PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

4 hozzászólás

2015.06.07. 00:41:55

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2015.06.11. 00:44:44

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az elveszett világ: Jurassic Park (The Lost World: Jurassic Park – 1997)
Az addig üsd a vasat, amíg meleg hozzáállás világában természetesen elkerülhetetlen volt, hogy ne folytassák a Jurassic Parkot, ami akkoriban minden idők legtöbb bevételt hozó filmjeként vonult be a történelembe, a forradalmi hatásairól, és szórakoztatási faktoráról nem is beszélve. Michael Crichton végül regényformában írta meg a folytatást, a rajongók, és Steven Spielberg nyomására, Az elveszett világ: Jurassic Park című második részt pedig az eredeti tervek szerint a rendező barátja, a speciális effektekkel foglalkozó, néhány jobb alkotáson kívül csupán közepes filmeket tető alá hozó Joe Johnston csinálta volna, mielőtt a projekt végül visszakerült Spielberghez (a harmadik epizódot látva ez nem is olyan nagy baj). Ma, visszanézve arra az időre, tökéletesen látszik, hogy az első rész forradalmi, és egyedi hatásait lehetetlen volt megismételni a franchise keretein belül, ez persze nem csak a régi világ hatalmas őslényeinek volt köszönhető, hanem a behatárolt lehetőségeknek is. Hiszen a Jurassic Park eléggé kimerítette az „éhes ragadozók elől menekülünk, sikoltozunk, és kalandozunk” cselekménynek a lehetőségeit, sokat már nem lehetett hozzáadni. Spielbergék viszont mindent próbáltak elkövetni, amivel ki tudnák aknázni ezeket a dolgokat, a népszerű (ám nem annyira sokszor bevált) sémát követték, miszerint ugyanazt adják el, de mégis nagyobb, jobb, színesebb-szagosabb kivitelben. 1993-ban a moziban mindenki a gatyájába pisált a hatalmas T-rex láttán. Ezt próbálták most megismételni.

Négy év telt el a Nublar szigeten történt incidens óta. A baleset katasztrofális következményekkel járt, azon kívül, hogy számtalan emberéletet követelt, súlyos dollármilliókat is felemésztett, minek következményeként a park megálmodója, John Hammond (Richard Attenborough) lemondott a vezetői posztjáról, helyét pedig unokaöccse, Peter Ludlow (Arliss Howard) vette át, aki határozott üzleti megoldásokkal kívánja visszalendíteni a céget az élvonalba. Az öreg Hammond azonban ismét nagyratörő terveket szövöget, meghívja magához a Nublar sziget egyik túlélőjét, a matematikus Ian Malcolm-ot (Jeff Goldblum), aki előtt felfedi a titkot, miszerint létezik még egy sziget, ahol a dinoszauruszokat tenyésztették, mielőtt a hurrikán elpusztította volna a létesítményt, és elengedte az őslényeket, akik az óta szabadon garázdálkodhatnak a Sorna szigeten. Az emberek magukra hagyták a helyet, és az eltelt évek során teljes ökoszisztéma alakult ki, több tucat csoportban élő fajjal, mindenféle emberi beavatkozás nélkül. Az öreg Hammond igyekezett megvédeni a szigetet az emberektől, azonban a cég átvétele miatt csupán idő kérdése, hogy felfedezzék az ottani lehetőségeket, és elkezdjék kiaknázni. Egy expedíciót akar odaküldeni, hogy feltérképezzék az állatok életkörülményeit, és dokumentálás segítségével a közvélemény elé tárja a Sorna különleges élővilágát, megvédve ezzel minden külső behatástól. Malcolm persze hallani sem akar még egy újabb öngyilkos misszióról, azonban Hammond elmondja, hogy barátnője, a paleontológus Sarah Harding (Julianne Moore) már a szigeten van, és elkezdte a küldetését, a csapat megérkezése előtt. Malcolm végül bevállalja, hogy utánamegy, a fegyverszakértő Eddie Carr-al (Richard Schiff), és a fotós Nick Van Owen-el (Vince Vaughn). Miután azonban egymásra találnak, megjelenik az InGen másik csapata, Ludlow vezetésével, akiknek az a céljuk, hogy befogják a Sorna különböző fajait, hogy aztán elszállítsák őket. De az események hirtelen fordulatot vesznek, mikor az összes berendezésük tönkremegy, ők pedig a szigeten ragadnak, és nincs más választásuk, minthogy összefogjanak, és együtt éljék túl a ragadozó dinoszauruszokat.

Az elveszett világ minden esetben próbál minimum kétszer rálicitálni a nagynevű elődre. Több dinoszaurusz fajtát mutat be, több karaktert mozgat egyszerre, több látványt, epikus jelenetet, izgalmat ígér, tartalmasabb elmélkedéseket a mögöttes mondanivalóról, valamint még rengeteg apró dolgot, amiért szerettük az első részt. Ezeknek egy része sikerül is. Az új dinók szemkápráztatóak, természetesen olyan fokú precizitással alkották meg őket, ami mindenképp dicséretes, minden egyes speciális effekt láttán érezni, hogy Stan Winston, és csapata szinte vért izzadt, hogy ilyen kiváló munkát tegyenek le az asztalra, ebből a szempontból valóban nagyobb, és jobb, mint az előd, aminek szintén nincs szégyenkeznivalója látvány terén, mindmáig. A miheztartás végett régi ismerősök is feltűnnek, T-rexből mindjárt kettő nagy, és egy kicsi, mint ahogy korábban, úgy itt is végig uralják a dinók a filmet, ők az igazi főszereplők, miattuk ülünk be a moziba, és a fotel elé, még ha alapvetően a cselekmény kifejezetten szimpatikus karaktereket is teremt. Goldblum az előzmények óta úgy látszik nem csak szkeptikusabb, és negatívabb, de ugyanakkor sokkal okoskodóbb is lett, minden egyes ötlettel kapcsolatban csupán ellenérzésként váltja ki, ő az, aki mindig, mindent jobban tud társainál, nagyrészt már előre megérzi, ha veszély közeleg. Azonban pontosan emiatt lesz a karaktere szerethető, és mégis laza, a finom humorával most is elégedett mosolyt csal a nézők arcára, úgy összességében, Az elveszett világ figurái is rendelkeznek humorérzékkel, talán ezért is látszik kissé könnyedebbnek, viccesebbnek a film az előző résszel szemben. Még ha nyári blockbuster létére nem egy véres, és horrorisztikus jelenetet is tartalmaz. Ezek egy része eredetileg már az első epizódban szerepelt volna, azonban Spielberg akkor túlságosan is oda nem illőnek tartotta, viszont Az elveszett világba már belekerültek – beleérve ennek a filmnek az első néhány percét is.

Spielbergnek ezúttal is sikerült megtalálnia a gyerekkorba visszarepítő, kalandos hangvételt, de az ikonikus jeleneteket képtelen volt megismerni. A T-rex első feltűnése nem üt akkorát, nem hagy bennünk akkora nyomot, amint a legelső részben, nem fognak beleégni úgy az agyunkba bizonyos kamerabeállások, pózolások, a dinoszauruszok megjelenését cseppet sem fogjuk tátott szájjal nyugtázni, maximum egy halk „hú”-val. És ez cseppet sem a film, vagy a stáb hibája, hanem inkább a Jurassic Park tökéletessége okolható érte. Ezt még a grandiózus jelenetek sem igen tudják ellensúlyozni, bár feszült, izgalmas részekben Az elveszett világ is büszkén bővelkedik, minden pillanatra jut egy gyomorszorító, karfa szorító jelenet, amiben izgulhatunk hőseinkért, Goldblum mellett az összes többi színész is szép munkát végzett. A sorozat sosem elsősorban a színészi játékért volt jó, az emberek csak afféle körítés, kiegészítés a dinók trappolása mellett, de a filmet nagyban felhúzzák a karakterek: még Vaughn is, aki itt még hozta ugyanazt a szerencsétlen karaktert minden filmjében. Pete Postlethwaite meg… azt az embert egyszerűen látni kell, maga a megtestesült férfierő, az igazi tiszteletreméltó, régimódi ragadozó, minden pillanata, amit a vásznon tölt aranyat ér, és emlékezetes. Azonban a kötelező gyerekszereplő beleerőszakolása a filmbe teljesen felesleges volt: amíg az első részben tényleg fontos, és kiemelt helye volt a gyerek karaktereknek, itt csak felesleges erőlködés, hogy megpróbálják eladni ugyanazt még egyszer más formában, ennek köszönhetően sok funkciója nincs is, az sem tűnt volna fel senkinek se, ha kihagyják.

Ez az erőltetettség ugyancsak érvényes több más dologra is. Az magától értetődik, hogy itt is ügyel arra a forgatókönyv, hogy a fontosabb szereplőket életben tartsa, persze ezzel nincs semmi probléma. Azzal már annál inkább, hogy mindezt annyira kínosan teszi, ami számtalan bakit szül, ez leginkább a raptoroknál tűnik fel, akik minden gondolkodás nélkül ráugranak zsákmányaira, hogy aztán kegyetlenül széttépjék őket, azonban a főszereplőket csak azért sem tudják becserkészni, és nem amiatt, mert annyira ügyesek lennének. Bizonyos esetekben a karakterek csakis azért maradnak életben, mert a forgatókönyv görcsösen azt akarja. Más esetekben pedig fércműhez hasonló megoldásokat talál ki azért, hogy előrelendítse a cselekményt, és hogy a T-rex a fináléban végre letarolhasson egy fél várost, amolyan Godzilla módra – Spielberg bevallottan szeretett volna tisztelegni egyik kedvenc filmje előtt, az adózás ugyan nem sikerült makulátlanul, de piszkosul látványos, és már csak a sikoltozó, menekülő japánok miatt is megérte. Ami pedig a mögöttes tartalmat jelenti, a témát még mindig az ember kapzsisága, birtoklási vágya adja, mely nem ismer határokat, saját kreálmányaként, egyben tulajdonaként tekint az őslényekre, ezáltal azt hiszi, hatalma is van felette, azonban a természet, mint mindig, ezúttal is közbeszól, tudatva az embert, hogy nem uralhat mindent, amit akar. A második epizód talán még az elsőnél is gyomorforgatóbban, és hatásosabban mutatja be a pénz-orientált, üzleti érdekeket, amik emberéleteket tesznek kockára dollármilliós bevételek érdekében.

Az elveszett világ, attól függetlenül, hogy bevételben elmaradt az előző résztől, és a Titanic után „csak” 1997 második legtöbb pénzt hozó filmje lett, szép sikert aratott. Spielberg azonban már a forgatás közben utálta, később mindenhol azt nyilatkozta, hogy nem igazán érezte magáénak ezt a rendezését, véleményem szerint a mester kissé eltúlozta a dolgot. Az elveszett világ nem éri el az előd színvonalát, nem nyújt olyan egyedi teljesítményt. Nem is nyújthatna, hiszen saját sorozatán belül lehetetlen magasabbra törni, mint ahogy azt a Jurassic Park tette. Ezért sem biztos, hogy a világnak annyira szüksége lett volna folytatásra egy ilyen korszakalkotó alkotás esetében. Viszont igazából nincs is miért szégyenkeznie. Az elveszett világ nem több, mint egy nagyon szórakoztató kalandfilm. De néha ennyi is elég.

75%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.06.11. 00:44:44
LV18
Válasz 3. skate_punk üzenetére:
http://www.youtube.com/watch?v=proODp0-kgk

Marha nagy poén ez a videó, de azért mégis összefoglalja, hogy milyen gondok vannak a filmmel .D
Örülünk?
3. skate_punk  PlayStation.Community tag
2015.06.09. 21:54:39
LV14
Kihozták belőle talán, amit az első rész után ki lehetett hozni. Mondjuk éppen most nézem/néztem a Paramount Channel-en, és rengeteg az olyan kérdés, hogy "mi az anyámért vagytok ilyen hülyék?" :D és a többi szokásos.
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
2. Greg  PlayStation.Community tag
2015.06.08. 17:27:14
LV25
Jó volt ez a második rész is....rátett egy lapáttal, vagy inkább kettővel.
LV426
2015.06.08. 11:11:52
LV1
Jó kis kritika, a nagy részével tökéletesen egyet értek. Mondjuk én 80%-ot adnék rá, de ez legyen a legkevesebb. :D
Invaders Must Die
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16460 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6170 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 15:39:00
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea