PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

17 hozzászólás

2015.08.22. 16:27:18

Utolsó hozzászólás: JINBOBEK

2015.08.25. 01:13:39

Megosztás
Értékeld a blogot!
Fantasztikus Négyes (Fantastic Four – 2015)
Tíz éve már, hogy bemutatták mozikban a Fantasztikus Négyes első élőszereplős változatát (a ’90-es évekbeli Roger Corman producerségével készült, sosem vetített borzalmat most ne vegyük ide), ami a 2000-es évek első felének nagy képregényfilm dömpingjén érkezett. A végeredmény eléggé felemás lett, anyagilag azonban hozott annyit, hogy készülhessen egy folytatás, ami talán még az előzőnél is felemásabbra sikeredett, így egy harmadik epizódnak már nem előlegeztek bizalmat, a szuperhőscsapatot pedig szépen a fiókba tették. Aztán teltek az évek, egy másik stúdiónak szépen bejött az univerzumépítés, és a különböző képregénykarakterek összevonása, a négyes jogai pedig szépen visszaszálltak volna az eredeti helyükre, hacsak nem készül ismét egy film – a Fox stúdió tehát nem ült a babérjain, rögtön nekikezdtek ötletelni, hogyan lehetne újra összehozni a csapatot, és az egész koncepciót rögtön egy reboot formájában képzelték el, mondjuk máshogy ezt nem is érdemes. Némi bizakodásra adhatott okot, hogy ezúttal végre egy olyan rendezőt választottak, aki legalább minimálisan otthon van a szuperképességekkel rendelkező fiatalok világában: Josh Trank-et egyből csodagyereknek kiáltották ki Az erő krónikája című munkája után, ráadásul a stúdiónak komoly tervei voltak a filmmel, előre bejelentett második rész, crossover a szintén Fox által gondozott X-Men világával, és még ki tudja mi más.

Aztán a szép kék eget baljós felhők takarták el: a premier előtt hónapokkal elkezdődött a tűzoltás, különböző pletykák keringtek az utóforgatásokról, a rendező, és stúdió közti éles ellentétek, aminek következtében a filmet már jó előre megelőzte a (sajnos nagyon rossz) híre. Mondjuk a Fox nem lenne Fox, ha nem barmolna szét megint valami eredeti koncepciót, de az igazság vélhetően a kettő közt van valahol félúton: a stúdió folyamatosan ártatlannak titulálja magát, Trank pedig a twitter üzeneteivel próbálja bebizonyítani, hogy valójában egy nagyon is jó film volt születőben, csakhogy a Fox egy látványos CGI-bombát akart, ami elnyomta volna az ő eredeti elképzelését. Tehát lényegében mutogatnak egymásra, de valószínűleg itt mind a két fél egyformában hibás, az igazságot sosem tudjuk meg, de az biztos, hogy még évek múlva is úgy fognak beszélni a 2015-ös Fantasztikus Négyesről, mint minden idők egyik legnagyobb képregényfilmes buktájáról, és egyben a világ egyik legrosszabb szuperhősfilmjéről. De a végeredmény korántsem annyira borzasztó, mint azt a rengeteg külföldi kritika állítja: ugyan a film tényleg rossz, ahhoz kétség sem fér, de közben borzasztóan semmilyen is, még ha néha meg-megvillan néhány percre az az elképzelés, ami rendezőnk fejében annak idején megfogant.

Az alaphelyzet maradt a régi, legalábbis néhány kis változtatással: Reed Richards (Miles Teller) gyerekkora óta egy teleportáló gépen dolgozik régi barátjával, a nem túl eszes, ellenben nagyon is életrevaló Ben Grimm-el (Jamie Bell), és esetlen, ám vitathatatlanul működő találmányuk miatt bebocsátást nyernek egy különleges kutatóközpontba, ahol komolyabban is dolgozhatnak a tervükön. Nemsokára az egész valósággá válik, azonban mielőtt az amerikai kormány lecsaphatna a találmányra, a fiatalok maguk is szeretnének ellátogatni a párhuzamos dimenzióba a teleport-géppel, az utazás viszont balul sül el. Reed-el, és Ben-el együtt a csapat többi tagja, Sue (Kate Mara), és Johnny Storm (Michael B. Jordan) is megmagyarázhatatlan elváltozásokat vesz észre magán, ami pont kapóra jön a hadseregnek, akik fegyverként szeretnék őket felhasználni. A fiatalok más-más módon próbálják feldolgozni a furcsa kimenetelű balesetüket, miközben azt sem akarják, hogy kihasználják őket, csupán a normális életüket szeretnék visszakapni. Közben a kormány újabb embereket szeretne a másik dimenzióba küldeni, aminek meg is lesz a káros eredménye: kiderül, hogy a kutatás halottnak vélt tagja, Victor Von Doom (Toby Kebbell) is életben van, aki arra a következtetésre jut, hogy az emberiségnek befellegzett, a változást pedig egyedül ő hozhatja el, ha elpusztít mindenkit a Földön, majd uralma alá hajtja a párhuzamos világot.

Őszintén szólva rég volt ilyen film, ami ennyire nem váltott ki belőlem semmit, de szó szerint. Egyáltalán nem tudom isteníteni, ami persze teljesen érthető, ugyanakkor nem vagyok képes felfokozott dühvel, és felülmúlhatatlan haraggal a földbe döngölni sem, mivel a Fantasztikus Négyes borzasztóan semmilyen, se íze, se bűze, jelentéktelen, még annál is kevesebb. Ettől persze még kudarc, de még mekkora! A filmből konkrétan olyan jelenetek hiányoznak mázsaszámra, amik benne voltak az előzetesekben, így az sem csoda, hogy a játékidő alig több mint másfél óra, ami egy képregényfilmhez borzasztóan kevés, főleg akkor, ha a felvezetés 50 percet tesz ki. Trank eredeti elképzelése valahogy a következőképpen nézhetett ki: komplexebb figurák, lassabb karakterépités, komolyabb hangvétel, korhatáros hangulat, realisztikusabb megközelítés, nagyjából valami ilyesmi lehetett a terv, ami nem is rossz, sőt, ha nem is minden idők legjobb képregény adaptációja, de egy remek film biztosan benne rejtőzött a koncepcióban. És miközben a rendező, és a stúdió azzal volt elfoglalva, hogy minél jobban érvényesüljön a saját akarata, a film szépen lassan totálkárosra ment, és gyakorlatilag ennek a vircsaftnak minden egyes apró-nagyobb pontja meglátszik a végterméken. A felvezetés valóban lassú, időnként jó is, azonban legfőképp sajnos érdektelen, és lassú, a párbeszédek fájóan sematikusak. Mire letelik a játékidő fele, már a dramaturgia is kapkodni kezd, ennek köszönhetően az eredeti elképzelés, hogy egy tényleg rendhagyó film készüljön, mely középpontjában a tudomány, és az ezzel járó felelősség áll, a kukában landol.

Ezen már sajnos az R-besorolásra hajazó események sem segitenek – nem véletlen, hogy a rendező leginkább David Cronenberg Agyfürkészők, és A légy című filmjeit nevezte meg inspirációként, sajnos csak kósza másodpercekre láthatjuk ezeknek a bodyhorror klasszikusoknak a hatásait a Fantasztikus Négyesben. A vágószoba negatív hatása viszont annál inkább érződik, ugyanis valószínűleg nem csak fontos perceket csorbítottak, de mindazt, ami miatt lett volna valami hatása a filmnek – hogy jó, vagy rossz, azt már sosem tudjuk meg, de ennél a tökéletesen semleges végeredménynél, még egy simán csak borzasztó mozi is jobb lett volna. Akciójelenet szigorúan egy, azaz egy van a filmben, de igazából azt sem lehet teljes mellszélességgel annak nevezni, a hosszú felvezetés után kapunk az utolsó 10 percre valamiféle csihi-puhit, ami gyorsan le is zárja a cselekményt, ami ha jobbnak akarna látszani, mint ami valójában, akkor sem lenne az, mert addigra már senkit sem érdekel az egész, ahogy Doom szopóálarcán sem röhög már senki. Ahogy a kifejezetten jó szereposztás sem okoz kellemes pillanatokat, pedig a színészek tehetségük miatt is sokkal jobbat érdemeltek volna. Fekete bőrű Fáklya? Ugyan már, a létező legkisebb probléma.

Ezek után nem lennék Trank, de a Fox helyében sem. Előbbi örülhet, ha ezek után még lesz rendezői karrierje, és összeteheti a két kezét, ha valami nagyköltségvetésű film közelébe engedik – bár minden bizonnyal egy időre hanyagolja a 100 milliós büdzséjű látványmozikat. Utóbbi pedig elkezdhet gondolkodni, hogy mihez kezd a Fantasztikus Négyessel, de ekkor felmerül a kérdés, hogy valóban életképesesek ezek a karakterek a vásznon, vagy úgy egyáltalán szükségük van-e a nézőknek erre az egészre? Kell nekünk a jövőben egy újabb Fantasztikus Négyes film? Részemről: soha többé!

55%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
17. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.08.25. 01:13:39
LV11
Válasz 16. VictorVance üzenetére:
Én odaadnám John Woo-nak :)
Mindig legyen egy "B" terv!
16. VictorVance  Szerkesztő
2015.08.24. 16:11:08
LV18
Válasz 8. zodiac55 üzenetére:
Három gyenge próbálkozás után nekem is megfordult a fejemben, hogy lehet nem ezt a képregényt kéne megfilmesíteni, viszont a Marvel stúdiója többször is sikerre vitte még a húzósabb figurák adaptálását is. Pont idén volt a Hangya, amivel ugyan voltak gondok, de összességében mégis egy szórakoztató, és ötletes film volt.
Szóval ha találnának egy jó rendezőt, lenne megfelelő forgatókönyv, ahol rendesen fellennének építve a karakterek, lenne igazi csapatdinamika, kémia a tagok között, meg a stúdió, és a rendező nem azzal lenne elfoglalva, hogy megöljék egymást, akkor csak működne a Fantasztikus Négyes is.
Persze három kudarcba fulladt film után legjobb lenne békén hagyni már az egészet.
Örülünk?
15. Aki23  PlayStation.Community tag
2015.08.23. 19:59:23
LV19
Az ign-n volt egy cikk amúgy, h pl dr doom az egyik legjobb marvel gonosz a filmekkel ezt mégse tudják visszaadni, lenne potenciál a ebben is csak rohadtul nem tudják kihozni.
14. VictorVance  Szerkesztő
2015.08.23. 15:08:41
LV18
Válasz 4. JINBOBEK üzenetére:
A két régi film se volt nagy eresztés, de ehhez az újhoz képest igazi remekművek. Azok legalább voltak valamilyenek, még ha gyengék is, volt egy minimális hangulatok, ami miatt az ember, ha nem is nézte meg őket minden héten, de azért néha nyugodtan elbambult rajtuk.
A castingja viszont ennek sokkal jobb, tehetséges színészek, csak kár, hogy forgatókönyv nem volt, meg karakterek, amiket rendesen eltudtak volna játszani.
Örülünk?
13. Tevez11  PlayStation.Community tag
2015.08.23. 13:42:42
LV23
Ez egy csoda lehet.
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
12. jasihool  sztrovacsek
2015.08.23. 12:37:01
LV14
+1
Válasz 11. JINBOBEK üzenetére:
Ha csak 1 dollár haszna is lesz rajta a FOX-nak, már qrva jól jártak! Így legalább nem kell nekik újra megvenni x millió dollárért a jogokat. Bár azt sem hiszem hogy újra kiadta volna a kezéből a Marvel, ha egyszer visszakapta...
The sweet blood, oh, it sings to me...
11. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.08.23. 11:46:49
LV11
+1
Válasz 10. Odin üzenetére:
Nincs, mert jó pénz mindegyik. Talán ez nem lesz az, de a belefektetett pénzt biztos visszahozza ez is.
Mindig legyen egy "B" terv!
10. Odin  PlayStation.Community tag
2015.08.23. 11:15:36
LV4
Amerikának nincs még tele a töke a képregényfilmekkel?
9. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.08.23. 08:09:44
LV22
+1
már akkor megbukott ez a film, amikor valamelyik gyökérnek kipattant a kis buksijából az újraforgatás ötlete
8. zodiac55  PlayStation.Community tag
2015.08.23. 07:40:03
LV12
Nem vagyok biztos benne, hogy a Fantasztikus Négyes története a legjobb filmalap a képregények közül. Persze, tudom, hogy a Fox-nak mindenképp kellett valamit villantani, de akkor is...
"Si vis pacem, para bellum."
7. jasihool  sztrovacsek
2015.08.23. 07:17:17
LV14
Válasz 6. JINBOBEK üzenetére:
Engem sem, csak azért mondtam hogy a színészeket bírom legalább, ha a film nem is érdekel. A Rabbit Hole-t nem láttam tőle, de ha épp nem lesz más dolgod, nézd meg a Whiplash-t. Egy dobost játszik a filmben meglepően jól, de ha nem is miatta, J.K. Simmons alakítása miatt feltétlenül látni kell a filmet. Már persze, ha érdekel az ilyesmi...)
The sweet blood, oh, it sings to me...
6. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.08.23. 07:11:35
LV11
+1
Válasz 5. jasihool üzenetére:
Nem sok minden tudna rávenni, h én erre moziba üljek, vagy hogy majd megvegyem dvd-n vagy akár hogy letöltsem. Nem láttam a felsorolt filmeket, de a középső srác (mr fantastic) játszott Nicole Kidmannal a Rabbit Hole-ban, nekem ott nagyon üres, jellemtelen színészi játék jött le tőle.
Mindig legyen egy "B" terv!
5. jasihool  sztrovacsek
2015.08.23. 02:02:54
LV14
Válasz 4. JINBOBEK üzenetére:
Én viszont úgy vagyok vele, hogy max a szereplők miatt szenvedném végig... Jordan a Fruitvale Station-ben, Teller pedig(legutóbb) a Whiplash-ben játszott marha nagyot. Mondjuk Jamie Bell-t annyira nem kedvelem, de a Mocsokban őt is bírtam. ;)
Amúgy igen, pofátlan pénzhajhászás! Sajnos most nem jött be...)))
The sweet blood, oh, it sings to me...
4. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.08.22. 23:23:01
LV11
+1
Válasz 3. jasihool üzenetére:
Hát nekem marad a Jessica Albás F4. Azok jók voltak, viccesek és a színészek is ismertek, meg jópofák. De ezek itt...pfff. Max Kate Mara-t tudnám kiemelni, de ő meg egymaga kevés hogy elvigye a filmet.
Ez nekem úgy kimarad, mint a Pókember két újabb része.
Ez megint csak a "szakítsunk le még 1 bőrt, mert jó pénz" felfogásra épült.
Mindig legyen egy "B" terv!
3. jasihool  sztrovacsek
2015.08.22. 21:07:11
LV14
+2
Mivel sohasem érdekelt túlzottan a Fantasztikus négyes, engem nem ért csalódás. Ha jó film lenne sem néztem volna meg. Az viszont nagyon szomorú hogy néhány senkiházi egyszerűen mindenbe belepofázhat amihez sohasem értett, mer ő már producer bazmeg meg stúdiófőnök. Hagyják már meg a hozzáértőknek a művészi munkát. Oké hogy pénzt akarnak keresni, de ne higgye már magát mindenki Spielbergnek... Most aztán örülhetnek a kurvanagy eszüknek, mert 50 milliót sem hozott eddig a film otthon. Mi lesz ezután? Minden producer mellé odaállítanak majd egy másik producert? Hajrá FOX!!!

Az írás jó lett btw!!! Köszi!
The sweet blood, oh, it sings to me...
2. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.08.22. 20:28:30
LV11
Nekem már maguk a szereplők is unszimpatikusak! Ez minek kellett?
Mindig legyen egy "B" terv!
1. martin  Főszerkesztő
2015.08.22. 19:37:32
LV27
+3
Rohadjon meg, aki ezt így engedte moziba menni.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16725 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6282 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4885 db
Utolsó belépés:
2020.01.22. 19:30:36
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea