PlayStation.Community Blog ›› SteveY

7 hozzászólás

2015.09.18. 14:15:54

Utolsó hozzászólás: Resiskull

2015.09.28. 14:07:41

Megosztás
Értékeld a blogot!
Légy szíves mutatkozz be a PSC olvasóinak.

Üdvözlök mindenkit! A civil életben Gellén Veronikaként vagyok megtalálható, művészként és cosplayerként pedig Shayola néven ismernek. Bár igazából senki nem hív így, főleg a közeli ismerőseim nem. Még tinédzser korom kezdetén találtam ki magamnak ezt a művésznevet, amikor beregisztráltam egy oldalra. Tetszett a csengése, úgyhogy megtartottam.

Mióta cosplayezel komolyabban?

Nehéz kérdés honnantól vegyük „komolynak” a cosplayeimet, de azt mondanám, hogy kb. három éve.

Meséld el az első találkozásod a cosplayezéssel.

A legelső conra, amire elmentünk a barátnőmmel, ő beöltözött egy gyönyörű, abroncsos szoknyás cosplaybe. Amikor láttam mennyi szeretetet és kedvességet kap, valamint hogy az a rengeteg cosplayer mennyire élvezi a beöltözést, egyből eldöntöttem, hogy legközelebb én is kipróbálom.

Milyen cosplay stílusban alkotsz leginkább?

Kimondottan egy stílusban sem cosplayezek. Bár a karakterválasztásaimnak mindig két fő oka van: az első, hogy nagyon szeressem azt a szereplőt, akinek beöltözök, tehát hogy a személyiségét is kedveljem, ne csak a designját. A második pedig, hogy ne olyan karakter legyen, akiből egyszerre öt is szembejön velem egy con alkalmával. Jobban kedvelem a kevésbé ismert szereplőket.

Ruháidat te készíted vagy más is besegít?

Úgy mondanám, hogy a cosplay 90%-át egyedül csinálom, és a maradék 10%-ot pedig a con előtti utolsó éjszakán a barátaimnak köszönhetően együtt tudjuk befejezni. Sajnos mindig túl sok időt fordítok egy-egy apró részletre és utána döbbenek rá, hogy hoppá két nap múlva con van!

Melyik karakter megszemélyesítése volt a legnagyobb kihívás neked, és miért?

Ez egyértelműen Ysera a World of Warcraftból. Több szempontból is hatalmas kihívás volt. Mielőtt nekiálltam volna Yserának, soha nem készítettem még páncélt, nem varrtam még műbőrt, nem tudtam hogyan oldjam meg a világítást, nem foglalkoztam bonyolultabb parókával és hozzá kiegészítővel, és hát tegyük hozzá, hogy egy igen részletes karakterről beszélünk. Azt hiszem viszont mégis a saját maximalizmusom okozta a kihívást, hiszen ez a karakter egy évtized óta közel állt a szívemhez és mindenképp a lehető legtökéletesebbre szerettem volna megcsinálni. Az igazi álomcosplay vált valóra.
Ysera - Fotó: Cleanpig's Hideout

Mi volt az első jelmezed?

Zakuro volt az Otome Youkai Zakuro című animéből. Eredetileg az összes főszereplő lányt meg akartuk csinálni csapatban, de sajnos a végén csak kettőnknek sikerült megcsinálni a jelmezt. Egyszer szerintem meg fogom újra csinálni, ezúttal parókával és nem pedig a saját hajammal… Első cosplay volt, ne legyünk túl szigorúak!

Kiket és honnan cosplayeztél eddig?

Volt már ugye a fent említett Ysera és Zakuro, van egy saját tervezésű Going Merry cosplayem a One Piece című animéből, egy Kunitomo Toubei cosplay a Rengoku ni Warau című mangából, amit sajnos szinte senki nem ismer, pedig fantasztikus manga! És bár nem kifejezetten cosplay, mégis ide sorolnám a steampunk jelmezeimet, amiket imádok és van belőlük jó pár. Ezek jutottak így hirtelen eszembe.

Melyik az eddigi kedvenc saját cosplayed?

Erre megint nehéz válaszolnom, mert szinte kivétel nélkül mindegyik cosplayemet nagyon szeretem, de talán Yserát mondanám. Hihetetlen, de rengeteg elismerést kaptam miatta és olyanoktól is, akik számomra példaképek és elképzelhetetlennek tartottam, hogy tőlük kapjak dicséretet.

Hogy fogadták el a körülötted élő emberek a hobbidat?

Meglepően nagyon jól fogadja mindenki. A családom és a nem-cosplayes barátaim is mindig támogatnak, dicsérnek, szóval óriási mázlista vagyok! Persze, néha megkapja az ember a szüleitől, hogy biztos azért nem tanul a gyerek, mert a cosplayt csinálja, de miután sikeresen lediplomáztam, már ők sem gondolták komolyan.

Mennyire támogatnak a barátaid ebben? Segítenek a jelmez elkészítésében, esetlen elmennek a conokra?

Gondolom sejthető, hogy nagyon sok barátom szintén cosplayer, szóval egyértelműen igen. Főleg az utolsó éjszaka az, amikor kölcsönösen megy a segítségnyújtás közöttünk!

Van-e olyan cosplay, amiről jelenleg úgy gondolod, hogy sose öltenéd magadra? Ha igen, miért?

Az az igazság, hogy nagyon sok ilyen cosplay van. Nem vagyok az a típus, aki nagyon odavan a „bikinis cosplayekért”. Mármint én személy szerint nem érzek magamban annyi bátorságot és önbizalmat, hogy kipakoljak mindent a kirakatba, meg amúgy is jobban szeretem ha van sok dolog, amin lehet dolgozni.
Steampunk - Fotó: marthphoto

Rendelkezel konzollal? Játszol-e egyáltalán?

Gamernek tartom magamat, bár a szívem mindig inkább a PC felé húzott. Nagy szerelmem a World of Warcraft, Vanilla - vagyis kb. 10 éve – játszom vele és még sok mással is. Ettől függetlenül szerencsés birtokosa vagyok egy Xbox One-nak, utoljára pedig Assassin’s Creedet nyomtam rajta.

Van-e példaképed a profi cosplayesek között?

Vannak egy páran, de elsősorban Nargát mondanám a Narga és Aoki cosplay csapatból, valamint Dudus Arrrt-ot a magyarok közül. Mindkettőjüket azért tartom példaképemnek, mert olcsó anyagokból dolgoznak ( értsd: karton, linóleum, papírmasé ), viszont ettől függetlenül olyan profi és csodálatos cosplayeket készítenek, hogy az embernek leesik az álla.

Mit szeretsz a cosplayezésben?

A cosplayezés nekem már nem csak arról szól, mint régen, hogy jól szórakozunk, miközben csináljuk a jelmezt és jól szórakozunk, amikor rajtunk van. Régen csak ennyit gondoltam, de mára már teljesen más szemmel nézem. A cosplay által új embereket, új szakmákat, új lehetőségeket ismerünk meg. Mindenben jártasak leszünk valamennyire, a rögtönző képességet és a problémamegoldást is fejleszti. Nagyon szeretnék a jövőben – ha nem is hivatásos cosplayerként – de valamilyen kreatív szakmával foglalkozni, így nagyon jól jön, hogy ennyi mindenbe betekintést nyerek és rengeteg tapasztalatot, kapcsolatokat szerzek.

Valami díjat nyertél már?

Igen, meglepően sokat! A Going Merry-vel nyertem először cosplayversenyt, akkor a Legjobb Original díjat kaptam MondoConon. Most tavasszal PlayIT-n pedig első helyezett lettem profi kategóriában Yserával. A júliusi MondoConon pedig a WoW csapatunk nem csak a Legjobb Csoport díjat, de még a Közönség Kedvence címet is megkapta!
Going Merry - Fotó: Andrei Marginean

Más hobbid van-e?

Rengeteg hobbim van és mindig változnak. A rajzolás és festés mondjuk állandó, de többek között pirográfiával is foglalkozom, szeretek táncolni, Ogura Hyakunin Isshu karutázni, kalligráfiázni, zsugorkázni stb, stb.

Mennyire költséges hobbi a cosplayezés?

Attól függ ki mennyit szán rá. Láttam már olyan szekrény (vagyis 0 forintos ) cosplayeket is, amik iszonyat jók voltak és láttam már olyan jelmezt is, ami 1200 dollárba ( 335 ezer forintba ) került, de kb. 10 ezer forintból is kijött volna. Szerintem nagyban függ a találékonyságtól is, a worblát is lehet helyettesíteni, nem kell rá több tízezret költeni.

Kedvenc animéd?

A One Piece volt és lesz is mindig. Zseniális, többet nem kell róla mondani.

Milyen a zenei ízlésed?

Főleg amerikai hiphop párti vagyok, de amúgy mindent szeretek, ami jó, lehet az kpop vagy punkrock.

Űzöl-e valamilyen sportot?

Hat évig shotokan karatéztam, de sajnos egyetem és a cosplay mellett egyre kevesebb időm maradt rá. Mostanság gondolkodom, hogy kipróbálok más küzdősportot is.

Van háziállatod?

Van három kutyánk, imádom őket és ha lehetne vagy még hetet vennék melléjük.
Kunitomo Toubei - Fotó: Kiss Richárd

Hol láthatunk legközelebb jelmezben?

A következő biztos con az őszi MondoCon, de ha szerencsém van, eljutok egy külföldi conra még addig.

Érdemes egy pillantást vetni a hölgy FB-s adatlapjára:http://www.facebook.com/shayola.artwork

Kommentelni és lájkolni szabad. Jövünk vissza hamarosan!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.09.28. 14:07:41
LV22
komoly, de számomra még mindig a Jill-t alakító csaj a legdurcább...
(mindenesetre nagyon komoly ez a csajszika is tisztelet)
6. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.09.26. 09:11:37
LV4
Ezek valahogy mindig csak wowoznak, moba, dota, lol es tarsai. :D
"...seb minta forsa..."
5. Jesus  PlayStation.Community tag
2015.09.20. 06:34:38
LV20
Prő.
Spupul!
4. SteveY  the gunner
2015.09.18. 20:31:32
LV22
Válasz 1. Greg üzenetére:
Tulajdonképpen az a jelmez keltette fel az én érdeklődésemet is. :)
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
3. Totoro  PlayStation.Community tag
2015.09.18. 16:31:24
LV6
+1
Válasz 1. Greg üzenetére:
Dettó! Nem csak a WoW-os jelmez miatt, de amúgy is, eddig nekem ő legszimpibb :) Ez a steampunk stila is egész jó!
Mirror, mirror on the wall..
2. Onimushaman  Szerkesztő
2015.09.18. 16:21:05
LV24
Ez a Going Merry valami mocskosul művészi feldolgozás (gyengébbek kedvéért egy hajónak öltözött a hölgy), de marhára bejön!
señor
1. Greg  PlayStation.Community tag
2015.09.18. 15:43:05
LV25
+1
Ysera hihetetlen szuper lett. Szerintem az itt látott cosplay-ek közül eddig ez viszi a pálmát. Messze a legjobb.....
LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV22
the gunner
PSC Kredit
11653 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Pista
Fórumhozzászólások száma:
13858 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1270 db
Utolsó belépés:
2019.12.08. 15:32:52
Regisztráció ideje:
2008.10.10. 18:13:41
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea