PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

12 hozzászólás

2015.05.10. 19:37:38

Utolsó hozzászólás: Matichku

2015.05.18. 17:53:17

Megosztás
Értékeld a blogot!
Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron – 2015)
Miközben a Bosszúállók újra összegyűlnek, hogy tovább csorbítsák a Hydra veszedelmes szervezetét, Tony Stark (Robert Downey Jr.), és Bruce Banner (Mark Ruffalo) egy kísérleti robot-programon dolgozik, melynek feladata a békefenntartás lenne azokkal az erőkkel szemben, melyek veszélyt jelentenének a Földre, és az ott élő emberekre. Ám mindaddig zsákutcába jutott a mesterséges intelligencia létrehozása, amíg Kelet-Európa egyik félreeső városában a csapat rá nem talál Loki jogarára, aminek segítségével könnyen megvalósítható lenne az Ultron-program névre keresztelt védelmező egység magja. Stark, és Banner titokban kezdenek kísérletezgetni, azonban arra egyikőjük sem számít, hogy a mesterséges intelligencia percek alatt öntudatra ébred, és testet ölt, egyetlen feladata pedig nem a béketeremtés lesz az emberiség számára, hanem a Bosszúállók, és a bolygó komplett lakosságának a kiirtása, így hát a világ minden eddiginél nagyobb fenyegetéssel néz szembe.

2012-ben akkora bombasikert aratott a Bosszúállók, ami előtt azóta is tátott szájjal áll az egész álomgyár. Azzal a profizmussal, részletességgel, és intelligenciával, amivel Kevin Feige, és a Marvel stúdió összerántott egy komplett szuperhős univerzumot példaértékű, inspiráló, olyan dolog, amiket iskolákban kellene tanítani. Nem csoda, hogy a hihetetlen nagy sikert látva (a maga másfél milliárd dollárjával azóta is minden idők harmadik legsikeresebb filmje) számos stúdió elkezdte majmolni ezt a fajta univerzumépítést, több-kevesebb sikerrel, de hogy mit hoz a jövő, azt még nem látjuk, viszont a Marvel Cinematic Universe köszöni szépen, nagyon jól van, és igazából csak most kezdett igazán beindulni. Miközben az önálló filmek mind-mind szép sikereket arattak, titokban már mindenki a nagy csapat következő bevetését várta, ami minden bizonnyal a Marvel eddigi legambiciózusabb produkciója, és a legtöbb rajongó, minden előzetes nyomás ellenére el sem tudta volna képzelni, hogy gyenge legyen a végeredmény. Pedig nyomásból bizony nem volt kevés. Joss Whedon, a férfi bőrbe bújtatott „képregényrajongó-geek-gyerek-félisten” nagyon magasra tette a lécet, esélyes volt, hogy a folytatás ennek köszönhetően a saját súlya alatt fog összeesni. Nehéz feladat állt előtte, ám a küldetésének többé-kevésbé meg is tudott felelni, tette ezt olyan kétségek között, melyeknek tartalma az volt, hogy az első Bosszúállók egyedi, különleges, és megismételhetetlen. Három évvel ezelőtt a mozitermekben komoly felnőttekből igazi, gondtalan, felhőtlen gyerekekké alakultunk vissza, akiknek hatalmasat dobban a szívük, mikor látják kedvenc hőseiket, ahogy lemásznak a hőn szeretett, és gyűjtött képregények lapjairól, hús-vér, igazi jellemek lesznek, hősök, akiket lehet szeretni, akikért lehet izgulni, és akiknek köszönhetően olyan katarzis-élménye lesz az embernek, ami mostanában kicsit ritkaságszámba megy a mozgóképek műfajában. Én – aki fél gyerekkorát Marvel képregények olvasásával töltötte – legalábbis így éreztem.

És Whedon nem okozott csalódást, ahelyett, hogy csak az egyik tendenciát vitte volna tovább, ami a folytatásfilmeket jellemzi, mindkettőből bőszen csipegetett, és kis túlzással, még az arany középutat is megtalálta. Az Ultron kora nagyobb, hangosabb, több lett, mint elődje: az első részből áthozta a teljes szuperhős-gárdát, melléjük pedig újoncokat is toborzott. A reklámkampányban csak a film ütőkártyáiként emlegetett Maximoff ikrek, Higanyszál (Aaron Taylor-Johnson), és Skarlát Boszorkány (Elizabeth Olsen) személyében tovább bővül a hősök sora, előbbi villámgyors mozgásával, utóbbi az elme manipulálásával teszi hozzá a magáét a film minőségéhez. A szintén mesterséges intelligencia által életre keltett Vízió (Paul Bettany – aki túl jó színész ahhoz, hogy csupán egy számítógép hangját kölcsönözze százmilliós blockbusterekben, épp ideje volt, hogy valami komoly szerephez jusson) is pozitívum módon képviselteti magát, azonban miattuk kissé túlzsúfolttá válik félúton a film, nem is beszélve a csupán cameo-szerepekben tetszelgő Hadigépről (Don Cheadle), és Sólyomról (Anthony Mackie). Nagyobbrészt gyönyörűen sikerült fenntartani az arányokat, sőt, példaértékűen, főleg annak a fényében, hogy milyen nehéz feladat ebben a filmben egyben tartani az egyre dagadó csapatot, azonban voltak olyan szekvenciák (leginkább az utolsó nagy csata), ahol még Whedon is kis híján összeroppant. Így hát elkerülhetetlen volt, hogy némelyik fontos szereplő is kevesebb jelenlétet kapjon időnként, gondolok itt főleg Thor-ra (Chris Hemsworth), és Amerika Kapitányra (Chris Evans), utóbbin viszont látszik, végérvényesen kiérdemelte, hogy ő legyen a csapat vitathatatlan főnöke – ehhez persze főleg a piszok jó Tél katonája film is kellett ugye. Azonban az dicséretes, hogy a rendező a kicsit összecsúfolt cselekmény ellenére is mennyire odafigyelt a különböző karakterek személyes drámáira is: Sólyomszem (Jeremy Renner) sokak szemében első benyomásra tökéletesen nélkülözhető, kihagyható tag volt, de itt kicsit mégis közelebb próbálták hozni hozzánk az alakját, magánéletének, és személyes küldetésének bemutatásán keresztül. És akkor még nem is beszéltünk Hulk, és a Fekete Özvegy (Scarlett Johansson) szerelmi száláról, ami több ponton is igencsak megható, vagy éppen a Bosszúállók helyéről, szerepéről a világban, ami viszont már több jövőbeli eseményt vetít elő: így az Ultron kora magára vállalta, hogy egyszerre vezeti fel az Amerika Kapitány: Polgárháborút, a Thor: Ragnarok-ot, és az Infinity War-t is. Ezek miatt sem különösebben meglepő, néha-néha bizony nem olyan kerek, mint a nagynevű előd, se nem olyan magával sodró, mint az volt, a poénok pedig vagy tényleg jópofák, vagy feleslegesen erőltetettek, középút ritkán van.

Attól függetlenül, hogy első látásra Whedon a „mindenből nagyobbat, többet, jobbat” alkalmazta egy folytatás esetében, az Ultron kora mégis „kisebb” film. Előszeretettel vett kölcsön több elemet is több híres folytatásból, aminek nem az volt a célja, hogy grandiózusságával verjen köröket az első részre. A történet komolyabb, felnőttesebb, rengeteg érdekes kérdést vet fel, a hangulat bár sötétebb, mégsem annyira sötét, hogy feelinget teremtsen, de mégsem érzi az ember átverve magát, mint a Vasember 3, és a Thor: Sötét világ esetében. Sok esetben, minden idők egyik legjobbnak nevezett folytatása, A Birodalom visszavág köszön vissza a kész produkcióban. Előtérbe kerülnek a hősök személyes problémái, melyek miatt ők is sokkal esendőbbnek tűnnek, nagyobb a tét, nagyobb a fenyegetés, mindennél erősebb a csapat között a széthúzás, rossz döntések követnek rossz döntéseket, látszólag minden hatalmat a demoralizálás vett át, és a hősöknek fontos leckéket kell megtanulniuk ahhoz, hogy újra egy csapatként tudjanak működni, végül felülkerekedni a veszélyes fenyegetésen. Ezúttal nem rombolnak le egy komplett várost, de tekintélyes mennyiségben felrobban minden, dőlnek az épületek, a Hulk vs. Hulkbuster bunyó a film legjobb pillanata, ha nem számítjuk az utolsó nagy ütközetet, ami annak ellenére, hogy néhol hősök tűnnek el, jönnek elő pillanatok alatt, de olyan látvány orgia, ahol a néző nem tudja nem letenni a haját a vizuális orgazmustól. És szerencsére ezúttal sem feledkeztek meg arról, hogy bizony az lerombolandó épületekben civilek is vannak százával, akiket a hősöknek meg kell menteniük, tehát a rengeteg akciójelenet ezúttal sem lett csupán öncélú rombolás. A lecke a negatív oldallal kapcsolatban is rendesen fel lett adva, lévén, hogy az eddigi filmek nemigen rendelkeztek túl hatásos főgonoszokkal. Ultron is csupán csak a második helyen kullog Loki után a sorban, lehetett volna még karakteresebb, fenyegetőbb, veszélyesebb, de így is példás, ahogyan életre kelt ez a két lábon járó, alkatrészekkel teli mesterséges intelligencia, és pár elhanyagolható hiba mellett James Spader szinte tökéletes munkát végzett, mikor Ultron-nak adta a levegőt is megrepesztő orgánumát.

Minden összevetve az Ultron kora egyszerre jobb, és rosszabb film is, mint elődje. Jobb, mert a koncepció komolyabb, felnőttesebb, grandiózusabb, ugyanakkor rosszabb, mert időnként ez a grandiózusság a hátrányára válik. Az epikus játékidő ellenére is legalább 40 percnyi anyagot kellett kivágni belőle, ami sajnos gyakran meg is látszik rajta: másodpercek alatt váltakozó viszonyok, a semmiből újra felbukkanó szereplők, valamint rengeteg apró dolog, ami ki kellett hagyni a végső verzióból, ahogy sajnálatos módon Loki jelenetei is a vágószobában landoltak. Így valójában sokkal jobban benne rejlett a filmen az esély, hogy túlszárnyalja az első rész minőségét is, azonban biztosan nem a moziváltozat fogja eldönteni, hogy ez e minden idők egyik legjobb szuperhősfilmje, a terveknek megfelelően DVD-n, és BD-n egy rendezői változatot fognak megjelentetni, ami tartalmazni fogja a kihagyott részeket. Ettől függetlenül az Ultron kora hihetetlen szórakoztató, profi munka, ami újra visszarepít minket a gondtalan gyerekkorba a rongyosra olvasott, kupacokba felhalmozódott képregények közé. És a slusszpoén, hogy egyáltalán nem kell senkinek sem betéve ismernie minden képregényt, minden karaktert ahhoz, hogy piszkosul élvezze az idei nyár egyik legjobb látványfilmjét.

85%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.05.18. 17:53:17
LV14
+1
Válasz 11. VictorVance üzenetére:
Legalább említésre kerültek. Tony Stark mellett már úgy megszoktam Peppert, most először volt nélküle. Vagy ahogy Peter Griffin nevezte Gwyneth Paltrow-t : a szomorú sárga labrador... :D
Jó időszak elé nézünk. Most olvasom az Infinity Wart a Marvel + kiadásban, hát nem rossz... :)
Nil Satis Nisi Optimum
11. VictorVance  Szerkesztő
2015.05.17. 23:12:04
LV18
Válasz 10. Matichku üzenetére:
Pepper, vagy Jane nekem mondjuk egyáltalán nem hiányzott, bele se illettek volna nagyon ebbe a sztoriba.
Az biztos, hogy egyre komolyabb feladat lesz megtalálni az egyensúlyt, főleg, hogy a hősök száma folyamatosan növekszik, de az Infinity War-ban szerintem jól fog elsülni, nem véletlenül szedték ketté, és ha a kettőt összerakva kapunk pl. egy 4, 4 és fél órás filmet, akkor mindenkire juthat elég idő, meg a cselekmény is rendesen kibontakozhat. A Civil War-tól viszont pont ezért is tartok, mert abban eddig Hulk-on, és Thor-on kívül az összes hős benne lesz, Fekete Párduccal, és Hangyával megtámogatva, sőt talán még Fenegyereket, és Pókembert is behozzák.
Örülünk?
10. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.05.17. 21:01:16
LV14
+2
Ez is megvolt! :)
Amikor az elején egy képen egymás mellett vettették magukat harcba a hősük tudtam jó helyen vagyok, jó lesz.
Nincs gondom azzal, ha egy ilyen filmben megállás nélkül megy az akció, de itt nem ez volt. Nagyon tetszett az arány amit a szereplők személyes dolgai, - "köszönhetően" Wandának -, teret kapnak, időnként kiegészítve némi akcióval. Egyfajta álomként a múlt vagy jelen felidézése is jól sikerült, sokat tett hozzá a filmhez.
Nekem a szokásos poénok is adták az élményt, Tony Stark bulija, Stan Lee berúgása, és persze a ki tudja felemelni a pörölyt kérdése... :)
Hulk és "Veronica" harca is inkább poénos volt, persze nem a szerencsétlen embereknek akik rosszkor voltak rossz helyen.
Az ikrek jól megállták a helyüket, Wanda a skarlátvörös macskaszemeivel különösen. Végén kár volt szőke, göndör hajú cicát faragni belőle, vadóc stílus jobban áll neki.
Összességében jó szórakozás volt, bár tényleg néha zsúfolt volt. Túl sok karakter tűnt fel túl rövid ideiig és még így is maradtak ki, pl.: Pepper, vagy Thor csaja. Komoly feladat lesz a további filmekben megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Én állok elébe, már várom a következőt... :)
Nil Satis Nisi Optimum
9. skate_punk  PlayStation.Community tag
2015.05.13. 17:06:13
LV14
Válasz 3. Ragle üzenetére:
Ki gondolta volna...
"közepesen látványos", csak te írhatsz ilyet erre a filmre :D mr. troll
Nyílván vért hugyoztak az animációk készítésénél.
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
8. skate_punk  PlayStation.Community tag
2015.05.13. 17:04:28
LV14
Válasz 5. VictorVance üzenetére:
Én sem arra céloztam, hogy mutatni kéne az összes ember halálát, csak azokról senki sem beszélt, akiket összenyomott a rengeteg szikla stb :D de az Agent Carter sorozatban pl elmondják, hogy kb 100an haltak meg az első rész ütközeténél.
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
7. Matichku  PlayStation.Community tag
2015.05.13. 00:20:20
LV14
Valószínűleg péntek lesz a mozis nap, de azért nagyjából beleolvastam a kritikádba. :)
Szeretem ezt a képregény világot, jó színvonalon hozzák a filmeket.
Nil Satis Nisi Optimum
6. Maximus  PlayStation.Community tag
2015.05.11. 21:30:20
LV7
Na ezt kimaxoltad, thx. Így már képben is vagyok úgyhogy rá is ér a film :)
Becsület nélkül üres a győzelem
5. VictorVance  Szerkesztő
2015.05.11. 16:51:24
LV18
Válasz 1. skate_punk üzenetére:
Az első részben sem esett szó a civil áldozatokról, de végülis szerintem érthető, nem az a fajta hangulatú film, ahol mutatni kell az embereket, ahogy sorban hullanak el - meg ebben a korhatár is nagy szerepet játszott. Viszont azt hiszem, egyszer mutattak egy földre zuhanó halott férfit, legalábbis úgy rémlik.
Thanos szerintem kegyetlenül jó lesz, legalábbis annak kell lennie, ha már ilyen sok filmen keresztül vezetik fel :D
Örülünk?
4. CountofHell  PlayStation.Community tag
2015.05.11. 11:17:56
LV15
Amikor elkezdődött a kemény akció hirtelen vége szakadt az egész filmnek és már a stáblista pörgött lefelé.
A black widow miért pont Hulk -ba lett szerelmes ezt nem értem, a tél katonájában ( amely szerény véleményem szerint jobb film volt mint ez ) még az Amerika Kapitányt smárolta le.
PSN - CountofHell_HUN
3. Ragle  PlayStation.Community tag
2015.05.11. 09:30:57
LV5
Szerintem borzalmasan bugyuta volt, de néha legalább közepesen látványos. Azért a CGI nem kevés helyen lógott ki. Szóval olyan 3/10.
2. zodiac55  PlayStation.Community tag
2015.05.11. 07:09:09
LV12
+2
Azt kaptam, amit vártam: egy képregényfilmet. Nem is értem a fanyalgókat, ez nem egy művészfilm, nem egy dráma, ez egy olyan film, ami kikapcsolja az agyadat és nézed. Nekem most - munka, konferenciák, családi gondok mellett - erre volt szükségem. Emellett a képregényeket ismerem, a szereplők az elképzelt figurákat jól hozzák, a látvány sem rossz.

(A moziból kifelé jövet valaki ezt találta mondani: "Hát az Argo2 jobb, mert abban legalább emberek vannak." Gratulálok...)
"Si vis pacem, para bellum."
1. skate_punk  PlayStation.Community tag
2015.05.10. 21:02:25
LV14
Nekem nagyon együtt van a két Bosszúállók, de talán, ha elvesszük az első résznél azt, hogy elsőre ennyire kimagaslót nyújtott, akkor picit a 2. rész nálam megelőzi.
Az pl nagyon tetszett, hogy jóval több szerepet kapott a szuperhős ruhák alatt lévő emberi énük. Főleg Hawkeye ugye, akit tényleg néha feleslegesnek gondol az ember a nyílvesszőivel, ezt ő el is mondja a filmben, de mint kiderül, fontos csapattag.
Az meg igaz, hogy mutatják amikor mentik az embereket egyesével nagy nehezen meg figyelnek, hogy üres épületeket romboljanak stb, de azt nem mondják el, hogy hány ember halt meg, amikor megnyílt a föld pl :D
Loki-nak meg könnyebb dolga volt a legjobb Marvel gonosznak lenni, mert ugye neki volt is ideje rá több filmben. Thannos-ra leszek kíváncsi, hogy mennyire sikerül ő jól, lehet ő is csak a 3/2 részre ér be, ha előtte nem mutatják eleget.
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16444 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6164 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4843 db
Utolsó belépés:
2019.12.10. 08:01:38
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea