PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

24 hozzászólás

2015.07.11. 01:28:37

Utolsó hozzászólás: wooltur

2015.07.18. 16:35:45

Megosztás
Értékeld a blogot!
Terminátor: Genisys (Terminator Genisys – 2015)
Nincs végzet, csak ha bevégzed. Jelentőségteljes, és klasszikus mondat, ámde kissé már idejétmúlt bizonyos helyeken, főleg a filmiparban. Hollywoodban még akkor sem állnak le, ha egy adott franchise már rég bevégezte, akár többször is. A hibákból nem tanulnak, amíg valamiben látnak egy kis pénzmagot, potenciált a sikerre, azonnal lecsapnak rá, és addig nem engedik, amíg végérvényesen ki nem facsarják azt. Sokszor még utána se hagyják békén. Tökéletes példa erre a Terminátor franchise, amelyet az első két epizód sikerei után csak gyalázni tudtak, s most két gyenge folytatás, na meg egy nem annyira borzasztó, ámde teljesen felesleges tévésorozat után egy új taggal gyarapítanak. 2019-ben visszakerülnek a jogok az eredeti helyükre, James Cameron-hoz, mindenki tudja tehát, hogy ez mit jelent: nincs mese, legalább egy trilógiát össze kell hozni addig. Mivel az előző két rész komplett filmstúdiókat vitt csődbe, és a legutolsó epizód, az új dolgokkal próbálkozó, hagyományokkal szakítani akaró Megváltás sem teljesített valami fényesen, nem csoda, hogy az alkotók ezúttal a biztonsági játékot választották. Azaz minden monumentumot a régi, klasszikus epizódokra alapoztak, a hangulat azoknak a nagyszerűségét próbálja követni, újra van időutazás, újra a nukleáris apokalipszis megakadályozásán van a hangsúly, és újra itt van Arnold Schwarzenegger is, aki még hatvanon túl is ugyanolyan megállíthatatlan gépmonstrum, és ugyanolyan erős, gépies akcentussal beszél, mint fénykorában. A Terminátor: Genisys kapcsán már nem is az a kérdés, hogy egy szinten van-e az első két kultusz-darabbal (természetesen cseppet sincs, ez nem is vitatható), hanem hogy vajon felülmúlja a gyalázatos harmadik epizódot. Egyébként igen, de ez még nem jelenti azt, hogy a végeredmény jó lett. Nem is lett az, a Genisys sajnos egy újabb, sokadik mítoszgyalázás, még egy marék föld a már így is hat láb mélyen nyugvó koporsóra.

Mivel a film az előbb említett biztonsági játékot játssza, ezért előhúzták azt a kártyát, ami általában ilyenkor működik: rebootolták az egész szériát, mint ahogy a Star Trek is tette. A Genisys így az legelső filmet idézi meg, annak cselekményét írja újra elsősorban, de azért annak folytatásából is kapunk néhány kisebb szeletet – azokat már csak enyhe utalásokban mérve. 2029-ben a gépek, és emberek között pusztító háború folyik, a megmaradtak elkeseredetten harcolnak, és ez végül meghozza a gyümölcsét. John Connor (Jason Clarke) az ellenállás vezetője csapatával megtámadja a Skynet-et, ami az utolsó pillanatban visszaküldi az egyik emberi szövettel borított gyilkológépét, a T-800-ast, 1984-be, hogy ölje meg az emberiség utolsó reményének anyját, Sarah Connor-t (Emilia Clarke). John a leghűségesebb katonáját, Kyle Reese-t (Jai Courtney) küldi, hogy védje meg Sarah-t. Fel kell készülnie, hogy a múltban egy még naiv, gyenge, és védtelen nővel találkozik majd, azonban mikor megérkezik, meglepetten veszi tudomásul, hogy semmi sem úgy történik, ahogyan azt mondták neki. Reese-t megtámadja a folyékony fémből álló T-1000-es (Lee Byung-hun), akitől Sarah menti meg, az a Sarah, akit meg kellene védenie, és aki most egy harcedzett, fegyverekkel jól bánó nő. Sarah elmondja, hogy valami történt az idővonalukkal, így most minden felborult. Gyerekkora óta neveli őt egy T-800-as (Arnold Schwarzenegger), akit azért küldtek vissza, hogy megvédje. A hármasfogat hamar összerázódik, harcba indulnak végül, hogy egyszer s mindenkorra megakadályozzák az ítélet napját.

Az időutazós filmek gyakori betegsége, hogy túlontúl bonyolultak, és több kérdést vetnek fel, mint azt meglehetne válaszolni értelmesen. Ha hozzávesszük, hogy a Genisys esetében egy egész széria-reboot-al van dolgunk, ez valósággal megháromszorozódik. Amennyire egyszerű, és jól érthető volt a Terminátor széria első két darabja, most annyira kibogozhatatlan a legújabb epizód. A történetet feleslegesen túlbonyolították, így a néző nemhogy kikapcsolná az agyát, és teljesen átadná magát a felhőtlen szórakozásnak, inkább fejfájást kap, miközben a szereplők kínosan próbálják magyarázni az okokat. Persze, valahogyan meg kellet magyarázni a dolgokat. Egyrészt a forgatókönyvírók kreativitása nem terjed odáig, hogy ezeket a kérdéseket logikus válaszokkal magyarázzák meg, másrészt, ha valamire már végképp nem tudnak kitalálni semmit, azokról tudomást sem vesznek. Rengeteg dolog lett a szőnyeg alá söpörve, nem derül fény arra, hogy ki küldte vissza korábban a T-800-ast, a T-1000-est, vagy azért, hogy nézzük meg a következő filmet is, vagy azért, mert az íróknak nem sikerült kiizzadniuk magukból semmilyen épkézláb választ sem erre a kérdésre – erősen gyanítható, hogy inkább az utóbbi. Aztán egy kisebb időugrás után (hőseink Arnold ’84-es CGI-másának elintézése után katapultálnak 2017-be) tovább folytatódnak a hibák, logikátlanságok, és lyukak a történetben. A film látszólag már teljesen elrugaszkodott nem csak a gravitációtól, de már a józanésztől is, a múltidézés teljességgel kudarcot vall, hiszen az írók csupán híres mondatokat adnak a karakterek szájába, mintha ezek alapján már valóban felruháznák őket némi jellemfejlődéssel, és a jól ismert személyiségükkel, mintha ennyi elég lenne, hogy a figurák ne csak két dimenzióban működjenek, hanem valóban legyen szívük, és lelkük. Megint csak ennyire tudtak kreatívak lenni.

A Genisys nem is viszi túlzásba a próbálkozást, a dolog egyik felét rábízza a klasszikus filmek sikereire (serényen élősködik is azokon, mint valami pióca), másik felét meg a speciális effektekkel telepakolt akciójelenetekre. Az már más kérdés, hogy ezek nélkülöznek mindenféle nagyszerűséget, teljesen semmilyenek, és dinamikátlanok, legfeljebb ásítani lehet rajtuk. Ilyen se íze, se bűze akciójeleneteket nem mindennap lát az ember egy több mint 100 milliós látványfilmben, ami ez így több mint ciki. Alan Taylor nem rossz rendező, ellenben csupán egy iparos, aki issza a nagykutyák minden szavát, és próbál kényük-kedvük szerint megfelelni: nála a produkció sikere, vagy kudarca nagyrészt a forgatókönyv minőségén múlik. Ami a Genisys esetében egy fércműnek is alig nevezhető valami, leginkább az első két Terminátor film megcsúfolásaként gondolhatunk rá. És egy ilyen alapon még a színészek sem tudnak építkezni. Emilia Clarke azonban még így is karizmatikus, alakítása, mozdulatai, és gesztusai magában hordozzák mindazt a keménységet, és határozottságot, amit Linda Hamilton képviselt korábban, még ha nem is emelkedik mellé, de kihozza a sután megírt karakterből, amit lehet. Jai Courtney esetében pedig nem lehet másra gondolni, minthogy neki van a legjobb ügynöke Hollywoodban, vagy esetleg befolyásos ismerősei lehetnek felsőbb körökben, mert srácnál nagyobb anti-színészt aligha látott még a látványfilmek műfaja. Mentségére legyen mondva, ez egyébként sem rajta múlt: a Genisys magán hordozza a jelenkori blockbusterek összes gyermekbetegségét, a romantikusnak, vagy viccesnek szánt szerelmes csipkelődések teljesen idegenek mind a filmtől, mind a karakterektől (gondoljunk bele Michael Biehn Kyle Reese-e vajon mit csinált, vagy mondott volna hasonló helyzetekben), a filléres poénok sem lendítik át a mérleget a túlsó fokra, a túltolt gegek pedig egyszerűen csak gázok.

Közben elsikkadnak azok a dolgok, melyek miatt igazán egyedi lehetne a film: a T-800-as jellemfejlődése, érzelmeinek lehetséges kialakulása, a friss Oscar-díjas J. K. Simmons-al pedig kegyetlenül bánnak el, félúton el is tűnik váratlanul a semmibe, mintha ott se lett volna. Sarah, és a T-800-as kapcsolata kis híján semmilyen, nem elég kidolgozott, annak ellenére, hogy mire becsatlakozunk a cselekménybe, már több mint tíz éve ismerik egymást. Így tehát az íróknak kevésbé kellett megerőltetniük magukat kettejük viszonyának a kibontásával, és nem is próbálkoznak, hogy komolyabban is érződjön köztük a szeretet, a gondviselés, vagy a kitartás. Kihagyott ziccer, pedig Cameron-nak annak idején ez két órában mennyire jobban ment. A negatívumok sora gyakorlatilag végeláthatatlan, így nem csoda, hogy annak a kis pozitívumnak is örülni lehet, ami nem túl meglepő módon Schwarzenegger képében jelenik meg. Miatta működik jobban a film, az ő figurája, jelenléte hajtja ezt a totálkáros hajót előre, láthatóan még mindig nagyon élvezi a szerepét, és ezt a szórakozottságot remekül ülteti át a vászonra. Bár egysorosai ezúttal nem olyan ütősek, és maradandóak, de csakis ő az, aki miatt érdemes végigülni a játékidőt. Az Osztrák Tölgy egyáltalán nem okoz csalódást, legyen akármekkora a veszély, őt még mindig nem tudja egyetlen egy ember, vagy gép elpusztítani.

De sajnos Arnoldon kívül alig-alig lehet valami pozitívumot felfedezni. Ezzel az új epizóddal még egy döfést kapott a Terminátor franchise, ami mára már teljesen elveszítette régi fényét, és nagyszerűségét. A nyálban, és giccsben úszó happy end, az előzmények szabályainak tökéletes semmibevétele (tök mindegy hogy küzdesz, nem akadályozhatod meg a jövő alakulását) csak egy-egy újabb szög a koporsóba, a rengeteg negatívum mellett természetesen. A Genisys annyira biztonsági játék lett, hogy ebbe is tört bele a bicskája. Ezek után mostmár csak annyi bizodalmunk lehet, hogy az újabb kudarc talán végre arra ösztökéli Hollywoodot, hogy felhagy végre ennek a szerencsétlen sorsú sorozatnak a további megcsúfolásával. És végre talán ismét értelmet nyer, hogy nincs végzet, csak ha bevégzed. Így ez a franchise is bevégezhetné már.

50%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
24. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.07.18. 16:35:45
LV16
Válasz 21. VictorVance üzenetére:
Az eröltetett, gyenge szerelmi szállal, és a Kyle Reese-t alakító színész nulla játékával egyetértek. (egyébként Clarke se hasonlított még csak kicsit se az eredeti Sarah Conor-ra) A poénkodás tényleg fura a terminator világában, de mint írtam is, ez muszáj volt Arnold kora végett, mert őt már nem lehet komolyan venni, úgy mint anno. A rossz forgatókönyvel nem értek egyet, de most ebbe már igazán nem akarok belemenni. Nekem tetszett, neked nem, ennyi. :)
R.I.P. Brúnó :-(
23. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.07.18. 16:30:09
LV16
Válasz 22. Alien üzenetére:
Sajnos ez a dark hangulat a 3. rész óta nincs már jelen a szériában.
R.I.P. Brúnó :-(
22. Alien  PlayStation.Community tag
2015.07.18. 08:34:00
LV10
Válasz 21. VictorVance üzenetére:
Emlékeim szerint a VHS korszakban a Terminátort kb a scifi-horror kategóriába soroltuk, gyerekként voltak olyan részek amiket egyszerűen nem nézhettem (szem kivágás). Most belenézve is sokszor átjön az a sötét hangulat amit akkor Cameron nagyon elkapott. Schwarzeneggerről már nem is beszélve, ő konkrétan erre a szerepre lett teremtve.
Ahhoz képest ez a Genisys az elejétől a végéig majomkodás, a dark hangulatnak pedig nyoma sincs, vagy csak pillanatokra az újraforgatott részeknél.
21. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.18. 00:15:24
LV18
Válasz 18. wooltur üzenetére:
Szarból sajnos nem lehet várat építeni. A rosszul megírt forgatókönyv sajnos nem sok teret engedett a színészeknek, Arnold persze elvan, élvezi, mint mindig, de ha valami alapból gyenge, akkor azon már semmi sem segít. Emilia sem tökéletes, sőt, nem egy nagyszerű színész, de attól még a karaktert jól hozta szerintem, kihozta, amit a sután megírt szkriptből kilehetett. Inkább ő, mint a borzalmas Jai Courtney, aki itt valami rinyálós ratyi lett . Most hasonlítsuk össze a Biehn-féle Kyle Reese-el, ég és föld a különbség. Legalább valami kis dologban hasonlítana rá, de semmi, mind ő, mind ez a könnyed, romantikus hangvételű poénkodás teljesen idegen a Terminátor világától.
Örülünk?
20. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.07.17. 14:54:34
LV16
Válasz 19. Alien üzenetére:
Ez a mai trend, muszáj poénkodni, mert az amerikai nézőknek ez kell...
R.I.P. Brúnó :-(
19. Alien  PlayStation.Community tag
2015.07.17. 07:25:18
LV10
Válasz 18. wooltur üzenetére:
Mondjuk Clarke szerepe abszolút nem volt könnyű, hiszen egy alternatív 80-as évek beli Sarah-t kellett alakítani, itt azért Hamilton még egy tupírozott lányka volt anno.:) Az más kérdés, hogy eleve komolytalanra lett véve a hangvétel, mert úgy osztják egymást Reese-szel, mint valami ócska, romantikus limonádé-filmben. Szvsz itt mindenki hiteltelen volt sajnos.

Egyébként ettől a trendtől besírok, a Prometheust is az verte nyakon nálam, hogy telepakolták poénkodó, agyonvarrt tudósokkal, akik kvázi képtelenek voltak átadni egy ilyen felfedezés jelentőségét, és durván megnyirbálták a film hangulatát.
18. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.07.15. 21:40:03
LV16
Nekem bejött a film. Arnold ilyen poénkodósan pont jó volt. Mert most őszintén egy közel 70 éves embert, nem lehet már komolyan venni mint terminator!

Clarke viszont szerintem nagyon nem illett bele Sarah Conor szerepébe, Linda Hamilton keresztbe megette úgy ahogy van. Inkább néztem volna vki mást csak őt nem. Sztem ő nagyon gyenge volt benne.
De hát ugye kinek mi. :)
R.I.P. Brúnó :-(
17. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.14. 09:54:57
LV18
Válasz 16. JINBOBEK üzenetére:
Amerikában alulteljesített, de világszinten lassan 230 milliót zsákolt be. Így nehezebb megmondani, hogy mi lesz, de kinézem, hogy ezek után mégiscsak csinálnak még két részt.
Igazából semmi gond nem lenne az egésszel, ha végre találnának egy megfelelő rendezőt, aki képes valami újra, és olyan egyedi látásmóddal rendelkezik, ami jobbá teheti a filmet. De nem hinném, hogy ez meg fog történni, inkább hagyni kellene az egészet.
Örülünk?
16. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.07.14. 08:54:42
LV11
Azért nem akarom Arnoldot leszólni, de azért 70 évesen már talán mégsem kellene Terminátort játszania. Bár a CGI megcsinál helyette minden dolgot, szinte csak az arcát és hangját adja.
Azt olvastam, siker esetén jön két további rész. Én bízok benne hogy jó lett, de talán feledésbe kéne hagyni a folytatást. Ez még jól jött ráncfelvarrásnak, de szerintem itt pontot is kéne rá tenni.Főleg annak fényében, hogy igazság szerint a T2 is lezárhatta volna simán.
Mindig legyen egy "B" terv!
15. soliduss  A Krónikás
2015.07.13. 15:52:39
LV25
Válasz 12. VictorVance üzenetére:
Nekem ezért tetszett a Megváltás. Elhozta a lezárás ígéretét. Bale bácsival aláírtak állítólag 2 filmre... lezárásnak tökéletes lett volna.

14. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2015.07.13. 11:58:36
LV11
Ezt még mindenképp megnézem, de talán a Terminátort sem kéne a végtelenségig folytatni...
Mindig legyen egy "B" terv!
13. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.12. 13:11:17
LV18
Válasz 7. Ragle üzenetére:
Sok színész szeretne ekkora "antitálentum" lenni.
Örülünk?
12. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.12. 13:08:56
LV18
Válasz 11. FrY üzenetére:
A stáblista is csak azt bizonyítja, hogy tökéletes öngól a film. Ez az egyik nagy hibája, hogy súlytalan. Hiszen a szereplők ide-oda menekülnek, harcolnak, szenvednek, közben a néző tudja, hogy kb. semmi értelme, mert akárhányszor pusztítják el a Skynetet, az valahogy ismét túléli, és az ítélet napja megtörténik. Ennek fényében felesleges egy ilyen filmet csinálni. És ha mégis megcsinálják az új trilógiát, akkor mégis mit akarnak a folytatásokban bemutatni? Mert egy ugyanilyen Skynet újjászületés-időutazás-hajsza-a háború megakadályozása csak egy újabb izzadságszagú bőr lenne, mint ahogyan ez is. Csináljanak akkor végre egy utolsó részt, ami tényleg a sötét, kegyetlen jövőben játszódik, és amiben az emberek végre hosszú harcok árán győznek. Mert a Terminátort így ebben a formában, amilyenben most van, felesleges húzni.
Örülünk?
11. FrY  PlayStation.Community tag
2015.07.12. 04:00:36
LV1
"az előzmények szabályainak tökéletes semmibevétele (tök mindegy hogy küzdesz, nem akadályozhatod meg a jövő alakulását)" - ???
Megnézted az extra jelenetet a stáblista közben, vagy egyből rohantál kifelé, hogy ezt írtad?

(a T2 3-D: Battle Across Time "eddig" kimaradt a Terminator filmeket bemutató blog-sorozatodból ;))
XBOX360 the best!
10. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.07.12. 01:22:46
LV4
Válasz 9. Penge70 üzenetére:
Megbanod. Nagyon jo lett. Komolyan mondom.
"...seb minta forsa..."
9. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.07.11. 21:25:10
LV22
ezt kihagyom, kurvára nem izgat
8. rottenbull  PlayStation.Community tag
2015.07.11. 20:57:01
LV9
Szerintem a harmadik resz jobb volt mint ez.
Ami meglepo a Genisys kapcsan, hogy a kis Emilia igazabol eleg szar volt, pedig biztam benne, hogy valamit majd hozza tud adni, de nem.
Igazabol kinosan ereztem a moziban magam, ha nem haverokkal megyek, akkor szerintem ezt meg felido elott otthagytam volna.
7. Ragle  PlayStation.Community tag
2015.07.11. 18:45:52
LV5
-4
De sajnos Arnoldon kívül alig-alig lehet valami pozitívumot felfedezni.
&
50%

Komolyan, ismered a kisebb számokat is, vagy szerinted ez az antitalentum megér 50%-ot önmagában? :D
6. Alien  PlayStation.Community tag
2015.07.11. 13:49:38
LV10
Részemről ez a film addig működött amíg a 80-as években játszódott. Egyébként sem az Imax 3D sem Schwarzenegger nem tudja megmenteni. Kövezzetek meg, de nekem ő sem jött be, illetve de, az elején a CGI régi énjétől kirázott a hideg rendesen. Egyszerűen arról van szó, hogy nem úgy néztem már rá mint egy gépre, nem is tudta hitelesen előadni. Pláne amikor elkezdi Sarah papának szólítani. Mi a f*sz?!? Persze voltak az utalások, meg a bárgyú mosoly is többször, de szvsz az egész olyan bután komolytalan volt. Az a fajta bizonytalan jövőkép és érzés ami az első kettőben volt, az ebből/ezekből a részekből totálisan kiveszett.

És egyébként Cameron is jobban vigyázhatna mit mond, mert ezekkel a diplomatikus, pozitívnak ható mondataival simán átb*ssza a népeket. Emiatt mertük mi is megkockáztatni, de kár volt. Talán szorosabban kötődik az eéső 2 részhez, de ezt sem fogom megnézni soha többet még egyszer.
5. Bazsika  PlayStation.Community tag
2015.07.11. 12:33:50
LV3
Tegnap néztük meg az egyik haverommal,én egy 60-ast dobnék rá. Egyébként egyetértek veled sok mindenben. Inkább TERMINATOR 2 LIGHT kellett volna legyen a címe.
I swear to drunk,i'm not god!
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.11. 10:50:59
LV18
Válasz 3. DrZaius üzenetére:
Szerintem jobb lenne, ha végre befejeznék, és hagynák békében nyugodni. Cameron mondjuk tényleg összehozhatna egy utolsó részt, de az biztos, hogy ennyi kavarás után, ami az utolsó három epizódban volt, még ő is vért izzadna :D
A T-3000-es meg igazából jól néz ki, igényesen megcsinálták a CGI-jét, de ezen kívül, mint karakter nem sok vizet zavar. Se nem jó, se nem rossz, olyan semleges. Az a baj, hogy semmilyen, annyira nem írták meg az ő karakterét (sem), hogy igazából nincs is olyan jelző, ami eszembe jutna.
Az viszont ezúttal tetszett, hogy a szereplők a különböző szituációkban ügyesen feltalálják magukat, és kreatívan győzik le az ellenfeleket is, nem csak az van, mint a T3-ban, hogy a T-X végigpusztítja az egész filmet, aztán a végén Arnold megeteti vele az egyik energiacelláját.
Örülünk?
3. DrZaius  Szerkesztő
2015.07.11. 07:05:35
LV3
Ha jól emlékszem, Cameron azt mondta, hogy ha visszakerülnek hozzá a jogok, semmit sem fog kezdeni s Terminator-ral... Lehet jobb is így, de azért odavághatna egy lezáró résszel egy "Így kell Terminator filmet csinálni köcsögök!" kijelentéssel... :)

Amúgy örülök, hogy Schwarzenegger jó benne, a kora miatt féltém tőle...

Amúgy a boss az milyen benne? Van olyan karizmatikus mint az első három filmben?

Az írásodat köszi, már vártam. Jó volt erre ébredni! :)
2. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.11. 02:04:01
LV18
Válasz 1. jime üzenetére:
Ha ezen lefőttél, a film többi részén kiég a processzorod :D
Örülünk?
1. jime  non-alcoholic
2015.07.11. 01:59:15
LV29
"Gyerekkora óta neveli őt egy T-800-as (Arnold Schwarzenegger), akit azért küldtek vissza, hogy megvédje."

itt totál lefőttem...úristen O_O
még egy hét van mire itt is elkezdik adni, hát ezek után már tényleg nem várok semmit :D
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16734 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6284 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4889 db
Utolsó belépés:
2020.01.24. 23:10:54
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea