PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

13 hozzászólás

2015.07.22. 01:37:46

Utolsó hozzászólás: Resiskull

2015.07.28. 14:18:28

Megosztás
Értékeld a blogot!
Valami követ (It Follows – 2014)
Manapság nemigen vádolható azzal a filmipar, hogy a horror műfaja reneszánszát élné. A legtöbb félelmetes (vagy annak szánt) alkotás kimerül a literszámra folyó számítógépes vérben, vagy csonkolásban, azt a zsigeri élményt, ami a műfaj klasszikusait fémjelezi, igencsak kevés mostani próbálkozás mondhatja magáénak. Gyakorlatilag úgy kell már egy jó horrorfilm, mint egy pohár víz a sivatagban, és az átlagos színvonalat ezúttal a Valami követ című alkotás hivatott megtörni, mely tavaly óta megjárt jónéhány fesztivált, a kritikusok pedig valóságos ódákat zengtek róla, sokan magát a megváltót látják benne, aki végre képes volt felfrissíteni a döglődő műfajt. David Robert Mitchell ambiciózus filmje is úgy akar nagyszerű lenni, hogy egyáltalán nem mutat semmi újat a horror berkein belül, ugyanakkor azokat a recepteket vegyíti, amik jónéhány múltbeli kultusz-darabot nagyszerűvé tettek: azt az ősi, zsigeri feelinget járja körül, van benne műfajismeret, egy kis önirónia, valamint ami talán a legfontosabb, a tisztelet. A horror fanatikusainak, azoknak, akik betéve tudják a műfajt a-tól z-ig, akik behatóan ismerik a művészetét, minden nagyobb, és kisebb filmmel együtt, azoknak a Valami követ igazi csemege lesz, rengeteg önreflexióval, utalással, na meg nem utolsósorban olyan szintű horror iránt érzett odaadással, ami példamutató lehetne a legtöbb fiatal, energikus rendező-palántának.

A 19 éves Jay némi tétovázás után nagy lépésre szánja el magát: odaadja ártatlanságát az újdonsült barátjának, Hugh-nak, egy meghitt randizás befejezéseként. Az élmény nem mindennapos, Jay alig győzködik áradozni róla, amikor nem várt események történnek. Hugh elkábítja a lányt, lekötözi, és miután magához tér, közli vele, hogy mikor lefeküdtek, a srác egy átkot adott át Jaynek, aminek következtében egy démon követi mindenhová, tetszőleges alakban, és mikor utoléri, nyomban meg is öli. Csak egyetlen módon szabadulhat meg a szótlan, és érzelmet nem ismerő dologtól, ha lefekszik valakivel, így továbbadva a „fertőzést” az illetőnek. A Valami követ alapvetése tehát egyszerű: szexelj, vagy meghalsz! A nézőnek önkéntelenül is eszébe jut egy régi klasszikus, A kör, csak amíg ott egy megátkozott videokazetta megnézése jelenti a halálos ítéletet, addig itt a szexuális érintkezés után forog szereplőink élete veszélyben. A szerencsétlen delikvensek egy olyan gyilkos valamivel néznek szembe, amely mindig a nyomukban jár, bárhová követheti őket, és mások számára láthatatlan. Innentől fogva pedig nem nehéz belelátni a filmbe a szimbolikus jelentéseket. A Valami követ megpróbálja kihangsúlyozni a tinédzserek szexuális étvágyát, és érzékeltetni ennek nagy gondját – ezekkel együtt pedig az önirónia is nagyfokban tetten érhető, hiszen a klasszikus horrorok megkerülhetetlen szabályai szerint is azok halnak meg először, akik szexelnek.

Az üldöző „valami” akár egy nemi betegség is lehetne, a karaktereket látva leginkább a szegény, magára hagyott fiatalok képe juthat eszünkbe, akik mindenféle külső segítség, és képzettség nélkül kénytelenek szembe szállni a rájuk leselkedő veszélyjel, így nem is meglepő, a felnőtt karakterek szinte teljesen mellőzik. Ha látunk is egy-egy ilyen figurát, teljes alakban nemigen mutatják őket, ennek köszönhetően még jobban kikristályosodik az intimitástól, és a gyengédségtől való rettegés, kombinálva az amerikai kertvárosok nyomasztó, hideg képeivel. Ezek a mikrovilágok mindig is különleges hangulatot árasztottak magukból, és legtöbbször egy-egy környék, vagy családi ház nagyobb félelemmel, és borzongással szolgált, mint egy sor erőszakos jelenet. A Valami követtel is ez a helyzet: a szélfútta, leginkább egy szellemvárosra hasonlító Michigan-i település inkább elriasztja az embert, ahelyett, hogy egy idilli, boldog környék benyomását keltené. Tökéletes megidézése ez John Carpenter klasszikusának, az 1978-as Halloween-nek, amelynek képi világa szintén megfagyasztotta az emberben a vért, ahogy az operatőr lassan, fokozatosan pásztázta a körülbelül egy világégés utáni állapotokban megfelelő kertvárost. A Valami követ rengeteg metaforikus olvasattal rendelkezik, pszichologikus szempontból is, jónéhány kérdést felvet, ahogy az értelmezési lehetőségek sem fogynak el egykönnyen.

A film stílusában pedig színtiszta ’80-as évek. Mellőz mindenféle trendet, ami a mai horrorokra jellemző. Nincsenek túlzások, hirtelen jelenetek, percenkénti jump scare-ek, csutkára feltekert hangerő, csupán a feszültségre hagyatkozik a Valami követ, és ez nagyon jól sikerül neki. Így sokkal hatásosabb minden. Lassú, nem elkapkodott, fokozatosan felépülő jelenetek, amik a suspense elemeket hivatottak öregbíteni. Hihetetlenül jól működik: ez anno, harminc évvel ezelőtt ki sem emelkedett volna az átlagos színvonal sodrásából, ma viszont igazi kuriózum. Ez a zenéjéről is elmondható, egyszerű, de nagyszerű szintetizátoros dallamok (itt is érezhető némi Carpenter-párhuzam), félelmetes hatásukkal erősen hozzájárulnak a hangulathoz, és miközben minden ízében a ’80-as évek felé irányzott múltidézés, stílusosságával tökéletesen elhelyezető a mai, modern korban is. A karakterek sem azok a buta tinédzserek, akik minden késbe beleszaladnak, hanem túlélni akaró, logikusan gondolkodó személyiségek, nem viszik túlzásba a beszédet (a filmben időnként bizony nagy, jelentőségteljes csendek is előfordulnak), inkább a cselekvést helyezik előtérbe. Az őket megszemélyesítő színészek így különösebben nem is vallanak szégyent, különösen a főszereplőt, Jay-t alakító lány. Mindvégig tisztában van vele, hogy az élete forog kockán, mégis egész idő alatt próbál önzetlenül viselkedni, ahelyett, hogy inkább csak könnyen átadná valakinek. Az egész cselekmény elképesztően paranoid, akár a ketyegő bomba, felüdülésre pedig az utolsó percekben sem lehet semmiféle okunk.

A Valami követ üdítő színfoltja a mai horror felhozatalnak. Ügyesen idézi meg a régi klasszikusok, és a ’80-as évek korszakának hangulatát, amit mindig kellemes viszontlátni, különösen az ilyen időkben, mikor a legtöbben igencsak félreértelmezik a műfaj lényegét. Maga az a dolog is mindent elmond a zsáner jelenlegi állapotáról, hogy egy ilyen film egyáltalán nem megy ma tucat-számba: ehelyett az utóbbi idők egyik legjobb próbálkozása, még ha nem is teljesít maradéktalanul tökéletesen, egy olyan alkotás, amiről talán még évek múlva is beszélni fognak.

70%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.07.28. 14:18:28
LV22
-1
Válasz 8. VictorVance üzenetére:
Pontosan, jó a párhuzam a Drive-al pont az jutott eszembe kivitelezés szempontjából.
12. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.07.27. 16:23:29
LV4
It blows. Nagyon gagyi, a zenejevel nem is tudtam mit kezdeni, hova tenni. Egyszer szartam be rajta de onnantol csak bamultam ki a fejembol.
"...seb minta forsa..."
11. Onimushaman  Szerkesztő
2015.07.25. 20:09:42
LV24
Angolul néztem égetett mandarin felirattal. Olyan gagyi film, de azért érdekes.
señor
10. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.07.25. 12:35:09
LV14
+1
Amikor láttam a blogoknál a címet azt hittem valami személyes hangvételű, mi történt velem típusú írás lesz. Totál meglepett, hogy filmkritika... :)
Persze eddig csak filmekről írtál, így magam sem értem miért gondoltam másra. :D
Horror filmeket nemigen nézek.
Nil Satis Nisi Optimum
9. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2015.07.23. 15:19:08
LV24
20 perc után jót aludtam rajta.
Playstation
8. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.22. 22:29:25
LV18
Válasz 4. Drivolis üzenetére:
Erősen hangulatfilm, és rétegfilm is egyszerre, az biztos, hogy nem való mindenkinek, ez esetben még azt is megtudom érteni, ha valakinek nem tetszik.
A Drive-hoz tudnám leginkább hasonlítani ebben. Az vitathatatlan, hogy egyedi film, de ez sokak számára nem jelenti automatikusan azt, hogy jó is.
Örülünk?
7. Alien  PlayStation.Community tag
2015.07.22. 20:15:56
LV10
hát, hogy őszinte legyek kb 30 percet bírtam.

általában azok a filmek amiket az év legjobb horrorjának emlegetnek, spec. nekem valahogy nem azok.
6. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.07.22. 16:42:21
LV16
Válasz 4. Drivolis üzenetére:
Melyik ez az oldal amire gondolsz?
R.I.P. Brúnó :-(
5. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.07.22. 10:22:44
LV22
Válasz 3. Penge70 üzenetére:
Pedig nem, szerintem adj neki egy esélyt...
4. Drivolis  Felséges Úrnő
2015.07.22. 08:42:01
LV23
Tudomásom szerint eddig ez az egyetlen film, ami imdb-n (2 ponttal) magasabb értékelést kapott, mint a magyar oldalon, ahol ezeket nézegetem és általában mindent túlpontoznak. Nagyon vegyes a kritika, màrcsak azért is megnézem, hogy eldönthessem, kinek van igaza. ;3
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
3. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.07.22. 08:01:09
LV22
elnézve a képeket, a szereplőket, és a trailert, ez is valami tini borzalom lehet
természetesen kimarad
2015.07.22. 07:42:18
LV4
Imádom a horrort, mindent megnézek aminek kicsit köze is lehet a műfajhoz. Biztos velem vannak nagy gondok, de ez a film egyszerűen nem jó. Teljesen értetlenül állok a rengeteg pozitív kritika láttán. A zene valóban tökéletes benne, ahogy írtad is. Ettől eltekintve nagyon remélem, hogy nem ez a film lesz amitől feltámad a "horror" műfaj. Mellesleg biztos alul művelt vagyok, de nekem ez nem horror. Bugyuta tini-thriller. Egy elcsépelt, erőltetett, verejték szagú tanmese.
PSN ID: Bendzsi
1. MrZ  La Peste Noire
2015.07.22. 04:19:13
LV12
+1
-1
Rakás szar. Unalmas, bugyuta, nyilvános wcben rejszolós. A zenéje is csak erőlködés. Olyan mint egy doboz penészes kefír.
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16449 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6165 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.11. 09:33:02
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea