PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

11 hozzászólás

2015.05.13. 00:52:29

Utolsó hozzászólás: Maximus

2015.05.14. 15:25:03

Megosztás
Értékeld a blogot!
Mad Max (Mad Max – 1979)
1979-ben egy George Miller nevű, moziőrült orvos filmtörténelmet írt. Fájdalmasan kevés pénzből (mindössze 650 ezer dollárból) forgatta le minden idők egyik legstílusosabb produkcióját, amivel megreformálta az akciófilmek műfaját, stílust teremtett, adott egy tehetséges sztárt a világnak, valamint feltette Ausztráliát a filmművészet térképére. Hosszan lehetne még sorolni az idén már 36 éve bemutatott Mad Max jelentőségét, azt hogy milyen sok későbbi filmre volt hatással, mennyi rendező, forgatókönyvíró próbálta már leutánozni, vagy akár megismételni nagyszerű receptjét (több-kevesebb sikerrel), és hány filmrajongó szívében kapott örökre helyet egy bőrkabátos, lefűrészelt, duplacsövű puskával felszerelkezett szűkszavú harcos, aki magányosan rója az örök országutakat. A Mad Max vad volt, kompromisszumoktól mentes, újszerű, brutális, gyomorforgató, lendületes, és még hosszan lehetne aggatni rá a pozitív jelzőket, amiket még akkor sem vitathat el tőle senki, ha fényessége mára kicsit megkopott az idő vasfogának köszönhetően. A továbbiakban masszív spoilerek várhatóak, tehát ha nem láttad a filmet, akkor menj, és azonnal nézd meg, majd folytasd az olvasást!

A nem túl távoli jövőben járunk: a világ, amit ismerünk megállíthatatlanul halad a káosz, és az anarchia felé. Még nem fordult át végérvényesen az őrületbe, azonban nagyon jó úton halad afelé, hogy ez nemsokára bekövetkezzen. Ausztrália kietlen országútjait gyilkos motoros bandák, kegyetlen mészárosok tartják rettegésben, akiket a helyi rendőrség próbál megfékezni minden erővel, legnagyobb segítőjük a feltuningolt autók, ám a bűn egyre jobban elharapódzik, így nem csoda, hogy a rend bátor őrei is kénytelenek időnként bepiszkolni a kezüket. Közülük az egyik legjobb rendfenntartó, Max Rockatansky (Mel Gibson), aki elkeseredetten próbálja életben tartani a harmóniát szerető családja, és a majdnem minden energiáját felemésztő munkája között. Azonban miután Max leszámol az Éji Lovasnak nevezett elmebeteg szökött fegyenccel, nem kevésbé őrültebb társai bosszút esküdnek ellene, és minden követ megmozgatnak, hogy a rendőrök elnyerjék büntetésüket.

A legenda szerint az akkor még teljesen ismeretlen Gibson csak barátját, Steve Bisley-t (aki végül Max társának, Goose-nak a szerepét kapta) kísérte el a film meghallgatására, kicsit sem számított arra, hogy megkapja a szerepet, nem is voltak ilyen ambíciói, azonban az egyik ügynök meglátta pillantásában, és küllemében a lehetőséget, ugyanis Gibson aznap szakadt ruhában, törött orral, és állkapoccsal jelent meg. Előző este három emberrel kocsmai verekedésbe keveredett, és bármennyire is hihetetlen, pont ez, na meg a hatásos, őrült küllem segítette hozzá ahhoz, hogy rögtön megkapja a szerepet, még az után is, hogy a sebei teljesen begyógyultak, mire második alkalommal találkozott a castingosokkal. Színészileg itt még nem teljesen kiforrott, elég csak az érzelmes, meghatónak beállított (ám nem mindig működő) jelenetekre nézni, hogy rájöjjünk: itt a tehetség még nem mutatkozott meg olyan profi módon Gibson-nál mint később, azonban már nem is csak néha-néha pislákolt benne. A film valójában egy alapvetően jó ember tragédiája, teljes meghasonulása, és elállatiasodása. Max jellemfejlődése nem feltétlenül tetteiben, inkább szavaiban mutatkozik meg, azonban Gibson még így is példásan alakítja az ellenségei vérére szomjazó vadembert, aki családja halála után végképp mindent a bosszúra tesz fel. A cselekmény első felében, a hihetetlen stílusos belépője után már képet kapunk, hogy milyennek látja a világot maga körül, pont úgy, amilyen valójában: kietlen, brutális, káoszba száguldó vidék, ahol csakis az erősek, na meg az őrültek maradnak fent, a gyengéket, jólelkűeket egyre jobban eltiporják. A rend őrei sem azok a becsületes, szabályokhoz alkalmazkodó egyének, akiknek lenniük kellene, Max is úgy gondolja magáról, hogy csak jelvénye választja el azoktól a habzó szájú, adrenalin függő száguldozó eszelősöktől, akiket el kell kapnia. Az emberi értékek kezdenek kiveszni a világból, elég csak a rendőrség központjaként működő Igazság Csarnokára nézni, ami inkább egy lepusztult gyártelepre hasonlít, mint a törvény megingathatatlan szimbólumára.

A képi világ remekül elősegíti, hogy a néző részese legyen mindannak a zűrzavarnak, amiben „hőseink” nap, mint nap részt vesznek, és tengetik az életüket. Soha véget nem érő, hosszú országutak, út szélén heverő autóroncsok, benzinkutak, mintha egy modern westernt látnánk, amiben a világ még valamennyire normális, de már erősen züllik lefelé, biztos úton az apokalipszisbe – ami a második epizódban kap teljes formát. Így az első epizód inkább a még kegyetlenebb jövő előkészítése. A ’70-es években kitörő olajválság nagy szerepet játszott a történet megalkotásában, negatív karaktereink látszólag mindennél nagyobb kincsként tekintenek a benzinre, ami nem csoda, hiszen így csillapíthatják valamennyire a kielégíthetetlen vágyaikat, ami a folytonos száguldásban, és gumicsikorgatásban, na meg kegyetlen tettekben merül ki. A vadnyugati banditákra hajazó gazemberek ők, akik lovaikat hangos motorokra cserélték le, de az empátiát, vagy a kegyességet nem ismernek. Vezetőjük Toecutter (Hugh Keays-Byrne) igazi szemétláda, karakteres, egyben teljesen kiszámíthatatlan, belül teljesen groteszk szörnyszülött, akinél sosem tudni melyik orcáját mutatja oda a másiknak – a rosszat, vagy a még rosszabbat, de általában az utóbbit. Jelmezeik, kinézetük hihetetlen aprólékosan lett megtervezve, ahogy a rendfenntartók ruházata is, az előbb említett helyszínekről nem is beszélve, melyek kietlenségük okán üresnek, kihaltnak érződnek, de pontosan ez a film célja: egy olyan disztópikus világba vezetnek, ahol az emberiség már az utolsókat nyögi a teljes elbarbárosodás előtt. És ezt Max-en keresztül is sikerült érzékeltetni, aki barátja tragédiája, majd felesége, és gyereke halála is beteszi a kaput, ezek után már nem ugyanaz az ember, aki volt, kis túlzással embernek sem nagyon nevezhető, minden áron bosszúra vágyó, dühös ösztönlény lesz belőle. Családja halálának bemutatása pedig akkor sem lehetett volna ütősebb, ha esetleg premier plánban mutatnak be nekünk minden részletet.

A Mad Max ugyanis egy nyers, szikár bosszúfilm, még a műfajon belül is „bosszúsabb”, mint az átlag. A film egyik lényegét az autósüldözések adják, ami több szempontból is pozitívum, egyrészt akkoriban még nem volt CGI, mindent, amit a képernyőn látunk, az valóban összetört, felrobbant, eldeformálódott, a kaszkadőrmutatványok teljesen igaziak, ennél fogva minden sokkal hatásosabb, lendületesebb, formabontóbb, hiszen az országúton lezajlott akciójelenetek kis híján még a saját korukat is megelőzték. Nem kis idő lenne felsorolni, hogy ez a vadállati energikusság mennyi későbbi filmre nyomta rá a bélyegét – ha már itt tartunk, a Halálos iramban filmek is máshogy néznének ki most (ha egyáltalán léteznének). És ha mindehhez még hozzávesszük Brian May (nem összetévesztendő a Queen együttes azonos nevű gitárosával) egyszerre kaotikus, romantikus, és sokkoló zenéjét, akkor azt hiszem, nem is meglepő az a siker, amit az évek alatt elért, többek közt nálunk is, az alámondásos VHS-korszakban, ahol emberek százait szegezte a képernyő elé, külföldről behozott kalózvideón. Az akciófilm műfaja akkoriban szinte még csak gyerekcipőben toporgott, ne feledjük, nem volt még ’80-as évek, nem voltak még (annyira) vérbeli akciósztárok, azonban a Mad Max nem csak példát mutatott, de a későbbi akció-klasszikusok mérten is hihetetlen komor. Itt nincs végső tanulság, happy end, boldog vég, felemelő zárás, elégedettség. Itt csak egy megcsömörlött, az őrület határán átlépő, bosszúálló gyilkos van, és az ő V8-asa, amivel magányosan szeli a végtelenül kietlen országutakat.

90%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
11. Maximus  PlayStation.Community tag
2015.05.14. 15:25:03
LV7
+1
Ehhez annyit tudnek hozza fuzni,mert maximalisan elfogult vagyok beismerem. MAD MAX volt,van,lesz es rulez!
Becsület nélkül üres a győzelem
10. martin  Főszerkesztő
2015.05.13. 23:30:58
LV27
Válasz 4. duckdany üzenetére:
Nem nagyon akarok belefolyni, szerintem ez nem egy bosszúfilm.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
9. skate_punk  PlayStation.Community tag
2015.05.13. 23:18:11
LV14
+1
Válasz 8. gabe82_ üzenetére:
ne aggódj, nem fogja senki ezért a fejedet venni :D én nem tehetem, már a Star Wars 2. trailer vége is bepárásította a szememet :D borzasztóan várom.
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
8. gabe82_  PlayStation.Community tag
2015.05.13. 21:19:22
LV16
+1
Válasz 5. skate_punk üzenetére:
Nálam egy hajszállal még meg is előzi a Star Wars-t a várólistán.
7. rottenbull  PlayStation.Community tag
2015.05.13. 17:27:15
LV9
Nalam az elso hangulata jott be, rendesen nyomaszto volt.
A tobbi utana meg semmilyen, hangulatra legalabb is.
Ezt remelem vissza tudja majd az uj film adni, felturbozott akciokkal, na az pazar lenne.
6. VictorVance  Szerkesztő
2015.05.13. 17:15:15
LV18
+1
Válasz 5. skate_punk üzenetére:
Igen, szerintem is eléggé fogott rajta az idő kereke, még ha az autósüldözések mindmáig igényesek, a lassabb tempó nem feltétlenül tett jót neki.
A második rész az tényleg mindmáig megállja a helyét, simán minden idők legjobb poszt-apokaliptikus filmje, örökzöld. A Fury Road meg úgy látszik nem fog semmiben sem csalódást okozni.
Örülünk?
5. skate_punk  PlayStation.Community tag
2015.05.13. 15:30:38
LV14
+2
Tagadhatatlan a szerepe a filmvilágban, de szerintem nem öregedett valami jól az első rész. A 2. rész viszont ezen a téren is megállja a helyét.
A Fury Road a 2. legjobban várt filmem az évben (1. - Star Wars), és ahogy a kritikák súgják, hát nem fogok csalódni.
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
4. duckdany  PlayStation.Community tag
2015.05.13. 09:10:48
LV5
Válasz 1. martin üzenetére:
Engem érdekelne, hogy mire gondolsz!
www.ilovewp.net
3. TCr64EU  Choose life
2015.05.13. 08:44:42
LV22
Jut eszembe, ha valaki egy kísértetiesen hasonló, ám hasonlóan jó filmet szeretne látni, az ki ne hagyja az Országúti Bosszú (The Rover) c. filmet.

http://www.imdb.com/title/tt2345737/?ref_=nm_[...]

A megnézése után napokkal jöttem rá, hogy Guy Pierce mellett a másik főszereplő az "alkonyatos" takony, hát le a kalappal előtte, amit ebben a filmben alakított.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
2. TCr64EU  Choose life
2015.05.13. 08:36:25
LV22
Válasz 1. martin üzenetére:
Miért nem írod le, hogy mikre gondolsz?
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
1. martin  Főszerkesztő
2015.05.13. 07:46:23
LV27
Szerintem pár dolgot nem jól értelmezel, de ez magánvélemény.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16010 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5968 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4769 db
Utolsó belépés:
2019.09.23. 19:35:52
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea