PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

9 hozzászólás

2015.07.04. 18:37:37

Utolsó hozzászólás: carpenter

2015.07.07. 10:00:59

Megosztás
Értékeld a blogot!
Terminátor 3: A gépek lázadása (Terminator 3: Rise of the Machines – 2003)
Mit lehet elmondani egy olyan franchise harmadik tagjáról, aminek első epizódja a ’80-as évek egyik megkerülhetetlen kultuszfilmje lett, második része pedig minden idők talán legjobb blockbustere? Egy olyan sorozatról, ami már első folytatásával elérte a csúcspontját, ahonnan feljebb már nemigen lehetett menni, forradalmasította a számítógépes trükkök alkalmazását, és térdre kényszerítette az egész álomgyárat úgy, hogy vetélytársa mindmáig alig-alig akad? Egyáltalán, mit lehet mondani egy olyan harmadik epizódról, amiben az egész széria kitalálója, atyja, lelke, szíve már nem tette tiszteletét rendezőként, és forgatókönyvíróként, ezzel szemben Hollywood így is eléggé bátor volt ahhoz, hogy nélküle csinálja meg? Nos, nem sok jót. A Terminátor – A halálosztó, és a Terminátor 2: Az ítélet napja sikere után a sorozat legnagyobb fogaskereke, James Cameron nem óhajtotta továbbszőni a két idősíkban zajló gép-ember háborút, és bár a ’90-es években néhányszor nekiállt a harmadik rész forgatókönyvének, miután nem volt elég ötlete a cselekményhez, arra jutott, hogy köszöni szépen, neki ennyi elég volt, két filmben tökéletesen elmesélte, amit el akart. Sajnos ez nem tántorította vissza a producereket, hogy rávessék magukat a szabadon maradt jogokra, és Cameron nélkül, immáron új írókkal, rendezővel kiegészülve folytassák a világ egyik legjobb modern mítoszát – és sajnos mindmáig bátran szipolyozzák ki a maradék életet is belőle.

De ne rohanjuk ennyire előre: 12 évvel a legutóbbi epizód után, hosszú huzavona, stúdió csődök, jogi hercehurcák elteltével csak elkészült a Terminátor 3: A gépek lázadása, ami jelentőségéhez mérten brutális marketinggel operált. Sokan talán még emlékeznek rá, hogy egy ideig még a csapból is előzetesek, plakátok, terminátorok, forgatási videók, és Schwarzenegger interjúk folytak. Hihetetlen nagy összegeket költöttek el a reklámkampányra, amire ugye szükség is volt, hiszen Cameron hiányával a sorozat egyik legkomolyabb fegyvertényezőjét vesztette el (Arnold a másik, de ő szerencsére maradt a helyén), valamint több mint tíz esztendő elteltével azért nem biztos, hogy sokan kíváncsiak lennének egy újabb robotgyepálásra. Nem meglepő módon az anyagi siker házhoz jött, azonban teljes ok mégsem volt az örömre: a bevételek elmaradtak a második résztől, így a várakozásokat is alulteljesítette, nem volt önfeledt pezsgőbontás, maximum egy enyhe vállveregetés, de valamennyi hasznot termelt, és kormánybiztosunknak, Andy Vajnának sem kellett még jópár évig Magyarország felé kacsintgatnia. És innen már nem is kell sokáig mennünk ahhoz, hogy megértsük a sorozat lejtmenetének okait, melyek mögött a stúdiók, és a producerek pénzéhsége állt, ami során minden áron megpróbálták kiaknázni a franchise-ban megmaradt lehetőségeket. Szinte már fájdalmasan erőltetett módon akartak kihozni valamit az amúgy kerek, és tökéletes első két film után, közben mindazok a monumentumok mellőzve lettek, ami az előzményeket nagyszerűvé, nem utolsósorban igazi klasszikusokká tették. Hollywoodban ez mindennapos bár, de mégis ritkán látunk olyan franchise rape-et, amit a Terminátorral műveltek.

Majdnem tíz év telt el azóta, hogy megakadályozták a nukleáris holokauszt eljövetelét, az ítélet napját. Nem volt atomháború, a gépek nem vették át az irányítást, az emberiség mit sem tudva a múltbeli veszélyekről él tovább, a világ pedig tovább folyik a szokásos medrében. John Connor (Nick Stahl) azóta eltemette az anyját, biztonságban, nyugodtan élhetne, de mégsem teszi. Álmaiban még mindig a mindenkit elpusztító, sötét háborút látja, még mindig attól fél, hogy mindez bekövetkezhet, ezért névtelenül él, napról-napra, gyakorlatilag hajléktalanként, nehogy a Skynet rátaláljon. Félelmei nem alaptalanok, ugyanis a jövőből újabb terminátor érkezik: egy női alakba bújó, legújabb fejlesztés, a T-X (Kristanna Loken), aki minden eddigi modellnél halálosabb, és pontosabb, azért küldték, hogy megölje azokat az embereket, akik később John katonái lesznek a háborúban. John közben összefut gyerekkori szerelmével, Katherine Brewster-el (Claire Danes), és miután hidegzuhanyként tör rá a felismerés, hogy a Skynet valahogy mégis átvette az irányítást, megérkezik a szintén jövőből visszaküldött, átprogramozott T-850-es (Arnold Schwarzenegger), akinek elsődleges feladata, hogy megvédje John-t, és Kate-et. A robot egyúttal gyorsan fel is világosítja az értetlenkedő John-t: az ítélet napja elkerülhetetlen, csak elodázni sikerült. Ám nemsokára kiderül, hogy talán mégis megakadályozhatják, így hárman indulnak útnak az állandóan a nyakukban lihegő T-X-el.

A koncepció, és az alaptéma tehát majdnem ugyanaz, mint a második rész esetében: a Terminátor 3-ban ismét a jövőből visszaküldött robotok küzdelmét nézhetjük, miközben hús-vér embereink elkeseredetten fáradoznak azon, hogy elejét vegyék az egész civilizáció pusztulásának, mindezt rengeteg CGI-trükkel, és látványos akciójelenettel körítve. Gondolom teljesen felesleges megjegyeznem, hogy ezt már egyszer láttuk valahol, hiszen teljesen nyilvánvaló. Miközben a Terminátor 2 teljesen más volt, mint az eredeti, gyakorlatilag teljes műfajváltáson ment keresztül, addig a Terminátor 3 az első két, de leginkább a második epizód sikerein akar megélni, és azt utánozza le. Mindezt olyan módon, hogy szikrányi eredetiséget, vagy újdonságot nem mutat. Pedig az irány majdhogynem evidens volt: a Terminátor brutális, nyers, már-már horrorisztikus hangulata után a Terminátor 2 igazi, felejthetetlen, epikus akciófilm volt, a harmadik epizód maximum úgy tudott volna megújulni, ha végre a jövőben zajló kegyetlen, gépek elleni háborút mutatja be. Minden bizonnyal a rajongók is serényen bólogatnának egy sötét hangulatú hard sci-fire, ahol koszos, szakadt emberek haladnak romról-romra, küzdenek az elpusztításukra programozott félelmetes fémcsontvázas gépek, és a hatalmas fémszörnyek ellen. Nem meglepő, hogy az alkotók nem voltak eléggé bátrak ezt meglépni, inkább biztonsági játékot játszanak, így a tömegpusztító fegyverek által elsötétített ég, vagy a koponyákat szétlapító lánctalpasok csak néhány percre teszik tiszteletüket, hogy aztán a film jelenében folytatódjon a cselekmény, immáron harmadjára – ami tehát első két alkalommal még hatásos, és hangulatkeltő volt, az mostanra tökéletesen ötlettelené, nem utolsósorban ostoba alibizéssé változott.
A kezdő képsorok kétségtelenül a film legjobb pillanatai közé tartoznak, amiből sajnos nincs sok. Jonathan Mostow vállalta magára a rendezői feladatokat, aki ez előtt kifejezetten kellemes, és jónak mondható filmeket készített, azonban a Terminátor franchise-hoz még ő is kevés volt. Csupán iparozik, Cameron kreativitása, és lendülete még csak nyomokban sem fedezhető fel benne, ahogy a Terminátor 3-ban sem. Majdnem mindent, ami miatt jó volt az első két epizód, azt sikerült kiölni a harmadikra. Sőt, mintha valójában a második rész remake-jét, vagy paródiáját néznénk. Jeleneteket idéz meg, a cselekményük is sok pontban ütközik, néhány klasszikus mondat is előkerül, tehát folyamatosan kapjuk a fan service-t, de közben érezzük, hogy valami nem stimmel. A Terminátor 3 görcsösen próbál elődei nyomába érni, és ezért mindent bevet, amit csak lehet. A sötét jövőt előrevetítő hidegrázó képsorok, látványos akciójelenetek, robbanások, lövöldözés unalomig, nagy monológok, némi kikacsintás az emberiség ostobaságára, van itt minden, ismerős karakterek, még maga Arnold is, valahogy mégsem klappol semmi, minden olyan, mintha, de közben nagyon nem. És a komplett cselekmény ilyen „mintha” pillanatokból áll. A vitán felül lenyűgöző daruskocsis üldözés a Terminátor 3 legjobb akciójelenete, és az azért valóban tény, hogy az effektesek odatették magukat, ha robbanásokról, és pusztításról van szó, izgalmas nézni, ahogy szereplőink ledarálják fél Los Angeles-t, majd később természetesen tovább folytatják, amit elkezdtek.

Emiatt aligha érheti szó a ház elejét, azonban a kidolgozott látványpornó csak az érem egyik oldala, ha megnézzük a másikat, akkor már korántsem ennyire kielégítő a kép. Az alkotóknak úgy látszik, a Terminátor sorozatból csak a látványos akciójelenetek jöttek át, mert a harmadik részből teljesen hiányzik a lélek, ami olyan gyönyörűen, és szépen hajtotta az elődöket. Kukázva lett az összes szellemi érték, amit azok közvetítettek, ráadásul újakat sem alkalmaz, totálisan beragadt az első két felvonás vonzásába, azokon élősködik, azokból merít, azokat idézi meg. Másrészt pedig egy idő után már az elején kidolgozott, profi trükkök is kezdenek átcsapni gagyiba, nemcsak hogy teljesen ötlettelenek lesznek a végére, de a béna rendezés, kamerakezelés, és videojáték-beütés tovább rontja az élményt, és sajnos a színészek sem állnak a helyzet magaslatán. Az egyébként sem nagynevű, és mérsékelt tehetségű színészek itt minimum háromszor olyan rosszabbak, mint általában, Claire Danes állandó bociszemeivel unalmas, Nick Stahl-ból pedig az úristen se nézné ki, hogy egyszer majd ő lesz az emberiség hősies megmentője: John Connor, ebben a filmben amúgyis teljesen elbaltázott karakterét Stahl további mélységekbe viszi. Uwe Boll mester kedvence, Kristanna Loken viszont lényegében nem is olyan rossz. A harmadik epizódra eléggé evidens lett, hogy ezúttal egy női terminátornak kell jönnie, és a modellből lett színésznő (azért képzeljünk a szó köré egy nagyon vastag idézőjelet) teljesíti a kiszabott feladatot, mégsem rendelkezik olyan karizmával, mint a második epizód jéghideg stílussal rendelkező T-1000-ese.

A Terminátor 3-at vitathatatlanul Schwarzenegger viszi a hátán, az ő figurája működik a legjobban, hozza a szokásos mozdulatokat, gesztusokat, és mondatokat. Amikor kell, kemény, és cselekvőképes, emellett egy kis humort is megenged magának. Időnként azonban már kínos önparódiába hajlik át, egy-egy erőltetett pillanat bizony becsúszik, eleve egy sztriptíz bárba tér be mindjárt érkezése után, a napszemüveggel való túlzott poénkodást igazából nem is lehet nagyon hova tenni. Főleg hogy a történet során számos taktikai hibát vét, mondanom sem kell, közelében sincs a második rész igazi egyéniséggé előlépett T-800-asához, fele annyi fejlődés sem megy végbe a a karakterében, viszont Arnold még mindig totális beleéléssel, és láthatóan nagy élvezettel alakítja a robosztus gépezetet. Az infantilis humor egyébként is jellemző a filmre. A rendező túlságosan is erőltetni akarta ezeket az elemeket, de míg Cameron tökéletes érzékkel egyensúlyozta a humort, tudta miből mennyit, és mikor kell adagolnia, addig Mostow-nál korántsem sülnek el ugyanolyan sikerrel a dolgok. Sőt, a logikai hibákról, vagy az egyéb fejetlenségekről nem is beszélve, a harmadik rész tömve van ezekkel, és minél jobban haladunk a végkifejlet felé, annál rettenetesebb lesz minden. Kezdve a T-850-es, és a T-X felgyorsított, totálisan mű, leginkább animációs filmekre hajazó bunyójától, az ultragáz, lomhán ötlettelen T-1-esekig, akiknek még célozniuk sem kell, mert idióta módon az emberek mintha direkt akarnának a célkeresztjükbe kerülni, úgy vetik magukat a golyószóróik elé. Ezután valóságos meglepetés a teljes mértékben kíméletlen, és gyomorba vágó befejezés, ami teljesen idegen egy nagyköltségvetésű látványfilmtől, de többek közt épp emiatt zseniális. De mire elérünk idáig az olyan, mint Brad Fiedel stáblista közben felcsendülő ismerős dallamai, amik amúgy teljesen mellőzve lettek az egész filmből: halottnak a csók.

A Terminátor 3 az első, és utolsó néhány percén, na meg Arnold jelenlétén kívül gyakorlatilag majdnem értékelhetetlen. Kőkemény mítoszgyalázás ez, ami csak halvány árnyéka a két nagynevű elődnek, és összességében teljes arculköpése mindannak, amit egykor Cameron álmodott a mozivászonra. Az üres, és látvány-orientált Hollywoodi blockbusterek tökéletes mintapéldánya, amikor pénz az van dögivel, viszont lélek, és szív nincs, ami összetartaná az egészet. Ezek hiányában a film alapjaiban omlik össze, és senki sem lehet akkora név, hogy a játékidő befejeztéig elbírja, még Arnold sem. Ezért kár volt visszajönnie.

45%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2015.07.07. 10:00:59
LV1
A film nem egy nagy szám,de a film elején levő jövő ábrázolása az nálam visz mindent!Ez az ábrázolás illett volna az első két filmhez!Ezt a jövőt kellett volna megcsinálni egy 2 órás filmben és lezárni a kört.
8. MrZ  La Peste Noire
2015.07.06. 17:18:38
LV12
Bűn szar ez a film. Nem szeretek szarozni (höhöhö de) de ez tényleg az.
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
7. Aki23  PlayStation.Community tag
2015.07.06. 15:55:59
LV19
Válasz 6. Alien üzenetére:
A háború mindenképp megtörténik, a jelenben nem tudják megakadályozni.
6. Alien  PlayStation.Community tag
2015.07.05. 22:15:05
LV10
minden elismerésem, hogy képes voltál erről a f*sról blogot írni. Részemről míg az első kettőt kb 100x láttam, ezt egyszer, aztán soha többet.

alapból azon a véleményen vagyok, hogy Cameron számomra tökéletesen lezárta a szériát, ugyanis avval, hogy ezeket a fáradt részeket erőltették (bele értve a legújabbat is), teljesen hiteltelenné tették az egészet: hiszen a jelek szerint bárki bárhogy küzd, vagy győzi le az aktuális ellent, a háború úgy is meg fog történni. kvázi egy buta, súlytalan szélmalomharc az egész.
5. metadata  PlayStation.Community tag
2015.07.05. 15:01:09
LV15
Az évek alatt kifejlődött egy hatodik érzékem és ez a "hogyan szűrjük le hogy szar a film a reklámja alapján". Míg a T2 életem filmje volt, ennél fel sem merült hogy ezt megnézzem.
Mondjuk a Star Warsnál sajnos becsúszott a Baljós Árnyak :(
FatHead
4. szikla85  PlayStation.Community tag
2015.07.04. 23:02:19
LV14
Életem egyik legnagyobb csalódása volt, s ezt moziban láttam, annak idején.
I'm never asked for this
3. Onimushaman  Szerkesztő
2015.07.04. 23:01:18
LV24
Nem szeretem ezt a filmet. A címe miatt ültünk be, aztán a végén fellázadt három darab irodai nagy teljesítményű nyomtató.
señor
2. DrZaius  Szerkesztő
2015.07.04. 20:53:05
LV3
Jó írás lett, köszi. Egyet értek veled, ugyan akkor mégis tudom élvezni a filmet, pedig van benne pár olyan jelenet, mikor én érzem kellemetlenül magam... :)

Nick és Claire tényleg szörnyűek, jól mellé lőttek velük, Kristanna Loken viszont hibátlan minden téren! :) Arnold meg mindig is Terminator marad, még ha ekkora már jócskán leeresztett is...
1. rottenbull  PlayStation.Community tag
2015.07.04. 19:58:56
LV9
Nekem ez is tetszett, foleg az ezt koveto ket fortelem fenyeben.
A masodikhoz hasonlitva persze gyengebb, de siman eheto.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16734 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6284 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4889 db
Utolsó belépés:
2020.01.24. 23:10:54
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea