PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

6 hozzászólás

2015.11.24. 18:09:58

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2015.11.28. 16:50:19

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az éhezők viadala (The Hunger Games – 2012)
A távoli jövőben az egykori Amerikai Egyesült Államok egy erkölcstelen, kizsákmányoló disztópia lett. A diktatórikus állam fővárosa évről évre egy Éhezők viadalának nevezett kegyetlen, és véres gladiátorjátékkal szórakoztatja a gazdagokat, és a tehetőseket, egyúttal sakkban tartja az elnyomott, és az őket kiszolgáló kerületek lakosságát. A viadalon 12 kerületből véletlenszerűen kiválasztott 12-18 év közötti fiatalok folytatnak brutális, vérre menő harcot az életben maradásért, mígnem végül az egyikük, az utolsóként állva maradt nyeri meg a játékot. A gyakorlatilag rabszolgaként tartott munkásosztály cseppet sem rajong azért, hogy sorra küldje a húsdarálóba a fiataljait, de mivel ellenkezés esetén az adott kerületet a földdel tennék egyenlővé, ezért kénytelenek ők is belemenni a játékba. A 12. kerület bányászvárosából Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) önként jelentkezik a viadalra, hogy így megmentse a kisorsolt kishúgát. A fiatal lány Peeta Mellark-al (Josh Hutcherson) együtt készül, nem csak arra, hogy megküzdjenek a győzelemért, hanem hogy képviseljék körzetüket, és a gazdag nézőközönséges is megnyerjék maguknak. Ugyanis ez egy sokkal összetettebb, szövevényesebb játszma, mint azt gondolták.

Suzanne Collins nem kifejezetten egyedi, vagy nagyszerű író. Nevét nem valószínű, hogy együtt fogják emlegetni a műfaj múlt századi nagyjaival, ugyanakkor valamit nagyon tud. A 2008-ban útjára indított történet, ami végül trilógiává bővült, akkora siker volt, mint ide Kína, a több millió példányban eladott regényeket, azon kívül, hogy vették, mint a cukrot, a kritikusok is nagyrészt keblükre ölelték. Valami oknál fogva van egy bizonyos varázsa, ami bevonzza a kalandra, románcra, és izgalomra éhes olvasót. Sokan párhuzamot vonnak a másik híres, ámde minőségében nem sokat ígérő Alkonyat sorozattal, ami szintén ugyanannak a műfajnak a kellékeit használja, de Az éhezők viadala valósággal kitör a young adult kereteiből: komolyabb, felnőttesebb, nem is szólva arról, hogy több mélyebb témát is boncolgat. Az első könyvből készült filmváltozat is ezen az ösvényen halad, nem elfelejtve mindazt, amiről az írásos alapanyag szól. Az éhezők viadala alapjáraton kiemelkedik a kommersz társadalomkritikák közül, annak ellenére, hogy rengeteg más alkotásból merít, képviseli azok jellegzetes motívumait: a hatalmas fazékba bele lett dobva gyakorlatilag az összes disztópia, George Orwell 1984-e, vagy Stephen King-től A Hosszú Menetelés, és A menekülő ember, persze ne felejtsük ki a Battle Royale-t se a felsorolásból. Alapvetően persze egy klasszikus gladiátor-sztoriról van szó, amit egy távoli jövőben létező ország feudális társadalmi környezetébe helyeztek. A viadalt felvezető parádék, a show műsorok, minden díszletükkel, színkavalkádjaikkal, közönségükkel egy az egyben az évezredekkel ezelőtt letűnt Római Birodalom mérhetetlen dekadenciáját idézik. Mindezt megfejelik még hihetetlenül pofátlan, és gusztustalan mosolyokkal, megindítónak beállított beszédekkel, a katarzis görcsös erőltetésével, és fület repesztő tapsviharokkal.

Az éhezők viadala több súlyos témát is boncolgat, sok mindenről szeretne szólni, és szól is, viszont a mögöttes dolgok nagy részét csupán csak kapargatja, nem megy bele mélyen. Sok minden képzi a történet, és az egész könyv-film univerzumának a gerincét, egyszerre egy liberális történet az egyenlőtlenségről, és az osztálymegosztottságról, emellett egy libertariánus epika egy gonosz, tekintélyelvű kormányról, miközben egy sci-fi-akció erős feminista megközelítéssel, valamint egy véres szatíra a televíziós valóságshowkról is. Az első benyomással ellentétben nem törik bele a bicskája az ambiciózusságba, nem lesz túlzsúfolt, kifejezetten szórakoztató formában adja elő mindezt, sőt, egy nagyköltségvetésű stúdiófilmhez képest meglepően naturalista, és merész. Ez persze akkor kezd kitűnni, mikor elkezdődik maga a viadal, Garry Ross rendező nem vág bele rögtön a karakter-kaszabolásba, szépen lassan vezet minket végig ebben a világban, megmutatja minden érdekes szeletét, az elnyomott kerületektől, a főszereplők mindennapos életétől, családjuktól kezdve, a gazdag, nagyon színes, és már-már gyomorforgató giccsbe elmerülő fővároson át, legvégére pedig marad maga az élet-halál küzdelem.

Az akciójelenetek nem mutatnak sok eredetiséget, sőt, a rezgő kamera miatt nem egyszer követhetetlenek, viszont az izgalom-faktor mindig ott motoszkál a cselekményben, még ha a film veszít is egy kicsit a vonzalmából, miután főhőseink gyepálni kezdik egymást. A színészek pedig nagyban felelősek azért, hogy valahol félúton nem fullad unalomba a film, kifejezetten szimpatikus embereket sikerült leszerződtetni, a karakterek sem kevésbé vonzóak, és karizmatikusak. Mellékszerepekben olyan arcok brillíroznak, mint Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Lenny Kravitz, Stanley Tucci, és Donald Sutherland. Az általuk megszemélyesített karakterek bemutatják a jólét általi agymosást, a múlt rémtetteinek, és a kiégettségnek az alkoholba fojtását, a szimpatikus, és a rendszer elleni véleményét magában tartó karaktert, valamint a gátlástalan, emberi értékeket képmutatóan felhasználó médiacápát, és ne felejtsük a Sutherland által alakított Snow elnököt, aki kertészkedés, és rózsavagdosás közben vázolja fel a népet megvezető marketing stratégiát, és a munkásosztály kilátástalanságának könyörtelen kihasználását.

A legnagyobb szelet azonban Jennifer Lawrence-nek jut, aki nemcsak megjelenésével, de színészi jelenlétével is könnyen ellopja a show-t. Katniss személyében egy új női akcióhős született, aki amerikai vadnyugati hősök archetipikusságát követi, és így lesz az egyik legösszetettebb karakter a filmtörténelemben. A törékenynek tűnő külseje erős belsőt takar, jelleme nem passzív, nem gyenge, és nem valami átlagos, random lány, hanem találékony, erős akaratú, aki egy gyorsvonat sebességével viszi előre a történetet, miközben egyáltalán nem válik hiteltelenné a tettei, döntései miatt. A szerelmi háromszög sem fordul giccsbe, nem erőltetett, inkább ötletes, hogy gyakorlatilag egyik oldala csupán csak mesterségesen generált, tehát nem létező – ez egyrészt kétségek közt tartja az embert, másrészt pedig remek felvezetésként szolgál a folytatásoknak, mivel jónéhány szál lezáratlan maradt, és a legelső rész tisztességesen készíti elő a pályát a következő filmeknek. Persze nem találja fel a spanyolviaszt, de mégis minden pontját szórakoztatóan, és korrekten adja el, már csak azért is felesleges az Alkonyatot hozzá hasonlítani: Az éhezők viadala mindaz, ami az Alkonyat szeretne, és mindaz, ami sosem lesz. Előbbi pedig, ha nem is klasszikus, de mindenképp egy szórakoztató akció-sci-fi, ami megéri a pénzét.

85%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. VictorVance  Szerkesztő
2015.11.28. 16:50:19
LV18
Válasz 5. Kiccsidzson üzenetére:
Maga a film nem volt olyan rossz, de engem nem győzött meg. Tipikusan az az arc, aki görcsösen próbálkozik, meg akarja mutatni, hogy igenis nagy színész, de rendre kudarcot vall. Pedig van mikor jó rendezőkkel dolgozik együtt, pl. David Cronenberg-el a Cosmopolisban. Bár az a film nem csak rajta múlt...
Örülünk?
2015.11.28. 16:42:00
LV5
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
pedig a patiszon gyerek nagyot alakított az Emlékezz rám c. filmben.
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.11.28. 00:03:22
LV18
Válasz 3. Kiccsidzson üzenetére:
Hát ha még csak ő lett volna rossz abban a filmben. Vele mondjuk nincs sok bajom, a Patiszon gyereket kevésbé bírom elviselni :D Kettejük közül Kristen azért valamivel jobb színész.
Örülünk?
2015.11.27. 22:41:55
LV5
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
csak nem a csajt bírálod az alkonyatból aki ugyanazzal a faarccal játssza el a komédiát mint a tragédiát?:D
2. VictorVance  Szerkesztő
2015.11.27. 15:49:50
LV18
Válasz 1. Kiccsidzson üzenetére:
Az Alkonyatot alig bírtam végignézni. Nekem az a sorozat olyan, amivel vallatni lehetne :D
A Hunger Games-ben legalább színészek is vannak :D
Örülünk?
2015.11.24. 21:41:08
LV5
hát, ha engem kérdezel (akit ugyan nem kérdezett senki), semmivel nem jobb sorozat az éhenkórászok mint az alkonyat. ha már választanom kéne, sokkal inkább az utóbbi. ez a 8 éves kislányt összeeresztek egy 20 éves kigyúrt fekával aszt lássuk ki lesz a győztes, nagyon nem az én műfajom. persze azért a lezárást majd megnézem, állítólag jó a vége.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16457 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6169 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.13. 08:59:13
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea