PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

5 hozzászólás

2015.07.18. 16:52:18

Utolsó hozzászólás: Resiskull

2015.07.19. 18:09:22

Megosztás
Értékeld a blogot!
Akasztófa (The Gallows – 2015)
Found footage-filmekből annyi készül manapság, hogy azzal egy teljes videotékát meg lehetne tölteni. Nem csoda hát, hogy sokan ebben látják a horror jövőjét is, és ekkor a legtöbben a Blair Witch Project-et, vagy a Paranormal Activity-t hozzák fel példának, melyek meglepően realisztikus stílusával, joggal hozták rá a frászt a nézők sokaságára. Ugyanakkor jóval több ilyen film készül, mint amennyit a műfaj elbírna, attól függetlenül, hogy bizony ebben a zsánerben is születnek mesterművek, nem feltétlen a horror kategóriáján belül. Az előbb említett két sikert próbálják folyamatosan meglovagolni, amelynek köszönhetően minden évben készül legalább féltucatnyi ilyen alkotás, az idei termés egyik tagja pedig az Akasztófa, amit a készítők csak úgy harangoztak be, hogy ez lesz az év legjobb horrorfilmje, nem is beszélve a főgonosz figurájának méltatásáról. Hogy ebből mennyi igaz, azt végső soron úgyis a néző dönti el, de véleményem szerint nem fog senkit sem meglepni, hogy az ilyen állítások valóságalapja az Akasztófa esetében igencsak csekély, gyakorlatilag a nullához konvergál. A műfajban nem mutat semmi újat (mit is mutathatna, amit lehetett, azt már réges-rég kiaknázták), inkább a nagy klasszikusokra reflektál, bár a pofátlan másolás talán jobban megállná a helyét ez esetben. Egyszerűen ebben minden benne van, amiért az ember utálja a kézikamerás filmeket, minden egyes apró-nagyobb betegséget magán hordoz, és még a műfaj rajongóinak sem fog kellemes perceket okozni, ellenben nagyon rosszakat sem, de erről majd később.

A történet középpontjában egy középiskolai színdarab áll, ami 1993-ban nem várt tragédiába torkollott: az egyik színész az akasztásos jelenetnél egy baleset következtében meghalt a bitófán, húsz évvel később pedig az iskolában úgy döntenek, ismét előveszik a darabot. Az új főszereplő srác viszont csak egy lány miatt vállalta be a szereplést, és az előadás előtt egy nappal berezel. Haverjával, és annak barátnőjével éjszaka behatolnak az iskolába, hogy szabotálják a darabot, elkezdik szétverni a berendezést, amikor hirtelen kimegy az áram az egész épületből, az ajtók pedig bezáródnak. Hamarosan egy szellem kezdi őket kísérteni, aki a sötétből les rájuk, hogy egyenként megölje a fiatalokat. Hogy a történet működik-e? Nos, nem igazán, nem ez lesz az utóbbi évek legeredetibb története, lényegében csak annyi történt, hogy két mozirajongó srácnak támadt egy ötlete, miközben egy rakás pizza-doboz mellett nézték a horror műfaj klasszikusait, és serényen jegyzetelték, hogy melyek azok a dolgok, amitől egy horrorfilm jó lehet. Sajnos, odáig nem jutottak, hogy a leírt dolgokból ne húzzák ki az örökös, ezer éves sablonokat, amelyektől az Akasztófa is hemzseg. Pedig az ambíció látszik magán a filmen, de semmi sem akar összejönni: az első fele borzasztóan unalmas, van ugyan felvezetés, viszont az olyan semmilyen, hogy senkit sem zavart volna, ha kihagyják, maguk a karakterek unszimpatikusak, nem lehet őket miért szeretni, a színészi játék pedig az Akasztófában nem is létezik, bár ez egy found footage alkotásnál igazából nem is nagyon várható el. A hangulatépítés lassússága, és amatőrsége után üdítő, hogy legalább az atmoszférát sikerült megfelelően belőni, egy áramtalanított, sötét, furcsa zajoktól hemzsegő iskola még mindig lehet félelmetes, üres folyosók, poros alagsorok, régi raktárhelységek, a helyszín remek táptalajt biztosít a sikításra, és az eszetlen menekülésre.

Ahhoz már viszont nem elég jó, hogy felejtesse az igencsak buta alapfelállást, és az ehhez köthető, nagyon is szembetűnő logikai bakikat – bár ne is várjunk mást egy olyan csapattól, akik bűncselekményüket még képesek is felvenni videóra, de azért azok a tanárok is nyugodtan megérnének egy misét, akik egy véletlen halállal végződő színdarabot újra elővesznek. Ezzel is az a gond többek közt, hogy mivel found footage-film, egyszerűen nem léphet ki annak műfajából, hiszen akkor nem is létezne film, vagy valahol hirtelen vége szakadna. Ezért az Akasztófa nem is hazudtolja meg magát, rángatózik a kamera rendesen, a játékidőből jónéhány fontos percet szereplőink lábainak bámulásával fogunk eltölteni, vagy olyan kameramozgásokkal, amik után már maga a néző is szédülni kezdhet. Megijedni is csak a kétpercenként beiktatott jump scare-ektől lehet, feltekerik maximumra a hangeffekteket, így akarnak félelmet kelteni, de mivel alapvetően nem képes a film feszültséget teremteni, így ezek csak nyúlfarknyi időre ijesztőek, utána már csak egy-egy mosoly követi ezeket a pillanatokat: egyébként meg egy idő után ez is sok lesz, mikor már úton-útfélen tolják az ember pofájába. A kötéllel randalírozó, és azzal gyilkoló kísértetet pedig szentségtörés lenne azzal vádolni, hogy a kultikus horror-figurák halhatatlan panteonjában köt ki, a vele szemben elkövetett kreativitás csak arra elég, hogy a film megtekintése után gyorsan feledésbe is merüljön.

Mint maga az Akasztófa is. Igazából a végeredmény nem annyira borzalmas, bár az biztos, hogy sosem lesz majd sehol még csak lábjegyzet sem, hónapok múlva emlékezni se fogunk rá, azonban mégsem lett annyira csapnivaló, hogy különösebben haragudjunk érte. Moziteremben néha-néha csordogál belőle egy kis hangulat, és hátborzongató jelenet (különösen a legutolsó), felejthető, és legjobb esetben is csak középszer persze, de nem árt senkinek sem, nem rombol le semmit, és jó ízlés ellen elkövetett merényletként sem lehet értelmezni. Az már más dolog, hogy többek közt ez a film is elülteti az ember fülében a bogarat arról, hogy a found footage alkotásoknak egyáltalán van e még létjogosultságuk manapság, vagy akár az utóbbi 4-5 évben visszamenőleg.

50%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.07.19. 18:09:22
LV22
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Én mondtam is páromnak, hogy úgy ültem be hogy az első két részre nem m is emlékszek, ami nem is volt baj mert ez valami előzmény, a hangok nagyon ütöttek eg y rakásszor megugrottam.:)
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.19. 18:05:49
LV18
Válasz 2. Resiskull üzenetére:
Az Insidious első részére anno nagyon haragudtam. Baromi jól indult, aztán félúton valahogy megakadt, és valami erőltetett zagyvaság lett belőle, Freddy Krueger szerű szörnyparódiával, a "túlvilágot" kb. megoldották annyival, hogy a normális díszleteket elsötétítették, meg telerakták ködgépekkel. A két folytatást még nem láttam, de egyszer egy unalmas délutánon majd teszek velük egy próbát.
Örülünk?
3. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.19. 17:58:45
LV18
Válasz 1. wooltur üzenetére:
Szerintem az egyik legjobb ilyen film (sőt, talán a legjobb) Az utolsó műszak. Mondjuk nem az a kifejezett found footage, kicsit lazábban veszi a stílust, de ettől függetlenül nagyon jó, még ha műfajában egyáltalán nem hasonlítható egy BWP-hez, vagy PA-hoz. Ha horrorról van szó, akkor nálam a REC, vagy a The Bay viszi a pálmát, de tényleg nem ártana már valami kreatívabb alkotás, ami meggyőzi a nézőket arról, hogy még nem szabad leírni ezt a stílust.
Örülünk?
2. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.07.19. 13:25:10
LV22
Héten lestük elég gyenge volt szerintem, pedig én pozitívan álltam hozzá, viszont az Insidious 3 nagyon meglepett mert nagyon jó volt!!!!
1. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.07.18. 21:31:41
LV16
Bár a filmet még nem láttam, de a trailer-ek alapján kb. ezt vontam én is le mint amit te, h egy középszerű, feledhető alkotás.
Egyébiránt maga a found footage műfajnak van jövője, csak végre egy kis kreativitást kellene belevinni a készítőknek az egészbe, és nem folyton a PA-t koppintani ezerrel. Ott van pl. a What we do in the shadows vagy a Troll hunter, amik üde színfoltok a maguk más megközelítésével a témával kapcsolatosan. Sajnos a filmgyártást is főleg az jellemzi mint a videojáték ipart, h szinte mindenki a jól kitaposott ösvényen halad, és nem mer új utakat vágni.
R.I.P. Brúnó :-(
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16734 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6284 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4889 db
Utolsó belépés:
2020.01.24. 18:39:58
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea