PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

2 hozzászólás

2015.05.15. 23:10:59

Utolsó hozzászólás: Rosszarc

2015.05.18. 20:21:18

Megosztás
Értékeld a blogot!
Maggie (Maggie – 2015)
(Az írás erősen spoileres, csak saját felelősségre!)

Unalmas már századjára leírni az akcióhősök második aranykorának hajnalát, ahogy egy gyönyörű, diadalmas visszatérésből néhány év alatt eljutottunk odáig, hogy megöregedett, ámde keménységükből mit sem vesztett kedvenc akciósztárjaink egyre érdektelenebbé válnak a mozivásznakon. Próbálkoznak még, de törekvéseik fokozatosan lesznek minél reménytelenebb, erőltetettebb akciók, amik sajnos nem csak akkor kerülnek felszínre, ha jegybevételekről van szó, hanem akkor is, mikor az adott film minőségéről folyik a vita. A ’80-as évek talán legjobb akciósztárja, Arnold Schwarzenegger sem jár más cipőben: az acélos visszatérésként beharangozott Erőnek erejével nem úgy sült el, ahogy tervezték, bár minőségében inkább lehet azt csodálatos comebackként felfogni, mint a csak egyszer nézhető Szupercellát, és a megbocsáthatatlan hibákkal teletűzdelt Szabotázst. A rendíthetetlen, és önbizalommal teli Osztrák Tölgyet azonban úgy látszik, ennyivel nem lehet elintézni: ahelyett, hogy csinált volna, ismét egy old school hagyományokat felmelegítő, egysoros beszólásokkal teletűzdelt akciófilmet, ami 2015-ben is olyan, mintha minimum 1985-ben készült volna, kicsit más vizekre evezett, és megpróbálta kiragadni magát a természetes közegéből.

A Maggie története pofonegyszerű: Amerika középnyugati részén veszélyes vírus tör ki, amely nem a lakosság megtizedelését tűzte ki célul, hanem, hogy az embereket húsra éhes, élőhalott zombikká változtassa. A lángoló termőföldekre, és a távolban látható füstölő épületekre nézve azt hihetnénk, hogy itt a világvége, azonban a járványügyiek, és a katonaság valahogy mégis uralni tudja a titokzatos kór terjedését, igyekszenek karanténba juttatni a fertőzötteket. A szóbeszédek szerint viszont a betegek gondozásában már nem vallanak túlságosan humánus elveket, a vírus terjedésének mértékétől függetlenül mindenkit összezárnak, és egy olyan halálos szérumot adnak be nekik, ami ugyan halált okoz, de csak iszonyatosan fájdalmas kínszenvedés után. Egy ilyen megszokott napon Wade Vogel (Schwarzenegger) szembesül a legnagyobb félelmével, ami csak történhet egy ilyen környezetben. Lánya, Maggie (Abigail Breslin) is fertőzött lesz, és a teljes átalakulásig csupán hetei vannak hátra. Wade hazaviszi a lányát, és annak ellenére, hogy ez hatalmas kockázatot jelent mind önmagára, mind a családja többi tagjára, elhatározza, hogy vigyáz rá, megvédi minden lehetséges külső fenyegetéstől, egész végig vele lesz.

Aki egy pörgős, véres, brutális, és esztelen tempóval megáldott zombi horrorfilmre vár, az nem kicsit fog csalódni, ha próbát tesz a Maggie-vel. Bár az emberi húsra éhező élőhalottak itt is nagy szerepet játszanak (a cselekmény során egyszer sem nevezik őket zombinak, szerencsére), a lényeg mégis Wade-en, és a családján van. A járvány csak amolyan katalizátor, ami beindítja a történet gerincét, a cím alapján persze Maggie tragédiájával kell szembenéznünk, akinek viszont azzal kell megbarátkoznia, hogy nemsokára emberi tudatát elvesztő élőhalott lesz, az átalakulás elkerülhetetlen, ahogy a gyógyulás minden reménye is. Vigaszt, csak azok a napok jelenthetnek, amiket még békésen a családjával tud tölteni, a nyugodt otthon melegében. A Maggie igazi karakterdráma, a legnagyobb súly azonban még csak nem is rá, hanem az Arnie alakította Wade-re hárul. Férfiként, és családfőként kell helytállnia még ebben az őrült, hihetetlen helyzetben, meg kell őriznie a hidegvérét, védenie kell a sajátjait, és ez egyre nagyobb érzelmi nyomást gyakorol rá. Másik két gyerekét elküldi egy biztonságosabb helyre, azonban felesége, és Maggie mostohaanyja Caroline (Joely Richardson) még vele marad. Ő egy ideig kitart, de idővel egyre rosszabb szemmel nézi, hogy férje mindvégig a fertőzött lányával akar maradni, így kitéve magát a lehetséges veszélynek. Wade egy ízben lelőtte zombivá változott ismerősét, és annak lányát, majd később megtudja, hogy a gyerek apja bezárta magát lányával, végső elkeseredésében. Ez az eset végig ott lóg a levegőben, midőn megvan a lehetősége, hogy Wade is hasonló helyzetbe kerül, ha eljön a döntés ideje.

Horror, és thriller elemeket csak elvétve tartalmaz a film, a hangsúly az erős apa-lánya kapcsolaton van, a melankolikus, szürkés, szomorú hangulat miatt pedig a karakterek egymáshoz való viszonya, és drámája kitűnően van érzékeltetve. Schwarzenegger pedig hihetetlen jó, és ami azt illeti, színészileg már nagyon, nagyon régen nem volt ilyen jó, mint itt. Megvan már annak az ideje, amikor utoljára láthattunk drámaiabb, vagy komolyabb szerepben, éppen annyira régen, hogy üdítő legyen az a tény, hogy végre nem abban jeleskedik, hogy gengsztereket küldjön a másvilágra, és egysoros beszólásokat pufogtasson. Ami Sylvester Stallone-nak volt a Cop Land, vagy Jean-Claude Van Damme-nek a JCVD, az Schwarzinak a Maggie. Persze nem Oscar-díjas mérce, de mégis kiváló beleéléssel alakítja Wade-et, akin mindvégig rettenetes nagy nyomás van, és ahogy halad előre a történet a saját mederében, ez az elkerülhetetlen nyomás egyre csak nehezedik – maga is tudja, hogy nem lesz más választása, mint meghozni azt a döntést, ami egyben a legnehezebb is lesz egész addig életében. Schwarzi remek alakítása nem feltétlenül a dialógusokban mutatkozik meg, azok ugyanis kissé csiszolatlanok, tőmondatokkal teletűzdelt beszélgetések, az igazi lénye a gesztusokon, mozdulatokon, fásultságon, szomorúságon van, amiket a szereplők mutatnak egymás, és a világ felé. Abigail Breslin méltó párja Arnold-nak, ők ketten viszik a hátukon a filmet, minden karizmatikusságukkal, és színészi munkájukkal.

Azonban bármennyire is erős a karakterdráma, és a képi világ, az összkép mégsem mondható tökéletesnek. Időnként borzasztóan leül a film, és veszít kezdeti lendületéből, bár ezekért valamennyire kárpótol a két főszereplő jelenléte, és kapcsolatának bemutatása. De ezen kívül több is lett volna a Maggie-ben, ám ezeket a lehetőségeket nem sikerült maximálisan kihasználni, előre sejthető a film vége is, de túlságosan összecsapott. És a melankolikus hangulat többek közt a kissé monoton tempót is magával hozza, ami szintén nem tett jót a filmnek. A Maggie nem egy átlagos zombifilm, de a rengeteg hiba megakadályozza benne, hogy igazán jó lehessen, és jelentősebb sikereket érjen el a saját kategóriáján belül. Sok szempontból működik a film, főleg ha a drámáról, és a szürke, rideg „mikrovilágról” van szó, melyben a szereplők élnek, és aminek köszönhetően a cselekmény kihagy mindenféle magyarázatot, elméletet, és a média reakcióját is a járvánnyal kapcsolatban, mert így erőteljesebb lesz az alkotás témája. De az, hogy nem elég feszes a tempó, és nem tud végig érdekes maradni, csak azt eredményezi, hogy Schwarzenegger nagyszerű alakítása miatt, és a történet érdekessége miatt érdemes csak időt pazarolni a Maggie-re. Akkor is csak maximum egy alkalommal.

70%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2015.05.18. 20:21:18
LV1
Szeretem Schwarzenegger filmjeit, de ez tényleg monoton volt kissé.
1. gabe82_  PlayStation.Community tag
2015.05.17. 11:47:38
LV16
Érdekelne, de a spoilerek miatt nem olvasom el, úgy döntöttem. Majd miután megnéztem a filmet.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16730 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6283 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4887 db
Utolsó belépés:
2020.01.23. 16:07:59
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea