PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

13 hozzászólás

2015.08.10. 17:02:42

Utolsó hozzászólás: Matichku

2015.08.29. 12:48:15

Megosztás
Értékeld a blogot!
Mission: Impossible – Titkos nemzet (Mission: Impossible – Rogue Nation – 2015)
Ethan Hunt ötödszörre küzd meg a lehetetlennel a mozivásznakon, és új küldetése nem csak azért nehezebb, mert ezúttal egy Szindikátus nevű anti-IMF-el néz szembe, mindenféle segítség nélkül, miközben a saját kormányának emberei is üldözik, hanem mert az elvárások a legutóbbi, negyedik epizód után olyan nagyok lettek, melybe könnyen beletörhetett volna Tom Cruise, és a többi producer bicskája. Egy több részes filmsorozat ötödik nekifutásra aligha tud újat mutatni, ugyanakkor a Mission: Impossible franchise arról híres, hogy mindegyik tagja más-más hangvételű, egyedi, a különböző rendezőknek hála: Brian de Palma feszes, poszt-hidegháborús kémthrillert forgatott, John Woo pörgős, lassításokkal teletűzdelt, művészi eszközökkel felszerelt fegyverbalettet, J. J. Abrams a tévésorozatok tematikáját ültette át a gyöngyvászonra, feszes narratíva, személyes konfliktus, és minőségi színészek formájában, Brad Bird legutóbb pedig egy hajmeresztő, ugyanakkor elegáns kémfilmet hozott tető alá. Ezek után Christopher McQuarrie forgatókönyvíró-rendezőnek (Közönséges bűnözők, Valkűr, Jack Reacher, A holnap határán) nem volt könnyű dolga, de ahelyett, hogy kínos önismétlésbe fordult volna át, vagy lemásolta volna a korábbi sikereket, sikerült eltalálnia az arányokat, és új arculatot hozott a sorozatba, ismerős panelek összekeverésével.

A Titkos nemzet ugyan nem mutat teljesen új, és eredeti dolgokat, műfajt sem vált, ugyanakkor az M:I széria jellegzetességéhez tartja magát, nem látványos akciómoziként akar érvényesülni elsősorban, ahelyett ízig-vérig kémfilm, fejet hajt a régi nagy klasszikusok előtt, és a műfaj jól bevált fogásait dobja bele a főzőedénybe. Szövevényes, szofisztikált kémthriller, olyan, mintha a negyedik epizód grandiózus akcióit összekeverték volna a legelső film lassú tempójú, és feszült hangulatával. A történet igazodik a mai modern világunkhoz: az IMF-et a CIA igazgatójának, Alan Hunley-nek (a jelenlegi sztárvendég ezúttal Alec Baldwin) a lobbizása miatt feloszlatják, mivel szerintük idejétmúlt, nincs jelentősége a mai világban, érdemeik ellenére pedig rettenetes sokba kerülnek az USA kormányának. Ethan Hunt (Tom Cruise, természetesen) közben a titokzatos Szindikátus, és annak vezetője Solomon Lane (Sean Harris) után nyomoz, mindenféle háttértámogatás nélkül, miközben összeakad egy angol ügynökkel, Ilsa Faust-al (Rebecca Ferguson), aki beépülve dolgozik Lane-nek. A kis csapathoz hamarosan a régi motorosok is csatlakoznak: Benji Dunn (Simon Pegg), Luther Stickell (Ving Rhames), és William Brandt (Jeremy Renner) is szembeszáll a veszélyes, és láthatatlan ellenséggel, a világ megmentéséért, na meg azért, hogy bebizonyítsák, még mindig szükség van a szervezetükre.

A felütés magán viseli a 21. század felfogását: a világ egy sokkal nagyobb, és bonyolultabb hely lett, a különböző ügynökségek immár teljesen más módszerrel működnek, az ellenség személye pedig egyre kevésbé egyértelmű. Nem csoda, hogy egy IMF-szerű csapatnak nincs bebetonozott helye, régi stílussal, rendhagyóbb eszközökkel dolgoznak. A Titkos nemzet felfogása pedig teljesen ilyen: megidézi ezt a korszakot, amikor az adott főhős felszegezett állal indít, és egészen a cselekmény befejezéséig teljesen makulátlan tud maradni, anélkül, hogy elmerülne az erkölcstelenség mocsarában, végig makacsul ragaszkodik az elveihez, olyan mértékű kötelességtudattal van felruházva, amit a világon semmi, és senki nem ingathat meg. És a film megmutatja, hogy még az ilyen modern időkben is tökéletesen be tudnak válni a régi módszerek, és azoknak alkalmazása nem minden esetben elavult. Mint ahogy a Titkos nemzet is egyszerre tud modern, és oldschool is lenni, mialatt a tempója hihetetlenül feszes, a hangulat pedig annyira komoly, mint amennyire szükség van rá, vagyis végletekig laza. Mintha még mindig zajlana a Hidegháború, a kelet, és nyugat rivalizálása, a paranoid légkör, az ellenséges szervezet, amely tönkre akarja tenni a világot, tökéletesen idézi azt a rettegéssel teli, feszült viszonyt, amilyen például a ’60-as évek is volt: és a műfaj abban az időben készült klasszikusait szórakoztatóan idézi meg. Majdhogynem tökéletes régivágású James Bond homage.

A Titkos nemzet vérbeli kémfilm: a műfaj minden egyes aspektusát, elemét tartalmazza, amiket már mindenki jól ismer, stílusosan elegáns, ehhez mérhetően pedig valamivel lassabb, és „kisebb”, mint a mostanában megszokott százmilliós blockbusterek, ahol komplett városokat pusztítanak el, és épületek repülnek százával a levegőbe. Azokhoz képest valóban kicsit mérsékelt tempójú a Titkos nemzet, de pont ettől működik igazán. Pár perces, bevezetésként szolgáló akció, kínzásjelenet, behatolás egy bombabiztos helyre, lehetetlen mutatványokkal színesítve, kölcsönös átverésekkel teletűzdelt fordulatok – igazi, esszenciális kémthriller. Nem utolsósorban pedig ott vannak a látványos, és pörgős autós-motoros üldözések, bunyók, lövöldözések, amik cseppet sem elnagyoltak, vagy ötlettelenek (az operajelenet például a maga visszafogottságával egész kiváló), illeszkednek abba a világba, és abba a hangulatba, amit a Titkos nemzet képvisel. Nem utolsósorban pedig a széria védjegyének számító kaszkadőrmutatványok, Cruise szokás szerint alig hagyta dolgozni a kaszkadőröket, a repülőgépről is ő maga lógott le, ahogy a CGI trükköket csak nyomokban látott motorozásnál is ő ült a volán mögött.

Túl az ötödik x-en elismerésre méltó az a szenvedély, és bátorság, amivel a dolgok sűrűjébe veti magát Cruise, hisz ez az ő sorozata, róla szól az egész, annyi különbséggel, hogy ezúttal a csapat többi tagja is jobban kiveszi a részét a munkából. Most már valóban nem csak dísznek vannak Hunt mellett, elengedhetetlen eszközök a cselekmény előregördítésében, a konfliktusok megoldásában, és mivel jellemfejlődésen már egyikük sem fog túlzottan átesni, az igazi meglepetés az újonnan behozott női karakter, Ilsa Faust, aki bámulatos módon lép ki a sematikus női karakterek posványából. Semmi felesleges, giccses szerelmi szál, csak egy erős figura, akinek lelki tépelődései saját munkájában nyilvánulnak meg, ennek köszönhetően sikeresen simul bele a történetbe, nélküle gyakorlatilag kevesebb lenne a film is. Az őt életre keltő Rebecca Ferguson pedig inkább klasszikus, karakteres szépség, remekül végzi a feladatát, ahogy a főgonoszt alakító Sean Harris sem vall szégyent – de azért egy kis kidolgozottság nem ártott volna még neki a forgatókönyv szempontjából, sajnos ez az epizód is magában hordozza a sorozat azon negatívumát, hogy a főellenfelet kissé semmilyenre sikerült összehozni.

Az M:I filmek sosem voltak igazi klasszikusok, sosem kaptak bebetonozott helyet a legjobb alkotások között, ugyanakkor az élvezhetőségi faktoruk mindig is magas volt, nem akart nagy babérokra törni egyik sem, mégis zokszó nélkül szállították, amit felvállaltak. És ilyen a Titkos nemzet is, egy szórakoztató, nyári akciófilm, ami ezúttal meglepő módon emelkedik ki a szokásos mezőnyből a maga visszafogottságával, de ez csakis pozitívumként írható fel. Ha nem is tesz rá két lapáttal az előzményre, de mindenképpen sikeresen vette az akadályokat. Küldetés teljesítve!

85%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.08.29. 12:48:15
LV14
Nagyon kellemes szórakozás volt! Tegnap este sikerült bepótolnom.
Meglepett, hogy az elején stáblista van, mint valami sorozatnál. Írtad ez J.J. Abrams érdeme. Olyan érzésem volt mint a Star Treknél, a régi bevált tematikát összehozni a mostani modernebb igényekkel. Bejött! :)
Az Opera jelenet végig nagyon jó volt. Később is néhány fontosabb résznél felhangzottak a Nessun Dorma taktusai. Ezt se gondoltam volna, hogy egy híres operát majd a Mission: Impossible közben fogok hallgatni és látni... :)
Ami még levitte a fejem az a motoros üldözés. Végig a hátamon futkosott a hideg, veszettül kurvajó volt! :) Méltó a második rész hasonló jeleneteihez. Pont a motoros részeknél ugrott be, hogy Tom Cruise magyar hangja miért nem Rékasi volt... :D
A széria második része a kedvencem, de ez a mostani nagyon szorosan követi, már csak a lassítások hiányoztak. :)
Jó hangolódás volt a következő moziban megnézendő filmhez, ami a Spectre lesz. Aztán SW. Más még nincs a listán.
Nil Satis Nisi Optimum
12. VictorVance  Szerkesztő
2015.08.18. 18:51:41
LV19
Válasz 10. ALF22 üzenetére:
John Woo stílusa remek, ha eltalálja az arányokat: Szebb holnap 1-2, A bérgyilkos, Fegyverek istene, Ál/arc mind kitűnő filmek. Jó rendező, főleg ha hagyják kiteljesedni, de azért persze neki is vannak gyengébb munkái, nem is kevés. Az M:I 2 eleve három és fél órás volt az első vágás után, szóval jobban megkellett kurtítani, ez sajnos meg is látszik a kész filmen. Nekem ettől függetlenül tetszik, de szerintem is túl voltak ott tolva a lassítások.
Örülünk?
11. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.08.18. 18:40:44
LV11
Válasz 10. ALF22 üzenetére:
Őszintén szólva nekem is tetszik a stílusa. Tetszik az MI2 is, de megnyugodhatsz, mert úgy tűnik, már nem igen filmezik.
Mindig legyen egy "B" terv!
10. ALF22  Son of Liberty
2015.08.18. 18:07:12
LV26
Válasz 9. JINBOBEK üzenetére:
Sok embernek tetszik John woo stílusa de sztem tul sok amit művel. Fel órával hosszabb minden filmje mert annyit lassít es közbe forog a kamera. Nem is tudom ez hogy nem tunik fel sokaknak vagy hogy nem unják meg.
9. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.08.18. 09:49:11
LV11
Válasz 8. ALF22 üzenetére:
Pedig olvastam, hogy Cruise 3.ik legsikeresebb mozifilmje volt a második MI.
Mindig legyen egy "B" terv!
8. ALF22  Son of Liberty
2015.08.17. 15:45:21
LV26
2.resz a leggyengébb es legszarabb. Koszonheto John woo agyonlassitott hulye maniajanak. limp Bizkit ost legalabb jo volt:)
A 3. mar ismet bejott.. Az első alap. Meg ma is szívesen ujranezem.
A 4.,5. viszont sztem olyan mint a halálos iramban sorozat. Most allt ossze, ezt a vonalat lehet folytatni ezekkel a szereplőkkel.
7. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.08.16. 08:31:41
LV11
Válasz 6. Onimushaman üzenetére:
Tom jó színész!
Mindig legyen egy "B" terv!
6. Onimushaman  Szerkesztő
2015.08.12. 23:53:44
LV24
Élvezhető film. A Holnap Határánt is szerettem, Tom most szem vallott szégyent.
señor
5. Onimushaman  Szerkesztő
2015.08.11. 23:10:40
LV24
Holnap nézzük, már nagyon várom!
señor
4. Ragle  PlayStation.Community tag
2015.08.11. 21:14:05
LV5
+1
Válasz 3. JINBOBEK üzenetére:
Változtat a film élvezhetőségén a tudat, hogy dublőr, vagy sem?
Mert nekem pl tök mindegy.
Inkább érdekesség, de relevánsnak egyáltalán nem az a film jóságának szempontjából.
3. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.08.11. 14:25:50
LV11
-1
Válasz 2. Sakamoto_14 üzenetére:
Amikor már halott színészeket hoznak vissza filmekbe (paul Walker) akkor már nehéz elhinni h Tom tényleg olyan bevállalós, és nem egy dublőr az Tom arcával...
Mindig legyen egy "B" terv!
2. Sakamoto_14  A bölcs
2015.08.10. 22:53:33
LV20
Nálam az előző rész annyival jobb lett az első háromnál, és sok más akciófilmnél is, hogy nagyobb elvárásokkal indultam neki a Titkos nemzetnek, amit sajnos nem tudott maradéktalanul beváltani. Szó se róla, jó filmnek tartom, de a plusz esszenciája most nem jött át.
A motoros jelenetnél nem nagyon akartam elhinni, hogy Cruise vezet, az nagy teljesítmény volt.
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.08.10. 20:40:41
LV22
nagyon jól írsz élvezet olvasni :)
a filmet természetesen megnézem, tetszettek az eddigi részek
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV19
Szerkesztő
PSC Kredit
16912 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6374 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4915 db
Utolsó belépés:
2020.02.19. 12:28:38
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea