PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2015.11.28. 00:59:43

Utolsó hozzászólás: MrZ

2015.11.29. 18:56:47

Megosztás
Értékeld a blogot!
Fekete mise (Black Mass – 2015)
Johnny Depp visszatért! Tudom, hogy ezt már milliószor leírták, millió helyen, és akárhányszor szóba kerül valahol a Fekete mise, mindenki őt ajnározza, és semmi újat nem mondok azzal, hogy az elmúlt néhány év után végre nem ripacskodik, nem ugyanazt a teljesen elfáradt szerepkört hozza, mint az utóbbi 5-6 filmjében. De közben nem tudok elmenni amellett, hogy milyen jó végre színészként látni, és nem valami felismerhetetlenségig elmaszkírozott bohócként, akit ha meglátunk, rögtön elkap minket az unalom, meg sem próbálnunk jó képet vágni ahhoz, hogy egy egykor A-kategóriás színész sokadszori tündöklése helyett lassan már a bukását nézzük végig. Ilyenkor azért nem árt egy-két karriermentő szerep, ami megóvja őt a teljes érdektelenségtől, és pont jókor jött Scott Cooper rendező (Őrült szív, A harag tüze), akinek Depp minden bizonnyal sokat köszönhet majd, ha a Golden Globe, vagy az Oscar-díj jelöltek között az ő neve is bekerül a borítékba. Ugyanis nem túlzás azt állítani, hogy a Fekete misében a rumot ezúttal whiskyre, a kardot pedig pisztolyra cserélő Depp régóta a legjobb alakítását nyújt, és ez akkor is így lenne, ha amúgy az elmúlt éveket nem a sminkszobában töltötte volna.

Attól függetlenül, hogy smink most is van rajta elég, na meg kontaktlencse, paróka, miegymás, viszont a nagy különbség, hogy legutóbbi alakításaival ellentétben itt nem idétlenkedéseivel vonja magára a figyelmet, hanem visszafogottságával, hidegségével, ami olyan Pazar lett, hogy alig lehet ráismerni. Egyszerre végletekig nyomasztó, és piszok szórakoztató is. De ennyi minimum el is várható, ha az életre keltendő alak James „Whitey’ Bulger, akinél nagyobb banditát ritkán hordott hátán a föld. Az ír származású, dél-bostoni gengszter gyerekkorában piti bűnözőként kezdte, majd miután megjárta a haditengerészetet, piti bűnözőként folytatta karrierjét, aztán ennek gyümölcseként tíz évig az Alcatraz vendégszeretetét élvezte, és szabadulása után újabb tíz esztendővel a ’70-es években ő lett Boston egész déli körzetének tejhatalmú ura, és az is maradt egészen a ’90-es évek közepéig. Hogy miért garázdálkodhatott szabadon, üzletelhetett szerencsejátékkal, prostituáltakkal, védelmi pénzzel, droggal, és miért gyilkolhatott kénye-kedvére, annak egy nagy oka van: az FBI besúgójaként működött, feladata az volt, hogy információkat adjon a gyűlölt olasz maffia befolyásos embereiről, cserébe az ügynökség szemet hunyt a tettei felett. Gyerekkori barátja, a vietnámi veteránból lett ügynök, John Connolly (Joel Edgerton) szervezte be, akivel együtt nőttel fel a város utcáin, valamint a dolgokba Bulger öccse, Billy (Benedict Cumberbatch) is érintett volt, aki egyébként Massachusetts állami szenátoraként működött.

Az örök gyerekkori jóbarátok szentháromságán kívül természetesen még sok ember érintett volt ebben a sötét, valamilyen szinten hihetetlen abszurd, és vicces alkuban, a film nem feledkezik meg róluk, a fontosabb karakterek későbbi beszámolóiból ismerhetjük meg a múlt történéseit, a különböző üzelmeket, elkövetett bűnöket, gyilkosságokat, így a Fekete mise keretes szerkezetű. Elsősorban megpróbálja rekonstruálni mindazt, ami történt, olyan kiemelt dolgokat, mint Bulger felemelkedését, és későbbi bukását, az ehhez fogható legfontosabb eseményeket, nem csak az ő, de más figurákon keresztül is. Felfogásában, és hangulatában egyértelműen a régimódi gengszterfilmeket idézi meg: nagyívű, fegyverropogásokkal, és vérrel kikövezett út a hatalom felé, enyhe, fanyar, fekete humor, lassabb, feszültségkeltő jelenetek, melyekben találgat a néző, hogy elsül-e a fegyver vagy nem, és ki lesz az, aki holtan, eltemetve végzi a híd alatt. Legvégül pedig a törvényszerű bukás, a hatalom megrendülése, a kártyavár összeomlása, a spiclik, a saját túlélési ösztön, ami mindenkiben felébred, mikor már visszafordíthatatlanul veszni látszik minden. Annak ellenére, hogy kegyetlen, és kíméletlen gyilkosok elevenednek meg a vásznon, akik sok pozitív tulajdonsággal nem büszkélkedhetnek, mégis van valami erős vonzalom bennük, ami miatt érdekesek, és kíváncsivá teszi a nézőt az életpályájuk. Ez a vonzalom Bulger felé is megvan a Fekete misében, így Cooper filmje teljesíti a küldetését, eléggé érdekes, amellett, hogy rengeteg mindent elárul Amerika működéséről, és a modern társadalom viszontagságairól, hitelesen bemutatva a korszak hangulatát.

A film azonban hatalmas árat fizet Depp remek színészi játékáért. Mivel a Fekete mise végletekig hűen mutatja be a valóban megtörtént eseményeket, tehát súlyos történésekből, és drámából lesz bőven, viszont, mivel a Bulger-en kívül egyik másik karakterre sem irányul nagyobb figyelem, az igazi tragikum nem igazán jön le a képernyőről. A sztori eleve kicsit be van korlátozva, ezen nem segít a cselekmény gyors tempója, amitől kicsit vázlatos lesz a végeredmény, és egész egyszerűen kevés a két óra, plusz eggyel nyugodtan meg lehetett volna még tolni, hogy igazán nagyívű legyen. A kiváló jelenetek ellenére valami hiányzik, az igazán sokat jelentő események kevésbé ragadnak magukkal, sőt, számos olyan szálat ki lehetett volna bontani, ami megérdemelte volna a több játékidőt: ezekről a dolgokról inkább megfeledkezik a forgatókönyv, és nem is firtatja a cselekmény további részében. A színészek Depp-en kívül is elvégzik a dolgokat, a mellékszereplőgárda eleve dicséretet érdemel, Cumberbatch-tól kezdve Edgerton-ig, előbbi karakterében több volt a potenciál, mint amennyit kihasznált a forgatókönyv, utóbbi jelenléte azonban a film egyik legizgalmasabb aspektusát képviseli. Elméletileg a törvény embere, aki életet az igazságnak szentelte, és annak, hogy minden áron elkapja azokat a személyeket, akik csorbát ejtenek a törvény fényes pajzsán, ennek ellenére végső soron ő sem más, mint egy semmiből jött utcagyerek, aki saját becsületkódexe miatt nem sokban különbözik attól a gengsztertől, akivel együtt nőtt fel, és akit legjobb barátjának tekint.

Ha nem is lett a klasszikus gengszterfilmek 21. századi tökéletes képviselője, a Fekete mise nyugodtan fogyasztható a műfaj rajongóinak, akik ki vannak már éhezve A sebhelyesarcú, és egy Nagymenők féle grandiózus bűnmesére. Egy megrögzött bűnöző pályafutásának lehetünk szemtanúi egy nagyszerű Johnny Depp-el, aki minden feltűnésével valósággal uralja a vásznat. Már miatta is érdemes áldozni az életünkből két órát, na meg sosem mennek ki a divatból azok az emberek, akik a nap egyik részében még nyugdíjas öreg néniknek segítenek cipelni a bevásároló szatyrot, kártyáznak az anyjukkal, és szerető apaként nevelik gyereküket, aztán a másik felében emberek vérét ontják, és könyörtelen kézzel birtokolják a hatalmat. Az igazi gengsztereket sosem lehet megunni.

80%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. MrZ  La Peste Noire
2015.11.29. 18:56:47
LV12
Pedig már bizseregtek a golyóim :(
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
2. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.11.29. 11:22:37
LV22
nagyon kiváncsi vagyok a filmre, örülök hogy Depp újra a csúcson
1. quaid77  PlayStation.Community tag
2015.11.28. 08:44:28
LV3
+2
Viki bammeg, odaírhatnád, hogy ez egy filmkritika s nem egy sátánista szertartàs...
Elnézèst Mr Z a félreèrtésért.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16457 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6169 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.13. 08:59:13
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea