viadal végkimenetelét, és kimenekítése után megtudja, hogy a Kapitólium megtorlásként porig rombolta otthonát, és népét, az elpusztítottnak hitt 13. körzetbe kerül. A felszín alatti bázison Alma Coin (Julianne Moore) elnöknő vezetésével évek óta hatalmas ellenállás szervezkedik, mely meg akarja dönteni Snow elnök (Donald Sutherland) hatalmát, hogy így új rendszert hozzon létre. Több tonnányi fegyvert halmoztak fel, ugyanakkor szükség van egy jelképre a közelgő forradalomhoz, ami lelket önt a lázadókba, és jó propagandaként szolgál. Ugyanis Panem-szerte törtek ki harcok, a Kapitólium pedig minden eszközével azon van, hogy még csírájában elfojtsa az ellenállást, mielőtt az megfékezhetetlenül nagy méreteket öltene. Katniss vonakodva bár, de kénytelen belemenni a játékba, hogy jelképet csináljanak belőle, miközben Peeta (Josh Hutcherson), és társai hozzátartozóinak a megmentését is sürgeti.

Az Álomgyár fantáziája mérhetetlen. Hollywood néha olyan dolgokkal képes előállni, ami lehozza a csillagokat is az égről, és meggyőz minket arról, hogy nem minden esetben van alapja azoknak a meggyőződéseknek, miszerint már régóta csak futószalagon gyártják a sótlan, ugyanolyan, és pénz-orientált franchise-okat, mellőzve a legkisebb értéket, és kreativitást. Máskor meg annyira pénzéhes, hogy képes még a leggyönyörűbb ékkövét is darabokra zúzni: mint az elefánt, aki a porcelánboltba téved. Ezt a kapzsiságot tökéletesen bizonyítja, hogy Az éhezők viadala sorozat befejező részének két felvonásra bontása. Nem újkeletű ez sem, megtették már párszor, a végeredményt pedig senki sem fogja az egekig magasztalni, nem véletlenül. Suzanne Collins regényei olyan aranytojást tojó tyúkok lettek, amiket Hollywood nem engedhet el olyan egyszerűen, valami mondvacsinált ürügy kell csak a döntés megindokolásához, igaz a nagyobb profiton kívül nem nagyon létezik más ok. Sajnos A kiválasztott első részén kőkeményen érződik is, hogy ez a történet mennyire nem tud működni kettészabdalva, és majdhogynem minden báját, erejét, dinamikusságát, stílusát is elvesztette, amit az első két rész során olyan kitűnően magára szedett.

Már a Futótűz fináléja is egy epikus lezárással kecsegtetett, de A kiválasztott első része ezen ígéretekből az égvilágon semmit sem vált be. Bár egyetlen egy mentségére, mégiscsak egyfajta bemelegítés, ettől függetlenül még nem kellene kötelezően semmitmondónak lennie. Mert a harmadik epizódban csak várjuk a csodát. Várjuk, hogy történjen valami, várunk egy nagy fordulatot, látványos akciókat, dialógust, legalább egy sokatmondó, jelentőségteljes jelenetet. Ám ebből kevés van, monoton pillanatokból meg annyi, mint a fehér rózsák Snow elnök virág kertjében. A dinamikus tempót kidobták a kukába, helyette vannak a karakterüket jól alakító, ám, minőségi forgatókönyv híján alibiző, robotpilótázó színészek, Katniss női Rambóvá alakul át, amikor nyilával kilő egy magasan szálló repülőt a film egyetlen értékelhető akciójelenetében (ami jó, ha eltart öt percig), a cselekmény meg csak úgy lóg a levegőben, egymagában. Logikát szintén felesleges keresni, mikor egy csapat ember szalad fel a fára, hogy felrobbantsák maguk alatt a talajt, vagy a tömeg fegyvertelenül rohan a golyózáporba, aztán miután lerakják a bombákat, és az felrobban, futnak a lezúduló víztömeg elől, nos, ott az ésszerű gondolkodás a legutolsó, ami eszünkbe jut azokkal kapcsolatban, akik a szkriptet írták.

Nagyjából nem történik benne semmi. De tényleg, szó szerint. Az égvilágon semmi. A sötét hangulat miatt ugyan eléggé ráragad egy bizonyos szellemiség, hiszen az első két film is többek közt azért volt jó, mert volt vér a pucájában ahhoz, hogy bátor legyen, egy blockbuster-hez, és saját műfajához képest is. De hiába a hard sci-fire hajazó feeling, nem képes megmenteni a filmet attól, hogy erőltetett érzelmi kínlódások, giccses, üres szónoklatok, és súlytalan expozíciók gyenge kavalkádja legyen. Pedig lehetne érdekes is a film témája, mivel a propaganda egy forradalomban, vagy háborúban legalább annyira fontos, mint maga a megvívandó csata, ettől fogva eleve sok potenciál leledzik a főhősnőben, akiből akarata ellenére szimbólumot akarnak gyártani. De ezt sajna az alkotók nem ragozzák túl, nem tesznek hozzá értelmesebb, elgondolkodtatóbb gondolatokat, amit nem lehet a Young Adult felfogásra, meg az eredeti célközönségre fogni, pontosan az első két film fényében – igaz, A kiválasztott ugyanúgy cserbenhagyja a fiatalabb, és a gondolkodóbb réteget is. Óriási hiba.

A kiválasztott első része az egész sorozat fekete báránya. A számtalan kihagyott ziccert felesleges is megemlíteni, és amiért szeretni lehetett az előzményeket, pont az nincs meg ebben a filmben. Már-már azt fontolgatná az ember, hogy Az éhezők viadala, és a Futótűz szerencsés véletlenek voltak, és a stafétabotot az utóbbinál átvevő Francis Lawrence egyszeri alkalommal nyúlt csak bele a jóba, de inkább a stúdiót lehet hibáztatni, amiért A kiválasztott olyan, amilyen. Nem tart semerre, egyhelyben toporog, ezért a végén ugyanott kötünk ki, mint az előző rész befejezésénél, önmaga farkába harapó kígyó módjára.

60%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. VictorVance  Szerkesztő
2015.12.04. 23:48:36
LV18
Válasz 2. Giboo üzenetére:
Nem lett rossz, de nem is lett olyan jó, amilyen lehetett volna, ha nem szedik ketté.
Örülünk?
2. Giboo  PlayStation.Community tag
2015.12.04. 15:19:44
LV6
Szerintem is toronymagasan a legunalmasabb rész, aki olvasta a könyvet/tudta,hogy kettészedik azt nem is érte váratlanul. És igen, ez az egész az utolsó rész felvezetése.(ami nem lett rossz)
1. soliduss  A Krónikás
2015.12.04. 14:17:58
LV25
Sok a 60%... nagyon sok.

Nagyon bejöttek a filmek, de ezt konkrétan 4 sörrel bírtam csak megnézni. Szeretem a drámát... tudom ,hogy kell az alap.... de amit ebben a részben műveltek a borzalom..... az egész film egy felvezetés.... egy utazás kezdete.... melynek a kibontása az utolsó részben fog beteljesedni.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.08. 10:38:25
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea