PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

4 hozzászólás

2015.09.18. 19:32:39

Utolsó hozzászólás: Resiskull

2015.09.28. 14:23:26

Megosztás
Értékeld a blogot!
Rendőrautó (Cop Car – 2015)
A két tíz éves, otthonról elszökött fiú, Travis és Harrison, vidéken, a kietlen országutakat járva egy elhagyatott, és emellett nyitott rendőrautóra találnak, némi bíbelődés után pedig úgy döntenek, el is viszik azt. A helyzettől teljes extázisban, hihetetlen menőnek érezve magukat vezetik a kocsit, játszanak a benne található fegyverekkel, golyóálló mellénnyel, szirénáznak, boldog gondtalanságban szórakoznak. Ők a világ királyai egészen addig, amíg be nem üt a probléma: a rendőrautó gazdája a velejéig korrupt sheriff épp egy hullát temetett el a környéken, másik áldozata pedig még az autó csomagtartójában várja a sorát, nagyon is élve. Nagyon szeretné visszakapni a járművet, ezért bármilyen eszközt hajlandó bevetni, amire csak szükség van, miközben a gyerekeket a csomagtartóból kiszabadított hullajelölt is sakkban tartja, így szerencsétlen módon a két fiú a felnőttek leszámolásának kereszttüzébe kerül.

Jon Watts, a nem sok vizet zavaró horrorfilm, a Clown rendezője abban a szerencsés helyzetben van, hogy ő hozhatja tető alá a következő, elvileg 2017-ben érkező Pókember rebootot. Talán ez az egyik oka annak, hogy több figyelem hárult második filmjére, a Rendőrautóra, ami minden bizonnyal szintén nem keltett volna valami nagy figyelmet, ha a rendező úr nem a híres hálószövő legújabb kalandjával lenne elfoglalva. Igaz, óriási hajcihő így sem kerekedett ki a dologból, a Rendőrautó jött, látott, és el is tűnt, tegyük hozzá, hogy nem kavarta fel túlságosan az állóvizet. Hiszen elsősorban rétegfilmről beszélünk, egy nem mindenki számára befogadható alkotásról, amit leginkább a független filmekért rajongó, türelmes nézők fognak a keblükre ölelni. A Rendőrautó gondos feszültségépítéssel dolgozik, lassan csordogál a történet a saját medrében, nem siet el semmit: viszont ennek köszönhetően végig ott van benne a feszültség, a ridegség, hogy érezzük, valami történni fog, és az bármelyik pillanatban be is következhet, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

A kietlen, végtelennek tűnő amerikai vidék eleve egy rémisztő hangulattal rendelkezik, és az operatőri munka, a szélfútta tájképek ezt tovább erősítik – és akkor még meg sem jelent a valódi fenyegetés, az agresszív, pszichopata személyiségjegyekkel felvértezett sheriff. Kétségtelenül intelligens karakterrajzot mutat fel a film, még ha egy kicsit lehetett volna feszesebb, és talán masszívabb is. A rendező inkább a két gyerekre koncentrál, emellett persze megpróbál a realitás határain belül maradni, a két fiatal színész pedig minden erőltetettség, és felesleges manír nélkül teljesíti a rájuk kiszabott feladatot. Azaz minden túlzás nélkül csupán átlagos gyerekek, akik fiatalságuknak köszönhetően rettentően naivak, nulla félelemérzettel, ártatlanok még, és egyben bájosan tapasztalatlanok is – egyszerűen csak menők akarnak lenni, és egy jót szórakozni.

Sok mindenről szól a film, a felnőtté válásról, ártatlanságról, és az ezeknek köszönhetően bekövetkezett traumáról, miközben a film cselekménye egyszerre humoros, és sötét, valamint teljesen letisztult is. Ezek mellett nem boncolgatja a múltat, nem tudjuk meg, hogy a két kissrác miért szökött, ahogy azt sem, hogy a korrupt sheriff milyen utat járt végig, aminek a céljába érve egy mocskos eszközöket bevető, gyilkos, drogügyletekben tevékenykedő korrupt rendőr lett belőle. Kevin Bacon alakítása kifogástalan, nagyszerű, egyszerre vicces, unszimpatikus, és véresszájú suttyó, akinek minden egyes mimikája aranyat ér, és öröm nézni: amikor színre lép bekokszolt fejjel, ijesztő vigyorral, kezében géppisztollyal, az bizony nagyonis megéri a pénzét. A film nem hajt nagy babérokra, nem hagy kitörölhetetlen nyomot, azonban mégis egy kellemes, kissé érdekes hangulatú coming-of-age thriller. Egyszerre idéz meg olyan klasszikusokat, mint a Véresen egyszerű, vagy az Állj mellém!, a lassúsága, és mérsékeltsége okán pedig sokaknak taszító lehet, azonban mindennek megvan a maga bája is, ami egy adott rétegnek befogadható lesz, még ha lehetett volna egy kicsit tempósabb, és izgalmasabb is.

70%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.09.28. 14:23:26
LV22
érdekel, meghoztad hozzá a kedvemet, korábban nem igazán volt elképzelés mi is ez...
3. VictorVance  Szerkesztő
2015.09.19. 09:38:40
LV18
Válasz 1. Totoro üzenetére:
Igen, hangulatilag van hasonlóság a két film között, még ha a Nem vénnek való vidék sokkal jobb is, mint ez.
Az egy kerek film volt, a Cop Car után azért van egy kis hiányérzete az embernek.
Örülünk?
2. jasihool  sztrovacsek
2015.09.18. 20:32:28
LV14
Jó kis írás lett, köszi!
Szerintem én beletartozom az adott rétegbe...))
The sweet blood, oh, it sings to me...
1. Totoro  PlayStation.Community tag
2015.09.18. 20:25:08
LV6
Csak egy kérdés: Van olyan hangulata, mint a Nem vénnek való vidéknek?
Mirror, mirror on the wall..
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16464 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6172 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 20:15:38
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea