PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

7 hozzászólás

2015.07.15. 11:40:02

Utolsó hozzászólás: Matichku

2015.09.04. 18:18:23

Megosztás
Értékeld a blogot!
A S.H.I.E.L.D. ügynökei: Második évad (Agents of S.H.I.E.L.D.: Season Two – 2014-2015)
A Marvel stúdió nagy ambíciókkal állt neki annak, hogy a tévéképernyőkön is bővítse aprólékosan felépített univerzumát, azonban első sorozatuknak, A S.H.I.E.L.D. ügynökeinek mégis rút sors jutott. Bár az mindenképp dicséretes, hogy nem próbált meg annyira görcsösen kapaszkodni a mozifilmekhez, csak több ponton utalt rá azokra, és kapcsolódott hozzájuk, emellett viszont volt önálló sztorija, ami próbálta bebizonyítani, hogy sorozat képes megállni a saját lábán. Az első szezon kezdeti próbálkozásai sajnos csak ügyetlen gyakorlati lépésekben merültek ki, akkor nagyon úgy festett, hogy teljes kudarcba hullik az egész tévésorozatosdi, és már nem sokáig láthatjuk ügynökeinket veszélyes műveletek közben. Aztán valamikor a szezon fele után valahogy mégis magára talált a sorozat: kellett egy kis idő, amíg megtanult járni. Hirtelen minden karakter érdekes lett, kivétel nélkül, jöttek újak, akik még jobbá tették az epizódokat, és az Amerika Kapitány: A tél katonája című filmnek köszönhetően az események is teljesen új fordulatot vettek, az ott bekövetkezett fordulatok a sorozatnak is nagyon-nagyon jót tettek. Bár az első évad jónéhány nézőjét elveszítette a gyatra minőségnek köszönhetően, a végére kifejezetten nagy javulást mutatott, és ennek eredményeként a második szezont is nagyobb, pozitívabb várakozás előzte meg.

A történet nem sokkal az előző szezon után veszi fel a fonalat: a Hydra támadásainak következtében a S.H.I.E.L.D. majdhogynem teljesen összeomlott, ezért Nick Fury megbízásából Phil Coulson ügynök újdonsült igazgatóként az ügynökség feltámasztásán fáradozik. Csapata a tragikus eseményeknek köszönhetően jobban összerázódott, az új tagokkal karöltve pedig folytatják munkájukat, ám a feladatuk most sem könnyű. Az amerikai hadsereg a S.H.I.E.L.D. pusztulását akarja, miközben a Hydra mindenre elszánt tagjaival is fel kell venniük a harcot, nem is szólva egy ismeretlen frakcióról, aki az árnyékban rejtőzködve szintén Coulson vesztét szeretné. Mivel az első szezon igencsak kényes pontokban ért véget, így ezúttal egy sokkal érettebb, felnőttebb csapattal találkozunk. Ezek az emberek már megtanulták mivel jár a szakmájuk, milyen áldozatokat kell hozniuk, maximálisan tisztában vannak a feladataikkal, és küldetéseikkel, ezért az egész csapatmunka sokkal olajozottabban működik, persze nem lenne kém-sorozat a kém-sorozat ha nem lenne ismét néhány karakternek mélyen elrejtett titka, amire idővel fény is derül, de addig sok víz lefolyik még…

Szerencsére a komolyság nem csak a különböző tagoknál ütközik ki. A második szezon sokkal érettebb történetileg is. Az első szezonban néha olyan benyomásunk volt, hogy ez a csapat legfeljebb arra termett, hogy a különböző szuperhősök (leginkább Thor, vagy Amerika Kapitány) után pakolja el a szemetet, nem mások voltak, mint egy közönséges takarítóbrigád, aki a Fury hibáiból származó szemeteket tűnteti el. Azonban ezúttal nem lehet semmi kétségünk afelől, hogy valóban ők a nagybetűs S.H.I.E.L.D. Ezúttal is esendőek néha, hibáznak, megsérülnek, ám már sokkal profibbak, sokkal jobban értik a dolgukat, és ez leginkább Skye-ra igaz, aki mostanra már igazi szuperügynökké képezte magát. Gyakorlatilag az ő múltja a szezon egyik nagy mozgatórugója: az előzőleg felvezetett eredettörténetét, itt most továbbviszik, és elvarrják – érzelmes, drámai, meghökkentő, fordulatokkal teli, épp amennyire kell. Közben természetesen képbe kerülnek a mozifilmek is: A galaxis őrzőiben bemutatkozott Kree fajt itt ismét üdvözölhetjük, és az Embertelenek nevű szuperképességekkel rendelkező egyének először teszik tiszteletüket az univerzumban, előrevetítve ezzel a jövőben érkező Inhumans mozifilmet. Az évad vége pedig egyszersmind rejtelmesen, és sokat sejtetően ágyaz meg azAmerika Kapitány: Polgárháborúnak – egyre fenyegetőbb lesz már a hangulat, érzi a néző, hogy nagyon benne van már a levegőben egy sokkal komolyabb konfliktus kirobbanása: de ez még a jövő zenéje. Az évadban lezajló cselekmények fényében egyébként eléggé kérdéses volt az, hogyan oldják majd meg a Bosszúállók: Ultron kora filmnek a behozását a történetbe, de arra sincs panasz. Bár egyáltalán nem képzi szerves részét a robotsereg elszabadulása A S.H.I.E.L.D. ügynökei sztorijának, de erre nem is volt szükség, néhány kisebb ponton találkozik a két történet, ennyi az egész. A megoldás jó, nem is igényelt többet.

A sorozat hozza a megszokott Marvel-minőséget, miközben természetesen az írók maximálisan odafigyeltek a legapróbb részletekre is: az évad tele van kisebb-nagyobb utalásokkal, rengeteg híresebb, és kevésbé híresebb képregényes karakterrel (ezúttal a hardcore comic-fanok szerencsésebb helyzetben érezhetik magukat), a rengeteg összefüggő sztoriszálakat ügyesen működtetik az alkotók. Arról nem is beszélve, hogy ezúttal már egyáltalán nem fekete, és fehér semmi. Mostanra elmosódtak a határvonalak, Coulson-ék nemcsak egyszerűen gonosz személyiségekkel veszik fel a harcot, hanem tartalmasabb, bonyolultabb jellemmel rendelkező egyénekkel, akik nem mindig önszántukból fogtak fegyver a S.H.I.E.L.D. ellen, és ugyanúgy meg kell küzdeniük saját démonaikkal, mint a pozitív szereplőknek. A második szezon már sokkal komolyabb kérdéseket vet fel, amik akár még gondolkodásra is késztetik a nézőt, messze van ez még attól, hogy magvas gondolatok jellemezzék a sorozatot, de azért a Marvel mégiscsak egy újabb szintre emelte a az új évaddal a szériát. Az összképet a színészek is javítják, Clark Gregg a szokásos profizmussal, és lazasággal testesíti meg Coulson-t, továbbra is ő a sorozat igazi főszereplője, Chloe Bennett mellett, aki ezúttal sokkal fontosabb alakja lett A S.H.I.E.L.D. ügynökeinek, az ügynökség igazgatójával valamilyenféle apa-lánya kapcsolat alakul ki. A határok elmosódását pedig legjobban Kyle MacLachlan által alakított karakter érzékelteti. MacLachlan a szezon ütőkártyája, a második évad Bill Paxton-ja, akinek ezúttal nem az az elsődleges feladata szerencsére, hogy kihúzza a szériát a középszerűség mocsarából, hanem csak még jobbá varázsolja a már amúgyis kielégítő összképet. Az alakítása egyszerre őrült, parádés, vicces, és szórakoztató is, de a többi színész sem okoz csalódást. A veterán aktort, Edward James Olmos-t is jó látni, ahogy a kémcsapat új tagjai sem vallanak szégyent. Mindegyikük érdekes, rejtélyes, és jónéhány érdekes dolog fog róluk kiderülni, míg a régebbi figurák múltjáról is tisztább képet kaphatunk, ezen kívül pedig nekik is új érzelmi válságokkal kell szembenézniük: May múltjára végre jobban fény derül, Fitz-Simmons kapcsolata sokkal drámaibb hangvételt kap, Ward pedig tovább folytatja pszichopata terveit – utóbbi karakterével azért lassan illő lenne valamit kezdeni, mert gyakorlatilag már csak holtsúlyként cipeli magával a sorozat.

Az első szezonnal ellentétben itt most jóval több látványossággal találkozunk, a szuperképességekkel rendelkező emberek nagyobb bevonása miatt ez kikerülhetetlen volt, tehát a speciális effekteknek is jobban fel kellett kötniük a gatyát. Persze a többszáz milliós blockbusterek szintjén nem meglepő módon nem sikerült elérni, azonban tévésorozatos mércével nézve szépen néznek ki a trükkök. Míg az első évad leginkább egy paranormális elemekkel dúsított nyomozós-kémes széria volt, most már az egész tényleg átcsapott egy sokkal képregényesebb, pörgősebb Marvel-szériává, ami valóban képes megállni saját lábakon, és nem szorul rá arra, hogy folyamatosan a nagytestvéreire utalgasson, kapaszkodjon beléjük. A második szezon tehát vitathatatlanul jobb, mint elődje. A spanyolviaszt még így sem találja fel, de a 22 epizód ezúttal sokkal gyorsabban, és izgalmasabban pereg, töltelék-epizódot alig-alig lehet mostmár találni, minden sokkal finomabb tálalásban érkezik. Nagy lépést tett meg a sorozat, és minden esély megvan rá, hogy a következő évadra is legalább ekkora színvonal emelkedést produkáljon.

85%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.09.04. 18:18:23
LV14
Az első két rész után még nem ítélkezek, de nem lesz ez rossz szerintem.
Nil Satis Nisi Optimum
6. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.08.29. 12:15:59
LV14
Szeptember 3.-án indul a második évad a Viasat 3-mon! Akit érint figyelje. Engem igen, már készülök rá. :))
Nil Satis Nisi Optimum
5. Onimushaman  Szerkesztő
2015.07.18. 22:39:16
LV24
Nem igazán tetszik már. Szerintem az évad végére gyenge lett, egyedül Simmons miatt nézek majd bele a 3. évadba.
señor
4. MrFox  PlayStation.Community tag
2015.07.18. 09:11:36
LV2
Az 1. évad nekem is jobban tetszett, de imádtam a 2-t is.
3. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.18. 00:20:19
LV18
Válasz 1. REWEN87hu üzenetére:
Ha már az első szezon is tetszett, ezt valósággal imádni fogod.
Örülünk?
2. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.07.17. 13:30:34
LV22
+1
nem volt rossz a 2. évad se, de az 1. valahogy jobban csúszott nálam...
1. REWEN87hu  PlayStation.Community tag
2015.07.15. 20:25:45
LV8
Az 1. Nagyon kedveltem a 2.Évadott meg nem láttam de jonak hanzik az irásod alapján
PS3 ID: rewen87hu ps4 id: vsanya87
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16751 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6291 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4896 db
Utolsó belépés:
2020.01.28. 19:37:14
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea