PlayStation.Community Blog ›› Bandage_520

13 hozzászólás

2015.08.06. 09:50:14

Utolsó hozzászólás: Bandage_520

2015.08.11. 17:59:07

Megosztás
Értékeld a blogot!
Ezt a bejegyzést azok számára írom ezen az oldalon, akik érdeklődést mutatnak a GT Academy iránt, mindent a saját tapasztalatomból, illetve az ezzel kapcsolatos eseményekről. A későbbiekben - remélhetőleg - a Race Online Hungary weboldalán is olvasható lesz több képpel, esetleg plusz információval kiegészítve, ha már ott vagyok tag...

Aki rendelkezik Gran Turismo 6-tal, annak minden bizonnyal tudomása volt az idei évre kiírt aktuális Academy-vel, ha pedig ideje, kitartása és tehetsége, na meg persze az utolsó fordulóban lévő borzalmas Le Mans-i autó okozta vezetési élmény nem szegte kedvét rövid időn belül, akkor megcsinálta az utolsó fordulót is, amelyben már a résztvevő országonként is lehetett a statisztikákat figyelgetni. A kiírás szerint Magyarországon az első helyezett, illetve egy "Élő esemény"-nek nevezett rendezvényen az azt megnyerő személy juthat ki, az ezúttal Abi Dhabi/Abu Dzabi-ban októberben tartandó Race Camp elnevezésű eseményre, az azt megnyerő pedig GT3-as szerződéssel térhet onnan haza.
Feltételezem, hogy akit ezt a blogbejegyzést olvassa, ezekkel tisztában van, így nem fejtem ki bővebben.
Ami a lényeg: én az utolsó fordulóban a 16. helyet értem el. Mint ahogyan szerintem sokan mások, én is hagytam benne időt, de a végeredmény számít, nem pedig az, hogy mi lett volna akkor, ha...
A lényeg az, hogy július közepén éppen nyaraltam a családdal, amikor megtudtam, hogy két csapattársam is kapott e-mail-en meghívót az "Élő esemény"-re a legutolsó fordulóban elért eredménye alapján, köztük volt olyan, aki mögöttem végzett.
A ROH-os (értsd: Race Online Hungary) account-omhoz tartozó e-mail címem viszont nekem törölve lett a citromail által, mivel meghatározott ideig nem léptem be vele, megmondom őszintén, hogy elfelejtettem és is nem foglalkoztam vele. Egyébként az újraaktiválás miatt már jóval korábban felvettem velük a kapcsolatot, de csak annyi választ kaptam, hogy a rendszer nem engedi 2 évig ugyanazt a felhasználónevet regisztrálni, várjam ki. Köszönöm. A problémámhoz még hozzátartozik, hogy az account-om jelszavát is elfelejtettem. Tudom, nagy marhaság, de ez van, a gép bejelentkezik magától, a mai világban van elég megjegyezni való. A jelszó megváltoztatásához a rendszer egy emlékeztetőt küld a hozzá tartozó e-mail címre, ami esetemben ugye nem létezik, az e-mail címet megváltoztatni pedig csak akkor lehet, ha tudom a jelszavamat. Ördögi kör, ahogy mondani szokták.
A lényeg, hogy a csapatomtól kaptam kis segítséget, sikerült felvenni a kapcsolatot a szervezőkkel és egy rendes, általam használt címre (aminek a jelszavát is tudom:-) küldték el a meghívót. Ahogy hazaértem, kinyomtattam, aláírtam, beszkenneltem és visszaküldtem a jelentkezési lapot, amit el is fogadtak. A feltételek a szokásosak: betöltött 18 év, büntetlen előélet, jogosítvány, nem vagy versenyző, jó az erőnléted, illetve hogy tudsz valamilyen szinten angolul.
Kiderült, hogy a rendezvényre alig 1 hét van, tehát megpróbáltam felkészülni, komolyan venni.
Minden este gyakoroltam, hol egyedül, hol csapattárssal, a célom az volt, hogy minden pályán menjek legalább pár kört. Az autók és a pályák körét igyekeztem leszűkíteni a korábbi GT Academy-n szerzett tapasztalatok alapján. A motorháztetős nézetet használtam korábban kormánnyal, emiatt átszoktam a lökhárítósra, nehogy gond legyen. Mondanom sem kell, közel sem értem a végére, ezért inkább online futamokon próbáltam hozzászoktatni magamat a változtatásokhoz.
2012-ben az akkori rendezvényen a 24. lettem úgy, hogy kormányom nem volt, most mindenképpen jobb eredményt szerettem volna elérni, és ahogy akkor, úgy most is azt mondtam, hogy a bejutással már elért valamit az ember. Hozzáteszem, hogy az idei évre én azt vettem észre, hogy gyengült a mezőny. Az első évben a TOP30 kapott meghívást, aki próbálkozott, az tudja, milyen szoros volt. A bekerültek között 1mp-nél kevesebb volt a különbség, a velünk egy régióban számon tartott Szlovákiában és Csehországban a 3. helyezettek már nem jutottak volna be a mi listánkra. Akkor vért izzadva, rengeteg gyakorlással, mindent beleadva a 27. helyen végeztem (kontrollerrel), ami később az akkori visszaélésekkel kapcsolatos időbüntetések miatt a 17. helyre módosult, de ez más tészta. Most jóval kevesebb időt ráfordítva és időt benne hagyva lettem 16.
Az okot nem tudom, mindenki mást mond, de én tényként veszem, hogy nem volt olyan kemény dolog bejutni az első 20-ba sem, mint korábban. Ráadásul elég sok, korábbról is ismertebb nevet láttam saját magához képest hátul.
Visszatérve az idei évre: kicsit furcsálltam, hogy annyi információt kaptam a rendezvényről, hogy mikorra és hova menjek, gondoskodjak magamnak ételről-italról, és hogy vigyek magammal napszemüveget (A fotókból kiderül, miért kellett). Ugyanaz a barátom kísért el, mint aki 3 éve, ő lett az én fegyverhordozóm és lantosom egyben, aki mindenről és mindenkiről csinált képet, felvételt gazdagon (Köszönöm, Kiss Úr! :-) ). A csapatból egyébként ketten jutottunk be, pontosabban hárman, de az egyik srác 18 év alatti, így alapból kimaradt.
Ami már az elején feltűnt, hogy alig találtam meg a helyet, mivel egy domb mögött magányoskodott a Millenáris Parkban, épphogy észre lehetett venni a GT zászlókat. Íme:
Amit még furcsállottam, hogy a korábbiakkal ellentétben nem kértek semmiféle igazolványt, csak egy nevet, és már adták is a karszalagot. Hmmm...
Volt 6 gép kormánnyal, állvánnyal, fel voltak sorszámozva, regisztráláskor húzni kellett közülük. Amikor én kerültek sorra, mondták, már csak 1 (!) kihúzható lap volt, tehát kihúztam azt.
Lehetett egyébként csak úgy a helyszínen is jelentkezni mindenkinek, aki akart. Azt nem tudom, hogy hol volt hirdetve, én nem hallottam erről sem, illetve a korábbi élő eseményekről sem, ezt mindenképpen érdekesnek tartottam korábban is, és ez nem változott azóta sem sajnos. Azt mindenesetre korrekt eljárásnak tartom, hogy az online eredmények alapján hívnak meg embereket.
A szervezésben további érdekesség volt, hogy a nézők/érdeklődők egy félkör alakú részen leülhettek és nézhették a résztvevők képernyőjének a hátoldalát. Semmi kivetítő, semmi lehetőség arra, hogy lássad, ki, mit és hogyan csinál. Egyszerűen nulla. A barátom ezen akadt ki a legjobban teljesen jogosan, eljött megnézni valamit, amiből nem láthat semmit. Ami még visszatetszést váltott ki bennem: korábban azonnal mindenki kapott pólót, sapkát, meg még pár dolgot, most viszont semmit. Mintha elfogyott volna a pénz, vagy nem is tudom...
A helyszínen a kezdéskor elmondták, hogy egy pályán 3 kör áll minden jelentkezőnek a rendelkezésére, a legjobb idők alapján rangsorolnak, az első 10 jut tovább az első körben, akik ezután egy 5körös összidő, egy Battak (majd leírom, mi ez), illetve egy interjú részt fognak csinálni (angolul is), a három összesítésénél legjobban teljesítő pedig kijut a Race Camp-re.
Nevük alapján szólították az embereket. Elég hamar sorra kerültem, itt kaptam a következő sokkot. Megkérdeztem, milyen autóval kell menni, amire meglepő módon Nissan volt a válasz. Csak visszakérdezés után kaptam pontos típust, a Godzilla becenéven is ismert GT-R 2014-es változatával kellett menni a Nürburgringi pálya legrövidebb változatán. Azt is furcsállottam, hogy Verseny Lágy gumival kellett menni, tehetségkutató program lévén én hátsókerék hajtásra és sport kemény gumira számítottam. Mindegy.
A kormánynak most is Logitech GT Force volt, de semmilyen "súlya" nem volt, nem lehetett érezni rajta semmit, szerintem minden 0-ra volt véve, borzalmas volt, csak tekergetni kellett az orrod előtt lévő valamit, a pedálnak szintén nem volt semmiféle ellenállása. Ha otthon ilyen lenne a kormány, már régen visszatértem volna a kontrollerhez, kb. ugyanilyen valósághű élményt ad. Arról nem is beszélve, hogy megint nem volt fülhallgató, hallottad a szomszédos versenyző motorhangját, zene ment közben és persze a kommentátor is beszélt...

Korábbi tapasztalatok alapján levettem a cipőmet és úgy mentem. Az első két körben hibáztam, a 3. körben óvatosabban nyomtam, 1:26:5-öt hoztam össze. A végére kérdéses volt, mi lesz, a továbbjutás határán mozogtam, az eredményhirdetés délre volt kiírva.
Elmentünk kajálni, aztán visszatértünk, nem kevés ellenérzéssel a fentiek miatt. Nem éreztem azt, hogy valóban számított a vezetési tudás a továbbjutáshoz.

Szerencsére a csapattársam és én is továbbjutottunk, ő egyébként gyorsabb nálam, a 2. időt autózta, én a végén voltam valahol a TOP10-nek, de nem izgatott. Örültem természetesen, és elhomályosultak az ellenérzések is.
Innentől egyébként az egész sokkal összeszedettebb képet nyújtott, mint az elején, nekem úgy tűnt, mintha erre a részre felkészültek volna, az elejét meg csak gyorsan összecsapták.
A 10 embert két részre osztották, a csapattársammal külön csoportba tettek minket.
Az én csoportom kezdte a Battak nevű géppel, versenypilóták használják a reflex, reagálókészség és a periférikus látás fejlesztésére.
Korábban még csak a tévében láttam ilyet. Elmondták, hogyan kell csinálni, gyakorolni természetesen nem lehetett, minden azonnal élesben ment. Két feladat volt, az elsőben 60 mp alatt kellett nyomkodni a véletlenszerű helyen felkapcsolódó lámpákat, minden egyes lenyomás után jött a következő. Elvileg 120 körül van a világcsúcs, Michelisz pedig zavaró tényezőknél is megcsinál majdnem százat... A másodikban 100 felvillanás volt rövid időre, az idő alatt kellett lenyomni a gombot, amíg világított a lámpa, az érvényeseket számolta.
Nagyon tetszett mindkét feladat, utólagosan megnéztem, második lettem benne. Csak az a srác előzött meg, aki az egészet megnyerte. Viszont az ő eredménye gyanúsan jó volt, a kétkedés jogát megtartom magamnak, szerintem volt ilyen tapasztatala…
Csere után a gépekhez kerültünk, nem volt sem az autóban, sem a pályában, de még a gumiban sem változtatás. Egyedül a feladat változott: 5 kör összidejét nézték. Az első köröm elég jó lett, aztán elkezdtem óvatoskodni, nehogy hibázzak, így utólag ezt nagyon megbántam, nyomni kellett volna, mint az ökör...
A két forduló után egyeztettem Krisszel, a csapattársammal, neki a vezetés nagyon jó lett, a Battak nagyon rossz.
Jött az inerjú rész, természetesen mikrofonnal, kihangosítva, kamera vesz közben, érdekes élmény volt. Angolul persze kevesen tudtak normálisan, én is abba a generációba tartozom, akinek még az orosz volt a kötelező, 20 éve nem beszéltem, érteni még értem nagyjából, de gyakorlás híján beszéd helyett inkább csak makogok. Nem csak én voltam így, a szervezőket pedig megértem, hogy ezt sokkal komolyabban vették, elég ciki lenne olyan embert küldeni Abu Dzabiba, aki nem beszél jól. A beszélgetés részét ennek ellenére jónak éreztem, nem voltam zavarban, kicsit talán túl laza, talán pofátlan is voltam, főleg magamhoz képest, de most ezt hozta ki belőlem a dolog. Kérdezték azt is, hogy ha én nyernék, képes lennék-e 3 hónap alatt angolul megtanulni. A válasz természetesen igen volt, és ami jól esett, hogy az interjú után odajött az egyik kérdező, és azt mondta, hogy elhiszi nekem, hogy képes vagyok rá. Amúgy valóban megcsinálnám...
A lényeg a lényeg, kis szünet után eredményhirdetés volt, előtte kitudtam, hogy csak öt ajándék lesz, kevésnek tartottam. Utazok oda-vissza 700 km-t a semmiért? Hát nem is tudom.
Az eredményhirdetés megvolt, én az 5. lettem az idei évben, így még pont kaptam ajándékcsomagot: NISMO-s papírtáskában egy GT Academy sapka és egy L-es méretű póló. Emiatt rögtön szóltam a szervezőknek, rendesek voltak, ígérete kaptam, hogy küldenek a címemre egy XL-eset, és megtarthatom a gyermekem részére az L-eset is.
Krisz egyébként 3. lett, így a csapatot - szerintem - elég jól képviseltük. Ha neki a Battak jobban megy, én meg nem óvatoskodok a vezetéssel, akkor még jobb lett volna. De persze itt nincsen "ha", ez van, én mindenesetre így utólagosan is elégedett vagyok az elért eredményemmel, illetve azzal, amit kihoztam magamból.
Az eleje egyébként elég szoros lett, 3 ponttal maradtam el a 3. helyről, levonást járt az angol nemtudásért, így főleg jó az elért helyezésem.
Az eredményhirdetés után az egyik szervező még odajött hozzám, és szigorúan mondta nekem, hogy fel ne merjem adni. Természetesen nem fogom, mondtam is, de ez borzasztóan jól esett...
Ezek után irány haza, a család - és főleg a fiam - büszke volt rám, akinek van gyermeke, tudja, milyen érzés, nem ragozom.

Amit még szeretnék elmondani, és talán egy kis gondolatébresztőnek is elmegy a hozzám hasonló diszoszauruszok felé: az idei Akadémiás döntőn messze én voltam a legidősebb, a többiek jóval 30 alatt voltak. Én már közeledek a 39. évem felé, nem vagyok mai gyerek és nyitott szemmel járok-kelek a világban. Tudom, hogy nem én vagyok a NISSAN utánpótlás programjának a célcsoportja a korom és a testbeli méreteim ellenére, és hogy rajtam kívül több ilyen ember is van ebben az országban. De hiszek abban, hogy gyakorlással és munkával sokkal többet el lehet érni, mint az ember gondolná. Mindent lehet gyakorolni, mindenen lehet javítani, és a fiatalabbak sincsenek annyival jobb helyzetben, mint ahogyan azt korábban gondoltam. Ők csak fiatalabbak, mi meg tapasztaltabbak. Ennyi.
Amit ebből tanultam: nem adom fel, egyre erősödöm, és - akárcsak a dínók- itt leszek kipusztulásomig. Mert ez a hobbim, ezt szeretem és nem adom alább azért, mert nincs meg bennem minden, ami kell. Inkább magamba nézek, és fejlődök, ezt ajánlom mindenkinek, korosztálytól függetlenül.

Aki végigolvasta, annak köszönöm a türelmét, remélem lehetett belőle legalább tapasztalatot gyűjteni, ha mást nem is...
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2015.08.11. 17:59:07
LV5
Válasz 12. racskogabor üzenetére:
Én köszönöm uram
12. racskogabor  PlayStation.Community tag
2015.08.11. 08:46:05
LV6
Jó a cikk. Köszi!
11. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2015.08.08. 20:15:40
LV5
Válasz 10. laguna028 üzenetére:
Köszönöm uram. Most tényleg gyors menet volt, 1 héttel előtte tudtam meg, utána rögtön indultam haza. Gondolkoztam, hogy szólok Nektek, de semmi egyéb nem fért az időmbe. A legközelebbi alkalomkor - remélem legalábbis, hogy lesz - talán már lesz lehetőség egyébre is. De ha gondoljátok, akkor szólok mindenképpen...
10. laguna028  PlayStation.Community tag
2015.08.08. 08:38:14
LV7
Arra, hogy manapság ki, mit, hogyan szervez és bonyolít le, nem is érdemes szót pazarolni.
Én csak azt bánom, hogy nem jelentkeztél be előtte és nem találkoztunk ismét. De biztos megvolt az oka, időhiány, gyerek, bla-bla-bla-bla :)
Sok sikert a következőhöz, amire két napot szánsz remélem ;)
9. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2015.08.06. 22:46:55
LV5
Válasz 8. HUN_hatrix üzenetére:
Volt, aki M-est szeretett volna... Európai méretezésűek a pólók, az L az átlag, rám is csak egy kicsit kicsi. Nekem XL a rendes méret, kínainál 2XXL-4XL között mozog az ezzel azonos méretű ruha.... :P
8. HUN_hatrix  The Saboteur
2015.08.06. 20:07:17
LV30
Gratula mester! ;)

Amúgy bármilyen program szervezőjét nem értem minek gyárt pólót XL alatt. Semmi értelme. XL szinte mindenkire jó más nem is kellene oszt csá. :)
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
7. probi  PlayStation.Community tag
2015.08.06. 15:19:24
LV8
Gratulálok, nagyon szép helyezés. Külön respect a kitartásodért!
6. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2015.08.06. 13:20:09
LV5
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
Folyamatosan dúdolom a RAPülők egyik slágerét... :-)
5. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2015.08.06. 13:18:46
LV5
Köszönöm a pozitív visszajelzéseket urak!

soliduss: Igen, csak bele kellene erősítenünk, mert előbb-utóbb kihagynak minket belőle. 2012-ben mindenki kapott pólót, sapkát, kulcstartót, vászontáskát, érmet, ez volt az alap, a dobogósok meg értékes ajándékot is (pl. PSP). Most meg az első öt egy pólót és egy sapkát, ez rossz üzenetet hordoz...

Quentaro: Évek óta nincs rendesen meghirdetve, az eredményekről nem is beszélve. Arról nem is mondok semit, hogy korábbi években volt olyan, hogy már előre mondták, ki jut ki régiós döntőre és úgy is lett. Itt is volt ilyesmi feeling, hogy ki nyeri meg, persze lehet, hogy véletlen...

zorroaroka: Igyekszem fejlődni, ez is csak plusz erőt és lökést adott. Amikor a fiatalokkal való lépéstartásról volt szó, eszembe jutott, hogy megnézném a többieket, hogy pakolnak be egyedül hozzám hasonlóan egy délután alatt 80 mázsa fát és hogy kelnek fel másnap. Csak már nem akartam túl pofátlan lenni... :-)
4. Onimushaman  Szerkesztő
2015.08.06. 13:07:20
LV24
Nagyon sok picsogó, mindenhez öreg vagyok emberke példát vehetne rólad. Az angolt meg erőltesd. ;)
señor
2015.08.06. 12:11:17
LV6
Ilyen blogokat élvezet olvasni, Five Star :) Gratulálok a helyezéshez! Úgy látszik van még helye a "dinóknak" az autósportban, bebizonyítottad! :)
2. Quentaro  PlayStation.Community tag
2015.08.06. 11:41:10
LV5
Jó írás lett, köszönet a beszámolóért! Ezek szerint azért teljesen nem bízták a véletlenre - voltak, akiket értesítettek. Azért mehetett volna valami hír...
Ami szintén probléma, hogy nem volt erő-visszacsatolás a kormányon. Hozzá kell fűzni persze, hogy a körülmények mindenkinek ugyanolyan rosszak voltak - legalább igazságosak! :)

Megértem a Sony-t, hogy már a PS4-re fókuszálnak, a GT6-ban is ennyi volt kb - és ez nem a játék hibája. Viszont kicsit többet tehettek volna egy ilyen rendezvénybe!
Gratulálok az eredményhez!
PSN: Quentaro81 http://bit.ly/GTSklubFB
1. soliduss  A Krónikás
2015.08.06. 11:27:51
LV25
5 csillag és örök hála ,hogy vannak még ilyen versenyek és végre mi is részt vehetünk benne.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV5
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3286 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Németh András
Fórumhozzászólások száma:
811 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1116 db
Utolsó belépés:
2020.02.17. 22:45:27
Regisztráció ideje:
2009.10.23. 14:24:22
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea