PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

7 hozzászólás

2015.05.30. 00:51:37

Utolsó hozzászólás: Maximus

2015.06.02. 15:27:53

Megosztás
Értékeld a blogot!
Jurassic Park (Jurassic Park – 1993)
Rengeteg olyan film van, ami bár bemutatásakor tömegeket nyűgözött le látványosságával, effektjeivel, és millió száj maradt tátva a grandiózus jeleneteinek köszönhetően, de mára már annyira megkopott a technika gyors iramban történő fejlődése miatt, hogy a néző már maximum csak egy-egy lenéző mosollyal konstatálja a múltban még jó trükköket, és feledésbe merülő jelentőségekről pedig érthető módon tudomást sem vesz. Ezer, meg egy ilyen alkotás létezik, de ennek ellenére mégis számos olyan film van, ami sikeresen kiállta az idő próbáját, és ha most mutatnák be – egy két kisebb tuningolással – akkor is bátran megállná a helyét a mozikínálat között. Az 1993-ban bemutatott Jurassic Park is ezek közé tartozik. Bár Steven Spielberg epikus kalandfilmje már túl van a második x-en, de jelentőségéből, nagyságából, és eredményeiből mit sem vesztett. Annyira örökzöld klasszikus, hogy még ennyi idő után is millió szívet képes megdobogtatni, gyomrokat görcsbe rántani, és alig van olyan ember, aki a néhány évvel ezelőtti 3D-s újrabemutató során ne szorongatta volna izgatottan a karfát, amikor a sötétben feltűnt a hatalmas, félelmetes T-rex, és hangos üvöltésétől valósággal beremegett az egész moziterem. Kétségtelen, hogy Spielberg, a gyermeki, és kalandravágyó lelkek szakértője halhatatlan mesterművet alkotott.

Viszonylag könnyű dolga volt: Michael Crichton azonos című regénye alig érintette a boltok polcait, mikor Spielberg azonnal megvette a jogokat, hogy az író tevékeny támogatásával nekiálljon összehozni egy újabb látványfilmet, amit természetesen a nyári blockbuster szezonra terveztek bemutatni. Az sem valami meglepő, hogy Crichton könyve mindennél jobban mozivászonra kívánkozott, hatalmas dinoszauruszok, izgalmas tudományos értekezések, jókora erőszak faktor, az emberi tényező negatív szerepeltetése, valamint kalandosabbnál kalandosabb jelenetek, amik remekül kiegyensúlyozták a regényben elhelyezett fontos, elgondolkodtatásra kényszerítő témákat. Persze Spielberg csatlakozásával néhány elemből jócskán le kellett faragni a mozgóképes adaptáció eladhatósága, és alacsonyabb korhatár besorolása érdekében, mégis, ezt a filmet senki sem tudta volna pontosan így, ilyen formában megcsinálni, mint a nyári blockbuster trendek jó öreg kreátora. A stílus sokkal könnyedebb, ezáltal szélesebb rétegek által is befogadhatóbb lett, miközben halványan, de mindenképp jelentősen megmaradtak benne azok az elemek, ami valamiféle üzenetet, mondanivalót hordoztak magukban, attól függetlenül, hogy mégiscsak egy nagyköltségvetésű látványfilmről beszélünk. Manapság nem mindenki tudja, hogyan kell intelligens blockbustert csinálni, ami nem csak ideig-óráig nyújt élvezetet, és többet jelent, mint egy gyorsétteremben bedobott hamburger, de akárhányszor igényes látványfilmekről beszélünk, a Jurassic Parknak mindig erősen bebetonozott helye lesz a listán.

Az idős multi milliárdos, John Hammond (Richard Attenborough) élete legnagyobb álmát valósítja meg, amikor a modern géntechnológia segítségével feltámasztja az évmilliókkal ezelőtt kihalt dinoszauruszokat, hogy egy látványpark keretében nyűgözze le vele a világ összes gyerekét, és felnőttjét egyaránt. Jólelkű, fehér szakállú, kedves télapóként nem kevesebb a célja, minthogy egy felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg az embereket, és ezért minden óvintézkedést megtesz, hogy elérje terveit. A nyitás előtt meghív a szigetre egy szakértő csapatot, akiknek az lenne a dolguk, hogy igazolják a Costa Rica közelében lévő Isla Nublar nevű sziget parkjának biztonságát. A paleontológus Alan Grant (Sam Neill), a paleobotanikus Ellie Sattler (Laura Dern), és a matematikus-káosz teória-megszállott Ian Malcolm (Jeff Goldblum) valósággal elámulnak, mikor meglátják Hammond tudósainak élő, mozgó, lélegző eredményeit. Ám mindvégig bennük vannak a kétségek, hogy jó ötlet volt vajon beavatkozni az evolúcióba, mérlegelték e mi mindent jelenthet, hogy a dinók, és az emberek közti 65 milliónyi év különbsége egyszerre semmissé vált. Nemsokára azonban néhány hibából kifolyólag a csúcskategóriásnak beállított biztonsági rendszeren komoly csorbák esnek, és a parkban valósággal elszabadul a pokol, mikor az egész sziget a húsevő, ragadozó dinoszauruszok játszóterévé válik.

Spielberg filmjében ismét előkerül az örökérvényű téma, ami általában a sci-fire jellemző, de a Jurassic Park esetében is tökéletesen beleillik a teljes képbe. Az ember végtelen arroganciája, egója miatt azt hiszi, jogosan játszhat istent, babrál a genetikával, DNS-láncokkal, úgy érzi, maximálisan tisztában van minden kockázattal, és a legmodernebb technológiák miatt teljes mértékben biztonságban érzi magát, ám nem számol az evolúció, és a természet tényével, ami kudarcának végső okozója lesz. Közben különböző üzleti érdekek is bejátszanak a dologba, melyek miatt viszont a néző érezheti jogosan, hogy valójában itt nem is a világ leghatalmasabb élőlényei a szörnyetegek, hanem maga az ember, aki végtelen hatalomvágyának, és kapzsiságának köszönheti végül a vesztét. Spielberg csak halványan tapogatja a kicsit amúgyis szájbarágós üzenetet, azonban a Jurassic Park igazi ereje egyáltalán nem ebben rejlik, nem is az emberi karakterekben. A forgatókönyv, és a cselekmény kevesebb figyelmet szán a figurák személyiségének elmélyítésére – Dr. Grant soványka jellemfejlődésén kívül nem nagyon erőltették meg magukat az írók. Viszont a jó, és végtére is szimpatikus színészek remekül kiküszöbölik ezeket a hiányosságokat, amik néha a finom humorban, és mimikában nyilvánulnak meg. A történet is látványosan háttérbe húzódik idővel, de a film második felében kezdődő adrenalinbomba egészen a stáblistáig tart, cseppet sem zavaró, hogy Spielberg határozottan feláldozta a karaktereket, és a sztorit a látvány oltárán.

Merthogy a Jurassic Park igazi szereplői a dinoszauruszok. Spielberg sokáig rejtegeti őket, és a suspense jegyében majdnem a végletekig húzza a nézők idegrendszerét, mire a számos, jelentőségteljes, és olyan jelenetek után, amik egy életre beleégnek a néző agyába (a pohárban rezgő víz felejthetetlen), be nem robog a hatalmas T-rex a képbe, és nem tarol le mindent, ami az útjába kerül. Ma már elengedhetetlen egy nyári látványfilm esetében, hogy a számítógépes effektekre dollármilliókat költsenek, de akkoriban a Jurassic Park indította el ezt a forradalmat, már-már igazi főszereplővé nemesedik elő a hihetetlenül szép, kidolgozott, és aprólékos CGI-effektek. A Stan Winston boszorkánykonyhájából előlépő lények még ma is zsigeri módon hatásosak, megjelenésük tökéletességéből mit sem vesztettek az eltelt évek alatt, és még annak ellenére is elszorul a lélegzetünk, hogy ma már gyakorlatilag bármikor láthatunk egész épületeket, városokat összeomlani a mozivásznon – s ezek után ki hinné el elsőre, hogy a film teljes 2 órájából csak 6 percet szerepelnek a CGI dinók? Spielberg akkora izgalmat, és annyi adrenalint zúdít ránk, hogy a nagy káoszban észre sem vesszük, de mindez nem fontos. Amint megszólal John Williams emlékezetes, fülbemászó, és nagyszerű zenéje, amint meglátjuk az első dinoszauruszt, s miután felüvölt az őslények királya, a hatalmas T-rex, a Jurassic Park egyszerűen beszippant. A gyermeki lelkesedés, amit Spielberg belevitt a filmbe, szinte tapintható, ahogy a mértéktelen kalandvágy is, amit még ezredszeri újranézéskor is tökéletesen érezni.

A Jurassic Park a tökéletes blockbuster mintapéldánya. Bemutatása után persze elképesztő nagy sikert ért el, generációk meghatározó filmjévé lépett elő, egy rakás ember gyerekkorának szerves része lett. A rengeteg játékdinóról, és különféle kellékekről már nem is beszélve. Világraszóló hatású alkotás, ami egy ilyen filmtől - mely egy életre szóló kalandra hív, megfog, meghódít, megigéz, előhozza bennünk lakozó gyermeket - teljesen magától értetődő. Hatását, és eredményeit senki sem vitathatja el tőle, Spielberg mostanában talán már inkább biztonsági játékot játszik filmjeivel, de akkoriban még volt benne annyi spiritusz, hogy ne ijedjen meg attól, hogy bátor ötletekkel gazdagítsa az alkotásait: mint megannyi filmjén, úgy a Jurassic Parkon keresztül is a szívünkbe látott. Egy életre szóló utazásra hívott minket, egy igazi hajmeresztő kalandra, amelynek végeztél újra, és újra el akarunk látogatni arra a veszélyes, ámde számtalan izgalmat magában rejtő, dinoszauruszokkal teli szigetre.

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. Maximus  PlayStation.Community tag
2015.06.02. 15:27:53
LV7
A T-rex meg a Raptorok visznek mindent tenyleg, emlekszem mekkora flash volt a film.
Becsület nélkül üres a győzelem
6. Attila1971  PlayStation.Community tag
2015.06.01. 08:26:07
LV7
+1
mai napig imádom,és a zenéje felejthetetlen.
"Ami krumplileves,legyen krumplileves"
5. TCr64EU  Choose life
2015.06.01. 00:35:23
LV22
Az új rész legalább annyira borzalmasan ostoba szar film lesz, mint az új Godzilla.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
4. VictorVance  Szerkesztő
2015.05.30. 20:38:30
LV18
Válasz 2. skate_punk üzenetére:
Ha az új rész csak feleannyira lesz olyan hangulatos, mint az első, akkor már megéri rá beülni :D
Örülünk?
3. VictorVance  Szerkesztő
2015.05.30. 20:37:02
LV18
Válasz 1. Alien üzenetére:
A JP az olyan ritka példák egyike szerintem ahol tökéletesen volt megcsinálva a 3D, és volt is értelme. Nem rajongok érte annyira, sőt, ha lehet inkább 2D-be nézek filmet, de ebben az esetben maximálisan megérte anno a pénzét.
Örülünk?
2. skate_punk  PlayStation.Community tag
2015.05.30. 13:29:33
LV14
Kíváncsi vagyok, hogy az új rész mennyire hozza ki az emberből a gyereket mondjuk, hogy DINOOOOO FUCK YEAH vagy ilyesmi, ami anno volt :D
Az első rész kb mimaxolta a témát, amit egy ilyen filmből ki lehet hozni, azt megcsinálták, talán csak a repülő meg a vízben élő lények (amik a maradék 2részben sem voltak) hiányoztak. Remélem az új részben sem csak látványosságnak lesz benne az a bálnadino, amit a trailerben láttunk. Mondjuk víz alatt nem hiszem, hogy járunk majd szóval...
Azért én várom nagyon az új részt, jöjjön csak.
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
1. Alien  PlayStation.Community tag
2015.05.30. 10:12:24
LV10
minden mondatoddal egyetértek. Nálam a JP a filmtörténelem egyik komoly lépcsőfoka, konkrétan az államat keresgéltem a moziban amikor a T-rex megjelent éjszaka az esőben. Rendkívül élvezetes film, nagyszerű hangulattal, jópofa humorral (Jeff Goldblum mindent visz) és parádés színészekkel. Ráadásul Cameron (Titanic) után Spielberg is bebizonyította, hogy lehet kiváló 3D-s filmet csinálni aprólékos utómunkával is. Ott ismét leszakadt a fejem a csodálkozástól...:)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16730 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6283 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4887 db
Utolsó belépés:
2020.01.23. 16:07:59
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea